Voorbeschouwing: E3 Harelbeke 2016

Voorbeschouwing: E3 Harelbeke 2016

De E3 Harelbeke zoekt een nieuwe winnaar - foto: Sirotti

vrijdag 25 maart 2016 om 08:00

Koers is heilig. Winnen is zalig. Op Goede Vrijdag staat de Record Bank E3 Harelbeke op de internationale wielerkalender: de opening van de Vlaamse kasseienklassiekers in de WorldTour. Wie pakt de zege in Harelbeke en kan met zelfvertrouwen de komende weken tegemoet zien? WielerFlits werpt een blik vooruit op het parcours en de kanshebbers.

Historie
Deze mini-Ronde van Vlaanderen is de opwarmer voor wat nog komen gaat. Editie 59 staat alweer op het programma. Thuisrijder Arnaud De Smet wist in 1958 voor het eerst de wedstrijd te winnen. Hij behaalde de eerste van 37 Belgische overwinningen in ‘de E3’. De renner met de meeste zeges in deze wedstrijd is nog actief en staat vrijdag ook aan het vertrek; Tom Boonen toonde zich al vijfmaal de beste in Harelbeke. De 82-jarige Rik Van Looy mocht in de jaren ’60 vier keer de bloemen in ontvangst nemen.

De Nederlanders hebben vijf overwinningen op de teller staan.  In 1979, 1980 en 1981 stond er geen maat op Jan Raas. Drie E3-zeges op rij behalen, was alleen Van Looy eerder gelukt. Bert Oosterbosch volgde Raas op als Nederlandse winnaar, hij deed dat in 1984 door Eddy Planckaert naar plek twee te verwijzen. Pas na de eeuwwisseling volgde de vijfde oranjewinst in de E3: Steven de Jongh troefde Steffen Wesemann en Stijn Devolder af.

Vorig jaar was het Geraint Thomas die met de zegeruiker ging lopen. Een zware koers met veel valpartijen ontsierde de zege van Geraint Thomas. Favoriet Fabian Cancellara kwam zwaar ten val en zag zijn voorjaar in rook opgaan. Thomas bleef wel overeind en wist met Zdenek Stybar en Peter Sagan weg te glippen op de Oude Kwaremont. De Brit van Sky zag geen heil in een sprint met Sagan en jumpte in de laatste kilometers weg. Stybar zette zijn achtervolging te laat in.

Geraint Thomas

Stybar, Thomas en Trentin; het podium van 2015 – foto: Marcel Koch

Laatste tien winnaar E3 Harelbeke
2015: flag-gb Geraint Thomas (verslag)
2014: flag-sk Peter Sagan (verslag)
2013: flag-ch Fabian Cancellara (verslag)
2012: flag-be Tom Boonen (verslag)
2011: flag-ch Fabian Cancellara (verslag)
2010: flag-ch Fabian Cancellara (verslag)
2009: flag-it Filippo Pozzato (verslag)
2008: flag-no Kurt-Asle Arvesen
2007: flag-be Tom Boonen
2006: flag-be Tom Boonen

Parcours
De organisatie van de E3 Harelbeke heeft enkele maatregelen genomen. Zo zijn erkende knooppunten als de Haaghoek en de Leberg aan de kant geschoven. De klassieker is mede daarom ook korter dan voorheen: 206,4 kilometer ten opzichte van de 215,3 kilometer van afgelopen jaar. Hiermee wil men de koers ‘selectiever, gebalder en vooral nog spannender’ maken.

Het startschot klinkt om 12.15 uur in Harelbeke, de stad van Stijn Devolder, Leif Hoste, Dirk Demol en Julien Delbecque (winnaar Ronde van Vlaanderen 1925 en Parijs-Roubaix 1926).  Al vroeg bereiken de renners de Holleweg en de Paddestraat. Deze zullen echter weinig invloed hebben op het wedstrijdbeeld. In de laatste honderd kilometer zitten wel dertien heuvels en zeven kasseistroken. Deze stroken zijn – bij elkaar opgeteld – goed voor bijna tien kilometer aan lukraak neergegooide kasseien.

e3

De beslissing in de E3 valt de laatste jaren vaak op de Oude Kwaremont. Deze kuitenbijter heeft een plekje ontvangen op veertig kilometer van de eindstreep en wordt voorafgegaan door de Kapelberg en de Paterberg. De opeenvolging van heuvels, al dan niet bezaaid met kinderkopjes, zal de renners dwingen tot het uiterste te gaan in deze fase. De Karnemelkbeekstraat en de Tiegemberg wachten nog na de Oude Kwaremont en kunnen voor een plottwist in het koersverloop zorgen. Na de Tiegemberg zijn de laatste twintig kilometers nagenoeg vlak richting Harelbeke, waar tussen 16.55 uur en 17.40 uur de opvolger van Geraint Thomas bekend wordt.

Hellingen E3 Harelbeke 2016
Na 30 km – Katteberg (0,6 km aan 6,7%, max 8%)
Na 92 km – La Houppe (3,4 km aan 3,3%, max 10%)
Na 108 km – Oude Kruisberg (0,8 km aan 4,8%, max 9%)
Na 116 km – Knokteberg (1,5 km aan 5,3%, max 13,3%)
Na 120 km – Hotondberg (1,2 km aan 4%, max 8%)
Na 128 km – Kortekeer (1 km aan 6,5%, max 17%)
Na 132 km – Taaienberg (0,6 km aan 9,5%, max 18%)
Na 139 km – Boigneberg (2,2 km aan 5,8%, max 15%)
Na 143 km – Eikenberg (1,2 km aan 5,5%, max 11%)
Na 148 km – Stationsberg (0,5 km aan 3,2%, max 5,7%)
Na 160 km – Kapelberg (0,9 km aan 4%, max 7%)
Na 164 km – Paterberg (0,7 km aan 12%, max 20%)
Na 168 km – Oude Kwaremont (2,2 km aan 4,2%, max 11%)
Na 175 km – Karnemelkbeekstraat (1,5 km aan 4,9%, max 7,3%)
Na 186 km – Tiegemberg (1 km aan 6,5%, max 9%)

Foto: Sirotti

Valt de beslissing op de Oude Kwaremont? – foto: Sirotti

Kasseistroken E3 Harelbeke 2016
Na 28,7 km – Beaucarnestraat (1,2 km)
Na 30,7 km – Holleweg (1,5 km)
Na 42,2 km – Paddestraat (2,4 km)
Na 108 km – Oude Kruisberg (800 m)
Na 132 km – Taaienberg (650 m)
Na 143 km – Eikenberg (1,2 km)
Na 148 km – Stationsberg-Steenbeekdries-Mariaborrestraat (2,4 km)
Na 164 km – Paterberg (700 m)
Na 168 km – Oude Kwaremont (2,2 km)
Na 182,6 km – Varentstraat (2 km)

Favorieten
Op Goede Vrijdag zullen 25 formaties de reis maken naar Harelbeke. Aangezien de E3 Prijs een wedstrijd van het hoogste niveau is, zullen alle achttien WorldTour-ploegen hun opwachting maken. Daarnaast hebben zeven ProContinentale equipes lange tijd met spanning bij de brievenbus gezeten, in afwachting van een uitnodiging. In België (Wanty-Groupe Gobert en Topsport Vlaanderen-Baloise), Frankrijk (Direct Energie en Fortuneo-Vital Concept), Italië (Southeast) en Duitsland (Bora-Argon 18) klonk gejuich. Ook Roompot Oranje Peloton mag als ploeg van het tweede niveau opdraven in de Vlaamse klassieker.

Parijs Roubaix 2015

Werkt de nieuwe aanpak van Stannard? – foto: Marcel Koch

De winnaar van 2015 is niet van de partij. Geraint Thomas heeft zijn pijlen dit seizoen op het rondewerk gericht. Enkel in de Ronde van Vlaanderen zal de Brit zijn opwachting maken in een voorjaarsklassieker met keien. Sky neemt met Ian Stannard wel iemand mee die bekend is met de Vlaamse wegen. De tweevoudig winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad legt zijn focus meer op de weken van ‘de Ronde’ en Parijs-Roubaix. In Milaan-San Remo liet hij zijn imposante schouderpartij al even zien. Luke Rowe eindigde als vierde in de Omloop en zal in de schaduw van Stannard eveneens hopen op een goede klassering. Danny van Poppel zal nog niet in topvorm zijn na zijn slepende blessure.

Volgens velen is Etixx-Quick-Step hét sterkste team in het Vlaamse voorjaar. Nagenoeg elke renner zou op papier een klassieker kunnen winnen. Wielrennen vindt echter plaats op de weg en niet op papier, al betekent dat niet dat de renners van Patrick Lefevere kansloos zijn. E3-recordhouder Tom Boonen voert de ploeg aan, maar Niki Terpstra, Zdenek Stybar en Stijn Vandenbergh mogen niet gemist worden. Renners als Matteo Trentin en Yves Lampaert zouden ook een rol kunnen spelen in de finale. Een luxe voor de blauwe formatie.

27-02-2016 Het Nieuwsblad; 2016, Bmc, Racing; Van Avermaet, Greg; Gand;

Van Avermaet was Sagan al vier keer te snel af in 2016 – foto: Sirotti

Wereldkampioen Peter Sagan is ook weer van de partij. De regenboogtrui hebben we dit seizoen al vaak gezien, maar nog niet zagen we de handjes de hoogte in gaan bij de Slowaakse alleskunner. Vijf tweede plaatsen waren al wel te noteren. Is het op Goede Vrijdag dan eindelijk raak? Zijn grootste plaaggeest tot nog toe is Greg Van Avermaet. In de Omloop en Tirreno-Adriatico (twee keer) was de BMC-Belg Sagan te snel af. Daniel Oss is een gevaarlijke tweede man bij BMC. In 2013 stond de excentrieke Italiaan al eens op het podium.

Milaan-San Remo-laureaat Arnaud Démare zal ook het startblad tekenen. Wil de Fransman meespelen, dan zal hij de heuveltjes moeten overleven. In 2012 was er voor het laatst sprake van een massasprint. Is dat dit jaar weer het geval? Alexander Kristoff zou daar ook bij gebaat zijn, maar hij kan ook via de aanval winnen, zo liet hij vorig jaar zien in de Ronde van Vlaanderen. Jürgen Roelandts liet zijn snelle benen ook zien in La Primavera. Is dat de voorbode voor een mooi voorjaar voor de Lotto Soudal-coureur? Bij de rode formatie zijn ook Sean De Bie en Jelle Wallays outsiders.

05-03-2016 Strade Bianche; 2016, Etixx - Quick Step; Cancellara, Fabian; Siena;

Der Fabian heeft al drie E3’s op zak. Pakt hij nummer vier? – foto: Sirotti

En dan hebben we Fabian Cancellara nog helemaal niet genoemd. De Beer van Bern steekt in grootse vorm in aanloop naar de klassiekers. Vier individuele zeges staan al op zijn teller in 2016. In Milaan-San Remo spatte zijn droom uiteen door de valpartij van Fernando Gaviria. Met onder andere Jasper Stuyven, Stijn Devolder en Boy van Poppel aan zijn zijde hoopt de Zwitser van Trek-Segafredo zijn vierde E3 Prijs op te mogen halen. Edvald Boasson Hagen is de grote man in de ploeg van Dimension Data, terwijl AG2R La Mondiale inzet op Alexis Gougeard.

Vanuit Nederlandse hoek is het uitkijken naar Lars Boom, die namens Astana de ploeg aanvoert. Zijn optreden in Milaan-San Remo zal menig kijker verrast hebben. Een 25e plek in het voorste peloton zorgde voor grote tevredenheid bij de Brabander. Alexey Lutsenko, Andriy Grivko, Lieuwe Westra en Laurens De Vreese starten ook namens Astana. Cannondale trommelt Sebastian Langeveld en Dylan van Baarle op. Ook Matti Breschel is erbij. Zullen we hem ooit nog zien in de vorm van 2009, toen hij top tien reed in de Ronde en Roubaix? Bij Giant-Alpecin is het kijken naar Zico Waeytens, Søren Kragh Andersen en Bert De Backer, terwijl IAM Cycling mikt op Dries Devenyns en Heinrich Haussler.

Sep Vanmarcke, toen hij nog in de voorste groep zat - foto: Sirotti

Vanmarcke opent zijn klassieke voorjaar in de E3 – foto: Sirotti

De twee deelnemende, Nederlandse ploegen gaan met een andere instelling naar Harelbeke. LottoNL-Jumbo zet alles op Sep Vanmarcke. De Belgische kopman heeft het openingsweekend overgeslagen en werkte al aan zijn vorm in Milaan-San Remo. Elke kans zal d’n Sep willen grijpen, dus waarom niet direct in de E3? Roompot Oranje Peloton gaat met open vizier de koers tegemoet. Echte favorieten zijn er niet, maar de WorldTour-terugkeer van Kai Reus zal niet onopgemerkt voorbijgaan. De vraag is niet óf, maar wie van de oranjeformatie in de vlucht zit.

Andere ProContinentale ploegen hopen ook iets in de pap te brokkelen te hebben. Topsport Vlaanderen-Baloise heeft Belgisch kampioen Preben Van Hecke in de gelederen, Wanty-Groupe Gobert hoopt op Marco Marcato en Dimitri Claeys. Scott Thwaites is de man in vorm bij Bora-Argon 18, terwijl Sylvain Chavanel dit jaar al heeft gewonnen in het shirt van Direct Energie. Door ziekte moet hij Dwars door Vlaanderen overslaan. Bij Fortuneo-Vital Concept willen Boris Vallée en Vegard Breen hun beste beentje voor zetten. En tot slot, last but not least, is het de beurt aan Filippo Pozzato. De stijlvolle Italiaan lijkt als herboren bij Southeast-Venezuela, met een achtste plek in Milaan-San Remo als voorlopig hoogtepunt. Flikt Pippo het op zijn 34e?

19-03-2016 Milano - Sanremo; 2016, Southeast - Venezuela; Pozzato, Filippo; Milano Castello Sforzesco;

Pippo Pozzato steekt in goede vorm – foto: Sirotti

Favorieten volgens WielerFlits
**** Fabian Cancellara
*** Peter Sagan, Greg Van Avermaet
** Zdenek Stybar, Niki Terpstra, Lars Boom
* Ian Stannard, Sep Vanmarcke, Tom Boonen, Luke Rowe

Website organisatie
Deelnemerslijst

[poll id=”200″]

TV
Sporza is vanaf 15.10 uur op zender via één. Eurosport schakelt om 15.00 uur in op het tweede kanaal. De NOS zal enkel met een samenvatting van de wedstrijd komen.

Weer
Vrijdag wordt ouderwets klassiekerweer voorspeld. De temperatuur schommelt zo rond de 10 graden Celsius, terwijl er 80% kans is op regen in Harelbeke. Weeronline.nl verwacht 6 millimeter regen, waarbij de wind met kracht vier vanuit het zuidwesten komt.

Noot: Deze voorbeschouwing is geschreven voor de aanslagen in Brussel. Wij gaan ervan uit dat de koers doorgang vindt.

Dit artikel delen:

66 Reacties

Abysmal 23 maart 2016 om 09:10

Kom aan Sep!

0
Knaljaas 23 maart 2016 om 09:13

Ik vind dit een van de mooiste kassei-klassiekers, omdat de renners net iets meer durven en minder afwachten..

0
zotvankoers 23 maart 2016 om 09:17

Boasson hagen verdient ook n ster denk ik

0
Hakkie2 23 maart 2016 om 09:18

Afgelopen jaren vond ik dit de mooiste Vlaamse voorjaarsklassieker (op vorig jaar na dan, toen was vooral Gent-Wevelgem mooi). Mooier dan de Ronde, waar teveel belangen spelen en waar het parkoers ook verpest is. Maar toch denk ik dat een WT status voor deze ronde overdreven is, daarvoor is de wedstrijd niet onderscheidend genoeg.

Gelukkig is deze klassieker niet tegelijk met de koninginnerit van Catalunya, trouwens.

0
glenn485 23 maart 2016 om 09:26

Boom ster meer dan Sep op basis van wat?

0
Bram93 23 maart 2016 om 09:31

@glenn485 want zelfs in MS eindigde Sep hoger (weliswaar maar 1 plekje).

0
kerri 23 maart 2016 om 09:32

boom rijtje naar onder, Stannard en Vanmarcke rijtje naar boven

0
gavirialaphilippe 23 maart 2016 om 09:36

boasson hagen zonder ster?

0
DirkDeWolf 23 maart 2016 om 09:44

Zonder twijfel de klassieker met de lelijkste naam. Klinkt als een snelwegnummer.

0
Knaljaas 23 maart 2016 om 09:50

@DirkDeWolf: dat is het dan ook bijna ;)

0
Hakkie2 23 maart 2016 om 09:51

@DirkDeWolf: dat is het ook, hij is genoemd naar de snelweg tussen Harelbeke en Antwerpen. Al heet die nu dacht ik anders.

0
Grote Meneer Terpstra 23 maart 2016 om 09:55

Wat wel bijzonder is, is dat nagenoeg alle toppers aan de start staan van de opening van de tweeënhalve heilige voorjaarsweken en ze zijn allemaal in vorm. De enige afwezige is volgens mij Degenkolb en wat belangrijke knechten, zoals Bennati, maar verder is iedereen present. Natuurlijk gaan er nog een paar tegen de grond gaan. Langeveld maakte enkele jaren terug in de Ronde een horrorsmak, maar in principe is dit een van de eerste jaren die ik een me kan heugen, dat ze er allemaal bij zijn. Dat wordt smullen!

0
achtpuntzes 23 maart 2016 om 09:56

flauwe poster dit jaar, trouwens. ben wel wat beters van ze gewend.

0
Romāns Vainšteins 23 maart 2016 om 09:59

idd ja, dat hadden gewoon weer mooie dames moeten zijn.

0
Japsie 23 maart 2016 om 10:09

Dat wordt vrijdag een uurtje eerder vrij nemen :) Wellicht twee.

0
toerist 23 maart 2016 om 10:26

Kristoff ook zonder sterren? You must be kidding.

E3 is trouwens de huidige E17 die van Antwerpen via Kortrijk naar Frankrijk gaat. In 1958 was het blijkbaar trendy om dit nieuwe staaltje van moderniteit te vereren met de naam van een koers.

0
DeLuiaardVanLimburg 23 maart 2016 om 10:40

Het eerste jaar werk sinds m’n afstuderen valt zwaar zo :p

0
Dr. Ferrari 23 maart 2016 om 10:57

Eindelijk! Alle toppers bij elkaar! Zeer benieuwd hoe de verhoudingen liggen voor de komende kassei klassiekers.

Toch ga ik mij aan een voorspelling wagen. Ik denk dat het een open koers wordt, met veel (en hopelijk vroege) aanvallen van de kopmannen. Zoals eerder gezegd wordt dit toch gezien als een ‘kleine’ Ronde, waardoor de renners vaker wat meer durven. Ik denk dat de mannen die al vroeg in vorm waren dit seizoen hier nog profijt van gaan hebben in de E3. Vandaar deze sterrenverdeling.

***
Cancellara (rijdt iedereen eraf op de Oude Kwaremont, er komen er nog een aantal terug maar die hebben niet genoeg meer over om zijn tweede aanval later in de wedstrijd te volgen, vanaf de Tiegemberg solo naar de streep)

**
Kristoff, van Avermaet (Vanuit de achtervolgende groep vertrekt van Avermaet, hij wil de sprint niet afwachten voor plek 2, Kristoff wint die sprint met twee vingers in de neus)

*
Terpstra, Stannard, Sagan (Sagan achter Kristoff in diezelfde sprint, Stannard en Terpstra de andere sterksten in koers en sprinten dus naar de overgebleven plekken 5 en 6)

Ik begrijp dat ik een aantal renners mis in deze prognose, en dat het absoluut niet zeker is dat het zo gaat lopen, maar dit is mijn verwachting. Vanmarcke kan nog niet mee met de besten, maar is expres later in vorm dit jaar.

0
Purito 23 maart 2016 om 11:20

Er zijn maar een paar renners die Cancellara kunnen volgen in god-mode op de Oude Kwaremont. Een daarvan blijft Pippo. Ik geloof erin.

Dat wordt een sprint met twee tussen Pippo en Spartacus. Dat de beste moge winnen!

0
kelderfan 23 maart 2016 om 11:22

Vanmarcke nog later in vorm en ik maar denken, dat hij toch al een beetje boel te laat in vorm is. Ik hoop, dat hij de sterrenverdeling aan z’n laars lapt.

0
Melkzuur 23 maart 2016 om 11:41

Dit is de eerste koers van het jaar waarin Vanmarcke voluit mag gaan van zijn trainer. Ik verwacht dat hij er zal invliegen zoals hij de voorbije jaren in de Omloop heeft gedaan. Zonder pech zeker top 5.

0
lekbandje3 23 maart 2016 om 12:03

Helemaal eens met purito. Een sprint tussen Cancellara en pippo zou heel mooi zijn, mijn beide favoriete renners sprinten dan voor de overwinning. Overigens verwachtte ik pippo vorig jaar al terug aan het front. Helaas kwam het er toen door een valpartij nog niet helemaal uit. Dit jaar ziet het er weer goed uit hij is iig al goed begonnen met top 10 in MSR

0
Vannios 23 maart 2016 om 18:34

Benoot ook geen sterretje, nou de Nederlanders zijn niet gul.

0
Samamba 23 maart 2016 om 20:05

@Vannios: ik denk dat ze zich baseren op de voorlopige deelnemerslijst waar Benoot niet op staat. Hij doet echter wel gewoon mee (rijdt Wevelgem niet).

0
RRobson 23 maart 2016 om 21:43

Boom meer sterren dan Boonen?? Tommeke gaat er wel staan denk ik, al zie ik Fabian en GVA als de twee sterksten.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone