Rick van Breda wint Omloop van de Braakman na late uitval

Rick van Breda wint Omloop van de Braakman na late uitval

foto: Topcompetitie / Léon van Bon

zaterdag 7 april 2018 om 17:11

Rick van Breda heeft de loodzware Omloop van de Braakman op zijn naam geschreven. De coureur van Monkey Town was na een late aanval de beste van een kopgroep van twaalf, die op 55 kilometer van de meet was weggereden uit de eerste groep. Van Breda is tevens de nieuwe leider in de Topcompetitie

In Phillipine werd vanmiddag om half één het startschot gegeven voor de tweede wedstrijd in de Topcompetitie, de Omloop van de Braakman. Naast de 26 kasseistroken die de renners onderweg moesten verteren, kreeg het peloton ook te maken met een ander element, namelijk de wind. Met een windkracht van zes op de schaal van Beaufort was het voor de koers al duidelijk dat de wedstrijd uit zou monden in een slagveld.

Veertig renners blijven over na zware openingsfase
Het duurde dan ook niet lang voordat het peloton uit elkaar geslagen werd in acht verschillende groepen, die zich op de eerste drie groepen na, in stijgende lijn uitbreidden. Na 45 minuten waren er nog 44 renners in koers die meededen om de overwinning, met daarin alle topfavorieten. Delta en Alecto waren met de voltallige selectie in de eerste groep aanwezig. Onder leiding van deze continentale ploegen werd de koers hard gemaakt, met als gevolg dat de eerste groep regelmatig uiteen viel, maar later toch weer bij elkaar kwam.

Twaalf renners ontsnappen uit eerste groep
In de uren die volgden kende de koers steevast hetzelfde scenario; na de kasseistroken werd de eerste groep uit elkaar gereden, waarna er een aantal kilometer later een hergroepering volgde. Toch lukte het zes renners om een gat te slaan met nog 55 kilometer te gaan. Twan Brusselman (DESTIL-Parkhotel Valkenburg), Hartthijs de Vries (NWVG), Justin Timmermans (Delta), Rick van Breda (Monkey Town), Rick Ottema en René Hooghiemster (Alecto) vonden elkaar en bouwden hun voorsprong beetje bij beetje uit op de achtervolgers.

Toen de voorsprong de halve minuut passeerde, kwam Maarten van Trijp (DESTIL-Parkhotel Valkenburg) na lang afgewacht te hebben de anonimiteit uit. De drager van de oranje leiderstrui maakte samen met Adriaan Janssen (Delta) Dion Beukeboom, Jaap Kooijman (Vlasman), Piotr Havik (BEAT) en Peter Schulting (Monkey Town) de sprong naar de kop van de wedstrijd.

Kopgroep bestookt elkaar met aanvallen, Van Breda de sterkste
De twaalf renners vooraan leken er alles aan te doen om een sprint met twaalf te vermijden. Als de ene renner aanviel en teruggepakt werd, volgde bijna direct een andere renner. Dit mondde uit in een splitsing van de kopgroep in twee delen. Zes renners, waaronder Ottema en Van Breda, gingen met een kleine voorsprong de laatste kilometer in. Voor Van Breda was dit het teken om een alles-of-nietspoging te doen. Het werd uiteindelijk alles voor de renner van Monkey Town, die op het podium zijn ploeggenoot Schulting terugzag op de tweede plek.

Uitslag Omloop van de Braakman 2018 flag-nl:
1. flag-nl Rick van Breda (Monkey Town)
2. flag-nl Peter Schulting (Monkey Town)
3. flag-nl Rick Ottema (Alecto)
4. flag-nl Hartthijs de Vries (NWVG)
5. flag-nl Jaap Kooijman (Vlasman)
6. flag-nl Piotr Havik (BEAT)
7. flag-nl Dion Beukeboom (Vlasman)
8. flag-nl René Hooghiemster (Alecto)
9. flag-nl Maarten van Trijp (DESTIL-Parkhotel Valkenburg)
10. flag-nl Justin Timmermans (Delta)
Volledige uitslag

Dit artikel delen:

6 Reacties

BenderBeach 7 april 2018 om 17:24

Mooie zege voor Rick in een prachtige wedstrijd, zeker als er veel wind staat (zoals vandaag was).

Jandepandaman 7 april 2018 om 18:31

Kijk aan! Hartthijs 4e, ook mooi voor die jongen!

Pedalo 7 april 2018 om 18:37

Wel een mooi voorbeschouwing….20 Namen noemen…En nummer 21 wint.

Verweggistan 7 april 2018 om 18:41

Het is MonkeyTown ook wel gegund, vorige keer 6 man in de top10, maar niemand op het podium.

roaster 7 april 2018 om 20:03

Pedalo +1. Ik vind de voorbeschouwing van de Topcompetitie wedstrijden overbodig om te lezen.

ewoedski 7 april 2018 om 20:08

Wel of niet lezen is eigen keuze

Headlines

Materiaalzone

Populair