Voorbeschouwing: E3 Harelbeke 2016

Voorbeschouwing: E3 Harelbeke 2016

De E3 Harelbeke zoekt een nieuwe winnaar - foto: Sirotti

vrijdag 25 maart 2016 om 08:00

Koers is heilig. Winnen is zalig. Op Goede Vrijdag staat de Record Bank E3 Harelbeke op de internationale wielerkalender: de opening van de Vlaamse kasseienklassiekers in de WorldTour. Wie pakt de zege in Harelbeke en kan met zelfvertrouwen de komende weken tegemoet zien? WielerFlits werpt een blik vooruit op het parcours en de kanshebbers.

Historie
Deze mini-Ronde van Vlaanderen is de opwarmer voor wat nog komen gaat. Editie 59 staat alweer op het programma. Thuisrijder Arnaud De Smet wist in 1958 voor het eerst de wedstrijd te winnen. Hij behaalde de eerste van 37 Belgische overwinningen in ‘de E3’. De renner met de meeste zeges in deze wedstrijd is nog actief en staat vrijdag ook aan het vertrek; Tom Boonen toonde zich al vijfmaal de beste in Harelbeke. De 82-jarige Rik Van Looy mocht in de jaren ’60 vier keer de bloemen in ontvangst nemen.

De Nederlanders hebben vijf overwinningen op de teller staan.  In 1979, 1980 en 1981 stond er geen maat op Jan Raas. Drie E3-zeges op rij behalen, was alleen Van Looy eerder gelukt. Bert Oosterbosch volgde Raas op als Nederlandse winnaar, hij deed dat in 1984 door Eddy Planckaert naar plek twee te verwijzen. Pas na de eeuwwisseling volgde de vijfde oranjewinst in de E3: Steven de Jongh troefde Steffen Wesemann en Stijn Devolder af.

Vorig jaar was het Geraint Thomas die met de zegeruiker ging lopen. Een zware koers met veel valpartijen ontsierde de zege van Geraint Thomas. Favoriet Fabian Cancellara kwam zwaar ten val en zag zijn voorjaar in rook opgaan. Thomas bleef wel overeind en wist met Zdenek Stybar en Peter Sagan weg te glippen op de Oude Kwaremont. De Brit van Sky zag geen heil in een sprint met Sagan en jumpte in de laatste kilometers weg. Stybar zette zijn achtervolging te laat in.

Geraint Thomas

Stybar, Thomas en Trentin; het podium van 2015 – foto: Marcel Koch

Laatste tien winnaar E3 Harelbeke
2015: flag-gb Geraint Thomas (verslag)
2014: flag-sk Peter Sagan (verslag)
2013: flag-ch Fabian Cancellara (verslag)
2012: flag-be Tom Boonen (verslag)
2011: flag-ch Fabian Cancellara (verslag)
2010: flag-ch Fabian Cancellara (verslag)
2009: flag-it Filippo Pozzato (verslag)
2008: flag-no Kurt-Asle Arvesen
2007: flag-be Tom Boonen
2006: flag-be Tom Boonen

Parcours
De organisatie van de E3 Harelbeke heeft enkele maatregelen genomen. Zo zijn erkende knooppunten als de Haaghoek en de Leberg aan de kant geschoven. De klassieker is mede daarom ook korter dan voorheen: 206,4 kilometer ten opzichte van de 215,3 kilometer van afgelopen jaar. Hiermee wil men de koers ‘selectiever, gebalder en vooral nog spannender’ maken.

Het startschot klinkt om 12.15 uur in Harelbeke, de stad van Stijn Devolder, Leif Hoste, Dirk Demol en Julien Delbecque (winnaar Ronde van Vlaanderen 1925 en Parijs-Roubaix 1926).  Al vroeg bereiken de renners de Holleweg en de Paddestraat. Deze zullen echter weinig invloed hebben op het wedstrijdbeeld. In de laatste honderd kilometer zitten wel dertien heuvels en zeven kasseistroken. Deze stroken zijn – bij elkaar opgeteld – goed voor bijna tien kilometer aan lukraak neergegooide kasseien.

e3

De beslissing in de E3 valt de laatste jaren vaak op de Oude Kwaremont. Deze kuitenbijter heeft een plekje ontvangen op veertig kilometer van de eindstreep en wordt voorafgegaan door de Kapelberg en de Paterberg. De opeenvolging van heuvels, al dan niet bezaaid met kinderkopjes, zal de renners dwingen tot het uiterste te gaan in deze fase. De Karnemelkbeekstraat en de Tiegemberg wachten nog na de Oude Kwaremont en kunnen voor een plottwist in het koersverloop zorgen. Na de Tiegemberg zijn de laatste twintig kilometers nagenoeg vlak richting Harelbeke, waar tussen 16.55 uur en 17.40 uur de opvolger van Geraint Thomas bekend wordt.

Hellingen E3 Harelbeke 2016
Na 30 km – Katteberg (0,6 km aan 6,7%, max 8%)
Na 92 km – La Houppe (3,4 km aan 3,3%, max 10%)
Na 108 km – Oude Kruisberg (0,8 km aan 4,8%, max 9%)
Na 116 km – Knokteberg (1,5 km aan 5,3%, max 13,3%)
Na 120 km – Hotondberg (1,2 km aan 4%, max 8%)
Na 128 km – Kortekeer (1 km aan 6,5%, max 17%)
Na 132 km – Taaienberg (0,6 km aan 9,5%, max 18%)
Na 139 km – Boigneberg (2,2 km aan 5,8%, max 15%)
Na 143 km – Eikenberg (1,2 km aan 5,5%, max 11%)
Na 148 km – Stationsberg (0,5 km aan 3,2%, max 5,7%)
Na 160 km – Kapelberg (0,9 km aan 4%, max 7%)
Na 164 km – Paterberg (0,7 km aan 12%, max 20%)
Na 168 km – Oude Kwaremont (2,2 km aan 4,2%, max 11%)
Na 175 km – Karnemelkbeekstraat (1,5 km aan 4,9%, max 7,3%)
Na 186 km – Tiegemberg (1 km aan 6,5%, max 9%)

Foto: Sirotti

Valt de beslissing op de Oude Kwaremont? – foto: Sirotti

Kasseistroken E3 Harelbeke 2016
Na 28,7 km – Beaucarnestraat (1,2 km)
Na 30,7 km – Holleweg (1,5 km)
Na 42,2 km – Paddestraat (2,4 km)
Na 108 km – Oude Kruisberg (800 m)
Na 132 km – Taaienberg (650 m)
Na 143 km – Eikenberg (1,2 km)
Na 148 km – Stationsberg-Steenbeekdries-Mariaborrestraat (2,4 km)
Na 164 km – Paterberg (700 m)
Na 168 km – Oude Kwaremont (2,2 km)
Na 182,6 km – Varentstraat (2 km)

Favorieten
Op Goede Vrijdag zullen 25 formaties de reis maken naar Harelbeke. Aangezien de E3 Prijs een wedstrijd van het hoogste niveau is, zullen alle achttien WorldTour-ploegen hun opwachting maken. Daarnaast hebben zeven ProContinentale equipes lange tijd met spanning bij de brievenbus gezeten, in afwachting van een uitnodiging. In België (Wanty-Groupe Gobert en Topsport Vlaanderen-Baloise), Frankrijk (Direct Energie en Fortuneo-Vital Concept), Italië (Southeast) en Duitsland (Bora-Argon 18) klonk gejuich. Ook Roompot Oranje Peloton mag als ploeg van het tweede niveau opdraven in de Vlaamse klassieker.

Parijs Roubaix 2015

Werkt de nieuwe aanpak van Stannard? – foto: Marcel Koch

De winnaar van 2015 is niet van de partij. Geraint Thomas heeft zijn pijlen dit seizoen op het rondewerk gericht. Enkel in de Ronde van Vlaanderen zal de Brit zijn opwachting maken in een voorjaarsklassieker met keien. Sky neemt met Ian Stannard wel iemand mee die bekend is met de Vlaamse wegen. De tweevoudig winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad legt zijn focus meer op de weken van ‘de Ronde’ en Parijs-Roubaix. In Milaan-San Remo liet hij zijn imposante schouderpartij al even zien. Luke Rowe eindigde als vierde in de Omloop en zal in de schaduw van Stannard eveneens hopen op een goede klassering. Danny van Poppel zal nog niet in topvorm zijn na zijn slepende blessure.

Volgens velen is Etixx-Quick-Step hét sterkste team in het Vlaamse voorjaar. Nagenoeg elke renner zou op papier een klassieker kunnen winnen. Wielrennen vindt echter plaats op de weg en niet op papier, al betekent dat niet dat de renners van Patrick Lefevere kansloos zijn. E3-recordhouder Tom Boonen voert de ploeg aan, maar Niki Terpstra, Zdenek Stybar en Stijn Vandenbergh mogen niet gemist worden. Renners als Matteo Trentin en Yves Lampaert zouden ook een rol kunnen spelen in de finale. Een luxe voor de blauwe formatie.

27-02-2016 Het Nieuwsblad; 2016, Bmc, Racing; Van Avermaet, Greg; Gand;

Van Avermaet was Sagan al vier keer te snel af in 2016 – foto: Sirotti

Wereldkampioen Peter Sagan is ook weer van de partij. De regenboogtrui hebben we dit seizoen al vaak gezien, maar nog niet zagen we de handjes de hoogte in gaan bij de Slowaakse alleskunner. Vijf tweede plaatsen waren al wel te noteren. Is het op Goede Vrijdag dan eindelijk raak? Zijn grootste plaaggeest tot nog toe is Greg Van Avermaet. In de Omloop en Tirreno-Adriatico (twee keer) was de BMC-Belg Sagan te snel af. Daniel Oss is een gevaarlijke tweede man bij BMC. In 2013 stond de excentrieke Italiaan al eens op het podium.

Milaan-San Remo-laureaat Arnaud Démare zal ook het startblad tekenen. Wil de Fransman meespelen, dan zal hij de heuveltjes moeten overleven. In 2012 was er voor het laatst sprake van een massasprint. Is dat dit jaar weer het geval? Alexander Kristoff zou daar ook bij gebaat zijn, maar hij kan ook via de aanval winnen, zo liet hij vorig jaar zien in de Ronde van Vlaanderen. Jürgen Roelandts liet zijn snelle benen ook zien in La Primavera. Is dat de voorbode voor een mooi voorjaar voor de Lotto Soudal-coureur? Bij de rode formatie zijn ook Sean De Bie en Jelle Wallays outsiders.

05-03-2016 Strade Bianche; 2016, Etixx - Quick Step; Cancellara, Fabian; Siena;

Der Fabian heeft al drie E3’s op zak. Pakt hij nummer vier? – foto: Sirotti

En dan hebben we Fabian Cancellara nog helemaal niet genoemd. De Beer van Bern steekt in grootse vorm in aanloop naar de klassiekers. Vier individuele zeges staan al op zijn teller in 2016. In Milaan-San Remo spatte zijn droom uiteen door de valpartij van Fernando Gaviria. Met onder andere Jasper Stuyven, Stijn Devolder en Boy van Poppel aan zijn zijde hoopt de Zwitser van Trek-Segafredo zijn vierde E3 Prijs op te mogen halen. Edvald Boasson Hagen is de grote man in de ploeg van Dimension Data, terwijl AG2R La Mondiale inzet op Alexis Gougeard.

Vanuit Nederlandse hoek is het uitkijken naar Lars Boom, die namens Astana de ploeg aanvoert. Zijn optreden in Milaan-San Remo zal menig kijker verrast hebben. Een 25e plek in het voorste peloton zorgde voor grote tevredenheid bij de Brabander. Alexey Lutsenko, Andriy Grivko, Lieuwe Westra en Laurens De Vreese starten ook namens Astana. Cannondale trommelt Sebastian Langeveld en Dylan van Baarle op. Ook Matti Breschel is erbij. Zullen we hem ooit nog zien in de vorm van 2009, toen hij top tien reed in de Ronde en Roubaix? Bij Giant-Alpecin is het kijken naar Zico Waeytens, Søren Kragh Andersen en Bert De Backer, terwijl IAM Cycling mikt op Dries Devenyns en Heinrich Haussler.

Sep Vanmarcke, toen hij nog in de voorste groep zat - foto: Sirotti

Vanmarcke opent zijn klassieke voorjaar in de E3 – foto: Sirotti

De twee deelnemende, Nederlandse ploegen gaan met een andere instelling naar Harelbeke. LottoNL-Jumbo zet alles op Sep Vanmarcke. De Belgische kopman heeft het openingsweekend overgeslagen en werkte al aan zijn vorm in Milaan-San Remo. Elke kans zal d’n Sep willen grijpen, dus waarom niet direct in de E3? Roompot Oranje Peloton gaat met open vizier de koers tegemoet. Echte favorieten zijn er niet, maar de WorldTour-terugkeer van Kai Reus zal niet onopgemerkt voorbijgaan. De vraag is niet óf, maar wie van de oranjeformatie in de vlucht zit.

Andere ProContinentale ploegen hopen ook iets in de pap te brokkelen te hebben. Topsport Vlaanderen-Baloise heeft Belgisch kampioen Preben Van Hecke in de gelederen, Wanty-Groupe Gobert hoopt op Marco Marcato en Dimitri Claeys. Scott Thwaites is de man in vorm bij Bora-Argon 18, terwijl Sylvain Chavanel dit jaar al heeft gewonnen in het shirt van Direct Energie. Door ziekte moet hij Dwars door Vlaanderen overslaan. Bij Fortuneo-Vital Concept willen Boris Vallée en Vegard Breen hun beste beentje voor zetten. En tot slot, last but not least, is het de beurt aan Filippo Pozzato. De stijlvolle Italiaan lijkt als herboren bij Southeast-Venezuela, met een achtste plek in Milaan-San Remo als voorlopig hoogtepunt. Flikt Pippo het op zijn 34e?

19-03-2016 Milano - Sanremo; 2016, Southeast - Venezuela; Pozzato, Filippo; Milano Castello Sforzesco;

Pippo Pozzato steekt in goede vorm – foto: Sirotti

Favorieten volgens WielerFlits
**** Fabian Cancellara
*** Peter Sagan, Greg Van Avermaet
** Zdenek Stybar, Niki Terpstra, Lars Boom
* Ian Stannard, Sep Vanmarcke, Tom Boonen, Luke Rowe

Website organisatie
Deelnemerslijst

[poll id=”200″]

TV
Sporza is vanaf 15.10 uur op zender via één. Eurosport schakelt om 15.00 uur in op het tweede kanaal. De NOS zal enkel met een samenvatting van de wedstrijd komen.

Weer
Vrijdag wordt ouderwets klassiekerweer voorspeld. De temperatuur schommelt zo rond de 10 graden Celsius, terwijl er 80% kans is op regen in Harelbeke. Weeronline.nl verwacht 6 millimeter regen, waarbij de wind met kracht vier vanuit het zuidwesten komt.

Noot: Deze voorbeschouwing is geschreven voor de aanslagen in Brussel. Wij gaan ervan uit dat de koers doorgang vindt.

Dit artikel delen:

66 Reacties

sjoerdtjen 23 maart 2016 om 23:01

GVA, Cancellara of Sagan.

Benieuwd naar de ontwikkeling van Stybar op de steile kinderkoppen, mogelijk dat hij ook zijn karretje kan aanklampen bij de versnelling van Cancellara.

0
Berggeit1988 24 maart 2016 om 00:27

Greg, Cancellara of Stybar. Hopen op Pippo!! Vooral benieuwd naar de daadwerkelijke vorm van Kristoff. Mooie voorbeschouwing, maar hij hoort zeker bij top 5 kanshebbers!!

0
Karni 24 maart 2016 om 08:30

Zo veel sterke mannen aan de start, dat moet wel spektakel opleveren, tenminste wanneer ze niet allemaal wachten tot Cancellara ze 1 voor 1 uit het wiel kletst. Stiekem kijk ik ook uit naar de prestaties van Keukeleire en Bystrom.

Dat wordt genieten langs de kant van de weg!

0
ChassePatat77 24 maart 2016 om 08:33

De sterren die toegewezen werden zijn een vroege 1 april grap zeker???!! ;-)
Terpstra en Boom boven Boonen en Vanmarcke :-o
Geen ster voor Edvald BH, Gatto, Roelandts én geen Kristoff :-o

0
kooltje 24 maart 2016 om 08:39

Gezeur over Boom boven Vanmarcke…Meer dan terecht! Boom in goede doen wint, Vanmarcke niet.

Vanmarcke moet precies op die dag zijn vorm hebben terwijl andere renners maanden goed zijn: Avermaet, Sagan, Cancellara

Deze man wordt zo verschrikkelijk zwaar overschat

0
Gelei 24 maart 2016 om 08:52

Herinner me dat het vorig jaar toch wel een snoozefest was. Te veel hellingen te geconcentreerd in de finale is altijd nefast voor het koersverloop. Vroegere edities met de Taaienberg op goed 50km van de meet waren om duimen en vingers van af te likken.

0
TiesW 24 maart 2016 om 08:55

@kooltje, Boom word vooral zwaar onderschat. Boasson hagen daarentegen word door iedereen zwaar overschat vind ik.

0
kerri 24 maart 2016 om 09:00

denk dat vooral Boom zwaar overschat wordt… buiten de winst in de PR etappe in de TDF nog geen enkele zege in een klassieker … Vanmarcke wel

0
Tuubke 24 maart 2016 om 09:20

@redactie. Ben ik nou kippig, of staat boven dit artikel echt een foto van Dan Martin? Dat is niet de winnaar van vorig jaar en gezien zijn deelname aan Catalonië vast ook niet de nieuwe winnaar waarnaar nu wordt gezocht.

0
LutsenkoFan 24 maart 2016 om 09:58

@Tuubke

Dit is Thomas.. Winnaar vorig jaar.. Team Sky..
Martin rijdt bij etixx en vorig jaar bij Cannondale dus..

0
Bram93 24 maart 2016 om 10:00

@tuubke, Dan Martin reed vorig jaar bij cannondale (maar miss is foto al aangepast).

0
LyndaLid 24 maart 2016 om 10:11

Slechts één iemand heeft het over Benoot (vannios), hoe is dat mogelijk? Krijgt niet eens een ster, en Stannard en Boonen wel…?!

Ook Pippo ontbreekt er, die is weer terug (YES, eindelijk!!). Ik ben het niet met Purito eens dat alleen Pippo Cancellara zou kunnen volgen trouwens, helemaal niet zelfs. Stybar en Vanmarcke kunnen dat in vorm ook, en zelfs Van Avermaet zal je in deze vorm er niet zomaar afrijden. Ook afwachten of iemand Sagan los rijdt, ik denk het niet (zelfs niet meer op de Kwaremont).
Alleen blijft er daarna nog genoeg koers over, en met het overschot dat ie vrijwel altijd heeft is Spartacus dan toch topfavoriet.

****
Cancellara
***
Stybar – Van Avermaet
**
Sagan – Vanmarcke – Benoot – Pozzato
*
Terpstra – Boom – Debusschere – Roelandts – Hagen

0
etixstep 24 maart 2016 om 10:32

1 TOMMEKE B 2 STYBAR 3 FABIAN C

0
AdRacers 24 maart 2016 om 11:02

@LyndaLid: Benoot staat niet op de startlijst, vandaar dat hij niet wordt genoemd ;).
Daarnaast denk ik dat je Kristoff vergeet in de sterrenverdeling. Áls hij er nog bijzit dan is ie de grootste kanshebber op de zege.

Ik gok zelf op Cancellara of GvA. Sagan zal weer de pech hebben dan niemand met hem naar de finish wil en zal niet constant willen counteren met profiteurs in het wiel…

Ben erg benieuwd naar de weersomstandigheden ook, het belooft mooie koers te worden!

0
tdv21 24 maart 2016 om 11:04

Altijd een prachtige wedstrijd en laat het alsjeblieft waaien.
(Over de sterren. Iets waar ik mij normaal niet mee bemoei want wielrennen is altijd super onvoorspelbaar). Oke dit is een Nl site dus chauvinisme is toegstaan, maar de sterren zijn nu toch wel heel bizar. Wat heeft Boom nu meer getoond dan Vanmarcke die zelfs als hij niet 100% is nog beter is dan Boom op zijn terrein ? En waarom beter dan Boonen, EBH, Rowe, Stuyven, Roelandts, Debusschere, Keukeleire en zeker Kristoff ?

0
Gelei 24 maart 2016 om 11:06

Belooft een zwaar dagje te worden: regen tot in de namiddag en kopwind van 4/5bft richting Harelbeke ==> A. Kristoff

0
LyndaLid 24 maart 2016 om 11:13

@ adracers

Huh, ik las volgens mij afgelopen week nog dat ie zich op DDV en de E3 zou focussen, zonder Gent Wevelgem dus… Apart! Maar ok, that makes sense ;)

Wat betreft Kristoff ben ik gewoon nog niet overtuigd geweest dit seizoen, behalve in de woestijn. In zware omstandigheden waar er geen sprint zal komen voor winst, zie ik al die andere jongens meer kans maken. Behalve Benoot dan blijkbaar haha

0
Vannios 24 maart 2016 om 11:17

Ik verwacht wel heel wat van Stybar en ik hoop dat ze bij etixx terug eens voluit voor de aanval kiezen. Wat mis ik de aanvallende Terpstra. Als belg wel benieuwt naar Boom ook, het lijkt wel cross weer morgen.

0
Matisz 24 maart 2016 om 11:18

Ben toch benieuwd naar Boonen (hoe ver staat die ??), Stannard en Kwiatkowski eigenlijk ;).

Toch voor mij 1 topfavoriet Cancellara gevolgd door Stybar, Van Avermaet, Sagan en Vanmarcke

En vooral HET WEER zal een rol spelen!!!!! Naast de Strade mijn lievelingskoers nummer 1

0
fringale 24 maart 2016 om 11:57

Ik geef Stuyven toch ook een sterretje, als ie mee is en anticipeert, zal er misschien niemand vol willen reageren om dan op een versmachtende counter van Cancellara te lopen. Al lijkt het me dan eerder Cancellara die gaat anticiperen en Stuyven die afstopt.

0
Tom DaNielson 24 maart 2016 om 12:39

Ik kijk uit naar een mooie harde koers in slecht weer, de favorieten zijn:

***** Stybar
**** Cancellara, Vanmarcke
*** Sagan, Van Avermaet, Roelandts
** Terpstra, Boom, Boasson Hagen, Pozzato
* Keukeleire, Kristoff, Stuyven, Stannard, Boonen

Op basis van de voorlopige startlijst op PCS, anders zouden Benoot en Debusschere ook zeker in het lijstje voorkomen.

0
Teunnis 24 maart 2016 om 14:29

Waarom heeft nog niemand de naam Thwaites genoemd? Naar mijn idee de sterkste gisteren en ook een zeer indrukwekkende reeks uitslagen in België dit jaar. Oké, winnen gaat lastig worden, maar ik verwacht hem eerder in de top-10 dan een Lars Boom.

0
Tom DaNielson 24 maart 2016 om 14:36

Overigens is Benoot inmiddels bevestigd als starter op ProCyclingStats.

0
Flanders 24 maart 2016 om 17:55

Boasson Hagen staat niet eens op startlijst , ook niet op site vd ploeg .

0
Vic413 24 maart 2016 om 18:25

***** Cancellara, Van Avermaet
**** Sagan, Stybar, Terpstra,
*** Roelandts, Kristoff, Vanmarcke, Benoot
** Boonen, Keukeleire, Stuyven
* Gougeard, Boom, Lutsenko, Démare, Devenyns, Stannard, Thwaites, Pozzato, Rowe
Rijdt Debusschere mee?, dan krijgt hij ook zeker een ster. Ik zie een heel sterk Lotto Soudal met De Bie, Wallays, Sieberg en een heel sterk Trek, jammer dan Theuns en Vliegen (bij BMC) niet starten. Etixx normaal gezien in de breedte de beste ploeg, maar kunnen ze het nog eens afmaken?

0

Headlines

Populair

Materiaalzone