Voorbeschouwing: Luik-Bastenaken-Luik 2017
Wout Poels bezorgt Nederland de vierde La Doyenne - foto: Sirotti
zondag 23 april 2017 om 08:00

Voorbeschouwing: Luik-Bastenaken-Luik 2017

De heuvels van de Ardennen zijn het laatste station van de voorjaarsklassiekers. In Luik-Bastenaken-Luik kunnen de renners hun voorjaar redden of juist nog wat extra oppoetsen. Wie wordt op de erelijst de opvolger van Wout Poels? WielerFlits werpt een blik op het parcours en de favorieten.

Historie
Voor de eerste editie van Luik-Bastenaken-Luik moeten we ver terug in de geschiedenis, om precies te zijn naar 1892. Nadat Parijs-Brest-Parijs en Bordeaux-Parijs (beide koersen zagen in 1891 het levenslicht) van de wielerkalender verdwenen, kreeg de Waalse klassieker officieel de bijnaam La Doyenne, wat ouderdomsdeken betekent.

De Côte de Saint Roch in 1998, met op kop Nederlands kampioen Michael Boogerd – foto: Sirotti

De wedstrijd was aanvankelijk opengesteld voor amateurs en leek na de eerste drie edities (allemaal gewonnen door de Belg Léon Houa) een stille dood te sterven. Het duurde tot 1908 voordat de koers weer werd georganiseerd en deze keer waren ook profs welkom. André Trousselier ging met de zege aan de haal. Hij was daarmee de eerste, maar zeker niet de laatste Fransman die dat kunstje flikte. Camille Danguillaume, Jacques Anquetil en Bernard Hinault (tweemaal) volgden Trousseliers voorbeeld.

Frankrijk staat met vijf zeges in Luik-Bastenaken-Luik op de vierde plek in de ranking van ‘overwinningen per land’. Thuisland België voert logischerwijs die lijst aan met 59 zeges, gevolgd door de Italianen (twaalf) en de Zwitsers (zes). Nederland staat net achter Frankrijk met vier overwinningen. En de meest recente van de Oranje zeges weten we ons nog allemaal te herinneren. Vorig jaar was het Wout Poels die na een heroïsche wintereditie drie medevluchters uit zijn wiel sprintte in de laatste rechte lijn in Ans. Het betekende de eerste monumentale zege voor Sky en de definitieve doorbraak voor de Limburger als klassiekerrenner, al heeft hij die status daarna niet kunnen bevestigen.

Heeft Moreno Argentin (hier in 1991) na dit weekend El Imbatido naast hem staan? – foto: Sirotti

Overigens zal Eddy Merckx niet hoeven te vrezen dat hij als recordhouder de troon moet gaan delen. De ‘beste wielrenner aller tijden’ heeft vijf zeges op zak, allen behaald tussen 1969 en 1975, met uitzondering van 1970 en 1974. Moreno Argetin volgt met vier zeges in de eind jaren 80 en begin jaren 90. De Italiaan kan bijval krijgen van een coureur die momenteel nog in het peloton actief is… en hoe! Alejandro Valverde is namelijk één van de vier renners met  drie overwinningen achter zijn naam. En de kans dat de Spanjaard zich naast Argentin schaart, is niet onrealistisch.

Laatste tien winnaars
2016: flag-nl Wout Poels
2015: flag-es Alejandro Valverde
2014: flag-au Simon Gerrans
2013: flag-ie Daniel Martin
2012: flag-kz Maxim Iglinskiy
2011: flag-be Philippe Gilbert
2010: flag-kz Alexandre Vinokourov
2009: flag-lu Andy Schleck
2008: flag-es Alejandro Valverde
2007: flag-it Danilo Di Luca

Parcours
Zoals in eerdere gevallen ook het geval was, is de naam Luik-Bastenaken-Luik achterhaald; Luik-Bastenaken-Ans zou passender zijn. In totaal heeft de organisatie 258 officiële koerskilometers uitgezet. Dat is vijf kilometer meer dan afgelopen jaar. Het keerpunt in Bastenaken wordt na 94 kilometer al bereikt, de heenweg is dus korter dan de terugreis. Overigens is Bastenaken de reden dat de befaamde Bastognekoek zo heet. Bakker Parein bakte begin jaren 50 een lekkernij die er anders uitzag dan de ‘normale’ koeken van die tijd. Ze waren harder en knapperiger. Een bezoek aan Bastenaken en de ruwe, rotsachtige Ardennen deed Parein denken aan zijn koekje. En zo was de Bastognekoek geboren.

Naast de extra kilometers heeft organisator ASO nog enkele flinke wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van 2016. Een trio beklimmingen is geschrapt, te weten de Côte de Wanne, de Côte de Haute Levée en de Côte de Rue de Naniot. Die laatste (de kasseienklim in volle finale) verdwijnt al na een jaar. Het drieluik Côte de Pont-Côte de Bellevaux-Côte de la Ferme Libert is daarvoor in de plaats gekomen en luidt op ruim honderd kilometer van de eindstreep de finale in. Daarna gaat het via de Rosier en de Maquisard naar de Redoute, waar de favorieten echt bij de pinken moeten zijn. De Roche-aux-Faucons en de Saint-Nicolas zijn de laatste twee beklimmingen, voor de laatste, hellende lijn richting de finish opdoemt waar menig aanvaller zal stilvallen.

Hellingen Luik-Bastenaken-Luik 2017

  1. Côte de La Roche-en-Ardenne (2,8 km aan 6,2%)
  2. Côte de Saint-Roch (1 km aan 11,2%)
  3. Côte de Pont (1 km aan 10,5%)
  4. Côte de Bellevaux (1,1 km aan 6,8%)
  5. Côte de la Ferme Libert (1,2 km aan 12,1%)
  6. Col du Rosier (4,4 km aan 5,9%)
  7. Col du Maquisard (2,5 km aan 5%)
  8. Col de la Redoute (2 km aan 8,9%)
  9. Côte de La Roche-aux-Faucons (1,3 km aan 11%)
  10. Côte de Saint-Nicolas (1,2 km aan 8,6%)

Favorieten
Luik-Bastenaken-Luik krijgt hoe dan ook een nieuwe winnaar. Wout Poels is inmiddels weer in training, maar de Sky-renner kende dit voorjaar een lastige periode door een knieblessure. Hij heeft moeten afhaken voor het Ardense drieluik. De kans dat een Nederlander hem opvolgt, is uiterst klein.

In 2015 was Valverde de beste. Gaat hij in 2017 op herhaling? – foto: Sirotti

Er is maar één topfavoriet: Alejandro Valverde. Al het hele jaar is niemand opgewassen tegen El Imbatido, de Onverslaanbare. Zijn laatste uitslag buiten de top twintig van een etappe of een eindklassement dateert van 29 januari. De Ruta del Sol? Won hij. De Ronde van Catalonië? Won hij. De Ronde van het Baskenland? Won hij. In de Amstel Gold Race leek hij niet in staat om Michał Kwiatkowski te volgen na diens versnelling op de Keutenberg, waardoor hij de aansluiting met de kopgroep misliep en als negentiende eindigde. Die mindere (voor hem is dit slecht) uitslag maakte hij meer dan goed in ‘zijn’ Waalse Pijl. Met alle tien zijn vingers in de neus won hij op indrukwekkende wijze bovenop de Muur van Huy. Overigens reden bijna alle concurrerende ploegen hem naar de voet van de Muur, wat in dit geval niet de beste tactiek bleek te zijn. Weet Valverde de favorietenrol waar te maken en kan hij zo voor zijn vierde zege in La Doyenne gaan?

Daniel Martin; de kopman van Quick-Step Floors – foto: Sirotti

De meeste weerstand leek vooraf van de Quick-Step-ploeg te komen. Met Julian Alaphilippe, Philippe Gilbert en Daniel Martin had ploegmanager Patrick Lefevere drie serieuze kanshebbers om uit te spelen. Tot in de voorbije periode de eerste twee uit dat rijtje geblesseerd afhaakten. Een flinke streep door de rekening, maar nu is bij de Belgische ploeg wel duidelijk wie de absolute kopman is. De Ier wist in 2013 al eens te winnen en leek een jaar later ook op weg naar de zege, tot hij in de laatste bocht onderuitgleed; weg winst. Nog altijd zal hij jagen op die tweede in Luik en daar krijgt hij onder meer hulp bij van Gianluca Brambilla, Petr Vakoč en Dries Devenyns.

Sergio Henao blaft, maar bijt nog niet. Is de honger zondag groot genoeg? – foto: Sirotti

Sky heeft Sergio Henao als troef. De Colombiaanse kampioen kent een opwaartse lijn in zijn prestaties in de vierde van vijf monumenten. In 2012 werd hij 29e, een jaar later zestiende en in 2015 zevende. Als de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl een voorbode zijn voor wat komen gaat, zullen we hem zeker in beeld gaan zien. Gaat Henao dit jaar richting het podium, of zelfs meer? De Britse formatie kan ook rekenen op Michał Kwiatkowski en Gianni Moscon. Vlak vooral de Pool niet uit. Al het ganse voorjaar is Kwiatek in vorm: Milaan-San Remo en Strade Bianche won hij al, in de Amstel werd hij tweede en de Waalse Pijl sloot hij af als zevende. Luik-Bastenaken-Luik zou een mooie aanvulling zijn op zijn al imposante palmares, ondanks dat Kwiatkowski pas 26 jaar is. Podium rijden in Luik kan hij; drie jaar geleden werd hij al eens derde.

Rui Costa was in Abu Dhabi aan het feest – foto: ANSA

Rui Costa moet nooit uitgevlakt worden als het om La Doyenne gaat. Al drie keer reed hij in de top tien van de Waalse heuvelklassieker, in 2013 (negende), 2015 (vierde) en 2016 (derde). De stijgende lijn zou kunnen aangeven dat de Portugese wereldkampioen van 2013 dit jaar tweede of eerste moet worden. Na een uitstekend begin van het jaar, is de kopman van UAE Emirates vanaf maart niet meer bij de eerste tien van een uitslag te vinden geweest. Zou hij alles op deze koers hebben gezet? Diego Ulissi en Louis Meintjes worden ook opgesteld door het voormalige Lampre-Merida.

Greg Van Avermaet (toen ook al BMC) werd zevende in 2011 – foto: Sirotti

Over Merida gesproken: Bahrain Merida mikt op Ion Izagirre. De Spanjaard is na zijn vertrek bij Movistar in zijn nopjes met het kopmanschap. De Amstel Gold Race (zevende) en in de Waalse Pijl (twaalfde) reed hij goed van voren, maar kwam hij niet bij het podium. Zondag wel? Ook Giovanni Visconti en Enrico Gasparotto moeten in de gaten gehouden worden. Dat geldt zeker voor de BMC-formatie, waar de Belgen de boventoon voeren dit voorjaar. Greg Van Avermaet rijdt zelfs in Luik-Bastenaken-Luik. “Ik heb niets te verliezen”, zo kondigde de winnaar van de Omloop, de E3 Prijs, Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix zijn deelname aan La Doyenne aan. Zes jaar geleden werd hij nog zevende hier, zou hij dat in dit boerenjaar kunnen verbeteren? Ben Hermans moest geblesseerd afhaken, waardoor de ogen ook gericht kunnen worden op de verrassende Dylan Teuns, die woensdag derde werd in de Waalse Pijl, en Samuel Sánchez.

Van deze foto ontbreekt alleen Kelderman in Luik – foto: Marcel Koch

Vanuit Franse hoek is het opletten voor Warren Barguil en Romain Bardet. Barguil krijgt de hele Sunweb-ploeg achter zich, met daarbij de van een hoogtestage terugkerende Tom Dumoulin. Ook Sam Oomen zit in de equipe, ondanks zijn val van vorige week in de Amstel Gold Race. Bardet heeft bij AG2R La Mondiale ook Alexis Vuillermoz, Domenico Pozzovivo en Pierre Latour bij zich. Bardet en Latour finishten op de steile Muur van Huy dicht bij elkaar, maar zullen zich op de heuvels rondom Luik beter uit de voeten kunnen. Ook FDJ, dat in de Waalse Pijl verrassend met Rudy Molard en David Gaudu in de top tien eindigde, kan een rol spelen in de finale. De vraag is of zij dat ook na bijna 260 kilometer kunnen, in vergelijking me de 200 kilometer lange Waalse Pijl.

Michael Albasini is in hoogvorm, maar kan hij het nu wel afronden? – foto: Sirotti

Orica-Scott won drie jaar terug in Ans met Simon Gerrans. Dat was destijds na beulswerk van Pieter Weening, die zondag namens Roompot-Nederlandse Loterij, na een knieblessure, terugkeert in het peloton. Gerrans staat ook dit jaar aan de start, maar de kans dat hij wint is niet bijster groot. De ogen zullen vooral gericht zijn op Michael Albasini. De Zwitser verkeert in een prima vorm, na een derde plaats in de Gold Race en een vijfde plek in de Waalse Pijl. Vorig jaar moest hij in Luik zijn meerdere erkennen in Poels. Gaat hij dit jaar op revanche? Met de broertjes Yates hebben de Australiërs nog twee schaduwfavorieten. Andere outsiders moeten gezocht worden bij Cannondale-Drapac (Rigoberto Urán), BORA-hansgrohe (Rafał Majka, Patrick Konrad) en Astana (Luis León Sánchez). Lotto Soudal mikt op Tim Wellens en wacht nog steeds op de jaarlijkse uitschieter van Jelle Vanendert. Bij Trek-Segafredo is Fabio Felline degene die moet scoren, Jarlinson Pantano mag ook in de finale verwacht worden.

Wordt Lammertink de beste landgenoot? – foto: Sirotti

Vanuit Nederlands oogpunt is het handig om Katusha-Alpecin in de gaten te houden. Maurits Lammertink zal een van de beschermde personen zijn binnen de Zwitserse formatie. Mocht hij zijn kans schoon zien om een aanval te plaatsen, dan zal de Twent dat niet laten. De vraag is of LottoNL-Jumbo en Roompot-Nederlandse Loterij iets in de melk te brokkelen gaan hebben. Bij de grootste ploeg van Nederland valt het klassieke voorjaar tegen en zal Robert Gesink (woensdag nog vijftiende in Huy) niet starten ter voorbereiding op de Ronde van Romandië, terwijl bij Roompot-Nederlandse Loterij Weening terugkeert om wedstrijdkilometers te maken. Net als in de andere wildcardwedstrijden is voor de ProConti-ploeg aanvallen en leren het devies. Tom-Jelte Slagter is een van de paarden waar Cannondale-Drapac op wedt.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alejandro Valverde
*** Daniel Martin, Sergio Henao
** Michael Albasini, Michał Kwiatkowski, Rui Costa
* Ion Izagirre, Greg Van Avermaet, Warren Barguil, Tim Wellens

Website organisatie
Deelnemerslijst

Weer en TV
De renners treffen het – kijkend naar de temperatuur – niet in Luik. Die zal net als vorig jaar laag zijn, voorspelt Buienradar. Van neerslag (regen of sneeuw) is dit keer gelukkig  geen sprake. Het kwik zal in Luik niet hoger komen dan 10°C, met de gevoelstemperatuur de hele dag rond de vier graden boven het vriespunt. In het zuidelijker gelegen Bastenaken zal het iets warmer zijn.

Vorig jaar werd het peloton getroffen door een sneeuwbui – foto: Sirotti

Voor de tv-kijkers zijn drie zenders beschikbaar met Nederlandstalig commentaar. De NOS komt vanaf 14.10 uur met livebeelden op NPO1 en de website. Sporza begint om 13.35 uur op één met de sportuitzending, terwijl Eurosport op het hoofdkanaal vanaf 14.00 uur inschakelt. Genoeg keuze dus!

Je kan nog uit het wiel gelost worden op die Rue de Ans. Daarom is Luik heel onvoorspelbaar. – Michael Boogerd in WielerFlits Live

[poll id=”485″]

RIDE Magazine
62 Reacties
Sorteer op:
21 april 2017 09:14
Rui Costa is goed in vorm en kan weer verrassen. Helaas geen echte Nederlandse topper
21 april 2017 09:25
@koenpaalman
Ik denk niet dat Rui Costa goed genoeg is voor top 5 zondag,zijn resultaten en manier van koersen in de Amstel en Waalse pijl waren niet echt hoopgevend!!!
****Valverde
***Kwiatkowski,Henao,Martin,Albasini
**Teuns,Barquil,Van Avermaet,Izagirre
*Wellens,Sánchez S.
21 april 2017 09:27
Waar is gerrans vandaag de dag, die zie je ook amper meer.

TLJ voor een plekje bij de beste 25, meer verwacht ik niet, en roompot nog wel wat minder. Daar en tegen hoop ik op een uitschieter van sunweb. Matthews zou zo maar eens kunnen verassen gezien zijn klim vorm.

Oh en start kelderman eigenlijk?
Albasini deze keer maar, of toch valverde?
21 april 2017 09:31
Is Katusha Zwitsers?
21 april 2017 09:39
Doodzonde dat de Côte de la Rue Naniot er alweer uitgehaald is. Was vorig jaar (mede door het weer) de scherprechter.
21 april 2017 09:45
Schrijf Dumoulin ook maar op
21 april 2017 09:47
Jammer dat de rue naniot eruit is inderdaad! Maar zoals Boogerd zei, het is hoe dan ook een loodzware koers. Ben benieuwd of er nog een Nederlander mee kan doen. De GCN hebben Dumoulin aangekaart als underdog, en ik ben benieuwd wat hij hier kan, en of hij voor een eigen kans mag gaan. Die heuvels gaan 'm wel steeds beter liggen.
21 april 2017 09:48
Waarom rijdt een Bob Jungels niet mee?
21 april 2017 09:52
Ans is gewoon Luik en de naam is niet achterhaald Officieel wonen er 200.000 mensen in de stad maar de werkelijke, volledig aan elkaar gegroeide agglomeratie behelst makkelijk zo'n 750.000 Luikenaren. Pas 1,5 km vd streep rijden ze 'Ans' in.

Wat de koers betreft > Leve de aanval, allen tegen Alejandro ! Het zal met name van SKY & Orica en wellicht ook van een wat dapperder QS moeten komen. Die laatste zijnde zou ik Martin 'koekjevaneigendeeg'-gewijs de godganse wedstrijd als een bloedzuiger in Valverde's wiel posteren, geen meter op kop trappen en Jungels en Brambilla opsouperen met om-en-om aanvallen.

Het nieuwe drieluik beklimmingen dat ipv Wanne-Stockeu-Haute Levee is gekomen zou de koers wel eens a-typisch door de war kunnen gooien aangezien de renners niet precise weten wat ze ermee aanmoeten nog.
21 april 2017 09:59
Het zou wat zijn:
de winnaar van de RVV die de Amstel wint,
en de winnaar van PR die LBL wint.

Mijn gunfactor gaat naar Albasini. Een monument als bekroning voor z'n hele carriere ... zou echt mooi zijn. Steengoede renner !
21 april 2017 10:08
Ik schat persoonlijk Kwiat en Albasini toch iets hoger in dan Henao. Ik blijf het, tot vervelens toe, herhalen: zonde zonde doodzonde dat het triumviraat AlaPhilippeGilbert-Martin er niet bij is. Niet alleen als extra kandidaat-winaars, maar als topfavorieten "koerskleurgeven". (Martin natuurlijk wel, maar zonder Ala en Gilbert heeft QS niet echt een volle waaier aan tactieken ter beschikking)

Ergens begrijp ik wel dat de Rue de Naniot misschien enkel twijfels in de hand werkte door ze toe te voegen in wat al een (te) zware finale was, maar ik had dan liever een andere helling zien sneuvelen dit jaar. Uiteindelijk was het toch daar dat Albasini de koers besliste, en konden de kasseitjes misschien ook dit jaar de grootste kans zijn om Valverde kwijt te spelen.
Het sterretje van Barguil of GVA zou ik aan Teuns geven, verdient hij wel na woensdag.
21 april 2017 10:17
@flashke barguil verdient echter ook wel een sterretje na woensdag :P
21 april 2017 10:17
Laten we eens een leuke voorspelling doen :

Majka winnaar LBL '17 !

Zit total onder de radar, heft geen enkele verplichting en is gewoon een renner die deze koers en finale perfect ligt. Van alle stiekeme outsiders is dit wel de leukste om even te voorspellen.
21 april 2017 10:30
Ik gun het Albasini ook maar ja Valverde lijkt mij op dit terrein onklopbaar zonder de weersomstandigheden zoals vorig jaar. Valt mij op dat Costa hier en in de poll zwaar onderschat wordt.
21 april 2017 10:39
Quickstep (voor Dan Martin), Movistar (voor Valverde) en Orica (Albasini/Gerrans) lijken mij gebaat bij een gesloten koers. Zij zullen daarom wel het tempo hoog houden zodat niemand kan ontsnappen. Hopen dat -mede met de 3 nieuwe beklimmingen- de overige ploegen de knuppel in het hoenderhok durven te gooien.
Van TLJ / Roompot verwacht ik niks.
Ben benieuwd met wat voor plan Sunweb (Dumoulin / Barguil) tevoorschijn gaat komen.
Astana hebben we het hele jaar nog niet echt gezien...
21 april 2017 10:49
Ik hoop dat er een outsider aan het feest is zoals Vuillermoz, Rosa of een Yates. Zou mooi zijn, de Yatesbroeders samen op stap zoals de Schlecks in 2011. Hoogste gunfactor: Betancur, Gasparotto of Grivko, stel je voor.
@RV
Ans is Ans, Luik is Luik. Als je tijd hebt voor een les Belgische staatsstructuur:
Belgie bestaat uit drie gewesten (Vlaams-Brussels hoofdstedelijk-Waals). Het Vlaams en Waalse gewest worden elk nog onderverdeeld in 5 provincies. Luik is één van die vijf Waalse provincies, en de provinciehoofdstad is, om het absoluut niet verwarrend te maken, de stad Luik. Die provincies zijn dan nog eens onderverdeeld in arrondissementen (in Luik zijn er vier arrondissementen). Luik en Ans zijn beiden deel van het arrondissement Luik.
Na de staatshervorming van 1977 zijn heel wat gemeentes bijeen gevoegd om zo een 'nieuwe' gemeente te krijgen, en het aantal gemeentes drastisch te verminderen. Ans bestaat nu uit vier deelgemeentes, dit zijn de gemeentes die afzonderlijk bestonden voor de hervorming van 1977, namelijk Alleur, Loncin, Xhendremael en Ans zelf (opzoekwerk, ik beken). Ans is dus geen deelgemeente van Luik en mag je dus ook niet zo noemen. Ans is wel een deel van de Luikse Provincie en het Luikse arrondissement. Uitsmijter: de burgemeester van Ans is na schandalen één van de minst geliefde Belgische politici, en had aangekondigd af te treden (al is dat nog niet gebeurd).
21 april 2017 10:49
Volgens Cyclingweekly wordt Michael Woods de grote verrassing op het podium, ik zie hem inderdaad ook (weer) voor Uran eindigen als beste van Cannondale
21 april 2017 10:49
Ik vlak Kreuziger ook niet uit. Werd de afgelopen drie jaren 7e, 5e en 7e. Daar mag ook wel een sterretje bij staan.
21 april 2017 10:51
Pozzovivo ook altijd goed in Luik (behalve vorig jaar toen hij sowieso een minder jaar had) en die rijdt sterk nu.
21 april 2017 10:52
Rue Naniot was omwille van troubles beneden in Ans dacht ik?

Het nieuwe 3-luik nu is omwille van het centrum Stavelot dat open ligt. Da's dus ook maar tijdelijk. Maar het ligt wel werkelijk open. Ik ben er nog gepasseerd onlangs.
21 april 2017 10:55
@ronddraaien
Zo is Parijs-Roubaix ook niet 'Parijs'.. en zowat elke Vlaamse voorjaarsklassieker evenmin.
21 april 2017 10:59
Met regen kan je Valverde wel afschrijven. Wel top 20, maar geen winst. Ik verwacht een verglijkbaar scenario als vorig jaar. GVA in een sprint van een man of 5 een seconde of 10 op een pelotonnetje van 25 man.
Van der Lijke beste Nederlander met een plek tussen de 20 en 30.
21 april 2017 11:01
@ronddraaien > Ik kom al bijzonder lang en met heel veel plezier in Luik (een beetje onderschatte stad met erg leuke sfeer, het is zeker geen Charleroi dat wel verschrikkelijk is). Bestuurlijke indeling zegt niet alles, van Herstal tot Seraing hoort er allemaal bij qua uitstraling en agglomoratie.

@ Doordrijver > Vorig jaar hadden ze de Nainot ertussen gepompt als compensatie voor het feit dat de Stockeu open/eruit lag.
21 april 2017 11:06
@RV
ja logisch toch? De steden liggen vlak naast elkaar, een cultuurverschil zou simpelweg bizar zijn. Een stad krijgt zijn naam door zijn bestuurlijke indeling, en niet door zijn uitstraling.
21 april 2017 11:15
De Ferme Libert is best wel een pittig ding (kruipt echt wel in de benen) , jammer genoeg te ver van de finale (zeker nu breekijzer Gilbert out is) .
Luik is best aangenaam en 'k wacht vol ongeduld op een " veldrit" op en rond de trappen van Bueren ( je kunt dan ook ( een deel van ) de Nainot inpassen ........

Reacties zijn gesloten.