Voorbeschouwing: PWZ Zuidenveldtour 2018

Door , zaterdag 28 april 2018 om 07:30
Voorbeschouwing: PWZ Zuidenveldtour 2018

foto: Léon van Bon / Topcompetitie

Nederland kent in totaal zeven UCI 1.2-wedstrijden. Zes daarvan zijn verenigd in de Holland Cup en deze wedstrijden zijn allemaal live bij WielerFlits te zien. De ene koers die hier niet bijhoort, is de PWZ Zuidenveldtour. De Drentse koers staat zaterdag op het programma en kent een voornamelijk Nederlands getinte deelnemerslijst. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De PWZ Zuidenveldtour, ook wel bekend als de Zuid-Oost Drenthe Classic, is een koers die in 1992 het levenslicht zag. Sindsdien wist de organisatie deze wedstrijd 26 jaar lang onafgebroken te organiseren. Tot en met 2015 was dat als een nationale klassieker en in dat laatste seizoen maakte het deel uit van de eerste hernieuwde Topcompetitie-jaargang. De afgelopen twee edities is de koers opgewaardeerd naar een UCI 1.2-wedstrijd. Opvallenderwijs staan er enkel rood-wit-blauwe vlaggetjes op het palmares.

Met Jeroen Blijlevens, Steven de Jongh, Bobbie Traksel, Bert-Jan Lindeman, Maurits Lammertink, Wim Stroetinga en Elmar Reinders sieren enkele (ex-)profs de erelijst. Afgelopen jaar was Rick Ottema de beste. De renner van Baby-Dump reed in de finale weg met Joey van Rhee (DESTIL-Piels) en Stef Krul (Metec-TKH). Die laatste twee maakten deel uit van de vroege vlucht. Ottema was in de slotfase op z’n dooie eentje overgestoken vanuit het peloton, reed vervolgens met Van Rhee en Krul naar de streep en klopte hen van kop af.

Rick Ottema – foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Laatste tien winnaars flag-nl PWZ Zuidenveldtour
2008: flag-nl Marco Bos
2009: flag-nl Marcel Beima
2010: flag-nl Peter Schulting
2011: flag-nl Bert-Jan Lindeman
2012: flag-nl Maurits Lammertink
2013: flag-nl Jeff Vermeulen
2014: flag-nl Wim Stroetinga
2015: flag-nl Jeff Vermeulen
2016: flag-nl Elmar Reinders
2017: flag-nl Rick Ottema

Parcours
Om 12.00 uur schiet Renate Groenewold namens de organisatie de renners weg vanuit Dalen, geboorteplaats van Eurosport-commentator José Been en de afgelopen week veel besproken Karsten Kroon. Na het vertrek rijdt het peloton richting Emmen, waar onderweg ook de eerste kasseistrook opdoemt. Via het dierenpark Wildlands Adventure trekt het pak naar Nieuw-Balinge. Daar ligt na veertig kilometer de tweede kasseistrook op de route. Een dik half uur later dokkeren de renners net voor Schoonoord over de derde kasseistrook. Tot aan kilometerpaal 95 volgen daarna nog eens vier kasseistroken, die zich allemaal concentreren rondom Exloo.

Vervolgens krijgen de coureurs nog een lange klinkerstrook voor de kiezen. Deze ligt na 109 kilometer parallel aan de Duitse grens – tussen Emmer-Compascuum en Barger-Compascuum – en is gevreesd. Na Zwartemeer gaat het naar Weiteveen, voordat de renners Schoonebeek aandoen. Daarna zet het peloton koers naar de finale-omloop rondom Nieuw-Amsterdam. Daar leggen de coureurs nog twee rondes van achttien kilometer af, waarbij ze ook langs Dalerveen en Veenoord rijden. De finish passeren ze tweemaal, alvorens de renners afsprinten om de zege. De laatste bocht – na een passage over een fietsbrug – ligt op vierhonderd meter van de streep. Zit je hier niet bij de voorste tien renners? Dan ben je kansloos.

Favorieten
In deze vlakke wedstrijd is een massasprint geen sinecure. Van de laatste tien edities wisten met Bos, Stroetinga en twee keer Vermeulen vier sprinters te winnen. In alle andere gevallen hielden de aanvallers stand. Sinds de oprichting van deze koers in 1992, is het een buitenlander nog nooit gelukt om te juichen aan de Vaart Noordzijde in Nieuw-Amsterdam. De grote vraag is of dat dit jaar wel lukt. Het heeft er niet alle schijn van. De favorieten huizen bij de Nederlandse ploegen en zij dragen ook vrijwel allemaal een oranje leeuwenhart. Wie spant er daags na Koningsdag de kroon?

Maarten van Trijp – foto: Topcompetitie/Léon van Bon

De PWZ Zuidenveldtour had de laatste acht jaar ook de Jo Piels Cycling Classic kunnen heten. Van de laatste acht edities, ging de zege namelijk vijf keer naar een renner van Jo Piels. Die formatie kennen we inmiddels als DESTIL-Parkhotel Valkenburg en ook dit jaar herbergen zij de topfavoriet. Maarten van Trijp lijkt over de juiste trucage te beschikken om hier naar de zege te rijden. De 24-jarige Noord-Brabander heeft dit seizoen bewezen dat hij misschien wel de snelste renner in het Continental-circuit in Nederland is, door meermaals profs erop te leggen. Tijdens de Ster van Zwolle van dit jaar en de Dorpenomloop Rucphen van 2017 bewees Van Trijp dat hij niet hoeft te wachten op de massasprint en ook in een klein groepje of solo kan winnen.

Vorig jaar mochten de aanvallers het met elkaar uitvechten in deze UCI-koers. Rick Ottema bleek in de finale in staat om in z’n eentje de oversteek vanuit het peloton te maken naar de kopgroep, om vervolgens naar de overwinning te sprinten. Een ijzersterke prestatie. De 25-jarige renner van Alecto is ook dit jaar uitstekend op dreef. Hij won dit jaar al de nationale klassieker Ronde van Groningen en kwam ook goed voor de dag in de Omloop van de Braakman, waar hij derde werd. Met een nieuwe zege in de PWZ Zuidenveldtour zou ook Roompot-Nederlandse Loterij weleens overtuigd kunnen raken.

Aksel Nōmmela – foto: BEAT Cycling Club

Bij BEAT Cycling Club rekenen ze op de diensten van Aksel Nōmmela. De 23-jarige renner uit Estland zette dit jaar al enkele straffe prestaties neer in zware Nederlandse wedstrijden. Afgelopen weekend sprintte hij naar een tiende plek in de Arno Wallaard Memorial, terwijl hij een maand geleden negende werd in de Volta Limburg Classic. Ook in PWZ Zuidenveldtours ‘grote broer’ de Ronde van Drenthe eindigde hij bij de eerste twintig. Nōmmela eraf rijden is dus geen makkelijk opgave, waarna hij kan rekenen op zijn sprint. Vorig jaar werd hij op het EK voor profs nog zevende.

Naast de Est die op de loer ligt, is er meer buitenlandse dreiging. Na alle oranjekoeken en roomsoesen, brengt taartjesploeg Tarteletto-Isorex met Jelle Mannaerts de volgende traktatie aan de organisatie. De 26-jarige Belg is op dreef dit seizoen en boekte al in diverse mooie wedstrijden ereplaatsen, waaronder een derde plek in de Tro-Bro Léon. De kers op de taart ontbreekt nog: een zege. Mannearts weet zich uitstekend te positioneren in sprints, iets wat van vitaal belang is in het zuidoosten van Drenthe. Als hij vervolgens kan doorversnellen in de laatste honderden meters, dan is het een gevaarlijke klant voor de zege.

Tijdens de Arno Wallaard Memorial boekte Joshua Huppertz afgelopen zaterdag zijn eerste UCI-zege en daar was de 23-jarige Duitser maar wat blij mee. De snelle man van Lotto-Kern Haus laat de laatste seizoenen zien dat hij klaar is voor een stapje hogerop, maar hij heeft waarschijnlijk de pech dat er in Duitsland geen tussenstation is tussen het Continental-circuit en de WorldTour. Huppertz is sterk genoeg om in de Nederlandse wedstrijden de slag te overleven. Meermaals eindigde hij in diverse koersen in ons land in de top-20. Vorig jaar werd hij in de PWZ Zuidenveldtour zestiende.

Joshua Hüppertz – foto: Holland Cup

Er liggen naast Nōmmela, Mannaerts en Hüppertz nog meer buitenlandse kapers op de kust. Wellicht dat citrusvruchtenploeg Cibel-Cebon het Nederlandse oranjegevoel een dag na Koningsdag kan omtoveren in Belgische feestvreugde. Zij brengen met Timothy Stevens (vorig jaar winnaar van de Arno Wallaard Memorial) en Roy Jans twee rappe mannen aan het vertrek in Dalen. Vooral de laatstgenoemde geldt hier als een serieuze kanshebber, als de koers uitdraait op een massasprint. De 27-jarige Jans was de voorbije vijf jaar prof en boekte in die tijd drie zeges. Met die wetenschap, kunnen de Nederlanders hun borst nat maken.

Dion Beukeboom – foto: WielerFlits

Eind augustus valt Dion Beukeboom het werelduurrecord aan in Mexico. Na zijn derde plaats in de Arno Wallaard Memorial van afgelopen zaterdag, concludeerde de renner van Vlasman dat hij op schema ligt. Dat het traject hem geen windeieren legt, bleek een dag later. Zondag won hij namelijk de Omloop van de Glazen Stad, een nationale klassieker in en rond Kwintsheul. De 29-jarige tijdrijder is al jarenlang een vaste waarde in dit soort koersen en pikt er geregeld een top-10-notering uit en af en toe zelfs een overwinning. Verzilvert Beukeboom zaterdag zijn vorm met een zege in Drenthe?

Metec-TKH start komende zaterdag – volgens de voorlopige startlijst – met slechts vijf renners. Toch hebben ze een aantal kandidaat-winnaars binnen de ploeg. Een van hen is Stef Krul. De 22-jarige Fries heeft een meer dan behoorlijk trackrecord in deze koers. De nummer twee van het afgelopen NK voor beloften deed twee keer eerder mee in Drenthe. Vorig jaar stond hij dus als derde op het podium, terwijl hij als 18-jarig broekje in 2014 al zesde werd. Wanneer de eerstejaars elite zaterdag diezelfde benen hervindt, kan hij zo maar naar de zege soleren.

Outsiders
Het hangt er zaterdag een beetje vanaf hoe de wedstrijd zich evalueert. Mocht de koers weer eens uitdraaien op een massasprint, dan weet Jeff Vermeulen hoe hij de klus moet klaren. De 29-jarige spurter uit Exloo moest bij DESTIL-Piels plaatsmaken voor jonge renners en rijdt dit seizoen op een lager niveau bij VolkerWessels-Merckx. Hij wist nog niet te winnen, al was hij er tijdens de Omloop van de Veenkoloniën – waar hij te vroeg juichte – en in Duitsland (waar Krul hem van de zege afhield) dichtbij. Bij een nieuwe zege in de PWZ Zuidenveldtour is Vermeulen wel alleen recordhouder. Die titel deelt hij nu nog met Bart Boom en Marco Bos.

Jeff Vermeulen – foto: Marcel Koch

Bij Vlasman beginnen baanwielrenners Yoeri Havik en ex-winnaar Wim Stroetinga aan hun wegseizoen. Beiden zijn snel en kunnen in het geval van een massasprint meedoen voor de zege in Nieuw-Amsterdam. Naast Beukeboom, zou bij de ploeg van Ton Welling ook Jasper Bovenhuis in de finale het offensief kunnen kiezen. Bij BEAT hopen ze in dat scenario op Piotr Havik en Bas Tietema, terwijl Alecto zal duimen dat René Hooghiemster dan ook meezit. Ook DESTIL-Parkhotel Valkenburg heeft met Twan Brusselman en Tim Kerkhof twee sterke renners die in de finale iets kunnen proberen.

Bij Cibel-Cebon is het wat dat betreft uitkijken naar Michiel Dieleman. Hij werd zaterdag vijfde in de Arno Wallaard Memorial en eindigde hier vorig jaar als zesde. Bij Metec-TKH kunnen ze ook rekenen op Jim Lindenburg. Hij is snel, maar moet niet gokken op een massasprint. Dat is wel het geval voor Chris Opie, die hier namens Bike Channel-Eisberg start. De snelle Brit heeft dit seizoen echter nog geen hoogvorm vertoond. Monkey Town heeft naast Looij ook Stephan Bakker en Barry Markus achter de hand voor een eventuele massasprint. Brian Bulgaç is een opvallende naam bij het Krush-IJsselstreek-team, maar de kans dat de ex-prof van LottoNL-Jumbo wint, lijkt klein.

Ex-profs Brian Bulgaç en Barry Markus – foto: Sirotti

Favorieten volgens WielerFlits
**** Maarten van Trijp
*** Rick Ottema, Aksel Nōmmela
** Jelle Mannaerts, Wim Kleiman, Joshua Huppertz
* Roy Jans, André Looij, Dion Beukeboom, Stef Krul

Website organisatie
Voorlopige deelnemerslijst

Weer en tv
Er wacht de renners zaterdag een grauwe, grijze dag in Drenthe. Hoewel het de hele dag bewolkt is, is er geen regen voorspeld. Het kwik stijgt ’s middags naar zo’n vijftien graden Celsius. De wind blaast uit het zuidwesten, aan windkracht drie op de schaal van Beaufort. Podium TV zendt de koers live uit. Bij WielerFlits kun je terecht voor een Volg Hier.

[poll id=”786″]

Dit artikel delen:

1 Reactie

storm-biker 27 april 2018 om 10:23

@redactie Looij en Kleiman rijden dit weekend in Denemarken en zullen dus niet starten in PWZ (en Ton Dolmans)

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair