Voorbeschouwing: NK veldrijden 2015

zondag 11 januari 2015 om 08:30

Na de zware kerstperiode staan zondag de nationale veldritkampioenschappen op het programma. In Nederland wordt de nationale titelstrijd ditmaal uitgevochten in het Brabantse Veldhoven, de geboorteplaats van Corné van Kessel. Hij is dan ook de ideale man om WielerFlits te helpen bij het vooruitblikken op de wedstrijd van zondag.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

Historie
Het is pas de allereerste keer in de geschiedenis dat het NK in Veldhoven, nabij Eindhoven, wordt betwist. Vorig jaar waren de Nederlandse veldrijders nog te gast in Gasselte, waar Lars van der Haar zijn tweede tricolore trui op rij in ontvangst mocht nemen. Op geruime afstand werd Corné van Kessel als tweede afgevlagd, voor Thijs van Amerongen. Met zijn twee zeges is Van der Haar nog altijd ver verwijderd van de recordhouder qua Nederlandse veldrittitels: Hennie Stamsnijder. Die was maar liefst negen keer de beste op het NK. Verder gaan onder andere Richard Groenendaal (8 titels), Adrie van der Poel en Lars Boom (beiden 6 titels) de 23-jarige Van der Haar nog vooraf in de eeuwige ranglijst.

Parcours

Als er iemand is die het parcours in Veldhoven zou moeten kennen, dan is het de in Veldhoven geboren Corné van Kessel wel. “Hoe we exact zullen rijden, weet ik niet. Maar domein ’t Witven, waar de omloop is uitgetekend, ken ik maar al te best. Het parcours verloopt langs een recreatievijver met een strand. In het losse zand zou het daarom wel eens lastig kunnen worden. Veel hoogteverschillen zullen er niet zijn en ik verwacht ook niet dat we diep zullen wegzakken in de modder. Een tamelijk snel parcours dus”, vertelt Van Kessel. “Het zou een omloop moeten zijn die mij ligt. Maar als het voor mij goed is, is het voor Mathieu van der Poel en Lars van der Haar nog beter.”

Het door Van Kessel genoemde zandstrand wordt in ieder geval een belangrijk onderdeel van het parcours. De organisatoren hebben er immers voor gekozen om maar liefst zes passages door het zand in de omloop op te nemen, waaronder drie tamelijk lange. Daarnaast heeft de organisatie ook een zandheuvel aangelegd. Verder is het in de vlaktes rondom de vijver veel draaien en keren. Vooralsnog moeten de renners slechts één keer van de fiets: op de trappenpassage na een halve ronde wedstrijd.

Favorieten

Mathieu van der Poel

In tegenstelling tot het Belgisch kampioenschap, heeft het NK geen absolute topfavoriet, zo denkt Van Kessel: “Lars van der Haar en Mathieu van der Poel steken er gewoon allebei bovenuit. Ik heb met Lars recent nog samen gereden in Surhuisterveen en met Mathieu in Leuven, en voor mij kwamen ze helemaal gelijkwaardig over. Wie er zondag gaat winnen, durf ik niet te zeggen.” Wat wel vaststaat, is dat laatste rechtstreekse confrontatie tussen de twee dateert van Diegem, op 28 december. Toen toonde Van der Poel zich de betere van Van der Haar. Wat de confrontaties over het gehele seizoen betreft, is de stand 4-4.

Kan Corné van Kessel dan profiteren van de rivaliteit en zondag de lachende derde zijn? “Ik zal in de eerste plaats gewoon tevreden zijn met een podiumplaats, maar natuurlijk hoop ik op ietsje meer. Ik moet proberen wat tussen Mathieu en Lars te rijden en gebruik te maken van elke situatie die zich voordoet. Als ze het tactisch gaan spelen, liggen er kansen voor mij.” Maar wat de uitslag voor Van Kessel ook wordt, een speciale dag zal het sowieso voor hem zijn. “Op eigen terrein rondrijden wordt een hele leuke ervaring. Ik denk dat er veel vrienden en familie zullen afzakken naar Veldhoven, en ook mijn supportersclub komt met een voltallige bus. Aan steun langs de kant van het parcours zal ik geen gebrek hebben.”

Naar andere podiumkandidaten zoeken lijkt wel een onmogelijke opdracht, maar toch weet Van Kessel nog enkele namen te vinden. “David van der Poel is op dit moment heel goed aan het rijden, maar hij zal natuurlijk vooral in dienst van Mathieu rijden. Binnen mijn Telenet-Fidea Team denk ik dat ook Niels Wubben wel eens een rol van betekenis zou kunnen spelen, maar voor onze ploeg is het vooral jammer dat Thijs van Amerongen wegens ziekte niet kan rijden. Als hij in goeden doen was, zou ook hij er dicht bij geweest zijn.” Twan van den Brand en Gert-Jan Bosman mogen dan weer hopen op een plek binnen de top 5.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Mathieu van der Poel
** Lars van der Haar, Corné van Kessel
* David van der Poel, Niels Wubben, Twan van den Brand

Lees ook:
Voorbeschouwing: BK veldrijden 2015

Dit artikel delen:

Net binnen

Populair

Materiaalzone