Voorbeschouwing: Eurode Omloop 2016

Door , zondag 11 september 2016 om 07:00
Voorbeschouwing: Eurode Omloop 2016

foto: Leon van Bon

Met nog vier renners in de race voor de eindoverwinning in de Topcompetitie, belooft de Eurode Omloop 2016 een waar spektakelstuk te worden. In de zware lokale ronde rondom Kerkrade valt de beslissing in het klassement én raakt bekend wie naar Roompot-Oranje Peloton kan. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Eurode Omloop kende haar eerste editie in 1992. De koers verbindt de grenssteden Kerkrade en Herzogenrath (Duitsland), die intensief samenwerken. In de relatief korte geschiedenis van deze wedstrijd laat de erelijst zien dat het parcours zwaar is. Onder meer Danny Nelissen, Raymond Meijs, Brian Bulgaç, Jetse Bol, Huub Duyn en Floris Gerts sieren het palmares. Renners als Laurens ten Dam, Marc Goos, Wesley Kreder, Dylan van Baarle, Moreno Hofland en Oscar Riesebeek haalden als amateur ook het podium.

Jeroen Meijers

Jeroen Meijers won vorig jaar – foto: Rabobank Development Team

Vorig jaar ging de zege naar Jeroen Meijers, die in 2014 ook al tweede werd. In de finale viel tijdens de beklimming van de Mont Chevre de kopgroep uiteen en bleven er vooraan vier leiders over: Meijers en Lennard Hofstede (Rabobank), Jochem Hoekstra (Jo Piels) en Oscar Riesebeek (Metec-TKH). Meijers ging er vervolgens alleen vandoor en zou de leiding niet meer uit handen geven. Jo Piels-renners Hoekstra en Joey van Rhee legden beslag op de plekken twee en drie.

Laatste tien winnaars flag-nl Eurode Omloop
2000: flag-nl Berry Hoendemakers
2001: flag-au Corey Sweet
2002: flag-nl Raymond Meijs
2009: flag-de Benjamin Sydlik
2010: flag-nl Brian Bulgaç
2011: flag-nl Jetse Bol
2012: flag-nl Huub Duyn
2013: flag-nl Sjors Roosen
2014: flag-nl Floris Gerts
2015: flag-nl Jeroen Meijers

Parcours
Het heuvelrijke landschap in Zuid-Limburg is het decor voor de Eurode Omloop. Rondom Kerkrade en Herzogenrath is een omloop van 12,8 kilometer uitgetekend, met diverse hellingen. Deze omloop werken de renners in totaal dertien keer af, waardoor er een koers van om en nabij 177 kilometer ontstaat. De start (12.30) en de finish (rond de klok van 16.30) zijn beide op de Markt in Kerkrade.

Favorieten
De Eurode Omloop is met haar zware parcours een uiterst selectieve wedstrijd en misschien wel de zwaarste amateurkoers van Nederland. Vorig jaar wisten slechts 35 renners de finish te halen. Renners die goed uit de voeten kunnen op de heuvels rondom Kerkrade zullen zich laten zien.

Lennard Hofstede - foto: Leon van Bon

Lennard Hofstede is topfavoriet – foto: Leon van Bon

De sterkste formatie voor dit werk is ongetwijfeld Rabobank. Vorig jaar leverde het opleidingsteam met Jeroen Meijers de winnaar op. Ook dit jaar is hij een van de favorieten, want hij heeft een puik seizoen achter de rug. Vooral in heuvelachtige wedstrijden in het buitenland was Meijers succesvol, wat hem een contract bij Roompot-Oranje Peloton heeft opgeleverd. Met Hartthijs de Vries en Martijn Budding heeft de ploeg meerdere ijzers in het vuur. De Vries maakt nog kans op de eindoverwinning en toonde zich eerder dit jaar al in de Drielandenomloop, terwijl Budding solo de Ronde van Limburg op zijn naam schreef. Met Lennard Hofstede heeft Rabobank bovendien de beste Nederlandse belofte van dit jaar in de gelederen. Nu hij verlost is van zijn inspanningsastma en zijn rugproblemen, is Hofstede de grote favoriet voor de zege.

Houdt Vermeltfoort het oranje vast? - foto: Topcompetitie/Leon van Bon

Houdt Vermeltfoort het oranje vast? – foto: Topcompetitie/Leon van Bon

Join-S|De Rijke is zonder meer de ploeg die dit jaar gedomineerd heeft in de Topcompetitie. Jeff Vermeulen won dan wel de Ster van Zwolle, maar vanaf de Omloop van de Braakman heeft de formatie van Frank Kwanten geregeerd. Coen Vermeltfoort en Jetse Bol wisselde een paar keer van de leiderstrui. De eerste is op dit moment de leider en gaat er alles aan doen om het oranje tricot én een profcontract bij Roompot-Oranje Peloton mee naar huis te nemen. Hij moet dan vooral ploeggenoot Bol in de gaten houden, want de in Spanje wonende ex-prof staat met 35 punten achterstand op een tweede plek. Binnen de selectie van Join-S|De Rijke hebben – naast Vermeltfoort – ook Wouter Mol, Jan-Willem van Schip, Taco van der Hoorn, Ike Groen en Daan Meijers een UCI-koers gewonnen dit seizoen.

Ockeloen voelt zich thuis in Limburg - foto: Leon van Bon

Ockeloen voelt zich thuis in Limburg – foto: Leon van Bon

Parkhotel Valkenburg staat ook met een uitgebalanceerde selectie aan de start. Met Jasper Ockeloen hebben ze bovendien iemand die altijd boven komt drijven in dit soort koersen. De klimmer kent alleen nog niet z’n beste seizoen ooit en lijkt ook dit jaar niet in aanmerking te komen van het zo door hem gehoopte profcontract. Misschien dat een overwinning in de Eurode Omloop daar  verandering in kan brengen. Ook Derk-Abel Beckeringh komt namens de formatie van Paul Tabak aan het vertrek. De Amstelvener stond jarenlang te boek als groot klimtalent, maar kon die status mentaal nooit aan. Misschien dat hij in deze nationale klassieker eens kan uitpakken. Bij de collega’s van Baby-Dump rekenen ze vooral op het duo Rick Ottema-Tom Vermeer. Ottema doet het als opvolger van Twan Castelijns prima bij de ploeg van Piet Rooijakkers. De renner uit Muntendam staat zevende in de stand van de Topcompetitie, wat aangeeft dat hij aan een constant seizoen bezig is.

Jo Piels heeft meerdere ijzers in het vuur - foto: Marcel Koch

Jo Piels heeft meerdere ijzers in het vuur – foto: Marcel Koch

Jo Piels kreeg dit seizoen harde klappen te verteren met het verlies van teammanager Rijk Vink en het trieste overlijden van renner Gijs Verdick. Daarnaast stond Joey van Rhee maandenlang buitenspel door knieproblemen. En dat is sneu, want de inwoner van Nijverdal leek vorig seizoen een grote stap richting een profcontract te zetten. Hij keerde onlangs pas terug in competitie, maar wist al wel weer een aantal amateurkoersjes te winnen. Vorig jaar werd hij hier derde en aangezien hij nog redelijk fris is, kan Van Rhee wel eens uitpakken. De blauwe trein van Han Vaanhold heeft echter meer ijzers in het vuur. Denk bijvoorbeeld aan Twan Brusselman, Gert-Jan Bosman, Elmar Reinders, Adriaan Janssen en vooral Twan van den Brand. Allemaal potentiële winnaars van de Eurode Omloop 2016.

Oscar Riesebeek

Riesebeek is goed bezig dit jaar – foto: Topcompetitie/Leon van Bon

Bij Metec-TKH presented by Mantel zetten ze zondag in op Oscar Riesebeek. De 23-jarige renner uit Tiel is bezig aan een uitstekend seizoen, wat hem al een profcontract bij Roompot-Oranje Peloton heeft opgeleverd. Met de Simac Omloop der Kempen en de Klimtijdrit op de Camerig, wist Riesebeek al twee Topcompetitie-koersen te winnen. In theorie heeft hij ook nog kans op de eindwinst in het regelmatigheidscriterium, maar hij dult Vermeltfoort, Bol en De Vries nog voor zich. Bij de ploeg van Adri van Houwelingen moeten ook Tijmen Eising, Jarno Gmelich Meijling en Sjoerd Kouwenhoven lang mee kunnen. De laatste Nederlandse Continental-formatie is SEG Racing Academy. Teammanager Bart van Haaren gokt met Tim Ariesen, Julius van den Berg, de Belg Jenthe Biermans en vooral Martijn de Jong op de winst.

Wat kan Olivier als clubrenner? - foto: Sirotti

Wat kan Olivier als clubrenner? – foto: Sirotti

De kans dat een clubrenner aan de haal gaat met de zege, is zeker ook aanwezig. Sebastiaan Pot (WPGA) bewees dat nog in de Hel van Voerendaal, terwijl zijn clubgenoot Mike Terpstra deze omloop ook aan moet kunnen. Bij West-Frisia is het uitkijken naar Folkert Oostra. Tempo Hoppenbouwers brengt dan weer Jasper de Laat aan de start. Hij liet zich dit seizoen al meerdere keren zien en reed met de nationale selectie twee UCI Nation’s Cup U23-koersen (Tour de l’Avenir en Trofeo Almer, waar hij zesde werd). Bij TWC Maaslandster verdient het jonge mountainbike-talent Milan Vader een eervolle vermelding. Tot slot komen Willebrord Wil Vooruit en LottoNL-Jumbo-De Jonge Renner met sterke selecties naar Kerkrade. Jo Bouwens rekent op Martin Kelderman en jonge ex-profs Marc Goos en vooral Daan Olivier. De club uit Willebrord gaat met Ronan van Zandbeek, Koen van de Klundert, Lars van der Poel (neefje van) en Rob van Broekhoven (ook het neefje van) voor een goed resultaat.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Lennard Hofstede
*** Jetse Bol, Jeroen Meijers
** Oscar Riesebeek, Hartthijs de Vries, Jasper Ockeloen
* Coen Vermeltfoort, Martijn Budding, Rick Ottema, Joey van Rhee

Dit artikel delen:

3 Reacties

JeDaRe 10 september 2016 om 19:56

Ik geef Riesebeek zeker drie sterren. Bijna jammer dat niet de gehele top drie een contract kan krijgen!

storm-biker 10 september 2016 om 20:06

Edit redactie: Klopt. Bedankt, is aangepast

matwiel 11 september 2016 om 07:03

Edit redactie: On topic aub

Headlines

Materiaalzone

Populair