Voorbeschouwing: Omloop van de Braakman 2019
foto: Topcompetitie/Léon van Bon
zaterdag 30 maart 2019 om 08:00

Voorbeschouwing: Omloop van de Braakman 2019

De Topcompetitie gaat zaterdag in Philippine verder met de Omloop van de Braakman. Vorig jaar was het Monkey Town dat de champagnefles kon ontkurken, toen Rick van Breda en Peter Schulting op de hoogste twee treetjes van het podium stonden. Wie trekt er dit jaar aan het langste eind? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Wie in Nederland de grens oversteekt naar de zuiderburen, zal niet lang moeten zoeken naar kasseistroken. Deze zijn er in overvloed. Het Vlaamse wielervoorjaar is over de gehele wielerwereld bekend om zijn vele kasseikoersen, met De Ronde als jaarlijkse hoogmis. In Nederland is het toch langer zoeken naar de kasseien. Wie goed zoekt, zal ze in Noord-Brabant, Drenthe en op de Maasberg vinden. Maar ook in Zeeland! Jaarlijks vindt ten zuiden van de Westerschelde in Zeeuws-Vlaanderen de Omloop van de Braakman plaats.

Dit jaar is de Braakman – zoals de wedstrijd verkort wordt genoemd – alweer toe aan haar vijftigste editie. Wie op de erelijst kijkt, vindt louter stoempers en sterke coureurs terug. Winnen in Philippine betekent dat je het volledig zelf hebt afgedwongen. Want winnen in de Braakman kun je, mede door de open vlaktes en kasseistroken, alleen als je echt heel erg sterk bent. Vraag dat maar aan oud-winnaars Dimitri Claeys, Gert Jakobs en Coen Vermeltfoort. De laatste van deze namen is momenteel de leider in de Topcompetitie en aast ook dit jaar weer op de zege.

Laatste tien winnaars
2009: flag-nl André van Reek
2010: flag-nl Geert van der Weijst
2011: flag-nl Bram de Kort
2012: flag-be Dimitri Claeys
2013: flag-be Christophe Van Cauwenberghe
2014: flag-nl Jurrien Bosters
2015: flag-be Frederik Frison
2016: flag-nl Coen Vermeltfoort
2017: flag-nl Adriaan Janssen
2018: flag-nl Rick van Breda

Rick van Breda klopt Peter Schulting in Philippine – foto: Léon van Bon / Topcompetitie

De wind had vorig jaar een grote invloed op het koersverloop. Het peloton was al vroeg uit elkaar geslagen door de vele windstoten en kasseistroken, waardoor er na het eerste koersuur nog maar veertig man meededen voor de overwinning. Met nog 55 kilometer te gaan maakten vervolgens een twaalftal renners zich los van de rest, met daarbij Rick van Breda, Peter Schulting, Hartthijs de Vries, Jaap Kooijman, Adriaan Janssen, Piotr Havik, Dion Beukeboom, Rick Ottema, Justin Timmermans, Maarten van Trijp en René Hooghiemster. Deze twaalf wisten hun voorsprong rap uit te breiden en mochten het in de finale onderling uitvechten. In de laatste kilometer was het Van Breda die met een alles-of-nietspoging de wedstrijd naar zich toetrok. Achter hem maakte Schulting het Monkey Town-feestje compleet door naar de tweede plaats te rijden.

Top-5 vorig jaar
1. flag-nl Rick van Breda (Monkey Town)
2. flag-nl Peter Schulting (Monkey Town)
3. flag-nl Rick Ottema (Alecto)
4. flag-nl Hartthijs de Vries (NWVG)
5. flag-nl Jaap Kooijman (Vlasman)


Parcours

De Omloop van de Braakman ontleent haar naam aan een een voormalige zeearm van de Westerschelde. De Braakman verbond start- en aankomstplaats Philippine met de Schelde en de Noordzee, waardoor het uit kon groeien tot ‘mosseldorp’. Vandaag de dag bezoeken duizenden Belgische toeristen het dorp voor deze lekkernij.

Bij wielerliefhebbers is het inmiddels ingepolderde gebied vooral bekend om zijn kasseien. De Omloop van de Braakman telt maar liefst 25 kasseistroken. In tegenstelling tot de Vlaamse wielerwedstrijden, waar de kasseistroken meer richting het einde van de wedstrijd liggen, zijn ze in de Braakman keurig verdeeld over het parcours. Er moet daarom de hele 189 kilometer lange wedstrijd gestoempt worden.

Het peloton op de Timmermansweg – foto: Léon van Bon

Al na tien kilometer dient op de Timmermansweg de eerste kasseistrook zich aan. Later in de wedstrijd komen de renners hier meerdere malen langs, onder meer tijdens de combi Timmermansweg/Smokkelweg. Na de eerste passage volgen er in de eerste lus nog vier kasseistroken, waarna de finish na veertig kilometer voor het eerst wordt gepasseerd.

Het peloton moet na de eerste finishpassage nog drie grote rondes – met elk zes kasseistroken – van veertig kilometer afwerken. In het verleden werden de eerste grote schiftingen in deze lussen gemaakt. Hoe? Niet alleen door de aanwezige kasseistroken, maar vaak ook door de vele open vlaktes waar de wind vrij spel heeft. Wat na deze vier omlopen nog resteert, zijn twee lokale rondes van tien kilometer die de winnaar in de Kasteelstraat te Philippine moeten onthullen. De Boekhouteweg (700 meter lang) op de grens tussen Nederland en België is op deze lokale ronde de enige kasseistrook die nog voor verschillen kan zorgen.


Favorieten

Wie gaat de Omloop van de Braakman op zijn naam schrijven? Die vraag is moeilijk te beantwoorden. Wel heeft de wedstrijd aanstaande zaterdag een absolute topfavoriet aan de start staan, die de naam Coen Vermeltfoort draagt. Vermeltfoort is momenteel dé te kloppen man in de Topcompetitie. In de Craft Ster van Zwolle toonde de rappe man van Alecto zich al superieur door naar de overwinning te sprinten, terwijl hij in wedstrijden als de Ronde van Groningen en de Dorpenomloop Drenthe zijn dominantie nogmaals onderstreepte. Als oud-winnaar van de wedstrijd weet de Nederlander daarnaast hoe hij moet zegevieren. Wie o wie weet de leider in de Topcompetitie zaterdag te kloppen?

Victorie voor Vermeltfoort in de Ster van Zwolle – foto: Cor Vos

Dat zou zomaar iemand uit zijn eigen ploeg kunnen zijn. Wie de Ronde van Drenthe heeft gekeken, zal weten dat Robbert de Greef in een uitstekende vorm verkeert. De Greef reed zichzelf in een harde koers tussen de ProContinental- en WorldTour-renners de kopgroep in, waarna hij met Pim Ligthart meeglipte de beslissende aanval in. Uiteindelijk zag de Alecto-coureur zichzelf beloond worden met een knappe tweede plaats. En dat in een 1.HC-koers. Daan van Sintmaartensdijk en René Hooghiemster zijn twee andere coureurs uit de ploeg van De Greef en Vermeltfoort die het af kunnen maken. Van Sintmaartensdijk won vorig jaar al de SIMAC Omloop der Kempen en heeft dit jaar weer een nieuwe stap gezet in zijn ontwikkeling.

HSK Trias Mooi-Jong was de absolute topfavoriet in de Craft Ster van Zwolle met een ploeg die bol stond van de rappe mannen, die normaal gesproken in Continental-kleuren elders rijden. Ook in de Braakman is de ploeg weer van de partij met een rappe man. Johim Ariesen is dan misschien wel afwezig, maar Raymond Kreder staat ‘gewoon’ aan de start in de Braakman. Vorige week kroonde hij zich nog tot eindwinnaar in de Tour de Tochigi in Japan. Mocht Kreder een mindere dag hebben, dan is daar altijd nog Tim Ariesen om de kastanjes uit het vuur te halen.

Raymond Kreder in Japanse dient – foto: Cor Vos

Niet alleen Vermeltfoort is een oud-winnaar, ook Adriaan Janssen en Rick van Breda waren waren ooit eens de beste in de wedstrijd. In 2017 was de coureur de beste in de kleuren van SEG Racing, terwijl Van Breda vorig jaar victorie kraaide voor Monkey Town. Dit jaar rijden beide oud-winnaars bij elkaar in de ploeg. De vorm om te winnen in de Braakman begint langzaamaan te komen bij beide coureurs. Janssen werd laatst vijfde in de Dorpenomloop Drenthe, terwijl Van Breda in deze wedstrijd bij de subtop eindigde. Met coureurs als Chiel Breukelman, Wim Kleiman en Nicola Gaffurini zou de ploeg zaterdag een heel eind moeten komen.

Een andere ploeg die een heel eind zou moeten kunnen komen is Vlasman, dat weer met een sterk blok afreist naar Philippine. Dion Beukeboom heeft in het verleden bewezen goed kasseien te kunnen vreten en moet in staat zijn zaterdag naar de overwinning te rijden. Vorig jaar werd hij zevende in deze wedstrijd, twee plekken lager dan zijn ploeggenoot Hartthijs de Vries, die toen nog in dienst van NWVG reed. De Vries begint steeds beter zijn draai in zijn nieuwe team te vinden, getuige zijn vierde plaats in de Dorpenomloop Drenthe vorige week.

Dion Beukeboom – foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Jaap Kooijman is de derde Vlasman-coureur die opgeschreven mag worden. Kooijman deed vorig jaar geruime tijd mee om de zege in de Topcompetitie, maar moest in de laatste wedstrijden dan toch capituleren. Met een tweede plaats in de Craft Ster van Zwolle en een vijfde plaats in de Omloop van de Braakman legde hij destijds de basis voor zijn uitstekende klassement. Zaterdag kan Kooijman laten zien dat hij weer een stap heeft gezet ten opzichte van vorig jaar.

Welke coureurs resteren dan nog in het lijstje der favorieten? De pas 20-jarige Arne Marit van Lotto Soudal U23 mag zeker niet vergeten worden. De Belg is na zijn sterke optreden in de Craft Ster van Zwolle, waar hij vijfde werd, in het bezit van de jongerentrui en de clubtrui (of prof-B-trui) in de Topcompetitie en mag het nu op de Zeeuwse keien laten zien. De rappe Marit gaat zaterdag misschien wel een duel uitvechten met de nog rappere Jesper Rasch, die normaal uitkomt voor SEG Racing, maar zaterdag voor zijn clubploeg WV West Frisia. Rasch liet de afgelopen weken zien – hij werd onder andere vierde in de Youngster Coast Challenge –  in de winter veel inhoud gekweekt te hebben en moet de Braakman in theorie dus goed aankunnen.

Jaap Kooijman was vorig jaar even de leider – foto: Topcompetitie / Léon van Bon

Een aantal ploegen mogen tot slot niet vergeten worden. NWVG-John Deere is ook dit jaar weer sterk met coureurs als Patrick van der Duin, Peter Merx en Björn Bakker, die op een goede dag wel eens zouden kunnen excelleren. Metec-TKH staat met veel jongelingen aan de start, waaronder Jelle Bootsveld, Lars van den Berg, Jens van den Dool en Dylan Bouwmans, die allemaal azen op hun grote doorbraak. De Belgische ploeg Team Shifting Gears brengt in de vorm van Eamon Lucas Franck en Hans Dekkers twee oude bekenden mee naar Zeeland.


Favorieten volgens WielerFlits 
**** Coen Vermeltfoort
*** Robbert de Greef, Raymond Kreder
** Adriaan Janssen, Dion Beukeboom, Arne Marit
* Jesper Rasch, Jaap Kooijman, Hartthijs de Vries, Rick van Breda, Daan van Sintmaartensdijk

* Hartthijs de Vries moet door ziekte verstek geven de Omloop van de Braakman.

Deelnemerslijst
Website organisatie


Weer en TV

De mindere wielergoden kunnen opgelucht ademhalen: het wordt goed weer in de Omloop van de Braakman! De kans dat er met een temperatuur van zestien graden en een windkracht van twee op de schaal van Beaufort in het eerste wedstrijduur wederom maar veertig coureurs overblijven voor de zege lijkt daarom klein. Desalniettemin zal de koers een uitputtingsslag worden. De Omloop van de Braakman wordt niet live uitgezonden op televisie. Een samenvatting van de wedstrijd zal later in de week volgen op Eurosport. Wel is de koers onder meer te volgen via het Twitter-kanaal van de Topcompetitie.


RIDE Magazine
2 Reacties
Sorteer op:
29 maart 2019 07:31
Omroep Zeeland doet niets aan deze koers ?
29 maart 2019 09:13
Voor het geld van die laffe Vueltastart kan je die hele topcompetitie tien jaar lang op de NOS plempen.

Reacties zijn gesloten.