Voorbeschouwing: PWZ Zuidenveldtour 2019

Door , zaterdag 11 mei 2019 om 06:00
Voorbeschouwing: PWZ Zuidenveldtour 2019

foto: Cor Vos

Wie zaterdag koers wil zien, hoeft niet per se in Italië in te zijn. In Nederland staat namelijk de PWZ Zuidenveldtour op het programma, waar een sterk continentaal deelnemersveld met elkaar om de zege strijdt. Wie wordt in Nieuw-Amsterdam de opvolger van Stef Krul? WielerFlits blikt vooruit.


Historie

Steeds vaker weten buitenlandse coureurs de winst te grijpen in Nederlandse UCI-wedstrijden. Kijk maar naar de Arno Wallaard Memorial, waar het de Nederlanders de afgelopen drie jaar niet lukte om hun wiel als eerste over de streep te drukken in Meerkerk. De PWZ Zuidenveldtour, die sinds 1992 jaarlijks wordt georganiseerd, kan niet meepraten over deze ontwikkeling in het Nederlandse wielrennen. Sterker nog, nog nooit was een buitenlander de beste in deze Drentse wielerwedstrijd die ook wel de Zuid-Oost Drenthe Classic wordt genoemd.

Op zich is dat niet heel vreemd: de wedstrijd was tot en met 2016 gecategoriseerd als een nationale wedstrijd, waardoor maar weinig buitenlandse coureurs hun weg naar het oosten van Drenthe konden vinden. Ondanks buitenlandse afwezigheid op de erelijst van de PWZ Zuidenveldtour, is de erelijst van deze wedstrijd niet zwak te noemen. Integendeel zelfs. Oud-winnaars Jeroen Blijlevens, Steven de Jongh, Bobbie Traksel, Maurits Lammertink en Bert-Jan Lindeman zijn of waren allemaal gerespecteerde profwielrenners.

Laatste tien winnaars PWZ Zuidenveldtour
2018: flag-nl Stef Krul
2017: flag-nl Rick Ottema
2016: flag-nl Elmar Reinders
2015: flag-nl Jeff Vermeulen
2014: flag-nl Wim Stroetinga
2013: flag-nl Jeff Vermeulen
2012: flag-nl Maurits Lammertink
2011: flag-nl Bert-Jan Lindeman
2010: flag-nl Peter Schulting
2009: flag-nl Marcel Beima


Vorig jaar

Stef Krul was vorig jaar de beste in de PWZ Zuidenveldtour – foto: Metec-TKH

Vorig jaar waren het tien coureurs die elkaar wisten te vinden na drie uur volle bak koers door Drenthe. Hierbij zaten onder andere Maarten van Trijp, Chris Opie, Joshua Huppertz, Yoeri Havik en Stef Krul. Later wisten nog vier renners de aansluiting te maken aan kop van de wedstrijd, waardoor veertien man reden voor de zege. Van Trijp leek in deze groep over de beste papieren voor de zege te beschikken, hij was namelijk in het bezit van de snelste sprint. Krul bepaalde in de laatste twee kilometer echter anders. Met een machtige uitval wist de Fries uit handen te blijven van de concurrentie, om zo een prachtige zege op zijn palmares bij te mogen schrijven.

Top-5 PWZ Zuidenveldtour 2018
1. flag-nl Stef Krul (Metec-TKH)
2. flag-nl Maarten van Trijp (DESTIL-Parkhotel Valkenburg)
3. flag-ee Aksel Nōmmela (BEAT)
4. flag-nl Yoeri Havik (Vlasman)
5. flag-be Jens Reynders (Leopard Pro Cycling)


Parcours

Kasseien zijn in Nederland niet alleen te vinden in Zeeland en Noord-Brabant, maar ook in Drenthe. Wie wel eens naar de Ronde van Drenthe heeft gekeken, zal dat wel weten. Toch weet niet iedereen dit gegeven. Ook in de PWZ Zuidenveldtour is een aantal kasseienstroken opgenomen: zeven in totaal. Voor definitieve verschillen in de wedstrijd zullen ze waarschijnlijk niet zorgen, aangezien na de laatste kasseienstrook nog meer dan honderd kilometer te rijden zijn.

Om 12.00 uur wordt het startschot gegeven in Dalen, waarna het peloton in rap tempo koers maakt naar Emmen. Daar staat de renners de eerste kasseienstrook op te wachten. Vervolgens zal via Nieuw-Balinge naar Borger gereden worden, waar de zwaarste kasseienstroken van de dag zich bevinden. Hierna keert het peloton alweer terug richting finishplaats Nieuw-Amsterdam, dat vlak naast startplaats Dalen gelegen is. In Nieuw-Amsterdam zullen de renners twee finale-omlopen van achttien kilometer rijden, waarna de winnaar met 197 kilometer in de benen zich aan het publiek zal tonen.

Start: 12.00 uur
Finish: 16.30 uur


Favorieten

Wie gaat de PWZ Zuidenveldtour 2019 op zijn naam schrijven? Sowieso niemand van het podium vorig jaar. Stef Krul rijdt namelijk in Frankrijk de Rhône-Alpes Isère Tour, terwijl Maarten van Trijp en Aksel Nōmmela nu prof zijn en hun nieuwe ploegen niet aan het vertrek staan in Dalen. Dus is het zoeken naar andere topfavorieten.

Na de Ronde van Overijssel afgelopen weekend moet er in de hoek van BEAT Cycling Club gezocht worden naar de topfavoriet in de PWZ Zuidenveldtour. Martijn Budding eindigde vorige week als tweede in Rijssen en was daarmee de beste van de drie BEAT-renners in de kopgroep.  Niet alleen in Overijssel maakte Budding dit jaar al indruk: ook in de door hem gewonnen Tour of Rhodes imponeerde de coureur die vorig jaar nog bij Roompot-Oranje Peloton reed. Het is duidelijk dat hij op dit moment de sterkste renner van het deelnemersveld is. Als Budding wil winnen, zal hij aan moeten vallen. Het is  duidelijk dat hij op dit moment de sterkste renner in het deelnemersveld is. Budding zal echter op moeten letten voor de rappe mannen.

Martijn Budding – foto: BEAT Cycling Club

Wie die rappe man dan is? Dat moet Coen Vermeltfoort haast wel zijn. Als het sprinten wordt, dan zal de man van Alecto waarschijnlijk – net als in de Ster van Zwolle en de Ronde van Groningen – niet te stoppen zijn. Het is echter geen sinecure dat de PWZ Zuidenveldtour in een sprint eindigt en dus moet Vermeltfoort op zijn hoede zijn. Niet alleen Vermeltfoort is in staat om namens Alecto toe te slaan, ook Daan van Sintmaartensdijk kan dat. Vorig jaar toonde Van Sintmaartensdijk zich al in de Drentse wedstrijd en dit jaar heeft de Zuidlander een nieuwe stap in zijn ontwikkeling gemaakt.

Vermeltfoort kan dus terugvallen op zijn ploeg, maar Budding kan dat ook. Ook de nummer zeven van de jongste Ronde van Overijssel staat aan de start in de Dalen. Deze coureur luistert naar de naam Yves Coolen. Coolen maakte indruk door in volle finale nog de oversteek naar de kopgroep te maken. De Belg kan daarnaast ook nog eens redelijk rap aankomen: mocht Budding het niet af kunnen maken, dan kan BEAT dus altijd terugvallen Coolen. Ook van Luuc Bugter mag het een en ander verwacht worden.

Maken de mannen van BEAT opnieuw indruk? – foto: BEAT Cycling Club

Metec-TKH en SEG Racing Academy ontbreken in deze wedstrijd, waardoor de andere Nederlandse Continental-teams hopen een vinger in de pap te hebben. En dat is goed mogelijk. Vlasman brengt bijvoorbeeld Dion Beukeboom naar Drenthe. Vorig jaar maakte Beukeboom grote indruk door in volle finale zichzelf en drie anderen naar de kopgroep te brommeren. Mocht hij in de goede positie vroeger in de wedstrijd komen te zitten, dan zou hij zomaar eens kunnen winnen. Hetzelfde geldt voor Beau Duvigneau, die grote indruk maakte in de Ster van Zwolle. Yoeri Havik moet dan weer in goede positie zitten in de laatste 150 meter om kans te maken op de zege.

Bij Monkey Town-à Bloc zijn de ogen gericht op Adriaan Janssen. Janssen koestert op 23-jarige leeftijd nog steeds de ambitie om prof te worden en ziet zijn vorm de afgelopen weken verbeteren. Veertiende werd hij in de Ronde van Overijssel, terwijl hij een dag later de Ton Dolmans Trofee op een zevende plaats besloot. Zet hij dit weekend zijn profambities kracht bij met een fraaie overwinning in de Zuidenveldtour? Mocht Janssen een mindere dag hebben, dan kan ook Wim Kleiman om de knikkers meedoen.

Adriaan Janssen tijdens zijn stageperiode bij LottoNL-Jumbo – foto: Cor Vos

ZZPR.nl-HanClean-Orange Babies is één van de clubploegen aan de start en heeft een aantal coureurs binnen de gelederen met een verleden als Continental-renner. Dat is logisch, aangezien DESTIL-Parkhotel Valkenburg is opgegaan in deze clubploeg. Maik van der Heijden is bijvoorbeeld één van deze renners. Hij is echter niet dé renner van de ploeg waar aankomende zaterdag op gelet moet worden. Dat is namelijk Stan Godrie. De veldrijder rijdt één van zijn eerste wegwedstrijden van het seizoen en zou zomaar eens kunnen verrassen.

Er zijn nu acht Nederlandse favorieten en één Belgische favoriet genoemd. Is de kans dan echt zo groot dat er ook dit jaar weer een Nederlander met de zege aan de haal gaat? Nee, niet per se. Er staan namelijk genoeg buitenlandse Continental-teams aan de start die met de zege aan de haal willen gaan. De gevaarlijkste teams lijken Cibel en Evo Pro Racing te zijn. Timothy Stevens toonde zich in het verleden al levensgevaarlijk in de Arno Wallaard Memorial en is zaterdag ook een man om rekening mee te houden. Ook van Michiel Dieleman mag bij diezelfde ploeg het één en ander verwacht worden. Luke Mudgeway zal bij Evo Pro de gevaarlijkste man zijn.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Martijn Budding
*** Coen Vermeltfoort, Timothy Stevens
** Dion Beukeboom, Yoeri Havik, Yves Coolen
* Adriaan Janssen, Daan van Sintmaartensdijk, Luuc Bugter, Stan Godrie

Website organisatie (link)
Deelnemerslijst (link)


Weer en tv

Het blijft droog aanstaande zaterdag in Drenthe. Het weer is met een temperatuur van dertien graden, windkracht drie en weinig bewolking prima te noemen. De wedstrijd is live te zien op Podium.tv vanaf 15.00 uur.


Dit artikel delen:

1 Reactie

Veloburto 9 mei 2019 om 16:00

Luuc Bugter maar 1 ster?

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair