Voorbeschouwing: Dwars door Vlaanderen 2019

Door , woensdag 3 april 2019 om 08:00
Voorbeschouwing: Dwars door Vlaanderen 2019

foto: Cor Vos

De week van de Ronde is aangebroken! Dit betekent niet alleen dat op zondag het peloton in Antwerpen op gang geschoten wordt, maar ook dat op woensdag in Roeselare Dwars door Vlaanderen van start gaat. Yves Lampaert was vorig jaar in deze koers op slinkse wijze de beste. Is hij dat dit jaar weer? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

De afstand tussen startplaats Roeselare en finishplaats Waregem is hemelsbreed slechts 32 kilometer. Waarom heet Dwars door Vlaanderen dan Dwars door Vlaanderen? Daarvoor moet er teruggegaan worden naar het jaar 1945, toen de wedstrijd – die toen de naam Dwars door België droeg – voor het eerst werd georganiseerd. België werd die dag doorgestoken van Sint Truiden naar Waregem, twee plaatsen die hemelsbreed 150 kilometer van elkaar verwijderd zijn. De naam Dwars door België was destijds dus veel beter op haar plek.

In de edities die volgden was Dwars door België een meerdaagse wedstrijd, maar in 1965 werd de koers ‘gewoon’ weer een eendaagse, die altijd eindigde in Waregem en van start ging in plaatsen als Sint Truiden, Genk, Eisden, Ciney of Spa. In 2000 werd besloten de start van de wedstrijd vast te verleggen naar Roeselare, waarna de koers haar naam veranderde in Dwars door Vlaanderen, de naam die het nu nog steeds draagt.

In 2012 won Niki Terpstra – foto: Cor Vos

Wie dit leest, moet concluderen dat het enige tijd heeft geduurd voordat de wedstrijd haar eigen identiteit wist te vinden. Die identiteit lijkt het steeds meer gevonden te hebben. Sinds vorig jaar wordt Dwars door Vlaanderen niet meer verreden op anderhalve week van de Ronde van Vlaanderen, maar op een halve week. Daarnaast werd het parcours drastisch aangepast om de koers aantrekkelijker te maken. Dat lijkt, gezien het toetreden tot de WorldTour in 2017 en de deelnemerslijsten de afgelopen jaren, steeds beter te lukken.

Laatste tien winnaars Dwars door Vlaanderen
2018: flag-be Yves Lampaert
2017: flag-be Yves Lampaert
2016: flag-be Jens Debusschere
2015: flag-be Jelle Wallays
2014: flag-nl Niki Terpstra
2013: flag-it Oscar Gatto
2012: flag-nl Niki Terpstra
2011: flag-be Nick Nuyens
2010: flag-dk Matti Breschel
2009: flag-be Kevin Van Impe


Vorig jaar

Felle windstoten, een lage gevoelstemperatuur en harde regen. In de editie van vorig jaar kwamen de Flandriens bovendrijven. Op de Taaienberg was het eerst Zdenek Stybar die aan de boom schudde en zo de eerste schifting maakte, waarna een selecte groep overbleef. Het waren daarna Greg Van Avermaet en Tiesj Benoot die het probeerden, maar het was Sep Vanmarcke die succesvol was. Hij kreeg Yves Lampaert, Edvald Boasson Hagen, Mads Pedersen en Mike Teunissen met zich mee. Zij zouden om de zege strijden samen.

Er werd gepokerd in de laatste kilometers, waarna Lampaert een alles-of-nietspoging deed: de rest keek naar elkaar en de Belgisch kampioen kon op deze manier in de straten van Waregem zijn titel prolongeren.

1. flag-be Yves Lampaert (Quick-Step Floors)
2. flag-nl Mike Teunissen (Team Sunweb) +2s
3. flag-be Sep Vanmarcke (EF Education First-Drapac) +2s
4. flag-no Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) +2s
5. flag-dk Mads Pedersen (Trek-Segafredo) +2s


Parcours

Dwars door Vlaanderen is met zijn lengte van 182 kilometer aan de korte kant voor een Vlaamse voorjaarsklassieker, maar toch ontbreekt het elk jaar niet aan spektakel. De grote namen komen in de finale altijd weer bovendrijven, terwijl in deze koers – mede door de afstand – ook talenten regelmatig aan de deur kloppen.

De start wordt gegeven op de Grote Markt in het West-Vlaamse Roeselare, waarna er – anders dan de naam van de wedstrijd doet vermoeden –  niet dwars door Vlaanderen wordt gereden. Vanaf de start trekt het peloton eerst in oostelijke richting naar Deinze, waarna het zuiden snel wordt opgezocht. Op zoek naar de eerste heuvels wordt er langs finishplaats Waregem naar Ronse gereden, waar na 80 kilometer wedstrijd de Nieuwe Kwaremont de eerste helling van de dag is.

Heel spannend is deze helling nog niet (de koers zal er zeker niet ontploffen) maar vanaf dit punt worden de wegen smaller, het peloton nerveuzer en doemen de eerste hellingen op. Als er na 110 kilometer over de Kluisberg gereden wordt, zijn er nog maar 70 kilometers te gaan. Op de heuvels die daarna volgen, kunnen de favorieten zich nog verstoppen, maar op de Taaienberg kan men dat niet meer: op dat punt is er nog 50 kilometer te rijden.

De eerste echte schifting zal vermoedelijk hier gemaakt worden. De kasseiklim Berg Ten Houte zal daarna voor nog enkele grimassen op de gezichten van de renners zorgen, waarna de Knokteberg op 32 kilometer van de meet weer een nieuwe helling is. Wie echt sterk is, zal hier nog moeten gaan, anders is hij wellicht te laat. De beklimmingen van het Vossenhol, de Holstraat en de Nokereberg die daarna volgen kunnen immers niet meer voor heel grote verschillen zorgen, maar wel voor veel pijn en leed. Leed dat de renners in de absolute finale zeker zullen hebben.

Hellingen

  • Kluisberg (1.800m aan 6,3%, 15% max.)
  • Knokteberg (1.100m aan 8%, 13% max.)
  • Kortekeer (1.000m aan 6,6%, 15% max.)
  • Steenbeekdries (820m aan 7,6%, 13% max.)
  • Taaienberg (890m aan 7,1%, 18% max.)
  • Kruisberg (1.800m aan 4,3%, 9% max.)
  • Tiegemberg (1.000m aan 6,5%, 9% max.)
  • Holstraat (1.000m aan 5,2%, 12% max.)
  • Nokereberg (350m aan 5,7%, 7% max.)

Favorieten

Omdat Dwars door Vlaanderen zeventig kilometer minder lang is dan de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix, komen er naast de gebruikelijke topfavorieten ook vaak nog andere coureurs bovendrijven. Vorig jaar waren bijvoorbeeld Mike Teunissen en Mads Pedersen de jeugdige verrassingen in de kopgroep. Maar wie is de topfavoriet woensdag aanstaande?

Wie naar de eerdere klassiekers heeft gekeken, moet concluderen dat er niet één topfavoriet is, maar dat er één team is dat de topfavoriet moet herbergen, namelijk Deceuninck-Quick-Step. Niki Terpstra, die woensdag voor Direct Energie uitkomt in Dwars door Vlaanderen, verliet afgelopen seizoen als kopman het schip van Patrick Lefevere, maar wie kijkt naar de prestaties van Deceuninck-Quick Step dit seizoen, moet concluderen dat het team er niet minder op is geworden.

Er is een aantal coureurs uit deze ploeg dat Dwars door Vlaanderen zou moeten kunnen winnen, waarvan Bob Jungels de meest voor de hand liggende naam is. Jungels maakte indruk met zijn zege in Kuurne-Brussel-Kuurne, terwijl hij misschien nog wel meer indruk maakte met zijn solo in de E3 BinckBank Classic. Alhoewel hij de wedstrijd niet won, is het duidelijk dat Jungels in een blakende vorm verkeert. Is de Luxemburger woensdag opnieuw de winnende kaart in het imposante kaartendeck van The Wolfpack?

Bob Jungels viert feest in Kuurne-Brussel-Kuurne – foto: Cor Vos

Welke kaarten kan de formatie van Lefevere woensdag nog meer trekken? Wie naar de deelnemerslijst kijkt, moet concluderen dat ook Yves Lampaert en Philippe Gilbert een grote kans maken op de zege. Lampaert was de afgelopen twee jaar primus in Waregem en kan woensdag met drie zeges alleen recordhouder worden in de Vlaamse semi-klassieker. De vraag is echter: lukt hem dat? Lampie lijkt namelijk nog niet zijn echte topvorm te pakken te hebben, al zijn een zevende plaats in Kuurne-Brussel-Kuurne en vijfde plaats in de Omloop Het Nieuwsblad absoluut niet slecht te noemen. Ook Gilbert zou zomaar eens kunnen zegevieren, twee weken geleden toonde de Belg nog zijn vorm in Parijs-Nice.

Deceuninck-Quick-Step zal echter genoeg uitdagers hebben, waarvan het merendeel toch uit Belgische en Nederlandse hoek komt. In het verleden was slechts zes keer een coureur die niet uit de BeNeLux komt de beste in Waregem: Oscar Gatto was in 2013 de laatste. Greg Van Avermaet (CCC) is met zijn staat van dienst wellicht dé grote uitdager. Derde werd hij de E3 BinckBank Classic, zesde in Strade Bianche en tweede in de Omloop Het Nieuwsblad: d’n Greg is dus dik in orde.

*Update: Greg Van Avermaet slaat Dwars door Vlaanderen over met het oog op de Ronde van Vlaanderen

Greg Van Avermaet na zijn derde plaats in de E3 BinckBank Classic – foto: Cor Vos

Ditzelfde kan gezegd worden over Oliver Naesen. De Belg van AG2R La Mondiale beweert het hele jaar al in blakende vorm te zijn, hetgeen hij in Milaan-San Remo met een tweede plaats dan ook meer dan bewees. Straffe uitspraken als “als ik niet op de Poggio gelost word, dan ook niet op de Vlaamse hellingen” volgden, maar wie de E3 BinckBank Classic gezien heeft, zag dat Naesen toch op de Tiegemberg moest passen. Een achtste plaats in deze wedstrijd was uiteindelijk alsnog zeker niet slecht en dus mag Ollie ook opgeschreven worden voor Dwars door Vlaanderen.

Tiesj Benoot (Lotto Soudal), Sep Vanmarcke (EF Education First) en Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) zijn normaal gesproken ook Belgen waar uitslagen van verwacht mogen worden, waarvan Benoot zich de afgelopen weken de sterkste toonde in Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en de E3 BinckBank Classic.

Wat kan er van de Nederlanders dan verwacht worden? Terpstra (die in 2012 en 2014 de wedstrijd op zijn naam schreef) mag zeker verwacht worden, maar heeft dit jaar nog niet de vorm gevonden die hij in 2018 wel had, terwijl ook Sebastian Langeveld dit moet kunnen. Het echte gevaar komt van de coureur die de nationale driekleur om zijn schouders heeft hangen. Dan hebben we het natuurlijk over Mathieu van der Poel.

Mathieu van der Poel balt zijn vuist in de GP Denain – foto: Cor Vos

In Nokere Koerse kwam Nederlands kampioen hard ten val, maar een aantal dagen later in de GP Denain bewees hij een uitzonderlijk recuperatievermogen te hebben door naar de overwinning te soleren. Zondag maakte hij daarnaast met een vierde plaats indruk in Gent-Wevelgem, waardoor hij woensdag als grote kanshebber aan de start in Roeselare staat. Mike Teunissen is bij het ontbreken van Wout van Aert de aangewezen kopman bij Jumbo-Visma en gezien zijn tweede plaats vorig jaar en zijn sterke prestatie in Gent-Wevelgem, moet hij dat zeker op zich kunnen nemen.

Wie naar de uitslag in de E3 BinckBank Classic keek, zag (naast Marc Hirschi misschien) nog twee opvallende namen. Alberto Bettiol, die in de kleuren van EF Education First uitkomt, bewijst al een aantal jaar een steengoede coureur te zijn, maar is pas 25 jaar. In de E3 BinckBank Classic werd hij vierde, waarmee hij aangaf dat zijn eerste profzege steeds dichterbij komt. Met zijn prima tijdrit en eindschot als wapen, zou dat zomaar eens in Dwars door Vlaanderen kunnen zijn. De eveneens 25-jarige Nils Politt, zesde in de E3 Prijs, sloeg vorig jaar al eens toe in de Deutschland Tour en heeft net als Bettiol een goede sprint in huis na een zware wedstrijd.  Wordt de renner van Katusha-Alpecin de verrassing?

Wordt Nils Politt de revelatie in Dwars door Vlaanderen? – foto: Cor Vos

Onder de andere coureurs met ambities aan de start in Roeselare is Movistar-kopman Alejandro Valverde, die vorig jaar al meedeed maar in diepe finale toch moest capituleren. Let ook op Jens Keukeleire (Lotto Soudal), Michael Valgren (Dimension Data), Luke Rowe (Team Sky), Cees Bol en Marc Hirschi (beiden Team Sunweb). Daarnaast brengt UAE Emirates een sprintersarsenaal mee naar Vlaanderen. Niet alleen Gent-Wevelgem-winnaar Alexander Kristoff staat aan de start, maar ook Jasper Philipsen en Fernando Gaviria. Verder hopen andere sprinters als Sonny Colbrelli (Bahrain Merida), Arnaud Démare (Groupama-FDJ) en Christophe Laporte (Cofidis) dat de finale zo lang mogelijk gesloten blijft.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Bob Jungels
*** Greg Van Avermaet, Mathieu van der Poel
** Yves Lampaert, Tiesj Benoot, Oliver Naesen
* Philippe Gilbert, Alberto Bettiol, Nils Politt, Mike Teunissen

Deelnemerslijst (ProCyclingStats)
Website organisatie


Weer en TV

Vorig jaar waren de weersomstandigheden met recht bar te noemen, dit jaar zullen de coureurs er ook niet warmpjes bijzitten. Alhoewel de verwachte zuidwestenwind mee zal vallen en de temperatuur met tien graden zeer neutraal is, kan de verwachte zeven millimeter neerslag nog voor een interessant verloop van de wedstrijd zorgen. De wedstrijd wordt live uitgezonden door zowel Eurosport 1 als Sporza, die er beiden vanaf 14.30 uur bij zijn.


Dit artikel delen:

66 Reacties

hartstikkebedankt 1 april 2019 om 07:53

Terpstra als 2 voudig winnaar had hier misschien een ster verdiend of een iets eervoller vermelding, verder denk ik dat deze naar Lampaert, Gilbert of Jungels gaat. Verder benieuwd naar de mannen van Trek, die zagen er gisteren ook wel goed uit.

ChassePatat77 1 april 2019 om 08:17

Hahahahaha 3 sterren voor VDP…..lol

Brabander 1 april 2019 om 09:02

Hoezo dat?

ChassePatat77 1 april 2019 om 09:36

Eentje volstond wel…

Merlinappa 1 april 2019 om 09:53

4e plek in Gent-Wevelgem, en op kortere koersen is ie vaak nog sterker ook. En een erg goede spurt in de benen! Prima quotering dit.

Emergo 1 april 2019 om 11:28

Dat gehahahaha en lol: de reactie van een wielerkleuter.

Mr10B 1 april 2019 om 13:14

Bij Unibet staat hij ook als 2de genoteerd, lijkt me ook wel terecht eigenlijk.

Harm Zijlstra 5 april 2019 om 07:09

Inderdaad, had 4 sterren moeten zijn.

Jotto-Lumbo 1 april 2019 om 08:28

Opvallend dat we Demare en zijn team nog niet gezien hebben dit voorjaar. Is daar een reden voor?

hartstikkebedankt 1 april 2019 om 08:40

Démare is ziek geweest in en na de Algarve en miste daarom het openingsweekend. Daarna wel Parijs-Nice gereden maar viel wat tegen in met name GW. Kwam in MSR ‘gewoon’ in de groep Kristoff binnen.

zipp404 2 april 2019 om 08:27

Die zitten weer aan de chocopasta;)

Sjonge Jonge 1 april 2019 om 10:13

Valverde komt er ook wat bekaaid vanaf zonder een ster.
Of zou hij deze koers puur rijden in voorbereiding op……?

dark-knight 1 april 2019 om 10:32

Toch wel een mooi veld als de winnaar van Gent-Wevelgem, Alejandro Valverde en Niki Terpstra allemaal geen ster krijgen. Zou zelf ook voor Langeveld wel een sterretje geven met zijn sterke koersen in Vlaanderen dit jaar. Maar goed, weet aan de andere kant ook niet van wie ik een ster af zou pakken…

Veloburto 1 april 2019 om 10:36

Doet WVA niet mee? Anders had ie zeker 2 sterren mogen krijgen

Merlinappa 1 april 2019 om 11:04

Nee. Teunissen wordt uitgespeeld als kopman

DemPolS 1 april 2019 om 11:37

Ha… weer één door vlaanderen. Moet limburg ook wat mee doen. Amstel-gold, volta limburg, dwars door limburg, Eindhoven-Maastricht, A73 Venlo, Grote prijs Drielandenpunt en ook allemaal world tour van maken. In deze periode houd ik mij altijd afzijdig omdat een hoop flitsers dit de mooiste tijd van het jaar vinden. Maar komop is nu niemand die zoiets heeft van we slaan een beetje door met het voorjaar in Vlaanderen en allemaal op wt niveau. Buiten de lage landen en wat Fransen zitten hier weinig fans op te wachten en is hier dus niks mondiaals aan.

Peterh14 1 april 2019 om 12:48

Het klopt dat er te veel Vlaamse koersen het predicaat World Tour hebben gekregen. De Omloop en Dwars door Vlaanderen waren wat mij betreft prima op hun plaats in de HC. Ook Harelbeke zou je misschien kunnen degraderen, omdat het in feite een mini-Ronde is.

Toch vind ik dit wel degelijk de mooiste periode van het wielerjaar, al is het maar vanwege de veelheid aan op Sporza uitgezonden koersen die vaak zeer open en aantrekkelijk gereden worden. Die twee meningen kunnen dus ook samen bestaan.

Domestique 1 april 2019 om 12:50

Ik vind dit ook de mooiste periode van het wielerjaar, maar zie Dwars door Vlaanderen liever niet op de huidige plek in de kalender. Zo vlak na E3 & Wevelgem en enkele dagen voor de Ronde is het inderdaad wat te veel van het goede.

GreenDay 1 april 2019 om 13:11

@DemPolS: Daar ben ik het absoluut niet mee eens. Dwars door Vlaanderen hoeft geen WT-status te hebben, maar de overige wedstrijden zijn dat predikaat absoluut wel waard. Vlaanderen is naast Italië, Spanje en Frankrijk dé bakermat van het wielrennen en verdient daar ook wedstrijddagen in de hoogste categorie voor. We hebben geen grote ronde, dat scheelt ook al in aantal wedstrijddagen zou je zo denken.

Ook de bewering dat de Vlaamse klassiekers alleen in de Lage Landen gevolgd worden, klopt niet. Het is niet voor niks dat renners zoals Sagan, Démare, Kristoff, Degenkolb, Trentin, Colbrelli, etc. met zoveel ijver proberen om de Ronde, de E3-prijs of Gent-Wevelgem te winnen. Zoals wij de Ronde van Italië volgen, zo volgen Italiaanse fans ook deze klassiekers. De Stelvio en de Muur van Geraardsbergen hebben in wielermiddens (misschien iet of wat onterecht, dat dan weer wel… :)) dezelfde reputatie.

Voorts hebben de Vlaamse wielerkoersen steevast een prachtig koersverloop en zijn ze reclame voor de wielersport.

LucasR 1 april 2019 om 14:10

Precies, @GreenDay spreekt hier ware woorden. Je hoeft de Angelsaksische wielermedia maar een beetje volgen om te weten dat die koersen ook in de UK, VS en Australië gigantisch leven. "The Northern Classics" of "cobbles classics" zijn echt een begrip. Volgens mij zijn er zelfs veel liefhebbers van buiten de Benelux die er liefst nóg meer van zien. En zeg nou zelf: die mix van kasseien, korte, fell heuveltjes en smalle wegen is toch uniek? Nergens in de wereld vind je dat. Dan zijn de Ardennenklassiekers wat betreft terrein meer inwisselbaar. Mede daardoor goed en mooi dat er een stuk of zeven voorjaarskoersen over dit soort wegen gaan, waarvan het merendeel WT! Oh ja, had ik al gezegd dat dit de mooiste weken van het wielerjaar zijn? :D

hartstikkebedankt 1 april 2019 om 14:43

De Panne en Dwars door Vlaanderen (die laatste op deze datum in de kalender) hadden van mij geen .UWT hoeven worden

Luke 1 april 2019 om 14:46

Al die WT waarderingen aan die (vergelijkbare) Vlaamse koersen komen voort uit de verdeel en heers politiek van Flanders Classics.

Als gevolg hiervan hebben Gent-Wevelgem en DDV (beide FC koersen) betere posities gekregen op wielerkalender ten koste van andere koersen. DDV is daarnaast zelfs in korte tijd gegroeid van 1.1 naar WT. E3 en de Driedaagse de Panne hebben hun posities op de kalender op moeten geven, maar kregen ter compensatie wel een WT waardering.

Natuurlijk zijn het allemaal mooie koersen, maar door die gelijkwaardige UCI-waarderingen treedt er wel een soort devaluatie van het begrip World Tour op.

Gebruikersnaam 1 april 2019 om 20:02

Voor mij moeten deze en De Panne ook niet in de WT. En als er dan absoluut nog eentje uit moet, dan moet Gent-Wevelgem voor mij ook niet. Gisteren toevallig wel eens erg leuk, maar de koers wordt daar te vaak verpest door die ellendige laatste 30 kilometer, gewoon vaak een vervelend einde.

Gewoon een WT met de RvV, de E3 als het kleine broertje daarvan en de Omloop als de klassieke opener van dit deel van het seizoen. De rest is opvulling.

Sunrider 2 april 2019 om 00:23

Mee eens, wel een mooie periode maar het is voor mij meer genieten met de grote ronden. Dat je hier nu in elke koers veel worldtour punten kunt verdienen maakt het uiteraard voor veel renners aantrekkelijker hier te starten. Er is met de Ronde maar 1 koers die er toe doet voor mij, samen met P-R blijft dat het summum.

dingetjep 2 april 2019 om 06:17

Waarom niet een paar kasseikoersen naar het najaar verplaatsen? Dan heb je minder volle agenda in deze periode en creëer je bovendien twee kansen voor de specialisten. Je zal maar weer net vallen of ziek zijn eind maart…

Luke 2 april 2019 om 12:43

Ik heb het nog eens nagekeken en zie dat er sinds vorig jaar een differentiatie is tussen de verschillende WT wedstrijden. DDV staat bijvoorbeeld in de laagste categorie (van de drie categorieën) samen met de Omloop, waardoor er hier minder punten zijn te verdienen dan in bijvoorbeeld de RVV. Op zich logisch, maar wel vreemd dat de twee Canadese koersen in de hoogste categorie zitten en de Strade Bianche in de laagste…

Maillot à Pois 3 april 2019 om 09:54

Prachtige periode, met allemaal mooie koersen die wat mij betreft hun bestaansrecht hebben.
Maar het WT label geven aan àl deze koersen slaat eigenlijk nergens op. Als je kijkt naar het deelnemersveld vandaag, vind ik 1.HC een veel correctere inschaling. Maar geen enkele koers wil blijkbaar nog een voorbereidingskoers zijn. Nochtans niets mis mee.

Ik vind het scheefgetrokken, zeker als je dan ziet dat er van al die prachtige najaarskoersen in Italië enkel de Ronde van Lombardije het WT label krijgt.
Dwars door Vlaanderen en De Panne terug naar 1.HC, Ronde van Emilië en Milaan-Turijn World Tour!

LucasR 3 april 2019 om 10:53

In die post hierboven kan ik zeker vinden! Die Italiaanse najaarskoersen zijn ook fantastisch.

Wat ik hierboven lees over het downgraden van Gent-Wevelgem vind ik echt heiligschennis – dat is wat mij betreft een klassieker die net onder de monumenten komt qua prestige, net als de Amstel overigens. Het is een langere koers met een uniek karakter – dat deze wel eens in een sprint eindigt doet natuurlijk niet echt terzake.

Omloop, E3, Gent-Wevelgem en de Ronde als WT koersen lijkt mij inderdaad prima, maar dit vind ik ook wel mooi. :)

52voor11achter 1 april 2019 om 11:47

Een driekleur gaat winnen! Maar welke?

Het zou voor de Benelux-promotie leuk zijn als ze met z’n drieen wegrijden en om de winst sprinten.

xistnc 1 april 2019 om 11:52

Dan winnen ze niet, maar heeft DSQ wel twee man op het podium ;)

LucasR 1 april 2019 om 14:11

Haha, zou zeker mooi zijn! :)

Romāns Vainšteins 1 april 2019 om 17:51

Zonde toch dat Jungels dat Panneding en dit rijdt terwijl GW en PR aan zijn neus voorbijgetrokken worden.

Jori 1 april 2019 om 21:17

PR kan nog steeds, ze zullen met sterksten starten en dus Jungels gewoon. Gw is foute inschatting geweest met Jakobsen en ook wel Richeze.

Titaantje 1 april 2019 om 18:02

Langeveld hoeft wellicht geen ster, maar zou gezien zijn sterke rijden in Vlaanderen to zover toch op zijn minst genoemd mogen worden. Zeker nu Sep niet meedoet en geen alleenheersend kopman meer is.

Covadonga 1 april 2019 om 19:49

Ligt het aan mijn Ipad? Ik zie werkelijk overal bewegend beeld van Van der Poel. Dat is knap irritant aan het worden. Het zal best inkomsten genereren voor wf, maar dit gaat echt te ver.

oilsmoke 1 april 2019 om 21:27

Stuyven wordt ook tussen neus en lippen genoemd; podiumkandidaat wmb

sjoerdtjen 1 april 2019 om 21:57

Ik probeer mijn chauvinistische gevoelens altijd geforceerd te temperen (om eventuele teleurstelling te managen). Maar ik verwacht écht dat vd Poel deze gaat pakken!

KennyKlimmen 1 april 2019 om 23:48

Vorig jaar de cyclo RVV gereden. Colombianen, Italianen, Duitsers, Noren, australiërs, Engelsen. Echt heel veel nationaliteiten die daar aan meedoen. Dus qua internationale status zit het m.i. wel snor w.b. het vlaamse voorjaar.

Pol 2 april 2019 om 18:37

En toch blijven ze hier vaak zeggen dat wielrennen geen internationale sport is en dat schaatsen veel internationaler is.Ben nu al een week op pad met zes Canadezen die ook de ronde gaan rijden. Van schaatsen hebben ze nog nooit gehoord. In Canada zitten ze op het puntje van de stoel als er wielrennen uitgezonden wordt. En als ik daar ben in Canada moet ik ze alles vertellen over de wielsport in België en Nederland.

Romāns Vainšteins 2 april 2019 om 18:39

Ja, en Jibi pruimt Boom niet zo.

boucky 2 april 2019 om 08:46

Geen Van Avermaet!
https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190401_04295168

Franco Bitossi 2 april 2019 om 09:36

Deze is voor García Cortina.

een zjat om aa oren 2 april 2019 om 20:59

Grote kanshebber, inderdaad! Soleren of de snelste in een kopgroep van een man of zes. Hou ook rekening met Amund Grøndahl Jansen.

Tour 2 april 2019 om 11:49

Al deze koersen aan elkaar plakken en één tiendaagse ronde van maken lijkt me ook leuk.

Maar liever deze koersen dan de tour.

Wheely 2 april 2019 om 12:12

Over de WT gesproken, is het geen tijd voor een berichtje met de huidige stand? Jumbo Visma staat nota bene tweede, dat is redelijk uniek te noemen.

Alexander 2 april 2019 om 13:39

Ik begrijp niet dat men Terpstra niet in goede vorm vindt. Wat hij deed in de diepe finale van Gent Wevelgem was echt indrukwekkend. Die solo werd echt door aantal van de besten uit het peleton bestreden, maar zij kwamen heel moeilijk dichterbij. Hij had beter iemand mee kunnen krijgen dan had hij echt goede kans gemaakt.

assen 2 april 2019 om 13:48

Dit is wat mij betreft 1 van de grootste kansen voor MvdP om zijn eerste klassieker te winnen, want:
– DQS verzwakt (zonder Stybar)
– TJV verzwakt (zonder WvA)
– Sommige andere favorieten ontbreken ook
– heuveltjes veelvuldiger en korter voor de finish dan in RVV
– MvdP is meer in zijn ‘wegritme’
– Deze koers is relatief korter dan ‘top’klassiekers (AGR, RVV, GW)

Ik ga voor MvdP!

Brabander 2 april 2019 om 15:53

Exact mijn gedachten

kelderfan 2 april 2019 om 20:53

Mike Teunissen wordt niet genoemd, maar hij is wel de renner die M.v.d.Poel kan verslaan en dan niet voor de 1e. keer.

Brabander 2 april 2019 om 15:44

Misschien dat Dylan van Baarle wel wat uit kan richten in dit gedecimeerde deelnemersveld. Die is ‘gewoon’ 6e (dacht ik) geworden in Coppi e Bartali en hij klonk ook al hoopvol over zijn vormpeil

sven241 2 april 2019 om 16:03

Kristoff verdient ook wel wat sterren. Is wat mij betreft één van de topfavorieten, maar 180 km lang en zeker niet de lastigste klassieker.

Angedelamontagne 2 april 2019 om 17:12

Ik ben Vlaming en toch vind ik deze periode wat navelstaarderig en verkies ik de grote rondes.
Niets kan op tegen een eindeloze col!

evos01 2 april 2019 om 20:27

Wout van Aert zou inderdaad mooi zijn.Jammer!

een zjat om aa oren 2 april 2019 om 20:56

Volgens mij maakt Amund Grøndahl Jansen veel kans, zeker als hij mee is in een kopgroep van een man of zes. Ontsnappen en soleren over de eindstreep in Waregem. Misschien wel een nog grotere tempobeul dan Bob Jungels, die terecht superfavoriet is. En wees maar zeker dat Grøndahl Jansen geïnspireerd zal zijn door zijn landgenoot Kristoff… Het wordt sowieso een wreed koerske morgen, ze voorspellen guur en grillig weer. Gif mo buzze, Amund !

Romāns Vainšteins 2 april 2019 om 21:04

Zie die gast eerder in de goede kopgroep van Paris Roubaix belanden en lang volhouden dan hier die Baergkens aufzweppe en het pak zijne gat etahlerah.

Van de Jumbo's lijken Teunissen en van Poppel me de beschermde kopmannen die beiden ook nog eens lekker aan kunnen komen. Wat QS betreft zie ik hen hier wel de kaart Lampaert trekken als wederdienst voor een 100% knechtschap/opoffering in de ronde. MvdP is dan toch een grote favoriet hier want snel en afgelopen zondag gewoon prima op de hellingen iig beter dan wat er verder start hiero. Stiekem is hij favoriet.

Headlines

Materiaalzone

Populair