Voorbeschouwing: E3 BinckBank Classic 2019
Wie volgt Niki Terpstra op in Harelbeke? - foto: Cor Vos
vrijdag 29 maart 2019 om 06:00

Voorbeschouwing: E3 BinckBank Classic 2019

E3 Harelbeke is verleden tijd, vanaf heden spreken we over de E3 BinckBank Classic. De organisatie zette daarom een straffe reclamecampagne op, maar werd daarbij op de vingers getikt door de UCI. De internationale wielerunie vond de poster, met twee gebodypainte vrouwen, vrouwonvriendelijk en verzocht de organisatie om op een andere manier publiciteit te maken. Door al deze commotie kwam de E3 BinckBank Classic de afgelopen weken meermaals in het nieuws, waardoor we de essentie bijna zouden vergeten. Want dat is en blijft een lastige koers door de Vlaamse Ardennen, die vrijdag op het programma staat. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

In 1958 stond de eerste editie van de E3 Prijs – zoals de wedstrijd destijds heette – op de kalender. De koers is vernoemd naar de E3 (tegenwoordig A14-E17), een snelweg tussen Harelbeke en Antwerpen. De eerste jaren was dit ook het traject dat de wedstrijd vaak volgde. Armand Desmet is de eerste coureur die de wedstrijd op zijn naam wist te schrijven.

Hij luidde een reeks van negentien achtereenvolgende Belgische zeges in. Het thuisland is met 38 zeges sowieso oppermachtig in de 62 edities die de wedstrijd rijk is. Onder andere Rik Van Looy, Roger De Vlaeminck en Johan Museeuw hebben daar een mooi aandeel in, maar Mister E3 is toch vooral Tom Boonen met vijf overwinningen.

Erelijst E3 BinckBank Classic
2018: flag-nl Niki Terpstra
2017: flag-be Greg Van Avermaet
2016: flag-pl Michał Kwiatkowski
2015: flag-gb Geraint Thomas
2014: flag-sk Peter Sagan
2013: flag-ch Fabian Cancellara
2012: flag-be Tom Boonen
2011: flag-ch Fabian Cancellara
2010: flag-ch Fabian Cancellara
2009: flag-it Filippo Pozzato

Niki Terpstra won vorig jaar – foto: Tim De Waele

De laatste overwinning van Boonen dateert van 2012, meteen ook de laatste keer dat er in Harelbeke werd gesprint voor de overwinning. Vorig jaar was Niki Terpstra de man die een nieuwe groepssprint in Harelbeke voorkwam. De Quick-Step-ploeg speelde het ploegenspel voor de zoveelste keer perfect uit. De blauwe brigade begon er vroeg aan: op iets minder dan 100 kilometer van de aankomst maakten Niki Terpstra en Yves Lampaert de sprong naar een groepje overgebleven vroege vluchters.

Die mochten nog tot de Eikenberg op 62 kilometer profiteren in hun kielzog, maar dan stond het Quick-Step-duo er écht alleen voor. Lampaert stond Terpstra nog bij tot op 24 kilometer van de aankomst, waarna de Nederlander een indrukwekkende tijdrit uit de benen schudde en de achtervolgers afhield.

Uitslag E3 Harelbeke 2018
1. flag-nl Niki Terpstra (Quick-Step Floors)
2. flag-be Philippe Gilbert (Quick-Step Floors) op 20s
3. flag-be Greg Van Avermaet (BMC) in z.t.
4. flag-be Oliver Naesen (AG2R La Mondiale)
5. flag-be Tiesj Benoot (Lotto Soudal)


Parcours

De E3 BinckBank Classic is dit jaar 203,9 kilometer lang. De organisatie is de voorbije jaren zelden ver van zijn traditionele parcours afgeweken en doet dat ook ditmaal niet. De veranderingen qua hellingen zijn minimaal. Ten opzichte van vorig jaar is de Kattenberg weer in de plaats gekomen van de Wolvenberg, maar iets opvallender: de Oude Kruisberg en Eikenberg hebben plaats moeten maken voor de Hogerlucht en Berg ten Steene. De verwachting is dat deze veranderingen de koers, met nog steeds start en aankomst in Harelbeke, niet spectaculair op zijn kop zullen zetten.

Breekpunt blijft de zevende helling van de dag, de Taaienberg, die ons stiekem steeds heimwee naar Tom Boonen geeft. Na tien iets vlakkere kilometers, krijgen we plots een opeenvolging van heel wat hellingen en kasseien. De Berg Ten Steene, Varentberg, Boigneberg, Stationsberg, Kapelberg en kasseien van de Steenbeekdries bevinden zich in een tijdspanne van amper vijftien kilometer van elkaar en kunnen het deelnemersveld nog verder uit elkaar rijden.

En dan moeten de échte scherprechters nog komen. Traditioneel zijn dat de Paterberg, Oude Kwaremont en de Karnemelkbeekstraat, gelegen op 42, 37 en 30,5 kilometer van de aankomst. Vooral die laatste is een klim waar de organisatoren graag mee uitpakken. De E3-col bevat weliswaar geen kasseien, maar doet met zijn steile percentages én na een enorm afmattende wedstrijd wel verdomd veel pijn. Meer dan eens viel hier de definitieve beslissing.

Tot slot zijn er nog de kasseien van de Varentstraat én de Tiegemberg om een eventuele kloof verder uit te bouwen of juist de achtervolgers weer moed te geven. Op twintig kilometer van het einde is de Tiegemberg de laatste helling van de dag. Daarna zijn het voornamelijk brede wegen die ons via Ingooigem, Vichte en Deerlijk weer naar Harelbeke leiden. De aankomstlijn, gelegen op de Stasegemstesteenweg, is ruim 600 meter lang, volledig vlak en kan voor weinig verrassingen zorgen.

Hellingen
Kattenberg (750m aan 6%, max. 11)
La Houppe (3440m aan 3,3%, max. 10%)
Hogerlucht (1350m aan 4,5%)
Knokteberg (1530m aan 5,3%, max. 13,3%)
Hotondberg (1200m aan 4%, max. 8%)
Kortekeer (1000m aan 6,4%, max. 17%)
Taaienberg (650m aan 9,5%, max. 18%)
Berg Ten Steene (1300m aan 5,2%, max. 9%)
Boigneberg (2180m aan 5,8%, max. 15%)
Stationsberg (460m aan 3,2%, max. 5,7%)
Kapelberg (900m aan 4%, max. 7%)
Paterberg (700m aan 12%, max. 20%)
Oude Kwaremont (2200m aan 4,2%, max. 11%)
Karnemelkbeekstraat (1530m aan 4,9%, max. 7,3%)
Tiegemberg (1000m aan 6,5%, max. 9%)

Start: 12.15 uur
Finish: tussen 16.46 en 17.25 uur


Favorieten

De E3 BinckBank Classic geldt traditioneel als een generale repetitie voor de Ronde van Vlaanderen en dat is ook dit jaar aan het deelnemersveld te zien. Sinds de wedstrijd in 2012 het WorldTour-statuut ontving, ontbreekt er zelden nog een favoriet voor Vlaanderen in Harelbeke.

Oliver Naesen – foto: Cor Vos

Ondanks alle grote namen, lijkt Oliver Naesen momenteel dé man in vorm. In het Vlaams openingsweekend miste hij nog op cruciale momenten de beslissende slag, maar sinds Parijs-Nice draait het écht goed bij Naesen. De voormalige Belgische kampioen ontfermde zich in de waaierslagen steeds voorbeeldig over AG2R La Mondiale-kopman Romain Bardet. Ook in de altijd lastige slotetappe richting Nice liet hij zich opmerken met een knappe tweede plaats, als laatste opstapje richting klassiekers.

Te beginnen met Milaan-San Remo, waar Naesen sprak: ‘Niemand rijdt mij eraf op de Poggio’, en zo geschiedde. Naesen moest in La Primavera zelfs alleen topfavoriet Julian Alaphilippe laten voorgaan en pakte zo zijn eerste podium in een monument. Dit alles gebeurde niet eens op het ideale terrein van Naesen, want dat blijven natuurlijk de kasseien. Benieuwd of de Belg zijn bloedvorm meteen verzilvert. Naesen heeft met Stijn Vandenbergh een sterke ploegmaat bij zich.

Alaphilippe zal er ditmaal niet bijzijn, maar het altijd gevaarlijke blok van Deceuninck-Quick-Step natuurlijk wel. Aan afwerkers geen gebrek: Bob Jungels, Yves Lampaert, Philippe Gilbert en Zdenek Stybar, en dan vooral die laatste lijkt dit seizoen onaantastbaar. Stybar slaagde er in de Omloop Het Nieuwsblad in om nog eens met zijn armen in de lucht over de streep te komen, wat ongetwijfeld voor een vertrouwensboost heeft gezorgd. De voorbije weken kwam de focus misschien wat minder op de Tsjech te liggen, omdat hij zich op Italiaanse wegen voornamelijk wegcijferde voor Alaphilippe.

Zdenek Stybar – foto: Cor Vos

Nu is het weer tijd voor Stybar zelf om te oogsten, al heeft ook Philippe Gilbert daar wel oren naar. De E3 ontbreekt nog altijd op zijn palmares en na twee tweede plaatsen zou de ex-wereldkampioen zeker niet misstaan op het hoogste schavot. Maar de man met de sterkste solo in de benen van de blauwe brigade, is zonder twijfel Bob Jungels. Als hij over dezelfde benen van Kuurne beschikt, mag de rest alvast schietgebedjes beginnen opzeggen. Belgisch kampioen Yves Lampaert komt dankzij deze drie kleppers misschien iets meer in de schaduw terecht, en juist vanuit die positie is Lampaert het meest gevaarlijk. Bovendien gaf zijn tijdrit in Tirreno-Adriatico (vijfde) aan dat de West-Vlaming allesbehalve slecht is.

De E3 BinckBank Classic is niet meest geliefkoosde wedstrijd van Peter Sagan. Misschien vreemd om te zeggen van iemand die er al eens won en tweemaal tweede was, maar toch kwam Sagan er de voorbije jaren nooit echt tot zijn recht. De drievoudige wereldkampioen werkt na Milaan-San Remo traditioneel nog wat extra trainingsarbeid af, in functie van zijn grote doelen Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

De afgelopen jaren had hij in Harelbeke telkens één versnelling in de benen, om daarna grandioos terug te vallen en zonder uitslag te eindigen. Dat zou ook dit jaar het geval kunnen zijn, maar schrijf Sagan nooit af. De Slowaak is en blijft een vreemde vogel, die ook zomaar op het hoogste schavot zou kunnen staan. Eén nadeel: Sagan zal weer extreem hard geviseerd worden door de rest, iets wat hem ook in de finale van Milaan-San Remo al overkwam. Benieuwd hoe hij daar nu mee om zal gaan.

Greg Van Avermaet – foto: Cor Vos

Ook Greg Van Avermaet zou dat gevoel moeten herkennen. Iedereen weet dat Van Avermaet in koersen over kasseien zelden teleurstelt, en nu hij bij de Poolse CCC-ploeg alleenheerser is, moéten er wel resultaten volgen. De verwachting is daarom dat Van Avermaet zelf vroeg de wedstrijd zal openbreken, om vervolgens hopelijk met een klein groepje voor de overwinning te strijden. De Oost-Vlaming zal dan wel in betere doen moeten zijn dan in Milaan-San Remo van vorige week. Daar was hij nergens te bekennen toen op de flanken van de Poggio een beslissende vlucht wegreed. Eén slechte dag, of toch de voorbode van een mindere periode voor Van Avermaet? Vrijdag zullen we meer weten.

Die derde sterke eenling aan de start is titelverdediger Niki Terpstra, nu uitkomend voor Direct Energie nadat hij afgelopen winter de stal van Quick-Step verliet. De blauwe brigade zal zijn vlucht ditmaal niet beschermen, wat de kansen van deze hardrijder toch stevig reduceert. Terpstra heeft het nadeel dat hij alleen moet aankomen om de wedstrijd te winnen en dat wordt absoluut geen sinecure.

Wout van Aert (Jumbo-Visma) en Matteo Trentin (Michelton-Scott) zijn twee jongens die er in de diepe finale van Milaan-San Remo wél bij waren. Meer nog, onder de vod van de laatste kilometer trokken deze twee er samen op uit. Van Aert en Trentin hebben allebei dan wel snelle benen, toch hebben ze ook geen schrik om te koersen: een zeer belangrijke kwaliteit in een wedstrijd als de E3 BinckBank Classic. Eigenlijk hoort ook John Degenkolb in dit rijtje thuis. De kopman van Trek-Segafredo stond in de afdaling van de Poggio op het punt om de aansluiting te maken bij de kopgroep, tot hij met materiaalproblemen te maken kreeg. Degenkolb is dus in vorm, en samen met zijn ploegmaats Jasper Stuyven en Mads Pedersen een niet te onderschatten trio. Ze zijn ook alle drie katterap aan de meet.

Tiesj Benoot – foto: Cor Vos

De tweede Belgische WorldTour-ploeg aan de start, Lotto Soudal, rekent in de komende kasseiklassiekers op de diensten van Tiesj Benoot. Bij Benoot is het vooralsnog allemaal een tikkeltje minder dan vorig jaar, toen hij de Strade Bianche won en meedeed met de besten in Tirreno-Adriatico. Maar anderzijds hebben we de 25-jarige karakterrenner nog maar zelden écht teleur weten stellen. De kasseiklassiekers zijn ook dit jaar weer zijn grote doel en daar zal hij ongetwijfeld weer meedoen voor de prijzen.

Ook Sep Vanmarcke mikt namens EF Education First nog steeds op een hoofdvogel in deze wedstrijden. Toen de West-Vlaming vroeg dit seizoen aan het feest was in de Haut-Var, dachten we dat dit weleens het jaar van Vanmarcke kon worden. Het openingsweekend werd vervolgens een immense teleurstelling. Vanmarcke heeft dus nog iets recht te zetten, want de kwaliteiten heeft hij zeker. Ook ploegmaat Sebastian Langeveld zou weleens verrassend sterk uit de hoek kunnen komen.

Tot slot nog enkele sterke, snelle mannen die bij een eventuele groepssprint kans maken. Voormalig Ronde van Vlaanderen-winnaar Alexander Kristoff zette in Milaan-San Remo opvallend genoeg de sprint achter de dertienkoppige leidersgroep naar zijn hand, en zou dat ook in de E3 BinckBank Classic zomaar even kunnen doen. De Noor heeft jong talent Jasper Philipsen onder zijn hoede. Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida) is eenzelfde type renner als Kristoff, die zelfs na een lange, afmattende koers weinig van zijn snelheid verliest.

Renners als Arnaud Démare (Groupama-FDJ), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Jens Debuschere (Katusha-Alpecin) en Magnus Cort (Astana) hebben het daar moeilijker mee. Jongens die we eventueel nog in een aanval mogen verwachten zijn Søren Kragh Andersen (Team Sunweb), Gianni Moscon en Owain Doull (Team Sky), Jürgen Roelandts (Movistar) en Lars Boom (Roompot-Charles).

Favorieten volgens WielerFlits
**** Oliver Naesen
*** Zdenek Stybar, Peter Sagan
** Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert, Niki Terpstra
* Wout van Aert, Matteo Trentin, Jasper Stuyven, Tiesj Benoot


Weer en TV

Vrijdag is het prima koersweer in en om Harelbeke. De temperatuur tikt volgens Weeronline de 16 graden aan en de zon schijnt. De wind komt met kracht 2 uit het zuiden. Goed lenteweer dus!

Sporza is vanaf 14.20 uur present voor een voorbeschouwing en aansluitend de live-uitzending van de E3 BinckBank Classic. Eurosport 2 komt met livebeelden vanaf 16.00 uur.

RIDE Magazine
55 Reacties
Sorteer op:
27 maart 2019 07:35
**** Lampaert
*** Gilbert, Stybar
** Jungels, Senechal
* Asgreen, DeClerq

Dat een Quickstepper wint lijkt me wel zeker. Nog nooit zoveel overmacht gezien in de eendaagse WT-wedstrijden.
27 maart 2019 07:39
Late uitzending wel.
27 maart 2019 08:34
Een ster zou ik hem niet geven maar dat M.Valgren zelfs geen vermelding krijgt in de voorbeschouwing vind ik vreemd of start hij niet?
    27 maart 2019 14:56
    Hij start wel maar er zijn vraagtekens rond hem. Ging normaal Milaan - Sanremo rijden maar hij werd uit de selectie gelaten. Als hij goed is, is hij kanshebber maar het is echt raden naar zijn vorm. Na zo'n boerenjaar hebben velen een minder jaar. Ik verwacht hem wel in de Ronde, Amstel en Luik.
    27 maart 2019 20:53
    En bij Dimension Data worden renners doorgaans niet beter.
27 maart 2019 09:03
Rijdt toch behoorlijk anoniem rond momenteel.. lijkt me prima dat hij niet tot de kanshebbers dansel outsiders wordt gerekend?
27 maart 2019 09:22
Hoop dat de "eenlingen" ( terpstra naesen greg en sagen) de koers al vroeg open breken om het blok van QS-D te breken. Dat is denk ik de enige manier om te winnen. want als je met 5 QS-D renners de laatste 30/40km in gaat is het klaar.
    27 maart 2019 13:27
    Er zijn de afgelopen jaren ook genoeg keren geweest dat die 4 a 5 qs renners er op de beslissende momenten vrijwel allemaal af lagen.
    Stybar was goed maar het was 3 weken terug inmiddels. Gilbert OK maar nog niks super van gezien. Lampaert niet echt een beeld van. Senechal moet vaak vroeg al knechten. Het kan zeker hun kant opvallen maar een sterk team wint alleen met één of meer kopmannen in topvorm.
    27 maart 2019 20:23
    Het probleem is dat als ze het vroeg openbreken er telkens 2 man van QS meeschuift terwijl de rest dan al meteen geïsoleerd zit. Die 2 rijden dan wat half mee, en als de rest dan in de wielen terug komt hebben die geen trap gegeven. QS kan op alle manieren dit soort koersen winnen.
    27 maart 2019 20:54
    Stybar was er mede verantwoordelijk voor dat de Poggio sneller dan ooit opgereden werd afgelopen zaterdag. Zag er wel weer indrukwekkend uit bij hem. Die lijkt me nog steeds goed/top.
27 maart 2019 09:44
De Wolfpack moet toch eens verslagen kunnen worden!

Ik ga voor Naesen alhoewel ik stiekem hoop dat Styby op het podium staat en dat mag voor mij ook op het hoogste schavotje!
27 maart 2019 09:54
Terpstra gaat m weer pakken
    27 maart 2019 22:28
    Dat zie ik wel zitten.
27 maart 2019 11:09
Schippie doet ook mee, ben benieuwd naar ‘m!
    28 maart 2019 15:27
    Ik ook, hoewel hij een DNF had in "Denain" ..... geen idee waarom
27 maart 2019 12:39
Vergeten te vermelden:
- Rowe
- Mohoric
- Bettiol
27 maart 2019 13:09
Die lijst met de winnaars van de afgelopen 10 jaar... Weinig koersen waar die zó indrukwekkend oogt. Gewoon stuk voor stuk absolute kleppers.
    27 maart 2019 13:29
    Inderdaad misschien nog indrukwekkender dan de ronde zelf grappig genoeg.
    27 maart 2019 14:04
    Klopt, indrukwekkend lijstje klassiekerspecialisten, alleen Thomas is een beetje de vreemde eend, maar dat is nota bene een tour-winnaar
27 maart 2019 15:46
Hebben jullie ook een deelnemerslijst??
    28 maart 2019 11:47
    procyclingstats.com
27 maart 2019 20:55
De Karnemelkbeekstraat vind ik toch wel de meest iconische Vlaemsche benaming van het voorjaar. De Karnemelkbeekstraat, heerlijk :)
Op gepaste afstand gevolgd door de IJskelderlaan
    27 maart 2019 21:22
    In het Frans is het ook niet mis : Rue du Lait Battu
    29 maart 2019 08:48
    De echte naam is inderdaad Lait Battu, de straat ligt dan ook in Wallonië, de grens met Vlaanderen ligt op de top.
27 maart 2019 21:20
De Naesen-hype is real. In Kuurne nog strak uit het wiel gereden door Jungels en nu ineens favoriet.
    28 maart 2019 13:20
    Inderdaad. De kerel heeft in 4 profseizoenen 3 koersen gewonnen
27 maart 2019 21:48
Eindelijk, daar is ie; de Karnemelkbeekstraat ....
27 maart 2019 21:50
Als naesen nu ook eens zijn afmakersbenen toont in het voorjaar, is die hype zo gek nog niet! toont een zeer goede vorm..
27 maart 2019 22:02
Naesen als topfavoriet wel apart. Hij heeft de grote mannen er dit jaar nog geen 1 keer afgereden en zat er in het openingsweekend niet altijd makkelijk bij. Tevens is der altijd wel eentje sneller, dus in een sprint gaat het ook lastig worden voor hem.

****Stybar
***Sagan Gilbert
** Terpstra Van Avermaet Naesen
* Van Aert Trentin Lampaert Bennoot
27 maart 2019 22:33
Mooie voorbeschouwing EN ik ben het zowaar grotendeels eens met de sterrenverdeling.
28 maart 2019 02:23
**********Lars Boom
28 maart 2019 07:27
Mooie koers maar die naam...is er echt niemand die in zo'n vergadering de hand opsteekt en..
    28 maart 2019 09:07
    E3 --> Ik zou zeggen, check eens de geschiedenis rond deze wedstrijd
    Binckbank --> Sponsorvermelding in de naam van de wedstrijd niet ongebruikelijk toch?
    Classic --> Een van de weinige wedstrijden waarin het wel terecht gebruikt wordt.
    28 maart 2019 17:29
    ‘Classic’ wordt natuurlijk helemaal niet terecht gebruikt. Welke onzinnige reden is er om dit Engelse woord er aan toe te voegen? Het is gewoon ‘de E3 Prijs’, ongeacht welke sponsor een duit in de zak doet.
    28 maart 2019 20:49
    Is het dan de Gold Race of gewoon de Race?
28 maart 2019 11:05
Onderschat Van Avermaet niet. Die is veel beter dan menigeen denkt. Dat hij in Milaan-Sanremo niet mee was, was louter te wijten aan het feit dat hij pas als 50ste de Poggio opdraaide.
28 maart 2019 13:00
Niemand Rowe in Frankrijk zien rondbeuken?
28 maart 2019 13:25
**** Deceuninck
*** Sagan, Van Avermaet
** Terpstra, Van Aert, Naesen
*Trentin, Degenkolb, Kragh Andersen, Vanmarcke
28 maart 2019 14:31
Als Stijn Vandenbergh in vorm is, dan lijkt Naessen me kansloos. Elk gaatje zal dan immers worden dichtgereden door de reus uit Oudenaarde.
28 maart 2019 15:57
Het weer is veel te goed voor een echt zware koers. Er kunnen zomaar een man of 20 a 30 gezamenlijk op de streep af stormen.
    28 maart 2019 20:01
    Of mss net: lekker weer, iedereen er zin in en beuken maar.
28 maart 2019 20:03
Ik snap die overtuiging van velen dat Quickstep hier gaat winnen niet. Laatste paar weken lijkt het juist wat de stokken bij de doordeweekse eendagskoersen.
Buiten Alaphilippe, dateert de laatste zege toch al weer van twee weken geleden. En zonder Viviani zelfs al 25 dagen.
    28 maart 2019 20:31
    Ja, zo kan ik het ook. Willen of niet, maar Alaphilippe en Viviani zijn nu eenmaal ook Quickstep
    28 maart 2019 21:57
    Gilbert , Jungels , Stybar en Lampaert mikken ook niet op koersen zoals Nokere en Bredene. Ze pieken juist naar de periode die nu komt.
    28 maart 2019 23:27
    En zonder Stybar, Jungels en Sénéchal hebben ze dit jaar zelfs nog geen enkele eendagskoers gewonnen!
    29 maart 2019 08:39
    En als je alleen Johan Museeuw meerekent hebben die prutsers al 16 jaar niks gewonnen!

Reacties zijn gesloten.