Voorbeschouwing: Dwars door Vlaanderen 2015
foto's: Sirotti
maandag 23 maart 2015 om 21:00

Voorbeschouwing: Dwars door Vlaanderen 2015

Woensdag begint een drukke periode voor de kasseienvreters. Het Belgische klassieke voorjaar wordt weer hervat met Dwars door Vlaanderen (1.HC). In 2014 was de zege hier voor Niki Terpstra, die een paar weken later Parijs-Roubaix wist te winnen. Wie gaat er dit jaar met de bloemen naar huis? WielerFlits kijkt vooruit.

Historie
In 1945 werd voor het eerst de koers Dwars door België georganiseerd. De eerste winnaar was niemand minder dan (een destijds 21-jarige) Rik Van Steenbergen. De jaren erna werd de wedstrijd een tweedaagse. Traditionele start- en finishplaatsen waren Sint-Truiden en Waregem. Sinds 1965 besloot de organisatie er opnieuw een eendagskoers van te maken met Waregem als start- en aankomstplaats. Sinds de eeuwwisseling wordt de wedstrijd Dwars door Vlaanderen genoemd en wordt er gestart in Roeselare. De aankomststreep bleef liggen in Waregem.

In de hele geschiedenis van Dwars door Vlaanderen zijn twaalf Nederlandse overwinningen te tellen. Piet van Est (1964), Cees Priem (1975), Jos Schipper (1978), Johan van der Meer (1980), Jan Raas (1982), Jelle Nijdam (1987 en 1995), John Talen (1988), Tristan Hoffmann (1996 en 2000) en Niki Terpstra (2012 en 2014) hielden de Nederlandse eer hoog. De laatste Belgische zege werd in 2011 door Nick Nuyens behaald.

Afgelopen jaar soleerde onze landgenoot Niki Terpstra naar de winst in deze semi-klassieker. Dertig kilometer voor het einde vertrok de renner van Omega Pharma-QuickStep alleen, waarna hij zijn tegenstanders pas na de finish terugzag.

Laatste vijf winnaars
2010: flag-dk Matti Breschel
2011: flag-be Nick Nuyens
2012: flag-nl Niki Terpstra
2013: flag-it Oscar Gatto
2014: flag-nl Niki Terpstra

Parcours
Tussen Roeselare en Waregem heeft de organisatie 200 kilometer uitgestippeld. Deze editie zullen de renners twaalf heuvels moeten overwinnen. De Berendries is terug van weggeweest, terwijl de Tiegemberg vervangen wordt door de Hellestraat. Daarnaast liggen er drie kasseistroken onderweg.

Het is altijd maar de vraag waar de koers openbreekt. Er zijn verschillende combinaties waar een slag geslagen kan worden. De laatste dertig kilometer wordt geopend met de Varentstraat-sectie. Op deze twee kilometer lange kasseistrook kan een belangrijke schifting plaatsvinden. Daarna volgen nog drie heuvels, waarna er koers gezet wordt richting Waregem.

Hellingen Dwars door Vlaanderen 2015
Nieuwe Kwaremont – na 88 km
Kattenberg – na 107 km
Leberg – na 116 km
Berendries – na 120 km
Valkenberg – na 125 km
Eikenberg – na 140 km
Taaienberg – na 144 km
Oude Kwaremont – na 162 km
Paterberg – na 165 km
Hellestraat – na 181 km
Holstraat – na 185 km
Nokereberg – na 192 km

Kasseistroken Dwars door Vlaanderen 2015
Holleweg – na 108 km (1500 m ****)
Haaghoek – na 113 km (1700 m ****)
Varentraat – na 171 km (2000 m ***)

Favorieten
Met Niki Terpstra staat de winnaar van afgelopen jaar aan het vertrek. De Nederlander beschikt over een uitermate sterke ploeg, die dit seizoen al meerdere malen heeft aangetoond een van de sterkste ploegen is op WorldTour-niveau. Dit weekend nog gaven de renners van Patrick Lefevere een demonstratie in de Ronde van Zeeland Seaports, waarin ze de plekken één tot en met vier innamen. Iedere renner in de selectie van Etixx-Quick-Step lijkt te kunnen winnen, en dat is voor Dwars door Vlaanderen niet anders. Terpstra is, samen met wereldkampioen Michal Kwiatkowski, de belangrijkste troef. Het is afwachten hoe de Pool herstelt na zijn val in Milaan-San Remo. Iljo Keisse, Yves Lampaert, Nikolas Maes, Guillaume Van Keirsbulck, Martin Velits en Lukasz Wisniowski completeren het sterrenensemble.

PIC523787949

Etixx-Quick-Step komt met een sterk blok aan de start

Andere oud-winnaars op de startlijst zijn Oscar Gatto en Matti Breschel. De Italiaan rijdt dit jaar voor Androni Giocattoli en zal zich in de finale waarschijnlijk zelf moeten redden. De Deen van Tinkoff-Saxo krijgt een sterke groep met hardrijders met zich mee. Of Breschel zich weer kan tonen is nog maar de vraag. Veel zal afhangen van hoe hij hersteld is van Milaan-San Remo.

Lars Boom is de kopman bij Astana. Onze landgenoot krijgt daar steun van onder meer Borut Bozic en Laurens De Vreese. Bozic, vorig jaar nog derde, kan bij een sprint in een selecte groep zijn snelle benen tonen. Bij Trek Factory Racing starten de broers Van Poppel, maar bij een spurt zal de in vorm zijnde Giacomo Nizzolo uitgespeeld worden. Nizzolo won vorige week in eigen land de GP Nobili. Trek beschikt bovendien over de ervaren Stijn Devolder en Gert Steegmans.

Lars Boom is de kopman van Astana, foto: ASO

Lars Boom is de kopman van Astana, foto: ASO

BMC komt met een jonge ploeg naar Vlaanderen en rekent op de ervaren rot Marcus Burghardt. Ook Jempy Drucker, vorig jaar vierde, mag tot de kanshebbers gerekend worden. De Luxemburger is goed in het klassiekerwerk en beschikt over rappe benen na een zware koers. De andere rode WorldTour-ploeg, Lotto Soudal, gaat ook met veel jonkies van start. Tiesj Benoot en Belgisch kampioen Jens Debusschere beschikken over een goede vorm en kunnen voor de Belgische Lotto-formatie al de zoveelste zege pakken van dit nog prille jaar. Kris Boeckmans staat ook op de startlijst, maar hij kwam in La Primavera ten val, dus is het onzeker hoe hij daarvan is hersteld.

LottoNL-Jumbo komt met haar beste sprinters naar Roeselare, maar houdt rekening met meerdere scenario’s. Moreno Hofland en Barry Markus zijn de rappe mannen van dienst, evenals Tom Van Asbroeck. De Belg kan ook de aanval kiezen en het in een kleine groep afmaken. Daarnaast heeft de gele equipe nog Bert Jan Lindeman, Maarten Tjallingii en Mike Teunissen in de ploeg. Gaat LottoNL-Jumbo hier haar eerste seizoenszege behalen?

Roompot Oranje Peloton rijdt met Johnny Hoogerland als kopman. In het slagveld van de Ronde van Zeeland Seaports heeft hij hardheid opgedaan voor de aankomende klassiekers. Raymond Kreder is de sprinter namens de oranjeploeg, die ook de Zeeuwse eendagskoers uitreed. Daarnaast starten Dylan Groenewegen, Wesley Kreder, Sjoerd van Ginneken, Ivar Slik, Jesper Asseleman en Tim Kerkhof voor Roompot.

PIC524742309

Edvald Boasson Hagen werd dit weekend nog tiende in Milaan-San Remo

Het ambitieuze MTN-Qhubeka komt met de nummer twee van 2014: Tyler Farrar. Ook zijn snelle ploegmaats Theo Bos, Edvald Boasson Hagen, Gerald Ciolek, Matt Goss en Reinardt Janse van Rensburg maken kans namens de Zuid-Afrikaanse ploeg, maar dan moeten zij wel bij de les zijn op de bepalende momenten.

Daarnaast is het uitkijken voor Magnus Cort Nielsen en Adam Blythe van Orica-GreenEDGE, die de Belg Jens Keukeleire als een van hun kopmannen hebben. Katusha beschikt over Alexandr Kolobnev en sprinter Alexander Porsev, terwijl Cannondale-Garmin met Dylan van Baarle één Nederlander opstelt. Kan hij zich laten zien in de voorste regionen? IAM Cycling heeft twee Belgen opgenomen in de selectie: Dries Devenyns en Jonas Van Genechten rijden een thuiswedstrijd.

In het Franse kamp is het bij een sprint uitkijken naar Nacer Bouhanni (Cofidis) en Thomas Voeckler (Europcar) zal zoals altijd zijn neus weer aan het venster steken. In 2013 werd hij in de laatste meters teruggepakt. Gaat hij dit keer wel met de zege naar huis? Wanty-Groupe Gobert heeft meerdere paarden om op de wedden. Björn Leukemans en Marco Marcato willen graag een harde koers, Roy Jans is de spurter van dienst. Bij Southeast is dat Alessandro Petacchi. Gaat de ervaren Italiaan nog een keer een kunststukje opvoeren? Edward Theuns verkeert in de vorm van zijn leven. Kan hij samen met zijn ploeggenoten van Topsport Vlaanderen-Baloise de grote ploegen een hak zetten?

PIC490585492

Nairo Quintana gaat de Vlaamse keien testen

Opvallende naam op de startlijst is Nairo Quintana. De kleine Colombiaan van Movistar bereidt zich hier voor op de kassei-etappe in de Tour de France.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Niki Terpstra
*** Lars Boom, Giacomo Nizzolo
** Matti Breschel, Edward Theuns, Kris Boeckmans
* Edvald Boasson Hagen, Nacer BouhanniTom Van Asbroeck, Tiesj Benoot

Stem nu ook op de WielerFlits Poll in de rechterkolom!

Website organisatie
Deelnemerslijst

Het weer
’s Ochtends en ’s middags is het licht bewolkt met mogelijk een zonnetje door de wolken heen. De temperatuur zal rond de 10 graden Celsius liggen. De wind zal met windkracht drie vanuit het noorden komen.

TV
Sporza zal woensdag vanaf 14.15 uur op Eén live verslag doen van Dwars door Vlaanderen. Michel Wuyts zal samen met Karl Vannieuwkerke het commentaar doen.

RIDE Magazine
76 Reacties
Sorteer op:
23 maart 2015 16:09
@sportfan_

Quote:
Ik zie dit wel op een sprint eindigen, want Etixx is niet zo sterk dat ze kunnen wegrijden.


Ik zou de edities 2012 en 2014 eens opnieuw bekijken als ik van jou was.

Je vertelt geen feiten maar onzin. Geen wonder dat je ervan langs krijgt.
23 maart 2015 16:49
'Dit zijn dus de typetjes die deze mooie website langzaamaan een beetje verkrachten'

Gek, dat vind ik nou altijd van de zelfbenoemde pater-familiassen met hun wijzende vingertjes. Als ik normaal moet schrijven mag jij wel eens zo'n McEnroe-zweetband met ijsklonten om je hoofd knopen voordat je op tilt slaat. Ongeacht wie waar precies welke onzin uitslaat.
23 maart 2015 16:52
Nizzolo? In zo'n koers verwacht ik daar niet erg veel van.
23 maart 2015 17:41
@geraint
+1
23 maart 2015 19:55
Etixx gaat voor sprint.. Mark Cavendish doet mee..
23 maart 2015 20:09
Iemand een idee hoe het met Boeckmans gesteld is na zijn val?
Hij was toch aan een erg sterke periode bezig. Als lotto zijnde zou ik niet weten wie te kiezen: Debusschere of Boeckmans.

Verder benieuwd wat Teuns kan.
Ook Bouhanni kan verrassen als je ziet hoe goed hij meeging in MSR.

@Sportfan_
Ik vind je gedrevenheid en enthousiasme heel erg leuk. Maar je blinde haat voor etixx vind ik toch wel storend. Je grote overtuiging dat Lotto-Soudal ze op een hoopje rijdt vind ik ook wat vreemd. Etixx is nog steeds vele malen beter. (Ik ben een erg grote van van Lotto-Soudal maar je moet het toch ook eens wat realistisch kunnen zien he)
23 maart 2015 20:38
Boom, Terpstra, Kwiatkovski, Boasson Hagen of Gatto.

Mijn darkhorse... => Jack Bauer :)
23 maart 2015 22:05
Ik kijk hier vooral uit naar Van Baarle, Hofland, Danny van Poppel en Teunissen. Dat zijn toch zo'n beetje de jongens die over een handvol jaren Terpstra, Boom en Langeveld mogelijk op kunnen gaan volgen als Nederlandse sterkhouders op de kasseien (MvP nog even buiten beschouwing gelaten). Kunnen in dit soort wedstrijden eerder al eens aan het venster verschijnen, dan in de grotere Vlaamse koersen.

Vooral van Van Baarle verwacht ik al een stap dit voorjaar. Maakte ook een sterke indruk in de voorbereidingskoersen en lijkt de belangrijkste knecht voor Langeveld te worden.
24 maart 2015 00:07
@Kobe Gisteravond gelezen dat de schade bij Boeckmans zou meevallen: schaafwonden en een wonde aan de knie, het is maar de vraag of hij 100 % gaat zijn woensdag.
Ik geloof trouwens niet in een massaspurt, wie wil winnen zal Niki moeten kunnen bijhouden (en dan nog voorblijven aan de meet).
24 maart 2015 00:28
Ze verwachten veel buien woensdag. Kansen op een spurt met grote groep worden dan m.i. kleiner. Mijn grote favorieten zijn Boasson Hagen,Terpstra en Gatto. Ik ben ook benieuwd naar het vormpeil van Stijn Devolder. Die kan altijd voor een verrassing zorgen.
24 maart 2015 11:43
Volgens CF start Boasson Hagen niet, dus dat zou een favoriet van velen minder zijn...
24 maart 2015 13:19
Benieuwd of Cavendish iets wil maken van deze wedstrijd of niet. Bij een spurt moet hij altijd in dat uitgedunde peloton aanwezig zijn anders..

Vraag mij ook af of mannen als Burghardt, Boom & Breschel iets zullen proberen, want als ze de sprint afwachten zijn ze geklopt. Ofwel dat Burghardt en Boom in dienst zullen rijden van Drucker en Bozic.

Bo Hagen start idd niet. Alles op Farrar dus.
24 maart 2015 20:53
Ook Hayman afgevoerd zie ik nu. Eer het morgen is kan Terpstra alleen starten denk ik.
24 maart 2015 20:55
En Langeveld rijdt nu ineens wel mee ?
24 maart 2015 22:24
Het is voor ze te hopen dat EQS de apparatuur wat beter op orde heeft dan in MSR, lees net dit toevallig(weet niet of het eerder al voorbij gekomen is):

Zo blijft alleen nog de vraag wat de vier renners in deze Milaan-Sanremo zonder valpartij hadden betekend. Het is sowieso onwaarschijnlijk dat één van hen had gewonnen. ‘Stybar en Kwiatkowski hadden geen radioverbinding met de volgwagen en reden in de verkeerde veronderstelling dat Mark Cavendish nog vooraan in de kopgroep zat. Ze waren niet van plan om in de slotkilometers nog zelf hun kans te gaan.’
24 maart 2015 22:29
@dikkechaap. Gazettepraat, want op site van EQS stond dat ze wisten dan Cav moest lossen. Mijn idee over die oortjes, zolang je niet ziet dat ze uitgetrokken zijn, dan werken ze :p
24 maart 2015 23:36
Ook Petacchi start niet morgen.
25 maart 2015 08:53
Hup Sporza hup.
Verwacht mooie beelden en een spannende koers vandaag.
25 maart 2015 10:00
Hopen op een hattrick voor Terpstra! Bij een uitgedunde groep naar de meet/sprint gun ik het Debusschere!
25 maart 2015 10:22
Debusschere gaat zich hier willen tonen! Hij gaat dit winnen. Er zal wel iemand of een groepje wegrijden, maar het is tegenwind na de bergjes, waardoor dit groepje wel teruggehaald zal worden. Ik zie niemand sneller dan Debusschere hier starten. Het ziet er goed uit voor Lotto - soudal!
25 maart 2015 10:40
Bouhanni rijdt niet, Langeveld wel. Nederlands podium vandaag? ;)

Dark horse (ik zeg t gewoon nog een keer): Senechal.

@sportfan_

Zucht. Niemand sneller dan Debusschere aan de start? Cavendish (toevallig Ettix) is tegenwoordig langzamer dan Debusschere (hè, toevallig Lotto)?
25 maart 2015 10:46
@LyndaLid

Cavendish geraakt niet over al die heuveltjes hoor.. Kom eh..
25 maart 2015 10:50
Dit wordt heus geen sprint hoor (al dacht ik dat van afgelopen zondag ook!). Lekker knallen in de regen en wind vandaag. Terpstra dik favoriet in deze vorm en ook benieuwd naar de lichtere Lars Boom.
25 maart 2015 10:50
Begin van de maand nog met de best twintig over de Kwaremont in Kuurne...Kom eh... zing eens een ander liedje..
25 maart 2015 10:56
@ Sportfan_

Naast wat Vlek zegt; jij stelt dat er niemand sneller start. Wederom kom je niet met feiten maar met onzin.

Reacties zijn gesloten.