Voorbeschouwing: Piccolo Giro di Lombardia U23 2018
Madonna del Ghisallo - foto: Sirotti
Youri IJnsen zondag 7 oktober 2018 om 07:00

Voorbeschouwing: Piccolo Giro di Lombardia U23 2018

Zes dagen voordat de Ronde van Lombardije voor profs aanvangt, mogen ook de beloften zich bewijzen op de iconische Italiaanse wegen. De Kleine Ronde van Lombardije levert zeker de laatste jaren mooie winnaars op. De Italiaanse organisatie is op zoek naar een opvolger voor Aliaksandr Riabushenko. Het leverde de Wit-Rus een overstap op naar UAE Emirates. WielerFlits blikt vooruit!

Historie
De eerste uitslagen in de miniversie van De Koers van de Vallende Bladeren dateren van ruim honderd jaar geleden. Al in 1911 vond werd er een winnaar uitgeroepen. Het onbeschreven blad Natale Bosco was dat jaar de beste. Het duurt echter tot 1976 voordat de eerste échte renner met naam zich op het palmares fietst. Als nobele onbekende won Sean Kelly dat jaar de Ronde van Lombardije voor amateurs. Een mooi verhaal volgde.

De Franse graaf Jean de Gribaldy hoorde dat Kelly gewonnen had en pakte het vliegtuig naar Ierland. In het dorp Carrick-on-Suir trof hij de boerderij aan waar Kelly met zijn ouders woonde. Of de jongeling bij Gribaldy in de ploeg wilde komen. Kelly greep de kans en de Ier zou vervolgens uitgroeien tot een van de meest succesvolste klassiekerrenners ooit. Naderhand zouden ook bekende namen als Moreno Argentin en Stefano Garzelli winnen.

In deze koers begon in 1976 de glansrijke loopbaan van Sean Kelly (links) – foto: Sirotti

De laatste zes edities kregen iets bekendere winnaars. In 2012 ging Jan Polanc met de zege lopen, gevolgd door Davide Villella (2013), Gianni Moscon (2013), Fausto Masnada (2015, toen Martijn Tusveld de enige Nederlandse podiumplek realiseerde) en Harm Vanhoucke (2014). Vorig jaar ging Aliaksandr Riabushenko er met de zege vandoor. De talentvolle Wit-Rus rekende in de laatste honderden meters af met Andrea Cacciotti en Gino Mäder.

Laatste tien winnaars flag-it Piccolo Giro di Lombardia
2007: flag-it Marco Frapporti
2008: flag-it Daniele Ratto
2010: flag-ru Aleksandr Serebryakov
2011: flag-it Cristiano Monguzzi
2012: flag-si Jan Polanc
2013: flag-it Davide Villella
2014: flag-it Gianni Moscon
2015: flag-it Fausto Masnada
2016: flag-be Harm Vanhoucke
2017: flag-by Aliaksandr Riabushenko

Parcours
De koers is zondag 174,7 kilometer lang. Na een relatief makkelijke aanloop, barst na een dikke honderd kilometer de wedstrijd echt los. Dan begint namelijk de beklimming van de bekende Madonna del Ghisallo. De achterblijvers krijgen na de top 34 kilometer de tijd om terug te keren. In de laatste 25 kilometer volgen daarna nog de Colle Brianza en de Marconega di Ello. De top van de laatste klim ligt op vijf kilometer voor de streep in Oggione.

Start: 12.00 uur
Finish: 16.16 uur

Favorieten
Waar het in het verleden meer dan eens voorkwam dat Parijs-Tours en de Ronde van Lombardije bij de profs in hetzelfde weekend plaatsvonden, is dat bij de beloften zelfs op dezelfde dag. Zo geven SEG Racing Academy en Sunweb U23 (met kersvers wereldkampioen Marc Hirschi) forfait voor de Italiaanse koers, ten bate van de Franse – dit jaar voor het eerst deels onverharde – wedstrijd. Toch blijft er een sterk deelnemersveld over.

Gino Mäder – foto: Tour de l’Avenir 2018

Ondanks het ontbreken van Hirschi, komt de grootste favoriet voor de zege in Piccolo Giro di Lombardia tóch uit Zwitserland. Aanstaand Dimension Data-prof Gino Mäder is de te kloppen man. De 21-jarige renner van IAM Excelsior boekte dit seizoen een aantal mooie zeges in bergetappes tijdens rittenkoersen. Vorige week werd hij bovendien vierde op het WK. Mäder is een van de beste dalers uit het U23-circuit en dat komt van pas in de finale.

Tobias Foss – foto: Sirotti

Een van de voornaamste uitdagers van de nummer drie van vorig jaar is Tobias Foss. De 21-jarige Noor staat nadrukkelijk op de radar bij LottoNL-Jumbo, maar hij blijft komend seizoen nog belofte. De getalenteerde ronderenner komt goed tot zijn recht in een klassieker met het profiel zoals die van Lombardije. Na een jaar waarin hij kreeg af te rekenen met een mental breakdown, zou een overwinning hem een enorme boost voor 2019 kunnen geven.

Robert Stannard was tot 2017 Nieuw-Zeelander – foto: Sirotti (archief)

Net als Mäder is ook Robert Stannard komend seizoen te bewonderen in het profpeloton. De amper 20-jarige Australiër is bezig aan een uitstekend jaar, waardoor Mitchelton-Scott besloot om de voormalig Nieuw-Zeelander over te hevelen naar de WorldTour. Stannard is een echte allrounder die goed kan klimmen, over een uitstekende tijdrit beschikt en bovendien een vinnig sprintje in de benen heeft. Ingrediënten die zondag van pas komen.

Bij Zalf-Euromobil-Désirée Fior (met het prachtige groen-wit-rode tenue) rekent de ploegleider met dienst op Samuele Battistella. De tweedejaars belofte steekt dit seizoen zijn neus serieus aan het venster. Vooral de eerste vijf maanden van dit seizoen was hij enorm indrukwekkend bezig. De 19-jarige Italiaan is een echt klassiek type, die de voorkeur geeft aan zware koersen met de nodige hoogtemeters. Lombardije ligt hem daarom perfect.

Samuele Battistella – foto: Jan Brychta/Vredeskoers 2018

Ook de Fransen mogen uitkijken naar een renner die geboren is in 1998. Clément Champoussin is in het shirt van Chambery CF namelijk bezig aan een heel constant seizoen. Zo werd de Franse klimmer onder meer vijfde in de Tour de l’Avenir en werd hij anderhalve week geleden nog tweede in de Ruota d’Oro, een lastige beloftenkoers in Italië. Met zijn twaalfde plek op het zware WK-parcours in Innsbruck onderstreepte hij nog eens zijn vorm.

Colpack staat al jaren te boek als een Italiaans talentenbolwerk. Dat kan zondag weleens tot uiting komen, want de ploeg presenteert niet minder dan vier potentiële winnaars. Op papier lijkt eerstejaars belofte Andrea Bagioli de grootste kanshebber. Hij verraste in april namelijk vriend en vijand door als tweede in Luik-Bastenaken-Luik U23 te eindigen, gevolgd door een reeks mooie uitslagen. Daarmee lijkt hij sterk genoeg om mee te doen voor winst.

Stefan de Bod – foto: Giro Valle d’Aosta

Dimension Data for Qhubeka brengt ook een mooie ploeg aan het vertrek. Bij hen is het vooral uitkijken naar Stefan de Bod en Matteo Sobrero. Zo was de 21-jarige Zuid-Afrikaan eerder dit seizoen toptalent Tadej Pogačar de baas in de lastige GP Palio del Recioto. De 21-jarige Italiaan Sobrero was dan weer de sterkste in de zware Coppa della Pace (1.2). Samen kunnen zij een tactisch steekspel bedenken, waarin een van de twee kan winnen.

Petrioli Firenze Hoppla’ Maserati wil zondag ook haar duit in het zakje doen. Daarbij rekent ze vooral op Andrea Cacciotti (21), de nummer twee van vorig jaar. Hij heeft dus bewezen dit werk aan te kunnen. Dit seizoen wist de Italiaan nog niet te imponeren. Rasmus Byriel Iversen – volgend jaar Lotto Soudal – deed dat wél. In dienst van General Store Bottoli-Zardini wist de 21-jarige Deen dit jaar al zeven nationale Italiaanse koersen te winnen.

Sjoerd Bax – foto: Marcel Koch

Vanuit Nederlands oogpunt is het hopen op een goede dag voor Delta Cycling Rotterdam-renners Jens van den Dool of Sjoerd Bax. Zij behoren net als Paul Double, Thomas Vereecken, Andreas Leknessund, Mauri Vansevenant, Tuur Deprez, Hafetab Weldu, Samuel Mugisha, Alessandro Covi en in iets mindere maat Alexys Brunel tot de outsiders voor de overwinning. De in Liechtenstein geboren Giordan Banzer is de grootste schaduwfavoriet.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Gino Mäder
*** Tobias Foss, Robert Stannard
** Samuele Battistella, Clément Champoussin, Andrea Bagioli
* Stefan de Bod, Matteo Sobrero, Andrea Cacciotti, Rasmus Byriel Iversen

Voorlopige deelnemerslijst
Website organisatie

Weer en tv
De beloften krijgen er zondagmiddag aangenaam weer bij in en rond Oggiono. Het kwik stijgt tot zo’n zestien graden en het waait met windkracht twee uit het zuidwesten amper. De kans op neerslag is te verwaarlozen, waardoor er zich een eerlijke strijd zal voltrekken. De koers is niet te volgen of te zien via televisie. Bij WielerFlits kun je zondagmiddag terecht voor een Volg Hier en een verslag van de wedstrijd, net als voor Parijs-Tours voor beloften.

RIDE Magazine