Voorbeschouwing: NK wielrennen voor beloften 2019

Voorbeschouwing: NK wielrennen voor beloften 2019

Het podium van vorig jaar - foto: Cor Vos

zaterdag 29 juni 2019 om 08:00

Jaar in, jaar uit is het Nederlands kampioenschap voor beloften op de weg een van de hoogtepunten van het NK. Die kans zit er dit jaar ook dik in tijdens de Nederlandse Loterij NK wielrennen. Vorig seizoen werd nog tijdens de wedstrijd bekend dat de eenzame koploper Julius van den Berg de overstap naar EF Education First zou maken. Krijgen we zaterdag weer zo’n toevallige samenloop van omstandigheden? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

Het Nederlands kampioenschap voor beloften kende haar eerste editie in 1995, een jaar voordat de UCI voor deze categorie ook een wereldkampioenschap organiseerde. Steven de Jongh kroonde zich uiteindelijk tot de eerste Nederlands kampioen bij de beloften ooit. Na het oprichten van de Rabobank Wielerploegen in 1996 werd deze titelstrijd een groot feestje voor de boerenleenbank. De opleidingsformatie zou vanaf 1997 negentien jaar lang de dienst uitmaken en wist slechts vijf keer de rood-wit-blauwe trui niet mee naar huis toe te nemen.

Van 1997 tot en met 2016 wisten alleen Bram Tankink (2000), Sebastian Langeveld (2005), Ronan van Zandbeek (2008), Tim Kerkhof (2014) en Fabio Jakobsen (2016) de jaarlijkse festiviteiten te verstieren. Bekende renners die wél namens Rabobank wisten te winnen, waren Addy Engels (1998), Pieter Weening (2002), Thomas Dekker (2003), Kai Reus (2006), Tom Leezer (2007) en daarna de mannen in het rijtje hieronder. Een speciaal geval was er in 1999. Toen won Australiër Mathew Hayman omdat hij op een Nederlandse licentie reed.

Australiër Mathew Hayman won in 1999 het NK – foto: Cor Vos

Op dat moment kon dat nog, later is de KNWU van die regel afgestapt en doen er alleen nog maar Nederlanders mee. Het mag in ieder geval duidelijk zijn dat Rabobank haar stempel stevig op deze wedstrijd heeft gedrukt. De laatste jaren lijkt SEG Racing Academy dat stokje over te nemen. Tijdens SEG’s eerste jaar in 2015 pakten Stan Godrie en Davy Gunst respectievelijk zilver en brons. Daarna was er goud voor Fabio Jakobsen en zilver voor Tim Ariesen, gevolgd door opnieuw goud voor Jakobsen en brons voor Hartthijs de Vries.

Jakobsen is met zijn twee zeges van 2016 en 2017 de recordhouder. Hij is de enige renner die het NK voor beloften twee keer wist te winnen.

Laatste tien winnaars NK voor beloften
2018: flag-nl Julius van den Berg
2017: flag-nl Fabio Jakobsen
2016: flag-nl Fabio Jakobsen
2015: flag-nl Stan Godrie
2014: flag-nl Tim Kerkhof
2013: flag-nl Dylan van Baarle
2012: flag-nl Moreno Hofland
2011: flag-nl Ramon Sinkeldam
2010: flag-nl Tom-Jelte Slagter
2009: flag-nl Steven Kruijswijk


Vorig jaar

Ook vorig jaar ging de titel naar SEG Racing Academy. Met Julius van den Berg hadden zij de absolute topfavoriet in haar rangen. Vanaf de start werd er meteen gekoerst, waardoor het nooit saai was. Van den Berg toonde zich bedrijvig door tot twee keer toe vanuit het peloton naar een kopgroep te springen. Bij de laatste poging was het raak: samen met ploeggenoot Marten Kooistra, Oscar van Wijk, Dylan Bouwmans en Nils Sinschek maakte de Noord-Hollander het verschil. Na een nieuwe demarrage en solo was het rood-wit-blauw voor hem.

Van den Berg kwam solo aan – foto: Cor Vos

NK voor beloften 2018 (164,1 kilometer)
1. flag-nl Julius van den Berg (SEG Racing Academy) in 3u50m36s
2. flag-nl Marten Kooistra (SEG Racing Academy) + 44s
3. flag-nl Oscar van Wijk (DESTIL-Piels) + 1m25s
4. flag-nl Dylan Bouwmans (Metec-TKH) z.t.
5. flag-nl Nils Sinschek (LottoNL-Jumbo-De Jonge Renner) + 1m29s
Volledige uitslag


Parcours

De Nederlandse kampioenschappen vinden dit jaar plaats in de provincie Gelderland. Om precies te zijn in Ede, een gemeente gelegen op de westflank van de Veluwe. Om u een idee te geven: Ede ligt zo’n twintig kilometer ten noordwesten van Arnhem en zo’n dertig kilometer ten zuidoosten van Amersfoort. De beloften strijden zaterdagochtend 29 juni voor de felbegeerde rood-wit-blauwe trui. De renners krijgen een soortgelijk parcours voorgeschoteld als de laatste jaren. Niet bijzonder lastig, maar juist daar schuilt het gevaar.

De beloften werken aankomende zaterdag zes rondjes van 25,2 kilometer af, goed voor een koers van 147,8 kilometer – exclusief de neutralisatie. Het peloton verzamelt zich net als bij de tijdritten aan de Arnhemseweg, vlakbij het gemeentehuis van Ede. Daar klinkt dit jaar het startschot. Het gaat vervolgens via de Bovenbuurtweg naar het aangrenzende dorp Bennekom, zo’n 700 meter van de bebouwde kom van Ede. De deelnemers koersen zaterdag overigens grotendeels over brede en rechte wegen: van draaien en keren is minder sprake.

Maar we dienen altijd met twee woorden te spreken, helemaal als we ons bevinden op de Veluwe. Het peloton koerst via de westelijke buitenkant van Bennekom naar universiteitsstad Wageningen. Daar waar de Veluwerand, de Gelderse Vallei en de Rijn aan elkaar grenzen. Niet gek dus dat het hier lichtjes op en af gaat. In Wageningen kunnen de renners zich opmaken voor twee korte klimmetjes, waaronder een deel van de Wageningse Berg (0,8 km aan 3,7%). Hier zullen de niet-sprinters de koers hard moeten maken.

Vervolgens gaat het via de lichtjes oplopende Geertjesweg en de Hartenseweg naar Wageningen-hoog, om weer koers te zetten richting Bennekom. Een solist zal hier toch flink wat voorsprong moeten hebben, aangezien de vijf daaropvolgende kilometers – over de Edeseweg en de Klinkenbergweg – rechttoe-rechtaan zijn. De finish ligt niet veel later aan de Arnhemseweg. Na een vrij ruime bocht lopen de laatste driehonderd meter nog lichtjes (maximaal 4%) bergop, wat in de kaart speelt van de machtsspurters. Wie gaat er winnen?

Totale afstand: 147,8 kilometer
Start:
10.00 uur
Finish: 13.30 uur


Favorieten

SEG Racing Academy heeft haar eer hoog te houden als drievoudig winnaar van dit NK. De opleidingsploeg heeft dit jaar dan ook opnieuw de sleutel in handen. Hoewel het parcours zich niet meteen leent voor een attractieve wedstrijd, maken de renners nog altijd de koers. En traditiegetrouw zit dat bij de beloften altijd wel goed. Het publiek in Ede mag zich dan ook lekker in de handen wrijven, want spektakel is welhaast gegarandeerd. Aan de overige ploegen om de plannen van SEG Racing Academy naar het rijk der fabelen te verwijzen.

Ide Schelling – foto: Cor Vos

De paars-roze-hemden hebben diverse sterke renners aan boord. Aangezien bij de overige ploegen enkele sterke sprinters aanwezig zijn, kun je er vergif op innemen dat SEG Racing Academy de aanval kiest. Een van hun mannen in topvorm is zonder twijfel Ide Schelling. Hij werd vorige maand knap zesde in de zware Ronde de l’Isard en miste – na een vervelende val eerder die ronde – op een haar na een ritzege in de Giro d’Italia. Schelling is niet de allersnelste en hij zal alleen aan moeten komen. Maar als iemand dat kan, dan is hij dat wel.

Eekhoff wint de slotrit in Bretagne – foto: Sébastien Delaunay

Het grootste zorgenkind voor SEG is de aanwezigheid van Nils Eekhoff. De 21-jarige Noord-Hollander stelde met een vierde plaats op het NK tijdrijden U23 weliswaar teleur, maar in het Nederlandse beloftenpeloton zijn normaal maar weinig mannen sneller op de oplopende finishstraat in Ede. De renner van het Sunweb Development Team won dit jaar de slotrit in de Tour de Bretagne en de proloog in de Vredeskoers (Nation’s Cup) met de nationale selectie. Ook was hij heer en meester in de Ronde van Overijssel. Rijd dus niet met Eekhoff naar de streep.

David Dekker won de omloop in de Ronde van Noord-Holland – foto: Cor Vos

Waar Eekhoff al een paar jaar laat zien over het nodige talent te beschikken, is David Dekker dit seizoen een van de revelaties. De 21-jarige zoon van ex-prof Erik kan een lastige koers overleven en is bovendien katterap aan de meet. Hij begon het seizoen uitstekend met winst in Brussel-Opwijk (U23 Road Series) en de overwinning in de Nederlandse klassieker Omloop van de Houtse Linies. Daarnaast sloeg Dekker een dubbelslag in de eerste rit van de Carpathian Courier Race (2.2U). Als ploeg kan Metec-TKH het de SEG-jongens lastig maken.

Kooistra won vorig jaar solo Parijs-Tours U23 – foto: Cor Vos

Vorig jaar liet Julius van den Berg zijn klasse en inhoud als laatstejaars belofte zien. De nummer twee was toen Marten Kooistra en na afloop sprak hij toen meteen uit dit jaar te willen winnen. Dat behoort zeker tot de mogelijkheden. De 21-jarige Fries van SEG Racing Academy heeft een venijnig sprintje in zijn benen, vooral na een lange koers. Maar in de jongste editie van Parijs-Tours U23 liet hij met een kilometerslange solo zien dat hij niet op een spurt hoeft te wachten. Dit jaar wist Kooistra nog niet te winnen. Lukt dat zaterdag?

Heeft de ploeg van teammanager Bart van Haaren dan helemaal geen sprinter om voor te rijden? Toch wel. Als het op een groepsspurt uitdraait, dan is Jesper Rasch de aangewezen man om naar het rood-wit-blauw te grijpen. Dat de 21-jarige renner een echte snelheidsduivel is, is overigens niet gek. Hij komt namelijk uit Zandvoort, daar waar volgend jaar een Formule 1-wedstrijd georganiseerd wordt. Net als ploeggenoot Kooistra wist Rasch – op het Districtskampioenschap Noord-Holland U23 na – nog niet te winnen. Maar poets hem niet uit voor winst.

Dylan Bouwmans won de Ton Dolmans Trofee dit jaar – foto: Leon van Bon/Topcompetitie

Als gezegd kan ook teammanager Michel Megens bij Metec-TKH rekenen op een ijzersterke formatie, waarbij meerdere jongens serieus kans maken op de nationale titel. Zo is bijvoorbeeld ook Dylan Bouwmans – zoon van Eddy Bouwmans, de laatste Nederlander die het jongerenklassement in de Tour de France won – aan een goed seizoen bezig. Hij is op dit moment de leider in het jongerenklassement van de Topcompetitie. De 22-jarige Noord-Brabander won dit jaar de Ton Dolmans Trofee en was achtste in de Ronde van Limburg.

Pakt Hoole nóg een Nederlandse titel? – foto: Cor Vos

Kersvers Nederlands kampioen tijdrijden Daan Hoole zou zaterdag ook zo maar eens op de verrassing kunnen spelen in Ede. De 20-jarige Zuid-Hollander ontwikkelt zich goed en komt in de eendagskoersen steeds beter uit de verf. Zo werd hij in het shirt van – alweer – SEG Racing Academy achtste in de Ronde van Overrijssel (UCI 1.2) en zesde in de Arjaan de Schipper Trofee (U23 Road Series). Hij is net als Schelling een van de jongens die moet aanvallen. Dat geldt ook voor outsiders Thymen Arensman (19) en Minne Verboom (19).

Marijn van den Berg – foto: Metec-TKH

Metec-TKH heeft naast Dekker en Bouwmans nog meer ijzers in het vuur. Tweedejaars belofte Marijn van den Berg (20) is namelijk bezig aan een prima seizoen. De jongeling won een rit en het eindklassement in de beloftenkoers Carpathian Courier Race. Hij kan – zeker na een lastige koers – rekenen op een goed sprintje. Dat geldt wat minder voor Jens van den Dool, die alleen aan moet komen. Maar dat behoort zeker tot de mogelijkheden. De 21-jarige Hoogbloklander beschikt over sterke benen en zal na zijn tijdrit op revanche uit zijn.

Van Sintmaartensdijk won in 2018 de Omloop der Kempen – foto: Topcompetitie/Léon van Bon

Ook Alecto hoopt zich in de debatten te mengen. De aangewezen man voor een rol in de finale lijkt Daan van Sintmaartensdijk. In 2016 werd hij nog Nederlands kampioen bij de junioren. De lange 21-jarige coureur verzamelde in verschillende Nederlandse klassiekers een mooie ereplaats, vaak dankzij zijn goede eindsprint. Wanneer de overige ploegen hem er niet vanaf rijden, kan Van Sintmaartensdijk zo maar het duveltje in het doosje zijn dat er prompt met de titel vandoor gaat. De Alecto-man zou niet de eerste in de geschiedenis zijn.

Dark horse Rick Pluimers – foto: Cor Vos

Net als Arensman en Verboom bij SEG, heeft ook Metec-TKH enkele outsiders in de ploeg. Denk maar eens aan Lars van den Berg en Dennis van der Horst. Sunweb Development kan ook nog rekenen op Nils Sinschek, vorig jaar vijfde en woensdag derde tijdens het NK tijdrijden. Bij Alecto is ook de 18-jarige Adne Koster niet te onderschatten. Hij werd al knap vierde in de PWZ Zuidenveldtour (UCI 1.2). En wat te denken van zijn generatiegenoot Rick Pluimers (Monkey Town-à Bloc)? Pluimers verzamelde al tal van ereplaatsen. Is het nu eens raak?

Naast de Nederlandse continental-renners mogen ook de sterkere clubteams ambities hebben. Wielerploeg Groot-Amsterdam (WPGA) komt met niet minder dan zestien (!) beloften naar Ede. Wessel Krul (zilver op de tijdrit) en Oscar van Wijk (vorig jaar pakte hij brons) zijn hun belangrijkste troeven. VolkerWessels-Merckx heeft met Timo de Jong en Robin Blummel eveneens twee outsiders. Tot slot is het nog uitkijken naar Sam Gademan (Sensa-Kanjers voor Kanjers), Lars Oreel (Dauner D&DQ-Akkon) en Ramon van Bokhoven (Jumbo-Visma-De Jonge Renner).

Kan Wessel Krul nog een keer verrassen? – foto: Cor Vos

Favorieten volgens WielerFlits
**** Ide Schelling
*** Nils Eekhoff, David Dekker
** Marten Kooistra, Jesper Rasch, Dylan Bouwmans
* Daan Hoole, Marijn van den Berg, Jens van den Dool, Daan van Sintmaartensdijk

Deelnemerslijst (KNWU)
Website organisatie


Weer en tv

In en rond Ede voorspellen de weerstations zaterdag tropisch weer: we kunnen rekenen op 31 graden Celsius! Regen valt er niet en het waait aan windkracht drie uit het zuidoosten. De wind zal dus amper van invloed zijn op het koersverloop, maar tegen de hitte zullen de beloften zich moeten wapenen.

De wegwedstrijd is niet live op televisie te volgen, maar WielerFlits verzorgt zoals gebruikelijk een Volg Hier. Bovendien is er een verslaggever van ons ter plaatse die de reacties van de hoofdrolspelers en kampioenen verzamelt.

Dit artikel delen:

5 Reacties

jessevdalen 27 juni 2019 om 09:44

Eenkhoorn doet ook mee!

Youri IJnsen 27 juni 2019 om 13:45

Nee. Fout van de KNWU. Dat is tegen de regels. Hij zal moeten deelnemen bij de profs.

Jorislaurens 27 juni 2019 om 18:09

Ik zet mijn geld in op een andere dark horse van WPGA, Broex!

adrie drijver 28 juni 2019 om 08:29

Wessel Krul doet ook mee !

zipp404 29 juni 2019 om 10:26

Dennis van der Horst

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair