Voorbeschouwing: NK tijdrijden voor beloften 2019

Voorbeschouwing: NK tijdrijden voor beloften 2019

foto: Cor Vos

dinsdag 25 juni 2019 om 19:15

De Tour de France komt steeds dichter in de buurt en dat betekent in verreweg de meeste landen ook dat de nationale kampioenschappen niet ver zijn. Zo ook in Nederland. Naast de elite-mannen en de elite-vrouwen komen ook de beloften komende woensdag in actie voor hun nationale titelstrijd tegen het uurwerk. WielerFlits blikt vooruit!

Historie

Het eerste Nederlands kampioenschap tijdrijden voor U23-renners vond plaats in 1997. Heel gek is dat ook niet, want amper een jaar daarvoor lanceerde de UCI de beloftencategorie pas. Daniël van Elven zou zich eind augustus 1997 tot allereerste U23-kampioen tijdrijden van Nederland kronen. Marcel Duijn volgde een jaar later en hij werd weer opgevolgd door Remmert Wielinga. Hij won het jaar erop weer, goed voor een profcontract bij het Slowaakse De Nardi. De gevleugelde klimmer haalde echter nooit zijn volledige potentieel.

Na Mart Louwers in 2001 volgden er met Stef Clement (2002) en Thomas Dekker (2003) – naar wat later bleek – bekendere namen op het palmares. In de jaren daarop was het twee keer raak voor Thom van Dulmen, die het net als Van Elven ook niet tot de profs zou schoppen. Wat dat betreft is een Nederlandse titel tijdrijden bij de beloften geen garantie op succes, blijkt ook straks. Met Kai Reus en Lars Boom kreeg de KNWU in 2006 en 2007 wel weer de twee beste beloften van dat moment in het rood-wit-blauw op het ereschavot.

Remmert Wielinga keerde in 2011 eenmaal terug op het NK voor Itera-Katusha – foto: Cor Vos

Een jaar later was die eer weggelegd voor de op de Filipijnen geboren Manman van Ruitenbeek. Maar ook hij zou het in navolging van Van Elven en Van Dulmen niet redden om zich beroepsrenner te mogen noemen. Vanaf 2009 werd het vooral een Rabobank-feestje. De opleidingsploeg leverde achtereenvolgens Dennis van Winden, Martijn Keizer (2010), Wilco Kelderman (2011) en Dylan van Baarle (2013) af als Nederlands kampioen. Alleen Peter Koning (2013) doorbrak namens de Continental-equipe van Metec de hegenomie.

Huidig Nederlands kampioen tijdrijden bij de elite Van Baarle zou ook de laatste drager van het rood-wit-blauw in de U23-ploeg van Rabobank zijn. Steven Lammertink won in 2014 namelijk in het shirt van Jo Piels. Een jaar later was hij opnieuw de beste, al was dat in het shirt van het toen nieuwe SEG Racing Academy. Lammertink is samen met Wielinga en Van Dulmen wel recordhouder wat betreft het aantal zeges. Na hem won de inmiddels gestopte Tim Rodenburg (Jo Piels) en bezorgde Julius van den Berg SEG in 2017 een tweede titel.

Laatste tien winnaars flag-nl NK Tijdrijden U23
2018: flag-nl Hartthijs de Vries
2017: flag-nl Julius van den Berg
2016: flag-nl Tim Rodenburg
2015: flag-nl Steven Lammertink
2014: flag-nl Steven Lammertink
2013: flag-nl Dylan van Baarle
2012: flag-nl Peter Koning
2011: flag-nl Wilco Kelderman
2010: flag-nl Martijn Keizer
2009: flag-nl Dennis van Winden


Vorig jaar

Als titelverdediger gold Van den Berg vorig seizoen als de grote favoriet. In de eerste maanden van 2018 liet hij een dermate hoog niveau zien, dat het ook geen verrassing was dat hij die rol toegespeeld kreeg. Enkele dagen later werd immers bekend dat hij per direct zou overstappen naar EF Education First. Toch liep het finaal mis voor de Noord-Hollander. Hij werd slechts twaalfde. Winst was er voor clubrenner Hartthijs de Vries, die daarmee een punt zette achter een moeilijke periode. De jonge Fries versloeg Nils Eekhoff en Daan Hoole.

De Vries wil woensdag nog een keer winnen - foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Hartthijs de Vries pakte vorig jaar de Nederlandse titel U23 – foto: Topcompetitie/Leon van Bon

flag-nl NK Tijdrijden U23 2018 (28,8 kilometer)
1. flag-nl Hartthijs de Vries (NVWG) in 31m32s
2. flag-nl Nils Eekhoff (Sunweb U23) + 12s
3. flag-nl Daan Hoole (SEG Racing Academy) + 14s
4. flag-nl Jarno Mobach (Sunweb U23) + 21s
5. flag-nl Ide Schelling (SEG Academy Racing) + 47s
Volledige uitslag


Parcours

Het parcours in Gelderland is er eentje gemaakt voor de krachtpatsers. De mannen die voor een langere tijd vanuit hun onderrug de power kunnen overbrengen op de pedalen. De tijdrit van en naar Ede is weinig technisch. De coureurs vertrekken op de Arnhemseweg. Er volgt vlak na de start een scherpe bocht naar links, de Rijksweg op. Via die straat rijden de renners aan de buitenkant van het stadje in de Gelderse Vallei naar de Apeldoornseweg. Na een 90-gradenbocht kan vervolgens de grote plaat erop. Bochten zijn er dan nog amper.

Via het buurtschap Driesprong trekken de renners over de N304 naar Otterlo. De beloften rijden langs het dorpje verder over de Apeldoornseweg in de richting van Hoenderloo. Bij het dienstgebouw van Het Nationale Park De Hoge Veluwe is vervolgens het keerpunt, met een volledig terugkerende bocht. Vervolgens is het je weer in gang trekken, want het gaat over exact dezelfde weg terug naar Ede. Alleen trekken de renners nu rechtdoor via de Raadhuisstraat, om na een 90-gradenbocht weer te finishen op de Arnhemseweg.

Afstand: 31,8 kilometer
Start eerste renner: 10.30 uur
Finish laatste renner: 12.07 uur


Favorieten

Titelverdediger De Vries leefde vorig jaar als een monnik naar het NK Tijdrijden toe. Logisch ook, want het was zijn laatste kans op eremetaal. De jonge Fries (die vorig jaar zijn profdebuut zou maken bij Roompot-Nederlandse Loterij, maar door hart- en mentale problemen nu uitkomt voor Vlasman) is inmiddels 23 jaar en dat betekent dat hij ‘te oud’ voor deze categorie is. Desondanks staat er een mooi deelnemersveld klaar in Ede en belooft het een spannend NK te worden. Zoveel tijdritten per jaar rijden de beloften namelijk niet.

Nils Eekhoff – foto: Léon van Bon/Topcompetitie

De topfavoriet komt dit jaar uit het kamp van Sunweb Development. Nils Eekhoff laat namelijk al heel het jaar zien dat hij klaar is voor de stap naar de profs. Ondanks dat een hersenschudding en een gebroken jukbeen ervoor zorgden dat de jonge Noord-Hollander pas begin april in competitie trad, wist hij de afgelopen tweeënhalve maand drie keer te winnen. Zo won Eekhoff onder meer de Ronde van Overijssel en de proloog in de Vredeskoers U23. Afgelopen woensdag werd hij in het tenue van zijn club De Volharding vierde in de Tacx Tijdrit in Emmen, waarmee hij de beste belofte in de daguitslag was.

Daan Hoole – foto: SEG Racing Academy

De boomlange Daan Hoole lijkt de belangrijkste uitdager. De 20-jarige Zuid-Hollander heeft een doel van dit NK gemaakt en na zijn bronzen medaille (op twee seconden van Eekhoff) van vorig jaar is dat ook niet zo gek. Hoole reed dit jaar twee keer in een rechtstreeks duel tegen de Sunweb U23-renner. In Le Triptyque des Monts et Châteaux gaf hij over 11,4 kilometer slechts twee tellen toe. In de Vredeskoers-proloog (1,4 kilometer) moest hij vijf seconden toegeven. Hoewel Hoole last had van een zitvlakblessure afgelopen week, vindt hij zelf dat dat geen excuus mag zijn. De kwetsuur is zo goed als over, zegt ‘ie zelf.

Ide Schelling tijdens het NK ITT U23 2017 – foto: Cor Vos

Het overige gevaar voor Eekhoff en Hoole komt uit hun eigen teams. Zo komt namens SEG Racing Academy ook Ide Schelling aan het vertrek. De 21-jarige Hagenees is bezig aan een steady seizoen. Vooral met zijn zesde plaats in de Ronde de l’Isard baarde hij opzien en ook in de Giro d’Italia voor beloften probeerde hij – ondanks een val in de Strade Bianche-rit – zijn stempel te drukken. Dat lukte onder meer met een tweede plek in de zevende etappe en een zevende plek in de proloog. Vorig jaar werd Schelling op het NK tijdrijden in Bergen op Zoom vijfde, in het naseizoen gevolgd door een zevende plek in de tijdrit van Olympia’s Tour.

Thymen Arensman – foto: Petros Gkotsis

Schelling hoopt zijn goede vorm van de laatste weken mee te nemen naar Ede. Datzelfde geldt voor Thymen Arensman, die in de afgelopen Giro de kamer met de Zuid-Hollander deelde. De 19-jarige Gelderlander houdt nog wel een kleine slag om de arm, want er staat voor hem een niet te missen tentamen op het programma. “Ik heb nog niets gehoord, dus ik ga ervanuit dat ik het NK rijd”, deelt hij ons mee. Hoewel Arensman dit seizoen alleen tijdens de Giro-proloog in wedstrijdverband op zijn tijdritfiets zat, bewees hij in het verleden uitstekend tegen de klok te kunnen rijden. Twee jaar geleden won hij zilver bij de junioren.

Kooistra tijdens Olympia’s Tour 2017 – foto: Cor Vos

Zijn we dan al door de voornaamste kanshebbers bij SEG Racing Academy heen? Nee. Ook Marten Kooistra kan op een goede dag een gooi doen naar eremetaal. Aan het einde van het seizoen is hij als laatstejaars belofte ‘afgestudeerd’ bij de paars-roze opleidingsploeg. Zijn laatste jaar als junior sloot hij af met een dubbele Nederlandse titel, zowel op de weg als op de tijdrit. De afgelopen twee jaren reed de 21-jarige Fries al top-10. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Arensman kwam Kooistra deed jaar tijdens koers helemaal nog niet uit op zijn tijdritfiets. Maar gezien de inmiddels opgebouwde inhoud, moet dat goed komen.

Sinschek tijdens het NK ITT U23 2017 – foto: Cor Vos

Bij afwezigheid van Jarno Mobach, is Nils Sinschek de volgende renner in de rij bij Sunweb Development die voor de prijzen moet zorgen. De jarige Limburger is een tijdrijder pur sang en werd onlangs nog districtskampioen Zuid bij de beloften. De laatste jaren haalde de jongeling namelijk daar altijd prima resultaten. Bij zijn eerste deelname aan het NK tijdrijden U23 was hij meteen zevende, gevolgd door een elfde plaats vorig jaar. Ook in de Topcompetitie-tijdritten deed hij het altijd goed. Voor de opleidingsploeg reed hij dit seizoen dan nog wel geen enkele tijdrit, Sinschek is een niet te onderschatten kandidaat voor de medailles.

Dylan Bouwmans – foto: Léon van Bon/Topcompetitie

De Tacx Tijdrit van afgelopen week gaf een mooi beeld over wie er nu in vorm zijn. Zo kan Dylan Bouwmans (Metec-TKH) – leider van het jongerenklassement in de Topcompetitie – op een goede dag best een eind komen. In Emmen eindigde hij woensdag als zevende, op zeven seconden van Eekhoff. Ook Robin Blummel geldt als iemand die zo maar eens kan verrassen. De tweedejaars belofte van VolkerWessels-Merckx eindigde meteen als zevende. Afgelopen week moest hij 35 seconden prijsgeven op topfavoriet Eekhoff. Zijn ploeggenoot Max Kroonen (18) en Sam Gademan (18, Sensa-Kanjers voor Kanjers) gelden als outsiders.

Robin Blummel – foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Dat is ook het geval bij Minne Verboom (SEG Academy Racing, twee jaar terug nog Nederlands kampioen bij de junioren), Danny van der Tuuk en vooral Jens van den Dool van Metec-TKH. Met Wout van Elzakker (Differdange-GeBa) staat er bovendien iemand aan de start die twee jaar terug nog bij de eerste tien finishte. Dat lukte Rens Tulner (Jumbo-Visma-De Jonge Renner) nog niet, maar hij is hier misschien wel de grootste dark horse. Ook de pas 18-jarige Wessel Krul (WPGA) past in dat plaatje. Zij eindigden afgelopen woensdag tijdens de Tacx Tijdrit in Emmen respectievelijk als twaalfde en elfde (op vijftien tellen van Eekhoff).

Wessel Krul – foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Favorieten volgens WielerFlits
**** Nils Eekhoff
*** Daan Hoole, Ide Schelling
** Thymen Arensman, Marten Kooistra, Nils Sinscheck
* Dylan Bouwmans, Robin Blummel, Wessel Krul, Rens Tulner

Deelnemerslijst (KNWU)
Website organisatie


Weer en tv

De belofte die zich woensdag tot Nederlands kampioen tijdrijden wil kronen, moet goed bestand zijn tegen de hitte. In en rond Ede voorspellen de weerstations woensdag namelijk niet minder dan 35 graden Celsius! Regen valt er niet en het waait aan windkracht drie uit het zuidoosten. Dat betekent dat de renners de wind op het eerste stuk schuin in de rug hebben en na het keerpunt dus schuin tegen. De tijdrit is niet live op televisie te volgen, maar WielerFlits verzorgt zoals gebruikelijk een Volg Hier. Bovendien is er een verslaggever van ons ter plaatse die de reacties van de hoofdrolspelers en kampioenen verzamelt.

Dit artikel delen:

1 Reactie

freirefreire 26 juni 2019 om 12:09

Knap van Hoole.

Headlines

Materiaalzone

Populair