Voorbeschouwing: NK veldrijden 2017

Voorbeschouwing: NK veldrijden 2017

foto: © Orange Pictures - Sportfoto

zondag 8 januari 2017 om 07:30

Als de spanning hoog oploopt in veldritland, dan weet je dat de kampioenschappen weer in aantocht zijn. De Nederlanders strijden zondag om hun nationale titel in Sint-Michielsgestel, in 2000 nog gastheer van het WK. De hamvraag in onze vooruitblik: wie doet wat aan Mathieu van der Poel?

Historie
Het Nederlands kampioenschap veldrijden (dat al sinds 1963 op de kalender staat) is dit jaar aan zijn 54e editie toe. Eerder was Sint-Michielsgestel al gastheer van het NK in 1989, 1994, 2008 en 2011. Bij die laatste twee edities mocht Lars Boom, toen nog full time crosser, telkens zijn handen in de lucht steken. Boom is er deze editie weer bij, na een afwezigheid op het Nederlands kampioenschap van drie jaar.

Wellicht zit de Noord-Brabantse gemeente meer in het geheugen van de veldritliefhebber gegrift door de commotie op het wereldkampioenschap in 2000. Richard Groenendaal nam in eigen land de maat van Mario De Clercq en Rabobank-ploegmaat Sven Nys. De nog jonge Kannibaal van Baal verkoos het ploegenspel boven zijn land en kreeg achteraf uit alle hoeken kritiek. Op het podium waren zowel Nys als De Clercq in tranen. Een onvergetelijk beeld.

De omloop in Sint-Michielsgestel lag Groenendaal wel, want in 1994 pakte hij er ook al zijn eerste van in totaal acht titels. Groenendaal komt daarmee net niet aan het record van Hennie Stamsnijder, die liefst negen streepjes achter zijn naam heeft prijken. De eerdergenoemde Lars Boom bekleedt, samen met Adrie van der Poel, plekje drie in die prestigieuze rijtje. Zij hebben beide zes tricolores in de kast hangen.

Mathieu van der Poel - Foto: Orange Pictures - SportFoto

Mathieu van der Poel – Foto: Orange Pictures – SportFoto

De kans is niet onbestaande dat de winnaar van de afgelopen twee jaar, Mathieu van der Poel, ooit bovenaan dat lijstje komt te staan. Het piepjonge supertalent uit het Belgische Kapellen moest vorig jaar in Hellendoorn afrekenen met een ijzersterke Lars van der Haar. Aan het einde had de toenmalige wereldkampioen iets meer over dan de Europees kampioen. Broer David mocht voor het tweede jaar op rij mee op het podium.

Parcours
Waar de Belgische pers er ieder jaar in slaagt om ophef over het parcours van de titelstrijd te creëren, is in Nederland maar weinig bekend over de omloop in Sint-Michielsgestel. Corne van Kessel, woensdag nog winnaar van de Centrumcross in Surhuisterveen, kent dit rondje wél. Hij verdedigde er in 2011 zijn nationale beloftetitel op een traject dat bijna helemaal gelijk is aan dat van zondag.

“Verwacht je maar aan een rondje met veel draaien en keren”, geeft Van Kessel mee aan onze website. “Een echte speeltuin voor iemand als Mathieu. Je kan het eigenlijk vergelijken met de GP van Brabant in Rosmalen, waar hij eerder dit seizoen won. Er zit een leuk stukje bos in, met een best wel technische passage. Voor de rest is het een omloop over een volledig vlak terrein, de enige echte hoogtemeters vinden we in de kunstmatige bruggen.”

Dat is ook duidelijk te zien in onderstaande video van Gert-Jan Bosman, die het parcours in Sint-Michielsgestel is gaan verkennen met zijn GoPro.

In Surhuisterveen kregen Van Kessel en co een rasechte moddercross voor de wielen geschoven. Zal dat, indien de regen de komende dagen met bakken uit de lucht blijft vallen, ook zondag het geval zijn? “Misschien dat de toplaag wat kapot gereden wordt, dan kan het wel wat schuiven en op die manier nog wat technischer zijn. Maar echt diep in de modder ploeteren zal je op die ondergrond nooit zien gebeuren.”

Favorieten
Een derde opeenvolgende titel zou voor Mathieu van der Poel eigenlijk slechts een formaliteit moeten zijn. De 21-jarige crosser won dit seizoen veertien van de 22 crossen waarin hij aan het vertrek kwam en is daarmee de beste veldrijder van het seizoen. Toch ontstonden er de voorbije weken wat twijfels, na zijn zware val tijdens de Azencross in Loenhout. Van der Poel bleef roerloos liggen en zijn deelname aan het NK was plots onzeker.

Donderdag stuurde zijn ploeg Beobank-Corendon een geruststellend bericht de wereld in. “Mijn nek voelt nog een beetje stijf aan, maar zowel op als naast de fiets ervaar ik eigenlijk geen problemen meer”, zei Van der Poel in het persbericht. “Ik heb twee dagen moeten rusten en dan kon ik de training weer hervatten. Ik ga nog een laatste keer langs bij de kinesist en dan probeer ik zondag mijn titel te verdedigen.”

Lars van der Haar

Lars van der Haar – Foto: Orange Pictures – SFA-Peter Scholz

Een Lars van der Haar in topconditie zou te allen tijde de grootste uitdager van Van der Poel moeten zijn, maar dat is op dit moment (nog) niet het geval. Van der Haar lag er lange tijd uit met een pijnlijke spierscheur en is op dit moment nog in volle opbouw. Zelf gelooft de voormalig Europees kampioen dan ook niet in een derde titel of zelfs maar een ereplaats. “Ik stel mezelf zondag geen doel. Er telt maar een plek, en die zit er niet in. Ik wil gewoon lekker fietsen”, vertelde hij eerder deze week aan onze site.

Misschien kan zijn Telenet-Fidea-ploegmaat Corne van Kessel dan wel weerwerk bieden aan de jonge titelverdediger. Van Kessel, na Van der Poel misschien wel de meest constante Nederlander van het seizoen, bewees afgelopen woensdag met winst in de Centrumcross in Surhuisterveen nog maar eens over een uitstekend paar benen te beschikken. “Ondanks de dominantie van Mathieu, moet je durven dromen van de titel”, wist hij ons na afloop te vertellen. “De wedstrijd moet nog altijd gereden worden.”

Lars Boom, die in diezelfde Centrumcross voor het eerst in jaren kon meestrijden om de winst in een veldrit, had na afloop minder vertrouwen. Boom maakte wel mee het mooie weer en was misschien wel de beste man in koers, maar hij vindt zondag geen omloop op zijn maat. Zijn grootste manco is momenteel zijn techniek, en dat is toch een belangrijk onderdeel van het rondje in Sint-Michielsgestel. Boom kan nergens zijn power kwijt, iets wat volgend jaar – wanneer het NK in Surhuisterveen doorgaat – wél moet lukken.

Lars Boom

Lars Boom – Foto: Orange Pictures – Andre Weening

Dan is er ook nog David van der Poel. De oudere broer van Mathieu heeft dit seizoen al twee streepjes achter zijn naam staan, maar helaas voor hem werd hij vlak voor nieuwjaarsdag ziek. Achter dit vijftal gaapt een groot gat. Stan Godrie, zopas de overstap gemaakt naar de Crelan-Charles-ploeg van Wout van Aert, is na een sterk seizoensbegin en een zege in Spanje momenteel weer op zoek naar zijn goede benen. Ook voor Patrick van Leeuwen en Thijs van Amerongen lijkt het podium net iets te hoog gegrepen.

Opvallend: de beloften (categorie renners onder 23 jaar) rijden zondag samen met de elite. Dat zou weleens gevolgen kunnen hebben voor de uitslag. Mocht iemand als Joris Nieuwenhuis of Sieben Wouters zich tussen de elite op het podium rijden, dan wordt hij ook effectief gehuldigd bij de profs én beloften. Voor Nieuwenhuis, de huidige wereldbekerleider bij de beloften, is dat niet eens zo onrealistisch.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Mathieu van der Poel
** Corne van Kessel en Lars Boom
* Lars van der Haar, David van der Poel en Joris Nieuwenhuis

TV
Ziggo Sport brengt het NK veldrijden voor profs en beloften zondag live op het scherm vanaf 13:30 (!).

[poll id=”403″]


WielerFlits biedt u ook een voorbeschouwing op het BK veldrijden aan, met de parcoursanalyse van Klaas Vantornout.

Dit artikel delen:

12 Reacties

HoofdIsVrij 6 januari 2017 om 10:13

De poll kan beter gaan over in welke ronde Mathieu zal wegrijden bij de rest.

wiebipedia 6 januari 2017 om 11:08

Wat mij betreft geen uitgemaakte zaak nog. Fysiek en kwalitatief wint VdP dit 10 van de 10 keer. Echter is hij hard gevallen en de omloop een paar dagen eerder ook al wat onnodige tegenslag gehad. Mentaal is hij over het algemeen heel stabiel, maar als er ergens winst valt te halen voor de rest is het daar mijns inziens.

Mitch 6 januari 2017 om 11:51

Grond is momenteel nog bevroren, maar die zal op zondag wel ontdooit zijn. Er wordt zaterdag alleen wat sneeuw verwacht, hopelijk is dat genoeg om nog een beetje modder te creëren. Voor de rest een weinig opzienbarend rondje.

MME 6 januari 2017 om 12:30

In vergelijking met vorig jaar valt dit rondje een beetje tegen. Maar vorig jaar was natuurlijk ook een fantastisch parcours!

Niko1995 6 januari 2017 om 13:32

1. Mathieu van der Poel
2. Corne van Kessel
3. Lars Boom
4. Lars van der Haar
5. Joris Nieuwenhuis
6. David van der Poel
7. Stan Godrie
8. Sieben Wouters
9. Thijs van Amerongen
10. Patrick van Leeuwen

Zjoske 6 januari 2017 om 16:34

VdP voor Van Kessel, Vd Haar en Boom.

Ik mis het stukje “weer” in de voorbeschouwing, niet onbelangrijk met de voorspelde sneeuw en de dooi die daarop volgt.

Thijs E 6 januari 2017 om 17:38

1. Mathieu van der Poel
2. Corné van Kessel
3. David van der Poel
4. Lars van der Haar
5. Lars Boom

argon18 6 januari 2017 om 18:24

Mathieu van der Poel
Lars Boom
Corne van Kessel

Jose Maria 7 januari 2017 om 01:34

Ik gun het David van der Poel wel, lijkt me toch niet gemakkelijk om altijd maar in de schaduw van je jongere broer te staan. Nu Matthieu verre van de ideale voorbereiding heeft gehad, zie ik hem niet zomaar de rest op dikke achterstand rijden. En David doet eerlijk gezegd niet onder voor van Kessel of Boom. Ik hoop eigenlijk dat Matthieu zich wat spaart voor het WK en zich opoffert voor David.

Hoebele 7 januari 2017 om 13:14

*** Vos
** De Jong
* De Boer, Brand, Kaptheijns

Ritsz 7 januari 2017 om 13:18

Weet iemand of het NK ook ergens op een Belgische zender wordt uitgezonden?

wielrenner 8 januari 2017 om 09:56

Ziggo?

Headlines

Materiaalzone

Populair