Voorbeschouwing: Dwars door Vlaanderen 2015

Voorbeschouwing: Dwars door Vlaanderen 2015

foto's: Sirotti

maandag 23 maart 2015 om 21:00

Woensdag begint een drukke periode voor de kasseienvreters. Het Belgische klassieke voorjaar wordt weer hervat met Dwars door Vlaanderen (1.HC). In 2014 was de zege hier voor Niki Terpstra, die een paar weken later Parijs-Roubaix wist te winnen. Wie gaat er dit jaar met de bloemen naar huis? WielerFlits kijkt vooruit.

Historie
In 1945 werd voor het eerst de koers Dwars door België georganiseerd. De eerste winnaar was niemand minder dan (een destijds 21-jarige) Rik Van Steenbergen. De jaren erna werd de wedstrijd een tweedaagse. Traditionele start- en finishplaatsen waren Sint-Truiden en Waregem. Sinds 1965 besloot de organisatie er opnieuw een eendagskoers van te maken met Waregem als start- en aankomstplaats. Sinds de eeuwwisseling wordt de wedstrijd Dwars door Vlaanderen genoemd en wordt er gestart in Roeselare. De aankomststreep bleef liggen in Waregem.

In de hele geschiedenis van Dwars door Vlaanderen zijn twaalf Nederlandse overwinningen te tellen. Piet van Est (1964), Cees Priem (1975), Jos Schipper (1978), Johan van der Meer (1980), Jan Raas (1982), Jelle Nijdam (1987 en 1995), John Talen (1988), Tristan Hoffmann (1996 en 2000) en Niki Terpstra (2012 en 2014) hielden de Nederlandse eer hoog. De laatste Belgische zege werd in 2011 door Nick Nuyens behaald.

Afgelopen jaar soleerde onze landgenoot Niki Terpstra naar de winst in deze semi-klassieker. Dertig kilometer voor het einde vertrok de renner van Omega Pharma-QuickStep alleen, waarna hij zijn tegenstanders pas na de finish terugzag.

Laatste vijf winnaars
2010: flag-dk Matti Breschel
2011: flag-be Nick Nuyens
2012: flag-nl Niki Terpstra
2013: flag-it Oscar Gatto
2014: flag-nl Niki Terpstra

Parcours
Tussen Roeselare en Waregem heeft de organisatie 200 kilometer uitgestippeld. Deze editie zullen de renners twaalf heuvels moeten overwinnen. De Berendries is terug van weggeweest, terwijl de Tiegemberg vervangen wordt door de Hellestraat. Daarnaast liggen er drie kasseistroken onderweg.

Het is altijd maar de vraag waar de koers openbreekt. Er zijn verschillende combinaties waar een slag geslagen kan worden. De laatste dertig kilometer wordt geopend met de Varentstraat-sectie. Op deze twee kilometer lange kasseistrook kan een belangrijke schifting plaatsvinden. Daarna volgen nog drie heuvels, waarna er koers gezet wordt richting Waregem.

Hellingen Dwars door Vlaanderen 2015
Nieuwe Kwaremont – na 88 km
Kattenberg – na 107 km
Leberg – na 116 km
Berendries – na 120 km
Valkenberg – na 125 km
Eikenberg – na 140 km
Taaienberg – na 144 km
Oude Kwaremont – na 162 km
Paterberg – na 165 km
Hellestraat – na 181 km
Holstraat – na 185 km
Nokereberg – na 192 km

Kasseistroken Dwars door Vlaanderen 2015
Holleweg – na 108 km (1500 m ****)
Haaghoek – na 113 km (1700 m ****)
Varentraat – na 171 km (2000 m ***)

Favorieten
Met Niki Terpstra staat de winnaar van afgelopen jaar aan het vertrek. De Nederlander beschikt over een uitermate sterke ploeg, die dit seizoen al meerdere malen heeft aangetoond een van de sterkste ploegen is op WorldTour-niveau. Dit weekend nog gaven de renners van Patrick Lefevere een demonstratie in de Ronde van Zeeland Seaports, waarin ze de plekken één tot en met vier innamen. Iedere renner in de selectie van Etixx-Quick-Step lijkt te kunnen winnen, en dat is voor Dwars door Vlaanderen niet anders. Terpstra is, samen met wereldkampioen Michal Kwiatkowski, de belangrijkste troef. Het is afwachten hoe de Pool herstelt na zijn val in Milaan-San Remo. Iljo Keisse, Yves Lampaert, Nikolas Maes, Guillaume Van Keirsbulck, Martin Velits en Lukasz Wisniowski completeren het sterrenensemble.

PIC523787949

Etixx-Quick-Step komt met een sterk blok aan de start

Andere oud-winnaars op de startlijst zijn Oscar Gatto en Matti Breschel. De Italiaan rijdt dit jaar voor Androni Giocattoli en zal zich in de finale waarschijnlijk zelf moeten redden. De Deen van Tinkoff-Saxo krijgt een sterke groep met hardrijders met zich mee. Of Breschel zich weer kan tonen is nog maar de vraag. Veel zal afhangen van hoe hij hersteld is van Milaan-San Remo.

Lars Boom is de kopman bij Astana. Onze landgenoot krijgt daar steun van onder meer Borut Bozic en Laurens De Vreese. Bozic, vorig jaar nog derde, kan bij een sprint in een selecte groep zijn snelle benen tonen. Bij Trek Factory Racing starten de broers Van Poppel, maar bij een spurt zal de in vorm zijnde Giacomo Nizzolo uitgespeeld worden. Nizzolo won vorige week in eigen land de GP Nobili. Trek beschikt bovendien over de ervaren Stijn Devolder en Gert Steegmans.

Lars Boom is de kopman van Astana, foto: ASO

Lars Boom is de kopman van Astana, foto: ASO

BMC komt met een jonge ploeg naar Vlaanderen en rekent op de ervaren rot Marcus Burghardt. Ook Jempy Drucker, vorig jaar vierde, mag tot de kanshebbers gerekend worden. De Luxemburger is goed in het klassiekerwerk en beschikt over rappe benen na een zware koers. De andere rode WorldTour-ploeg, Lotto Soudal, gaat ook met veel jonkies van start. Tiesj Benoot en Belgisch kampioen Jens Debusschere beschikken over een goede vorm en kunnen voor de Belgische Lotto-formatie al de zoveelste zege pakken van dit nog prille jaar. Kris Boeckmans staat ook op de startlijst, maar hij kwam in La Primavera ten val, dus is het onzeker hoe hij daarvan is hersteld.

LottoNL-Jumbo komt met haar beste sprinters naar Roeselare, maar houdt rekening met meerdere scenario’s. Moreno Hofland en Barry Markus zijn de rappe mannen van dienst, evenals Tom Van Asbroeck. De Belg kan ook de aanval kiezen en het in een kleine groep afmaken. Daarnaast heeft de gele equipe nog Bert Jan Lindeman, Maarten Tjallingii en Mike Teunissen in de ploeg. Gaat LottoNL-Jumbo hier haar eerste seizoenszege behalen?

Roompot Oranje Peloton rijdt met Johnny Hoogerland als kopman. In het slagveld van de Ronde van Zeeland Seaports heeft hij hardheid opgedaan voor de aankomende klassiekers. Raymond Kreder is de sprinter namens de oranjeploeg, die ook de Zeeuwse eendagskoers uitreed. Daarnaast starten Dylan Groenewegen, Wesley Kreder, Sjoerd van Ginneken, Ivar Slik, Jesper Asseleman en Tim Kerkhof voor Roompot.

PIC524742309

Edvald Boasson Hagen werd dit weekend nog tiende in Milaan-San Remo

Het ambitieuze MTN-Qhubeka komt met de nummer twee van 2014: Tyler Farrar. Ook zijn snelle ploegmaats Theo Bos, Edvald Boasson Hagen, Gerald Ciolek, Matt Goss en Reinardt Janse van Rensburg maken kans namens de Zuid-Afrikaanse ploeg, maar dan moeten zij wel bij de les zijn op de bepalende momenten.

Daarnaast is het uitkijken voor Magnus Cort Nielsen en Adam Blythe van Orica-GreenEDGE, die de Belg Jens Keukeleire als een van hun kopmannen hebben. Katusha beschikt over Alexandr Kolobnev en sprinter Alexander Porsev, terwijl Cannondale-Garmin met Dylan van Baarle één Nederlander opstelt. Kan hij zich laten zien in de voorste regionen? IAM Cycling heeft twee Belgen opgenomen in de selectie: Dries Devenyns en Jonas Van Genechten rijden een thuiswedstrijd.

In het Franse kamp is het bij een sprint uitkijken naar Nacer Bouhanni (Cofidis) en Thomas Voeckler (Europcar) zal zoals altijd zijn neus weer aan het venster steken. In 2013 werd hij in de laatste meters teruggepakt. Gaat hij dit keer wel met de zege naar huis? Wanty-Groupe Gobert heeft meerdere paarden om op de wedden. Björn Leukemans en Marco Marcato willen graag een harde koers, Roy Jans is de spurter van dienst. Bij Southeast is dat Alessandro Petacchi. Gaat de ervaren Italiaan nog een keer een kunststukje opvoeren? Edward Theuns verkeert in de vorm van zijn leven. Kan hij samen met zijn ploeggenoten van Topsport Vlaanderen-Baloise de grote ploegen een hak zetten?

PIC490585492

Nairo Quintana gaat de Vlaamse keien testen

Opvallende naam op de startlijst is Nairo Quintana. De kleine Colombiaan van Movistar bereidt zich hier voor op de kassei-etappe in de Tour de France.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Niki Terpstra
*** Lars Boom, Giacomo Nizzolo
** Matti Breschel, Edward Theuns, Kris Boeckmans
* Edvald Boasson Hagen, Nacer Bouhanni, Tom Van Asbroeck, Tiesj Benoot

Stem nu ook op de WielerFlits Poll in de rechterkolom!

Website organisatie
Deelnemerslijst

Het weer
’s Ochtends en ’s middags is het licht bewolkt met mogelijk een zonnetje door de wolken heen. De temperatuur zal rond de 10 graden Celsius liggen. De wind zal met windkracht drie vanuit het noorden komen.

TV
Sporza zal woensdag vanaf 14.15 uur op Eén live verslag doen van Dwars door Vlaanderen. Michel Wuyts zal samen met Karl Vannieuwkerke het commentaar doen.

Dit artikel delen:

76 Reacties

Lello 23 maart 2015 om 09:08

Mooie voorbeschouwing,maar geen vermelding en zelfs sterren voor Jens Debusschere.Deze wedstrijd ligt hem,hij heeft er zijn zinnen op gezet,en bij afwezigheid van Greipel en Roelandts altijd kopman.Ik denk dat 2 sterren zeker op zijn plaats zouden zijn!!!!!!!!

0
SoloSlim 23 maart 2015 om 09:21

Komen wel niet veel echte toppers aan de start.. :(

0
glenn485 23 maart 2015 om 09:25

Ik snap de 3 sterren voor Nizzolo niet echt. Kwam in de 3 koersen die hij in Vlaanderen tot nu toe reed niet verder dan een DNF. Ook wordt Keukeleire helemaal niet genoemd terwijl hij in de voorbije 3 jaar telkens top 10 reed.

**** Niki Terpstra
*** Lars Boom, Edvald Boasson Hagen
** Jens Debusschere, Oscar Gatto, Jens Keukeleire
* Borut Bozic, Jean-Pierre Drucker, Tom Van Asbroeck, Edward Theuns

0
Sammysosa 23 maart 2015 om 09:51

Nizollo lijkt me toch niet. Ik mis in de sterren Gatto (wordt in de tekst wel genoemd), is prima in vorm, Hayman, heeft toch wel bewezen dat ie dit aan kan, Bozic, zelfde verhaal. En de wat puurdere sprinters als Debusschere en Bouhanni mogen wat mij betreft wel wat beter gewaardeerd worden. Spannende onvoorspelbare koers!

0
Rocsen 23 maart 2015 om 10:07

Ben ook wel benieuwd naar wat Blythe hier gaat laten zien.

0
Romāns Vainšteins 23 maart 2015 om 10:16

Rijdt SKY hier niet?

0
LyndaLid 23 maart 2015 om 10:19

Let op: Florian Senechal.

Oh, en ik weet niet óf ie op de startlijst blijft staan, maar deze naam zou ik toch niet over het hoofd willen zien: Kwiatkowski.

0
Romāns Vainšteins 23 maart 2015 om 10:25

Senechal al tijdenlang een aankomend talent maar net als Medefransoos Gaudin wordt het zo zoetjesaan wel eens tijd om echt mee te gaan in de finales ja. Normaal zou ik Sagan zeggen maar de variant die aan de start staat is niet de juiste.

0
LyndaLid 23 maart 2015 om 10:28

Senechal: 21 jaar
Gaudin: 28 jaar

Ik snap de vergelijking helemaal niet. Ook de resultaten van Senechal zijn veel constanter. Vorig jaar was bovendien eigenlijk zijn eerste jaar…

0
glenn485 23 maart 2015 om 10:28

Senechal is nog maar 21, hoezo stilletjes aan tijd? Hij heeft nog een paar jaar om in finales te beginnen meedraaien.

0
krypton 23 maart 2015 om 10:28

Ik vind het toch wel een teleurstellend deelnemersveld eerlijk gezegd. De meeste toppers van het voorjaar (Cancellara, Vanmarcke, Gilbert, Van Avermaet, Stybar, Sagan etc.) laten deze wedstrijd blijkbaar liever links liggen terwijl hun ploegen hier wel starten.

0
LaurentJalabert 23 maart 2015 om 10:35

Hagen lijkt mij steeds beter te worden, heeft MTN eindelijk weer de weg teruggevonden. Zou mij niets verbazen als hij in dit deelnemersveld eens hoog gaat eindigen. 1 ster is vind ik wat weinig.

0
Wheely 23 maart 2015 om 10:48

Geen Vanmarcke ook, jammer.

0
Romāns Vainšteins 23 maart 2015 om 10:50

Geen idee dat die gast pas 21 was, wauw dan maar. Zo zie je maar dat je nog eens wat feiten kan leren van medeliefhebbers met een mooie database en veel vrije tijd.

0
LyndaLid 23 maart 2015 om 11:03
Quote:
Zo zie je maar dat je nog eens wat feiten kan leren van medeliefhebbers met een mooie database en veel vrije tijd.

Pffff jij bent er dus zo één. Sorry dat ik iets wist dat jij niet wist, drukke rapper die je bent.

0
Cormet de Roselend 23 maart 2015 om 11:04

Vrijdag staat E3 en zondag Gent – Wevelgem op het programma dus het logisch dat de toppers deze wedstrijd links laten liggen

0
Karni 23 maart 2015 om 11:39

In dit deelnemersveld moet een Hagen in vorm zeker meedoen voor de knikkers.

Ik kijk vooral uit naar Jens Keukeleire, die (mee) het kopmanschap draagt bij Orica. Hopelijk hersteld van zijn val in de voorbereidingskoersen.
Benieuwd wat de jonge Bystrom kan klaarmaken in een Katusha selectie die niet echt ‘ijzersterk’ te noemen valt.

Verder wat onzorgvuldig dat zwarte schaap Mondory nog op de startlijst van PCS staat….

**** Terpstra
*** Hagen, Keukeleire, Boom
** Theuns, Gatto, Debusschere
* Breschel, Drucker, Bouhanni, Van Keirsbulck

0
wulu 23 maart 2015 om 11:52

Iemand van TLJ gaat hier winnen denk ik?

Hofland of van Asbroeck.

0
LyndaLid 23 maart 2015 om 12:00

Jelle Wallays verdient toch ook wel op zijn minst een vermelding? Bij deze.

0
hadock 23 maart 2015 om 12:01

Ik vind het een beetje zonde bij EQS. Als Terpstra zou winnen, zou ik het jammer vinden voor Stybar omdat hij aan zo’n superseizoen bezig is. En als Stybar zou winnen zou winnen zou ik het jammer vinden voor Terpstra. ;) enz, enz,..

0
Wheely 23 maart 2015 om 12:02

**** Łukasz Wiśniowski
*** Yves Lampaert, Nikolas Maes
** Guillame Van Keisbrulck, Martin Velits
* Iljo Keise, Michael Kwiatkowski, Niki Terpstra

De wilde weggeefweken zijn begonnen bij Ettix.

0
hjvd1982 23 maart 2015 om 12:26

Leuke voorbeschouwing, hopelijk op tijd thuis om er iets van te zien woensdag.

ik denk aan het volgende podium:
1. Boasson Hagen
2. Debusschere
3. Kwiatkowski

maar hoop toch op Terpstra:)
en overigens: Is die Astana renner op de foto niet Westra?

0
Purito 23 maart 2015 om 12:29

Geen sterretje voor Oscar Gatto? Rijdt het hele jaar al ereplaatsen bij elkaar, en is toch oud-winnaar.

0
ti-raleigh 23 maart 2015 om 12:48

EQS zal iets meer tegenstand krijgen dan afgelopen weekend in Zeeland. Toch zijn ze wederom veruit favoriet, want in de finale verwacht ik dat ze weer met een overtal rijden en dat kunnen ze dan perfect uitspelen.

0
achtpuntzes 23 maart 2015 om 13:10

@ hadock:
Stybar doet niet mee.
ik verwacht niets minder dan een overwinning voor Etixx, welke renner het zal zijn mogen ze onderling uitmaken.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone