Voorbeschouwing: NK op de weg U23 2018

Voorbeschouwing: NK op de weg U23 2018

Het podium van vorig jaar - foto: Marcel Koch

zaterdag 30 juni 2018 om 07:00

Fabio Jakobsen had de kans om dit jaar voor het derde jaar op rij de Nederlandse titel bij de beloften te bemachtigen. De Gelderlander werd door Quick-Step Floors echter rijp bevonden voor de WorldTour, waardoor hij zondag bij de profs een van de topfavorieten is. De grote vraag die overblijft: welke belofte volgt zijn voorbeeld? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Het Nederlands kampioenschap voor beloften kende haar eerste editie in 1995, een jaar voordat de UCI voor deze categorie ook een wereldkampioenschap organiseerde. Steven de Jongh kroonde zich uiteindelijk tot de eerste Nederlands kampioen bij de beloften ooit. Na het oprichten van de Rabobank Wielerploegen in 1996, werd deze titelstrijd een groot boerenleenbank-feestje. De opleidingsformatie zou vanaf 1997 negentien jaar lang de dienst uitmaken en wist slechts vijf keer de rood-wit-blauwe trui niet mee naar huis toe te nemen. Bram Tankink (2000), Sebastian Langeveld (2005), Ronan van Zandbeek (2008), Tim Kerkhof (2014) en Jakobsen (2016) verstierden de jaarlijkse festiviteiten.

Vorig seizoen was het eerste NK voor beloften in het post-Rabobank-tijdperk. Alle druk lag nu bij SEG Racing Academy, dat met Jakobsen de titelverdediger in huis had en op papier verreweg de sterkste selectie had. Al vroeg namen zij het initiatief door met enkele goede renners mee te schuiven in de vroege vlucht. Uiteindelijk zorgde de wind ervoor dat de twaalf aanvallers gereduceerd werden tot drie: Julius van den Berg, Stef Krul en Hartthijs de Vries. Vanuit de achtergrond was Jakobsen komen oversteken, waarna De Vries diverse aanvallen plaatste. Het viertal kwam vervolgens opnieuw samen, waarna Jakobsen in Montferland zijn titel prolongeerde. Dat was een belofte nog nooit eerder gelukt.

foto: Marcel Koch

Laatste tien winnaars
2008: flag-nl Ronan van Zandbeek
2009: flag-nl Steven Kruijswijk
2010: flag-nl Tom-Jelte Slagter
2011: flag-nl Ramon Sinkeldam
2012: flag-nl Moreno Hofland
2013: flag-nl Dylan van Baarle
2014: flag-nl Tim Kerkhof
2015: flag-nl Stan Godrie
2016: flag-nl Fabio Jakobsen
2017: flag-nl Fabio Jakobsen

Parcours
Het Nederlandse kampioenschap op de weg voor beloften telt dit jaar een totale afstand van 164,1 kilometer over de Brabantse Wal, een natuurlijke verhoging in het zuidwesten van Noord-Brabant. De koers is op te delen in een aanloop en in een lokaal circuit. De aanloop duurt bijna vijftig kilometer, waarin het peloton vanuit de Dorpstraat in startplaats Nispen – dat praktisch op de grens met België ligt – naar Hoogerheide trekt. Onderweg passeren zijn plekken als Roosendaal, Kruisland, Steenbergen en Heerle, vooraleer zij op het decor van de titelstrijd arriveren. Daarna leggen de beloften elf keer het lokale circuit van 11,5 afleggen.

In deze omloop doen de renners Hoogerheide en Woensdrecht aan. Vooral de laatste vijf kilometer zijn verraderlijk, met enkele smalle klinkerweggetjes en een paar scherpe bochten. Na de bijna twee kilometer lange Rijzende Weg – met klinkers bestraat – krijgen de renners pas in de slotkilometer opnieuw asfalt onder hun vehikels. Deze duizend meters zijn echter smal. Op de licht oplopende Scheldeweg ligt vervolgens bij de laatste passage, de Nederlandse titel voor het grijpen. Omdat het constant op en af gaat met veel draaien en keren, zijn aanvallers snel uit het zicht verdwenen. Dit speelt hen in de kaart. Mocht het toch uitdraaien op een – veredelde – massasprint, dan zal die door de smalle slotkilometer behoorlijk hectisch zijn.

Start: 16.45 uur
Finish: 21.00 uur

Favorieten
De strijd bij de beloften is ieder jaar opnieuw een waar spektakelstuk. Vanaf kilometer nul is het ik deze categorie traditiegetrouw gas geven, waarna het nooit stilvalt. Het scenario – met dit jaar 159 figuranten aan het vertrek – voor zaterdag is al vaak geschreven, maar het plot kent veel verhaallijnen. Welk deel komt dit jaar aan bod?

Julius van den Berg – foto: Colin Briquet

Het NK voor beloften is een afmeting van hoe het NK tot 2013 bij de profs was en tot vorig seizoen bij de U23’s. SEG Racing Academy is namelijk een eigentijdse variant van Rabobank. De ploeg van teammanager Bart van Haaren is het bijna aan haar stand verplicht om te winnen. Hun grote man is Julius van den Berg. De 21-jarige Noord-Hollander maakt dit seizoen indruk en won diverse lastige koersen in binnen- en buitenland, waaronder ritten in de rondes van Bretagne en Normandië. Gezien zijn seizoen tot nu toe, is de winnaar van de Profronde van Noord-Holland de gedoodverfde topfavoriet.

Toch blijkt Van den Berg kwetsbaar. De afgelopen tien dagen kreeg hij twee mokerslagen te verduren. Zowel in de Tacx Tijdrit in Emmen als op het NK Tijdrijden U23 eerder deze week, was er een jongen veel sterker. Hartthijs de Vries is op papier dan ook de grote uitdager van SEG Racing Academy, ware het niet dat de clubrenner van de NWVG moet opboksen tegen het sterke collectief dat zijn ex-ploeggenoten vormen. De 21-jarige Fries reed twaalf maanden geleden nog in hetzelfde shirt als Van den Berg; beiden behoorden toen tot de sterksten in deze koers. De Vries werd destijds derde, net voor de Purmerender.

Van den Berg en De Vries zijn in een klein groepje niet traag, maar ze zullen beiden het offensief moeten kiezen om zich het rood-wit-blauw toe te eigenen. In dat geval moeten ze niet naar de streep rijden met Nils Eekhoff. De 20-jarige coureur van Sunweb Development kan namelijk rekenen op een sterk eindschot. Niet dat de uit het Noord-Hollandse Rijsenhout afkomstige coureur een pure sprinter is, maar snel is hij wel. Dat toonde hij aan het begin van het seizoen in een paar massaspurts, maar ook vorig jaar in Parijs-Roubaix U23. Toen bleek hij op de Vélodrome de rapste van een achttienkoppige elitegroep. De twee topfavorieten zijn gewaarschuwd.

Na een verloren 2016 vanwege een hardnekkige knieblessure, probeert Sjoerd Bax – die al sinds zijn juniorenperiode als een groot talent te boek staat – nog altijd de stap hogerop te maken. In het shirt van Delta Cycling Rotterdam won hij vorig seizoen de finalekoers in de Topcompetitie, een koers die te boek staat als de zwaarste Nederlandse wedstrijd voor amateurs: de Eurode Omloop. Met een vierde stek in de Carpathian Courier Race (2.2U), een podiumplek in de Fleche Ardennais (derde, 1.2) en een zevende plaats in de Rás Tailteann (2.2), is hij ook in 2018 stiekem bezig aan een heel verdienstelijk seizoen. Pakt hij uit met het rood-wit-blauw?

Zoals reeds geschreven, ligt de druk bij SEG Academy Racing. Zij zullen echter alle ins en outs van het parcours kennen, want deze regio is het grondgebied van Jan Maas. De 22-jarige renner uit Huijbergen zal er dan ook alles aan doen om voor zijn thuispubliek te zegevieren. Maas profileert zich de laatste twee seizoenen voornamelijk als een uitstekende klimmer en luxeknecht voor zijn Britse ploeggenoot Stephen Williams. De jongeling blijft daardoor misschien ietwat onder de radar en had zelf waarschijnlijk liever een zwaarder parcours gehad, maar desondanks is hij op papier een van de sterkste renners in deze wedstrijd.

Net als Delta, hoopt ook een andere Continental-ploeg op het goud in Hoogerheide. Alecto brengt namelijk Daan van Sintmaartensdijk aan het vertrek. De 20-jarige Zuidlander weet wat het is om tijdens een NK op het hoogste schavot te staan. Twee jaar geleden was hij in Oud Tonge namelijk de beste junior van het land. Nadien heeft hij eventjes tijd nodig gehad om tot wasdom te komen bij de beloften, maar onder de vleugels van Piet Rooijakkers gaat hem dat goed af. Eerder deze maand fietste Van Sintmaartensdijk zichzelf op het palmares van de Simac Omloop der Kempen en ook in andere koersen steekt hij zijn neus steeds vaker aan het venster.

Net als Van den Berg, De Vries en Van Sintmaartensdijk, heeft ook Marten Kooistra al eens het rood-wit-blauw om zijn schouders gehad. Sterker nog, de 20-jarige Fries heeft zelfs twee gouden medailles. In 2015 werd hij bij de junioren namelijk nationaal kampioen op de tijdrit én op de weg. De renner van – opnieuw – SEG Racing Academy ontwikkelt zich de laatste seizoenen gestaag. Hij begon 2018 goed met een zege in de Ronde van Zuid-Holland. Kooistra is explosief en kan dat in een klein groepje uitbuiten. Op die wijze eindigde hij als derde in Eschborn-Frankfurt U23 en won hij afgelopen zondag nog het criterium in Warmenhuizen.

Zeeland staat er goed op bij de wielrenners. Voorheen was Johnny Hoogerland het uithangbord van de provincie. Nu zijn dat Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert) en Antwan Tolhoek (LottoNL-Jumbo), die volgende week allebei starten in de Tour de France. Die toekomst lijkt over een paar jaar ook weggelegd voor Jarno Mobach. De 19-jarige coureur van Sunweb Development is opgegroeid in het met kasseien omringde Philippine. De jongeling komt vooral in het Vlaamse werk bovendrijven, maar heeft daarnaast ook een sterke tijdrit in zijn benen en liet met de zege in de slotrit van de jongste Olympia’s Tour eveneens zien in Zuid-Limburg mee te kunnen. Boekt hij zijn eerste overwinning van 2018?

Waar Delta Cycling Rotterdam vooral hoopt op Bax, is dat niet de enige troef van teammanager Jim van den Berg. Zij hebben namelijk ook de beschikking over Jens van den Dool. De 19-jarige renner uit Hoogblokland in de Alblasserwaard is tussen de regels door, bezig aan een knap seizoen. Hij meet zich vooral met zijn internationale leeftijdsgenoten. Zo werd de jongeling tweede in de Poolse etappekoers Carpathian Courier Race (2.2U), eindigde hij als achttiende in de door Cees Bol gewonnen Fleche Ardennais (1.2) en werd hij 21ste in de Nations Cup-wedstrijd de Vredeskoers. Laat hij nu ook tussen zijn landgenoten zien hoeveel talent hij heeft?

Wat goed is, komt in de wielerwereld snel. Die ongeschreven wet lijkt van toepassing te zijn op Daan Hoole. De 19-jarige dorpsgenoot van Van Sintmaartensdijk is eerstejaars belofte, maar bij SEG Racing Academy spreken ze vol lof over de jongeling. De Zuidlander kweekt tot op heden vooral veel inhoud. Hij rijdt namelijk een zwaar programma, met onder meer Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik en de Giro d’Italia voor beloften. Uitblinken kon hij in die koersen nog niet, maar hij reed afgelopen woensdag wel naar het brons op het tijdritkampioenschap. In het tactische steekspel van zijn ploeg, zou Hoole zo maar eens de nationale titel op de weg kunnen pakken.

Daan Hoole (juicht) en Ide Schelling – foto: Petros Gkotsis

Outsiders
Metec-TKH presented by Mantel veroverde op het kampioenschap van vorig jaar de zilveren medaille in de persoon van Stef Krul. Dit jaar is die opgave een stuk lastiger. Met Dylan Bouwmans, Dennis van der Horst en Jim Lindenburg heeft de ploeg van Adrie van Houwelingen wel drie ijzers in het vuur. Zij moeten echter opboksen tegen het sterke SEG Racing Academy, dat naast de genoemde vier favorieten ook nog Peter Lenderink en Ide Schelling achter de hand heeft. Ook zij zijn sterk genoeg om de koers te overleven en vervolgens hun slag te slaan in een ploegenspel.

DESTIL-Parkhotel Valkenburg richt zich vanaf dit jaar vooral op het opleiden van jonge talenten. Buitenlandse, maar ook Nederlandse talenten voeren de boventoon in de selectie van voormalig KNWU-bondscoach Frank Pennings. Een van de robuuste parels, is Robin Blummel. De 19-jarige Noord-Brabander uit Den Bosch is bonkig gebouwd, maar dat belet hem niet om ontzettend hard te fietsen. Ook Jordi van Loon kan zich in de debatten mengen, nadat hij dit voorjaar goud waard was voor Maarten van Trijp in de Ster van Zwolle. Grijpen zij hun kans?

Jim Lindenburg – foto: Marcel Koch

Bij de overige Continental-teams is het vooral uitkijken naar Justin Timmersmans (Delta Cycling Rotterdam), Alex Mengoulas (BEAT Cycling Club) en Sven Burger (Tirol). Die laatste rijdt sinds deze maand in Oostenrijkse dienst, na een verdienstelijk voorjaar. Hij werd woensdag verrassend zesde tijdens het NK Tijdrijden U23. Op clubniveau zijn er ook een aantal gevaarlijke outsiders. Jongens als Antoine van Noppen (Jan van Arckel), Chiel Breukelman, Jeen de Jong (beiden NWVG), Jordi Talen (UWTC De Volharding) en de razendsnelle Jesper Rasch (West-Frisia) kunnen weleens hun stempel drukken.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Julius van den Berg
*** Hartthijs de Vries, Nils Eekhoff
** Sjoerd Bax, Jan Maas, Daan van Sintmaartensdijk
* Marten Kooistra, Jarno Mobach, Jens van den Dool, Daan Hoole

Deelnemerslijst (KNWU)

Weer en tv
Het weer krijgt van de diverse weerstations aankomende zaterdag een tien. De koers voor de beloften vindt plaats in de avonduren. Het kwik stijgt ’s middags naar dertig graden Celsius, maar tijdens de koers zal het waarschijnlijk iets koeler zijn. Het waait aan windkracht drie uit het oosten en er is geen regen voorspelt. Genoeg drinken is het devies. De koers is niet live te zien op tv. WielerFlits verzorgt wel een Volg Hier en is bij de koers aanwezig.

[poll id=”834″]

Dit artikel delen:

13 Reacties

west 28 juni 2018 om 16:17

Doet Cees Bol niet mee? Of is die te oud?

storm-biker 28 juni 2018 om 16:47

@west Cees Bol is inderdaad geen belofte meer.

HoofdIsVrij 28 juni 2018 om 16:47

Benieuwd hoe Arensman gaat presteren.

Youri IJnsen 28 juni 2018 om 16:55

@HoofdIsVrij
Arensman doet niet mee. Gebroken sleutelbeen.

AndriesW 28 juni 2018 om 18:46

Bij de beloften is de kans dat het kaf van het koren wordt gescheiden net wat groter. Helaas geen rechtstreekse beelden.

p.s. Hoe kun je een massasprint veredelen?

Vollebak96 28 juni 2018 om 19:18

Ik zet mijn geld ook op Bol, heeft zijn naam in ieder geval mee om dit te ‘bol’ werken.

JannesM 28 juni 2018 om 19:22

Raar dat jullie Bol niet als favoriet hebben hier, dit jaar toch een klasse beter dan vd Berg!…

Youri IJnsen 28 juni 2018 om 19:26

Jongens… Bol is eerstejaars elite.

JannesM 28 juni 2018 om 19:28

Ik zal hem toch favoriet noemen op z’n minst, is ook een jaartje ouder dan vd Berg dus ook iets meer inhoud?

Aartbol 28 juni 2018 om 22:05

Ik zie geen BMC devo op de startlijst? Geen Eenkhoorn en Welten aan de start?

KimJungPoels 28 juni 2018 om 22:42

Rick Flens was toch ook altijd wel een behoorlijk goede belofte, waarom wordt die hier nergens genoemd?

sooike 29 juni 2018 om 00:35

Bol is “uitgebold” bij de beloften. Ken uw klassiekers !

ewoedski 29 juni 2018 om 07:51

Wel benieuwd hoe Bol zich staande houd bij de grote mannen.

Headlines

Materiaalzone

Populair