Voorbeschouwing: Giro dell’Emilia 2015

zaterdag 10 oktober 2015 om 10:00
Voorbeschouwing: Giro dell’Emilia 2015

foto: Sirotti

Een week na de Ronde van Lombardije wordt er ook dit weekend nog volop gekoerst in Italië. Zondag wordt de Grand Premio Bruno Beghelli verreden, maar met haar historie en erelijst springt de Giro d’ell Emilia, die zaterdag op het programma staat, het meest in het oog. De eendagskoers staat door het lastige parcours altijd garant voor spektakel. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Giro dell’Emilia werd voor het eerst verreden in 1909 (gewonnen door Eberdardo Pavesi) en is inmiddels toe aan de 99e editie. Op de eerste niet-Italiaanse winnaar was het wachten tot 1972, toen niemand minder dan Eddy Merckx zich mocht laten feliciteren. Recordhouder is nog altijd Constante Girardengo. Hij was in een ver verleden verantwoordelijk voor vijf van de in totaal 81 Italiaanse overwinningen.

Robert Gesink

Robert Gesink won de Giro dell’ Emilia in 2009 en 2010 – Foto: Sirotti

Ook Nederland sprak in de Giro dell’Emilia regelmatig een woordje mee. Michael Boogerd zegevierde in 1999 en Robert Gesink (2009 en 2010) wist de koers zelfs twee keer te winnen. Bauke Mollema dacht zich in 2011 ook in dat rijtje te scharen. Net nadat de Groninger juichend over de streep was gekomen, hoorde hij echter dat Carlos Betancur hem al voor was gegaan.

Vorig jaar wist ‘oude vos’ Davide Rebellin de wedstrijd voor de tweede keer op zijn naam te schrijven. Op de laatste beklimming van de San Luca achterhaalde hij de Spanjaard Angel Madrazo, die als tweede eindigde.

Laatste tien winnaars
2005: flag-it Gilberto Simoni
2006: flag-it Davide Rebellin
2007: flag-lu Frank Schleck
2008: flag-it Danilo Di Luca
2009: flag-nl Robert Gesink
2010: flag-nl Robert Gesink
2011: flag-co Carlos Betancur
2012: flag-co Nairo Quintana
2013: flag-it Diego Ulissi
2014: flag-it Davide Rebellin

Parcours
Veel wordt er over het algemeen niet gesleuteld aan het parcours van de Giro dell’Emilia. In vergelijking met vorig jaar is zelfs de afstand (200 kilometer) exact hetzelfde gebleven. De start is zoals gebruikelijk in Bologna, hoofdstad van de regio Emilia-Romagna. De eerste zestig kilometer zijn vlak, waarna er geklommen moet worden naar de Croce delle Pradole (687 meter boven zeeniveau).

Vlak daarna volgt de eerste gecategoriseerde beklimming, de Valico di Santa Lucia. Na een snelle afdaling kunnen de renners zich langzaamaan gaan opmaken voor de finale. Deze begint met de beklimming van de Badolo, waarvan de top na 135 kilometer wordt bereikt. Daarna is het tijd voor de berg die onlosmakelijk aan de Giro dell’Emilia is verbonden. De San Luca moet in totaal vijf keer beklommen worden, voor het eerst na circa 160 kilometer koers. De renner die na de vijfde beklimming als eerste bovenkomt, mag zich ook meteen de winnaar noemen.

parcours_emilia

De cijfers van de San Luca liegen er niet om. Het klimmetje is weliswaar slechts 2,1 kilometer lang, maar kent een gemiddeld stijgingspercentage van tien procent met enkele stevige uitschieters. De eerste 500 meter zijn met veertien procent meteen erg lastig, waarna het een paar honderd meter wat afvlakt. Vervolgens begint het zwaarste deel, met een uitschieter tot achttien procent. Daarna vlakt de klim opnieuw af tot 300 meter van de streep. Daar wacht nog een lastig stuk van acht procent. De laatste tweehonderd meter zijn dan weer wat makkelijker.

Belangrijkste beklimmingen:
Valico Santa Lucia: Lengte 3,4 kilometer, stijgingspercentage 10-12%
Badolo: Lengte 6 kilometer, stijgingspercentage 5-6%
San Luca: Lengte 2,1 kilometer, stijgingspercentage 10%, maximum 18%

Favorieten
Veel ploegen maken dit jaar hun opwachting in de fonkelnieuwe rittenkoers in Abu Dhabi en dat is aan het deelnemersveld van de Giro dell’Emila te merken. Bovendien gold de koers in het verleden als generale repetitie op de Ronde van Lombardije, maar dat is sinds 2012 niet meer het geval. Met Lampre-Merida en AG2R La Mondiale staan er slechts twee WorldTour-ploegen aan de start.

Ook LottoNL-Jumbo is niet naar Italië afgereisd. De Nederlandse inbreng zal moeten komen van het ProContinentale Roompot Oranje Peloton. Die ploeg heeft met Michel Kreder de nummer tien van vorig jaar aan boord, terwijl Maurits Lammertink (tweede in de Coppa Sabatini) de man in vorm is.

Davide Rebbelin - Foto: Sirotti

Davide Rebellin – Foto: Sirotti

Ook titelverdediger Davide Rebellin staat in Bologna aan de start. De Italiaan mag dan inmiddels al 44 jaar oud zijn, hij is het winnen nog altijd niet verleerd. Dit najaar zegevierde de renner van CCC Sprandi Polkowice in de Coppa Agostini (1.1) en pakte hij in de GP Industria & Commercio di Prato (1.1) een verdienstelijke derde plaats. De Giro dell’Emilia is een van zijn favoriete koersen, getuige zes podiumplaatsen in het verleden.

Ángel Madrazo werd vorig jaar door Rebellin op het nippertje van de zege afgehouden en zal azen op revanche, al spreken zijn resultaten dit seizoen nog niet echt tot de verbeelding. Wat dat betreft is het bij Caja Rural-Seguros RGA meer uitkijken naar José Gonçalves. De Portugees heeft een goede Vuelta achter de rug en kan goed uit de voeten op heuvelachtig terrein.

Als een van de weinige WorldTour-ploegen is Lampre-Merida het aan zijn stand verplicht om in Noord-Italië mee te spelen om de overwinning. In de Ronde van Lombardije was Jan Polanc de beste man van de ploeg, zij het op een schamele 37e plaats. De winnaar van de vijfde etappe in de Giro d’Italia heeft onder anderen de ervaren Pool Przemyslaw Niemiec aan zijn zijde.

Domenico Pozzovivo

Domenico Pozzovivo – Foto: Sirotti

AG2R La Mondiale beschikt met Domenico Pozzovivo en Jan Bakelants over twee renners om rekening mee te houden. Pozzovivo werd vorige week nog zevende in de sterk bezette eendagskoers Milaan-Turijn, terwijl Bakelants de Giro del Piemonte op zijn naam zette. De Zuid-Afrikaan Louis Meintjes is in Italië bezig aan zijn afscheidstournee. Hij verruilt na dit seizoen MTN-Qhubeka voor Lampre-Merida. Bezorgt hij zijn werkgever een mooi afscheidscadeau?

De Italiaanse teams huisvesten enkele outsiders. Androni Giocattoli-Sidermec heeft Franco Pellizotti als kopman. De 37-jarige Italiaan kan goed uit de voeten op dit parcours. Hij eindigde al vijf keer bij de beste tien. Vorig jaar werd hij derde. Zijn ploeggenoot Gianfranco Zilioli is een gevaarlijke outsider. Hij werd hier al eens elfde en zevende. Bardiani-CSF rekent op Edoardo Zardini en Francesco Bongiorno. SouthEast beschikt over Mauro Finetto, die met een derde plaats in de Copa Sabatini zijn visitekaartje afgaf. Nippo-Vini Fantini komt met routinier Damiano Cunego aan de start. In Turijn toonde hij met een zesde plaats aan het nog niet verleerd te zijn.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Davide Rebellin
*** Domenico Pozzovivo, Louis Meintjes
** Franco Pellizotti, José Gonçalves, Damiano Cunego
* Jan Bakelants, Mauro Finetto, Ángel Madrazo, Gianfranco Zilioli

Website organisatie
Deelnemerslijst

Dit artikel delen:

26 Reacties

Purito 9 oktober 2015 om 22:56

@Japsie
Hij eindigde in Lombardije op 5 minuten, en viel zelfs buiten de top 10 in de Vuelta. Dat zijn we toch totaal niet gewend van een renner als Pozzo, die altijd enorm regelmatig is.

Helemaal niet in vorm is inderdaad een beetje overdreven. Maar in vorm is hij zeker niet.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair