Voorbeschouwing: Individuele Tacx Tijdrit Emmen 2018

Voorbeschouwing: Individuele Tacx Tijdrit Emmen 2018

Start- en finishstraat in Emmen - foto: Youri IJnsen

woensdag 20 juni 2018 om 15:00

Na vijf van de acht manches van de Topcompetitie, maken we ons voorzichtig op voor het eindoordeel in de Eurode Omloop. Voor die tijd staan er nog twee individuele tijdritten op het programma, te beginnen met die in Emmen. Vorig jaar werd deze race tegen de klok toegevoegd aan het regelmatigheidsklassement en ging toenmalige man in vorm Piotr Havik met de zege aan de haal. Wie volgt hem op? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De individuele tijdrit in Emmen werd vorig jaar in het leven geroepen, omdat de Topcompetitie dan een nog breder palet aan kwaliteiten van haar renners vraagt. Nederland brengt traditiegetrouw goede tijdrijders voort, maar in ons land zijn er bijster weinig individuele races tegen de klok op dit niveau. Tijdens de eerste, en dus ook enige editie tot nu toe, mocht Piotr Havik na afloop de champagne ontkurken. Een uitgebreid verslag van die wedstrijd is hieronder te bekijken. Dit jaar staat de tijdrit op woensdag 20 juni op de kalender.

De Topcompetitie Tijdrit Emmen – Eurosport 1 from Topcompetitie on Vimeo.

Parcours
De start en finish van de tijdrit liggen op dezelfde plek als waar de streep lag tijdens het NK tijdrijden van 2015, toen Wilco Kelderman – net als Rick Flens en Jos van Emden – uiterst verrassend Tom Dumoulin versloeg. Waar de tijdrit drie jaar geleden zich ten zuiden van Emmen afspeelde, is nu de noordwestelijke omgeving – net als vorig seizoen – van Emmen het decor. In het bijna 28 kilometer tellende parcours, bevinden zich ‘slechts’ 22 bochten.

Vooral in en om Odoornerveen, waar het keerpunt ligt, kunnen de tempobeulen veel snelheid maken op het biljartvlakke parcours. In de open omgeving van het parcours hebben de weerelementen vrij spel, maar uiteindelijk zal iedere renner in deze tijdrit op zijn plek eindigen. De coureurs starten om 17.00 uur in blokjes van twintig starts. De laatste renner passeert rond de klok van 21.15 uur de finish. De winnende tijd was vorig jaar 33.29.

Favorieten
Het is bijzonder lastig om de topfavorieten op dit onderdeel aan te wijzen. Op het nationale niveau vinden namelijk amper tijdritten plaats. Vorig jaar domineerde SEG Racing Academy deze wedstrijd, maar zij zijn er dit jaar niet bij. De kanshebbers op de overwinning zitten niet bijster vaak op hun tijdritvehikel. Toch zullen de grootste talenten en de sterkste coureurs met inhoud komen bovendrijven.

Julius van den Berg – foto: Petros Gkotsis

Hoewel de opleidingsformatie van SEG Cycling hier niet aan het vertrek staat, doet een van hun mannen in vorm wel degelijk mee. Julius van den Berg start hier namelijk voor Wielerploeg Groot-Amsterdam, de wielervereniging waar hij lid van is. De 21-jarige Noord-Hollander is bezig aan een puik wielerjaar en lijkt meer dan klaar voor een stap naar de WorldTour. Van den Bergs grote wapen is zijn tijdrit en laat het daar in Emmen nu net om draaien. Met zijn recente hoogvorm is hij meteen topfavoriet. Hij mag als beloftenkampioen starten in het rood-wit-blauw.

De grootste concurrentie krijgt Van den Berg – die daags voordien Halle-Ingooigem rijdt – uit het kamp van Vlasman. Dat mag ook wel, want Dion Beukeboom doet in augustus een aanval op het werelduurrecord. Deze tijdrit past in het traject die de van origine baanwielrenner volgt in zijn poging de toptijd van Sir Bradley Wiggins uit de boeken te rijden. Beukeboom is al het gehele seizoen op dreef en komt net terug van een hoogtestage in Colorado (Verenigde Staten). Plukt hij daar in Drenthe de vruchten van?

Normaal gesproken had Hartthijs de Vries zijn wedstrijden nu in het oranje tenue van Roompot-Nederlandse Loterij gereden. Zijn verhaal is inmiddels bekend: hij leverde begin dit jaar zijn contract in, waarna de 21-jarige Fries uitkwam voor de NWVG. In het shirt van de Fila Boys rijgt hij echter de korte klasseringen in nationale wedstrijd weer aan elkaar vast. Hij traint de laatste weken veel op zijn tijdritfiets met het oog op het NK voor beloften, waar de drager van de witte en blauwe trui ook de degens kruist met Van den Berg. Twee weken geleden werd De Vries tijdritkampioen in het district-Noord.

Vorig jaar buitte Piotr Havik zijn hoogvorm uit en schreef hij de tijdrit in Emmen op zijn naam. In diezelfde periode wist hij ook de Wattmeister Challenge op te eisen, maar nu vindt deze tijdrit drie en een halve week eerder plaats. Desondanks is Havik goed in orde, getuige zijn overwinning in de Ronde van Overijssel vorige maand, een sterk optreden in de Tour of Estonia en zijn derde stek in de Ronde van Limburg. Laat hij met een volgend klinkend resultaat zien dat hij klaar is voor de overstap naar de profs?

Hoewel er dit jaar geen gegarandeerd contract bij Roompot-Nederlandse Loterij aan de Topcompetitie vastzit, komen de toprenners automatisch in aanmerking voor een plekje in de Nederlandse ploeg. Een van hen is zonder twijfel Rick Ottema. De 25-jarige coureur uit het Groningse Muntendam is al het gehele seizoen in bloedvorm en hij schoot in de Ronde van Limburg eindelijk eens de hoofdvogel af. De renner van Alecto is geen specialist, maar met zijn vorm en inhoud moet hij een goede tijdrit kunnen neerleggen.

Het inkrimpen van WorldTour-teams was een hard gelag voor Martijn Keizer. De 30-jarige dorpsgenoot van Ottema moest vertrekken bij LottoNL-Jumbo en vond geen ander profteam. Hij was even helemaal klaar met wielrennen, maar in het shirt van de NWVG rijdt hij in het nationale circuit heel verdienstelijk mee. Onlangs wist Keizer nog het zegegebaar te maken in de Zuid-Hollandse Eilandentour. Als prof was Keizer geen onverdienstelijke tijdrijder. Als hij die kwaliteiten aanboort, zou hij er in de Tacx Tijdrit zo maar met de overwinning vandoor kunnen gaan.

Delta Cycling Rotterdam kwam vorig jaar dicht in de buurt van de overwinning. Luuc Bugter en Ike Groen eindigden toen respectievelijk op de plaatsten twee en drie. Bugter staat echter niet op de voorlopige deelnemerslijst, terwijl Groen gestopt is met koersen. Op papier lijkt Adriaan Janssen nu de man die de grootste kans heeft op de zegeruikers. De 22-jarige in Overijssel geboren coureur heeft een goede individuele race tegen de klok in de benen, maar is wel wisselvallig. Vorig jaar werd hij zevende.

In 2017 was Jasper de Laat dichtbij een profcontract. Hij mocht testen bij LottoNL-Jumbo en kreeg een stageplaats aangeboden bij Wanty-Groupe Gobert. Een zware valpartij in de Ronde van Portugal en de daarbij opgelopen gebroken heup, zetten voorlopig een streep door zijn aspiraties. De 24-jarige Noord-Brabander van Metec-TKH heeft de inhoud om een sterke tijdrit af te werken, alhoewel dit niet zijn specialiteit is. Voor De Laat is dit seizoen misschien wel zijn laatste kans op een bestaan als prof. In Emmen kan hij dat idee kracht bijzetten.

Het Monkey Town-team van Paul Tabak is dit seizoen een van de sterkere formaties in de Topcompetitie. Bij hen ontbreekt het aan een pure tijdritspecialist, maar vorig jaar wees de uitslag van de Tacx Tijdrit in Emmen uit dat de beste renners uit het vaderlandse wielercircuit komen bovendrijven. Wat dat betreft is Wim Kleiman de laatste jaren aan een sterke opmars bezig. De 25-jarige Almeloër rijgt de laatste drie seizoenen topnoteringen in Nederland aaneen en hij wist aan het begin van het seizoen zelfs een UCI-zege te boeken in Turkije. Gezien zijn grote motor kan hij in Emmen meedoen om de dagzege.

Tijdrijden is een vak apart. Iemand die daarvan zijn beroep probeert te maken, is Nils Sinschek. De 19-jarige renner uit Maasstricht kan zichzelf woensdag alvast een heel mooi cadeau doen, want zondag viert de renner van LottoNL-Jumbo-De Jonge Renner zijn twintigste verjaardag. De jongeling concentreert zich al een paar jaar op de individuele race tegen de klok. Vorig seizoen resulteerde dat in een zesde plek in de klimtijdrit, een zevende stek op het NK tijdrijden voor beloften en een twaalfde plaats in de tijdrit van Emmen.

Outsiders

Jaap Kooijman – foto: Topcompetitie / Léon van Bon

De grotere en ietwat zwaardere renners zullen in Emmen in het voordeel zijn. Zo zal Jaap Kooijman er alles aan doen om de oranje leiderstrui terug te pakken en kijkt men bij Vlasman ook uit naar de prestatie van Joost van der Burg. Bij BEAT Cycling had Bas Tietema normaal gesproken ook zeker een ster verdiend, maar de Zwollenaar kampt met een infectie. Ondanks dat hij op de voorlopige startlijst staat, doet hij niet mee. Bij de club van Geert Broekhuizen mag men wel het nodige verwachten van Daniel Abraham Gebru. Hoewel Cees Bol net zoals Tietema op de voorlopige startlijst staat en eigenlijk bij de favorieten hoort, start de leider in de Holland Cup en Napoleon Games Cup niet.

Waar Janssen de voornaamste klant is voor Delta Cycling Rotterdam, kan de ploeg van Jim van den Berg buigen op nog een aantal outsiders. Jens van den Dool, Sjoerd Bax en Rens Tulner kunnen op een goede dag een mooie uitslag noteren. Eerstejaars beloften Minne Verboom (UWTC De Volharding) en Robin Blummel (DESTIL-Parkhotel Valkenburg) moeten dat eveneens aankunnen. Bij Monkey Town is het verder uitkijken naar de sterk presterende Rick van Breda en Peter Schulting. Geen specialisten, maar wel sterke coureurs. Dat geldt tot slot ook voor Stef Krul (Metec-TKH). De 22-jarige Fries is misschien wel de grootste dark horse.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Julius van den Berg
*** Dion Beukeboom, Hartthijs de Vries
** Piotr Havik, Rick Ottema, Martijn Keizer
* Adriaan Janssen, Jasper de Laat, Wim Kleiman, Nils Sinschek

Website organisatie
Deelnemerslijst

Weer en tv
Het weer krijgt komende woensdag een 8 van de verschillende weerstations. De wind waait aan windkracht drie vanuit het zuidwesten, waardoor de renners vrijwel constant met zijwind te maken hebben. Er is geen neerslag voorspeld. De temperatuur ligt woensdagavond rond de 25 graden Celsius. De tijdrit is niet live op tv te volgen, maar WielerFlits verzorgt wel een Volg Hier waarin je het wedstrijdverloop kan bespreken.

[poll id=”823″]

Dit artikel delen:

1 Reactie

Fassa Bortolo 19 juni 2018 om 12:40

Lijkt me toch dat Beukeboom dit gaat winnen

Headlines

Materiaalzone

Populair