Voorbeschouwing: PostNord Danmark Rundt 2019
foto: Cor Vos (archief)
woensdag 21 augustus 2019 om 06:40

Voorbeschouwing: PostNord Danmark Rundt 2019

Het wielervizier is vooral gericht op de Vuelta a España, die over enkele dagen begint in badplaats Torrevieja, maar er wordt ook in andere landen gekoerst. Zo hebben we de PostNord Danmark Rundt, waar al 28 edities van zijn verreden. Wie volgt de afwezige Wout van Aert op als eindwinnaar? WielerFlits blikt uiteraard vooruit!

Historie

De eerste editie van de PostNord Danmark Rundt werd gehouden in 1985, toen het Deense wielrennen nog maar weinig voorstelde. In het internationale wielerpeloton was het met een vergrootglas zoeken naar Deense wielrenners, laat staan dat er eentje de capaciteiten had om de Tour te winnen. Een jaar na de eerste editie van de PostNord Danmark Rundt zette een zekere Bjarne Riis zijn eerste stappen als profwielrenner.

Elf jaar later stond hij op het hoogste treetje van het meest begeerde eindpodium. De verguisde Riis – die later moest bekennen dat hij EPO had gebruikt – won tijdens zijn carrière ook de ronde van zijn thuisland. Maar om terug te komen op de allereerste eindwinnaar: dat was een zekere Moreno Argentin. De Italiaan was een van de beste klassiekerrenners van zijn generatie, zo liet hij zien in Luik-Bastenaken-Luik, de Ronde van Vlaanderen en op het WK.

Bjarne Riis won 24 jaar geleden de Ronde van Denemarken – foto: Cor Vos

Maar Argentin is niet de enige grote renner op de erelijst. Zo zien we ook de namen van Guido Bontempi, Tyler Hamilton, David Millar, Ivan Basso, Fabian Cancellara en Simon Gerrans. Gelukkig voor de Denen waren er ook thuisfavorieten die aan het langste eind wisten te trekken. Sterker nog: Denemarken levert veruit de meeste eindwinnaars af. Zo zegevierden Kim Andersen, Rolf Sørensen, Jakob Pil en Jakob Fuglsang.

Die laatste won de PostNord Danmark Rundt zelfs drie keer achter elkaar, waardoor hij zich met trots recordhouder mag noemen. Er is slechts één actieve renner die in de buurt komt: Michael Valgren. Zowel Fuglsang als Valgren zijn dit jaar niet van de partij, aangezien Astana en Dimension Data voor een ander programma hebben gekozen. En hoe zit het met de Nederlanders en de Belgen in de PostNord Danmark Rundt?

In 1997 kregen we de eerste Nederlandse winnaar met Servais Knaven. De huidige ploegleider bij Team Ineos kreeg pas in 2012 een opvolger met Lieuwe Westra. De inmiddels gestopte Fries mocht zich maar één jaar lang de laatste Nederlandse winnaar van de Ronde van Denemarken noemen, aangezien Wilco Kelderman in zijn tweede profjaar de beste was. De Belgen hebben hun succes te danken aan Marc Streel en Wout van Aert. Over die laatste hebben we het nog.

Wilco Kelderman zwaait in 2013 als eindwinnaar – foto: Cor Vos

Laatste tien winnaars PostNord Danmark Rundt
2018: flag-be Wout van Aert
2017: flag-dk Mads Pedersen
2016: flag-dk Michael Valgren
2015: flag-dk Christopher Juul-Jensen
2014: flag-dk Michael Valgren
2013: flag-nl Wilco Kelderman
2012: flag-nl Lieuwe Westra
2011: flag-au Simon Gerrans
2010: flag-dk Jakob Fuglsang
2009: flag-dk Jakob Fuglsang


Vorig jaar

Marc Streel was lang de eerste en laatste Belgische winnaar van de PostNord Danmark Rundt, maar de tijdrijder uit Borgworm kreeg vorig jaar een – misschien wel gedroomde – opvolger. Het was namelijk Wout van Aert die namens Vérandas Willems-Crelan de ronde wist te winnen, dankzij een winnende sprint in Velje en een uitmuntende tijdrit in de straten van Nykøbing Falster. Het was de eerste keer dat Van Aert een meerdaagse koers wist te winnen.

Het begon dus allemaal in Velje, aangezien Van Aert daar liet zien over de nodige snelheid en power te beschikken. De wegrenner annex crosser wist in de laatste oplopende kilometer thuisfavoriet Alexander Kamp en Robin Carpenter achter zich te laten, nadat de Amerikaan op het laatste moment werd ingerekend. In de tijdrit moest Van Aert zijn meerdere erkennen in Mads Pedersen, maar pakte hij wél tijd op de rest.

Het podium van vorig jaar – foto: Cor Vos

Hierdoor won hij toch vrij gemakkelijk het eindklassement, voor de Denen Rasmus Quaade en Lasse Norman Hansen. Het werd een ronde om nooit te vergeten voor Vérandas Willems-Crelan, aangezien Tim Merlier ook nog naar twee etappezeges wist te sprinten. De Belgische kampioen staat ook dit jaar aan de start.

Top-5 PostNord Danmark Rundt 2018
1. flag-be Wout van Aert (Vérandas Willems-Crelan)
2. flag-dk Rasmus Quaade (BHS-Almeborg-Bornholm)
3. flag-dk Lasse Norman Hansen (Aqua Blue Sport)
4. flag-kz Andrey Grivko (Astana)
5. flag-dk Julius Johansen (ColoQuick)


Parcours

In de Arctic Race of Norway kreeg het peloton nog een heuse muur voorgeschoteld, maar in Denemarken zijn de wegen een stuk vlakker. De renners zullen nog wel aardig wat heuveltjes moeten overwinnen, maar de beslissing zal normaal gesproken toch vallen in de individuele tijdrit van zeventien kilometer.

Woensdag 21 augustus, etappe 1: Silkeborg – Silkeborg (169,7 km)

De PostNord Danmark Rundt begint met een relatief vlakke etappe van en naar Silkeborg, een stad in de regio Midden-Jutland. De renners koersen eigenlijk in een grote lus om Silkeborg heen, maar dit doen ze wel over behoorlijk vlakke wegen. In de finale staan nog wel wat kleine klimmetjes op het menu, waardoor het toch oppassen is voor de ploegen die zo graag een (massa)sprint willen.

De openingsetappe eindigt na drie lokale ronden in Silkeborg. De laatste kilometers gaan in licht dalende lijn, waardoor we een sprint op hoge snelheid mogen verwachten. Er valt het nodige te vertellen over Silkeborg, zo is het bijvoorbeeld de geboorteplaats van Jesper Skibby en Lars Bak. Beide renners zullen woensdag niet winnen. De ene (Skibby) is al lang gestopt, de andere (Bak) schittert door afwezigheid.

Start: 13.20 uur
Finish: omstreeks 17.20 uur

Donderdag 22 augustus, etappe 2: Grindsted – Grindsted (17 km, ITT)

De grootste verschillen zullen toch ontstaan op donderdag, aangezien een tijdrit op het menu staat in en rond Grindsted. Een tijdrit is zelden zo vlak geweest, waardoor het iets is voor de pure specialisten. Het is alleen even opletten bij de dertien bochten in het parcours, maar verder is het stoempen geblazen over de Deense wegen. Grindsted ligt zo’n vijftig kilometer ten noordoosten van de grote havenstad Esbjerg.

Start: 15.00 uur (start eerste renner)
Finish: 17.30 uur (finish laatste renner)

Vrijdag 23 augustus, etappe 3: Holstebro – Velje (199,7 km)

Het is te hopen dat de verschillen nog speelbaar zijn na de tijdrit, want er kan nog wel met seconden worden gegoocheld in de komende etappes. De derde rit brengt de coureurs van Holstebro – ooit een belangrijk handelscentrum – naar Velje, een van de grootste steden van Denemarken. Het peloton beklimt in de finale de heuvels rond het Veljefjord, wat ook nog eens schitterende plaatjes zal opleveren.

Het duurt zo’n 130 kilometer vooraleer de eerste klimmetjes opdoemen, maar dan komt er ook geen einde meer aan. Zo koersen de renners over de Blue Horse Stutteri (0,7 km aan 7,1%) en de Ravning (0,8 km aan 6%) naar de streep in Velje. Alleen: het is dan nog achttien kilometer tot de eigenlijke finish, we haspelen eerst nog drie lokale rondes af. De renners finishen na een klimmetje van negenhonderd meter aan 6,4%.

Start: 12.35 uur
Finish: omstreeks 17.20 uur

Zaterdag 24 augustus, etappe 4: Korsør – Asnæs Indelukke (175,2 km)

De voorlaatste etappe van Korsør naar Asnæs Indelukke lijkt een beetje op de rit van vrijdag, al staan ditmaal iets minder hoogtemeters op de planning. Het gaat over golvende wegen naar de Karupbakken (1,2 km aan 5%) en de Ordrupvej (0,7 km aan 5%), waar de koers zeker niet zal ontploffen. Het zal wachten zijn op de lokale rondes in en rond Asnæs Indelukke, en dan met name op de laatste vier kilometer.

Renners die de etappe willen winnen, kunnen maar beter wachten op de ongecategoriseerde helling naar het plaatsje Høve en de flink oplopende finishstraat in Asnæs Indelukke. De laatste zevenhonderd meter stijgen aan 6,6%, waardoor het een ideale gelegenheid is voor een puncheur als Alexander Kamp om een rit te winnen. Na de finish zullen we wel weten wie de eindwinnaar is, aangezien de slotetappe vlak is.

Start: 13.20 uur
Finish: omstreeks 17.30 uur

Zondag 25 augustus, etappe 5: Roskilde – Frederiksberg (165,6 km)

De kans is groot dat de laatste etappe van deze PostNord Danmark Rundt zal eindigen met een massasprint, aangezien de rit niet veel om het lijf heeft. Vanuit het prachtige Roskilde gaat het naar het al even mooie Frederiksberg, een van de duurste woongebieden binnen Groot-Kopenhagen. De organisatie heeft gekozen voor een laatste omloop van ongeveer zeven kilometer, waardoor de sprinters de finale aan het einde maar al te goed kennen.

In Frederiksberg zagen enkele (ex-)wielrenners het levenslicht. Denk aan Jesper Worre, Bo Hamburger en Karina Skibby, de jongere zus van de eerder genoemde Jesper Skibby.

Start: 12.25 uur
Finish: omstreeks 16.15 uur


Favorieten

De winnaar van de PostNord Danmark Rundt zal een goede tijdrijder zijn, die daarnaast een heuveltje kan verteren. De organisatie kan rekenen op drie WorldTour-ploegen: Jumbo-Visma, Team Sunweb en Lotto Soudal. Verder staan nog tien ProContinentale teams, zes continentale formaties en een Deense nationale selectie aan de start.

Mikkel Bjerg – foto: Jan Brychta

Een goede tijdrijder die een heuveltje kan verteren. Dan denk je al snel aan Mikkel Berg. Het Deense toptalent zal volgend jaar uitkomen voor UAE Emirates, maar koerst nu nog even in het tenue van het Amerikaanse Hagens Berman Axeon. De 20-jarige Bjerg won eerder dit jaar al Le Triptyque des Monts et Châteaux, waar het toch ook niet helemaal vlak is. De beloftevolle renner is de regerend wereldkampioen tijdrijden bij de beloften, waardoor we wel wat mogen verwachten van hem in en rond Grindsted. Vorig jaar werd hij zesde in de individuele tijdrit.

Bjerg is echter weer een jaartje ouder en vooral sterker, waardoor hij dit jaar hoger mag (of moet?) mikken. De piepjonge coureur werd op het voorbije EK wielrennen in Alkmaar nog geklopt door zijn landgenoot Johan Price-Pejtersen, dus zal hij uit zijn op revanche. Het is bij Hagens Berman Axeon ook uitkijken naar de Nederlander Maikel Zijlaard, al zal dat meer zijn voor de vlakke etappes. Zijlaard komt volgend seizoen niet meer uit voor de ploeg van Axel Merckx en Koos Moerenhout, aangezien hij heeft gekozen voor een avontuur bij SEG Racing Academy.

Koen Bouwman – foto: Cor Vos

Het is een beetje zoeken naar topfavorieten, maar Koen Bouwman is zeker een kandidaat-eindwinnaar. De renner van Jumbo-Visma heeft een goede tijdrit in de benen, is redelijk explosief en kan een heuveltje over. De Nederlandse ploeg rekent niet op een absolute kopman, waardoor de renners wat meer vrijheid zullen krijgen. Let dus ook op de Noorse kampioen Amund Grøndahl Jansen en Pascal Eenkhoorn, al zullen beide renners wel wat tijd verliezen in de individuele tijdrit, zeker op enkele sterke Deense renners.

Zo rekent Corendon-Circus (bij afwezigheid van Mathieu van der Poel) op Lasse Norman Hansen, de nummer drie van vorig jaar. De 27-jarige Hansen werd dit jaar nog derde in de Ronde van Limburg, maar de baanrenner snakt naar nieuwe (individuele) successen. Hansen was vorig jaar niet eens de beste Deen in het eindklassement, dat was namelijk Rasmus Quaade. De excentrieke tijdrijder finishte twaalf maanden geleden als tweede. Kan de 29-jarige coureur van Riwal Readynez nu nog hoger mikken?

Julius Johansen viert zijn wereldtitel met een heuse ‘dab’ – foto: Cor Vos

Twee ploeggenoten van Quaade kunnen ook zomaar de PostNord Danmark Rundt winnen. Emil Vinjebo (25) is de nummer zes van vorig jaar. De sterke beer heeft een goede tijdrit in de benen, waardoor hij een kanshebber is voor de eindzege. De eveneens 25-jarige Alexander Kamp zal dan weer de schade moeten beperken in de tijdrit, om vervolgens toe te slaan in de heuvelachtige etappes. Vorig jaar verloor Kamp bijna anderhalve minuut over een tijdritafstand van net geen twintig kilometer. Dat zal beter moeten, wil hij de ronde winnen.

Hij is nog altijd maar 19 jaar, maar Julius Johansen is nu al een kandidaat-eindwinnaar van de PostNord Danmark Rundt. De voormalig wereldkampioen bij de junioren was vorig jaar vijfde, na sterke prestaties in de heuvelrit naar Velje (vierde) en de individuele tijdrit richting Nykøbing Falster (tiende). De renner van ColoQuick is dus compleet, wat je moet zijn om deze rittenkoers te winnen. Verder hoort Mads Würtz Schmidt bij de kanshebbers. De man uit Randers komt hier niet uit voor Katusha-Alpecin, maar voor de Deense selectie.

Krists Neilands – foto: Cor Vos

Normaal zal Krists Neilands na de tijdrit in de aanval moeten, aangezien hij geen specialist is op de tijdritfiets. Maar de 25-jarige Let van Israel Cycling Academy is wel een echte aanvaller met een snedige sprint, waardoor hij zomaar een etappe kan winnen. We schrijven Neilands (dit jaar al winnaar van de Ronde van Hongarije) toch maar op voor het klassement. Zijn ploeggenoot Matthias Brändle zal dan weer de basis van een mogelijke eindzege moeten leggen in de tijdrit, in de hoop te overleven in het Deense heuvellandschap.

De laatste renner die een ster verdient: João Rodrigues. De 24-jarige renner van W52-FC Porto won een week geleden nog met verve de Ronde van Portugal, nadat hij in de slottijdrit landgenoot en grootste concurrent Joni Brandão uit de leiderstrui wist te fietsen. Rodrigues kan dus klimmen en tijdrijden, maar kan hij ook de PostNord Danmark Rundt winnen? Het is bij Portugese renners altijd afwachten of ze ook kunnen schitteren buiten de eigen landsgrenzen. Let ook op de oude Gustavo César Veloso en Antonio Carvalho.

Verder zijn er nog genoeg outsiders die voor een verrassing kunnen zorgen. Denk aan tijdrijder Brent Van Moer en Tiesj Benoot, wellicht de grootste naam aan de start. En misschien krijgen we nog enkele Scandinavische verrassingen met Asbjørn Kragh Andersen, Kristoffer Skjerping en Rasmus Guldhammer.


Sprinters

Bryan Coquard is in vorm – foto: Cor Vos

En hoe zit het met de sprinters in deze PostNord Danmark Rundt? De twee grootste namen zijn ongetwijfeld Bryan Coquard en Tim Merlier. De Fransman van Vital Concept-B&B Hotels wist dit seizoen al acht wedstrijden te winnen. Zo was hij onlangs nog de beste in een etappe in de Arctic Race of Norway. Belgisch kampioen Merlier is ook aan een geweldig seizoen bezig. En vergeet niet dat hij vorig jaar twee etappes won in de Ronde van Denemarken. Coquard en Merlier kunnen concurrentie verwachten van een aantal – met alle respect – mindere sprintgoden.

Kan Tim Merlier opnieuw zegevieren in Denemarken? – foto: Cor Vos

Zo rekent Jumbo-Visma ongetwijfeld op de eerder genoemde Grøndahl Jansen, terwijl Lotto Soudal Jasper De Buyst kan uitspelen. Joris Nieuwenhuis kan voor Team Sunweb naar een ereplaats sprinten, net als Dennis van Winden voor Israel Cycling Academy. En hou toch maar rekening met Nicolai Brøchner, Paolo Simion, Sasha Weemaes en het Deense toptalent Niklas Larsen.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Mikkel Bjerg
*** Koen Bouwman, Lasse Norman Hansen
** Rasmus Quaade, Julius JohansenMads Würtz Schmidt
Krists Neilands, Emil Vinjebo, Matthias Brändle, João Rodrigues

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


Weer en TV

In Silkeborg, daar waar de PostNord Danmark Rundt woensdag begint, is het vrij aardig vertoeven. De gemiddelde temperatuur zal schommelen rond de 20 graden Celsius, terwijl de kans op neerslag nihil is. Het is een blauwdruk voor de rest van de week, want het blijft grotendeels droog.

De wedstrijd is rechtstreeks te volgen via Eurosport en de Eurosport Player. Ben je niet in de gelegenheid om de etappes via die weg te volgen? Geen probleem, aangezien WielerFlits elke dag met een Volg Hier komt.


RIDE Magazine
14 Reacties
Sorteer op:
19 augustus 2019 08:34
Mads Würtz Schmidt vind ik wel een kanshebber. 3e in de ster ZLM goede tijdrit. Verder een vreemde selectie van te veel mogelijke favorieten. Zijn er boni seconden in dit rondje?
Ook wel een strohalm voor Lammertink misschien? Zal nog wat willen laten zien zou je toch zeggen.
19 augustus 2019 08:58
Grøndahl Jansen voor mij toch ook wel favoriet. Verder geloof ik niet dat Bjerg, als ie de TT überhaupt al wint, genoeg voorsprong gaat pakken om zich tegen bonis te kunnen verdedigen.
    19 augustus 2019 09:02
    Voor mij ook.
    20 augustus 2019 00:38
    Afgaande op de verdeling gaat de schrijver er vanuit dat de tijdrit allesbepalend wordt. Maar ze hebben dit jaar best een pittig parcours. Die Vejle aankomst zorgt elk jaar voor verschillen, maar ook etappe 1 en 4 zijn nu allesbehalve simpel. Geloof ook totaal niet in Bjerg.
    20 augustus 2019 14:36
    Met 20 ook nog te jong om de benodigde inhoud te hebben denk ik. En als ie echt aan de leiding komt gaat ie ook niet voldoende steun hebben aan zijn ploeg om zich tegen de sterkere blokken te verdedigen.
19 augustus 2019 12:46
Toch wel raar dat Benoot geen ster krijgt..
    19 augustus 2019 21:39
    Benoot is pas later aan de startlijst toegevoegd wegens begrafenis Lambrecht. Blijkbaar worden voorbeschouwingen al een tijdje vooruit geschreven.
19 augustus 2019 20:51
*** Benoot
** Bjerg, Jansen, Bouwman
* Neilands, Schmidt, Lammertink, Kamp
19 augustus 2019 22:30
Benoot is toch helemaal niet zo goede tijdrijder?
19 augustus 2019 22:31
wel te volgen op Eurosport2 vanaf woensdag 15u20-17u30:
LIVE WIELRENNEN - RONDE VAN DENEMARKEN
Ronde van Denemarken (Denemarken)
(2h:10min)
    19 augustus 2019 22:58
    Waarom heeft Denemarken wel een ronde en wij niet... Genoeg leuke koersen uit te zetten hier.
21 augustus 2019 08:52
@roelofd denemarken heeft andere politieke mentaliteit dan de meeste gemeente in Nederland. De infrastructuur met al het wegmeubilair is lastig, en het zal vooral een geld en organisatorische kwestie zijn. Geen of zeer lastig sponsors te krijgen.
In Nederland hebben ze van de halfslachtige rondjes in combinatie met Belgie, zoals Binck Bank tour, en de ZLM tour, voorheen de Eneco Tour.
Ik denk dat het concept in het verleden in Nederland redelijk is uitgemolken en er daardoor nooit een vaste ronde van Nederland tot stand is gekomen.
21 augustus 2019 11:29
Bjerg mag dan wel een jaar ouder zijn, maar dat hij een jaar beter is heeft hij voorlopig nog niet bewezen.
21 augustus 2019 14:22
Die Hoelgaard deed het toch alleraardigs in Noorwegen vorige week... geen sterretje? Pieter Weening niet genoemd, Tiesj Benoot in een bijzin... lang geleden al geschreven?

Reacties zijn gesloten.