Voorbeschouwing: Brand Bier Drielandenomloop 2016

Voorbeschouwing: Brand Bier Drielandenomloop 2016

foto: Marcel Koch

zondag 1 mei 2016 om 06:00

Na de vlakke, windstille Ster van Zwolle en de Philippiense kasseien in de Omloop van de Braakman, is het tijd voor heuvels in de Topcompetitie. In de Brand Bier Drielandenomloop trekt het Nederlandse amateurpeloton door het Limburgse land en krijgt het klassement in de Topcompetitie waarschijnlijk een andere uitstraling. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De geschiedenis van de Drielandenomloop loopt terug naar het jaar 1981. Waar dit normaal gesproken editie 36 had moeten zijn, blaast de organisatie ‘pas’ twintig kaarsjes uit. De koers werd namelijk tussen 1997 en 2014 niet verreden. De Drielandenomloop profileert zich als de zwaarste wedstrijd voor amateurs in Nederland en gezien de namen op de vrij korte erelijst is dat niet geheel verwonderlijk. Jonge renners als Bjarne Riis, Richard Groenendaal, Michael Boogerd, Aart Vierhouten, Danny Nelissen en de toenmalig veelbelovende Limburger Raymond Meijs sieren het palmares.

In 2014 keerde de Drielandenomloop terug op de kalender. Sindsdien kreeg de organisatie twee keer met slecht weer te maken, waardoor het koersverloop dermate zwaar werd dat er respectievelijk maar 33 (twee seizoenen geleden) en 43 (vorig jaar) renners finishten. Sinds vorig jaar maakt de Drielandenomloop deel uit van de hernieuwde Topcompetitie. Net als in 2015, is het de eerste wedstrijd van het regelmatigheidsklassement in Limburg. Toen schopte deze koers de algemene rangschikking na de eerste wedstrijden volledig op z’n kop. Uiteindelijk was het clubrenner Matthijs Eversdijk die er met de zege vandoor ging. De renner van DRC De Mol verraste in de finale de topfavorieten en soleerde knap naar de zege. Enkele weken later maakte hij de overstap naar Join-S|De Rijke.

Eversdijk was de daverende verrassing in 2015 - foto: John Talen

Eversdijk was de daverende verrassing in 2015 – foto: John Talen

Laatste tien winnaars
1990: flag-lu Pascal Meyers
1991: flag-nl Richard Groenendaal
1992: flag-nl Michael Boogerd
1993: flag-nl Aart Vierhouten
1994: flag-nl Lex Nederlof
1995: flag-nl Marc Orsouw
1996: flag-nl Danny Nelissen
1997: flag-nl Raymond Meijs
2014: flag-nl Bert-Jan Lindeman
2015: flag-nl Matthijs Eversdijk

Parcours
Het parcours van de Brand Bier Drielandenomloop is uniek. De route brengt het peloton, zoals de naam al verraadt, in drie landen: voor het overgrote deel in Nederland, maar ook met passages door België en Duitsland. De start en aankomst liggen in de Wilhelminastraat te Bocholtz. Na het startschot trekken de renners direct Duitsland (in totaal veertien kilometer) in, om via een Nederlandse doorsteek van zo’n vijftig kilometer naar België (in totaal 52 kilometer) te trekken.

Op Nederlands grondgebied (in totaal 119 kilometer) staan er vervolgens bekende beklimmingen als de Kruisberg en Camerig op het programma. In totaal wacht het peloton 21 beklimmingen, waar er op elf punten te verdienen zijn voor het bergklassement in de Topcompetitie. Na drie lokale ronden in Bocholtz kennen we na 179 kilometer koers de winnaar van de 2016-editie en de opvolger van Eversdijk.

Animatie van de route door organisatie Topcompetitie

Favorieten
Wat opvalt aan de startlijst is dat er slechts twee renners (Matthijs Eversdijk en Tom Vermeer) aan het vertrek staat die de voorbije twee jaar op het podium stonden. Eversdijk komt terug van bronchitis en is pas op het laatste moment toegevoegd om zijn titel in Zuid-Limburg te verdedigen. Jasper Ockeloen was op zijn beurt de gedoodverfde favoriet, maar hij is actief in de Ronde van Turkije en kan daardoor niet meedoen. Zijn ploeg Parkhotel Valkenburg – die eveneens Jochem Hoekstra mist – en SEG Racing Academy kunnen door meerdere koersen op één dag slechts vijf renners aan de start brengen.

**** flag-nl Coen Vermeltfoort

Vermeltfoort vloerde Reinders in De Braakman - foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Vermeltfoort vloerde Reinders in De Braakman – foto: Léon van Bon/Topcompetitie

De 28-jarige Coen Vermeltfoort lijkt beter dan ooit. De huidige leider in de Topcompetitie wil net als de hieronder genoemde Reinders en zijn Join-S|De Rijke-ploeggenoot Mol de overstap naar de profs maken, maar moet dan aantonen dat hij ook in het zwaardere werk een meerwaarde kan zijn. Er bestaat echter geen vraagteken over de vorm van de voormalig Rabobank-coureur; die is uitstekend, getuige ook zijn sterke sprint in de Volta Limburg Classic. Daarnaast won hij in een sprint á deux met Reinders de Omloop van de Braakman en werd hij tweede achter Jeff Vermeulen in de Ster van Zwolle.

*** flag-nl Elmar Reinders & flag-nl Wouter Mol

Hoe ver rijkt Reinders in Limburg? - foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Hoe ver rijkt Reinders in Limburg? – foto: Léon van Bon/Topcompetitie

In Bocholtz moet ook Elmar Reinders op de afspraak zijn. De renner van Jo Piels is bezig aan een goed en constant niveau. Dat etaleerde hij zaterdag nog, waar hij de Zuid-Oost Drenthe Classic (UCI 1.2-koers) op zijn naam schreef. Met ereplaatsen in de Ronde van Drenthe (1.1, achtste), de Dorpenomloop Rucphen (1.2, negende) en de Arno Wallaard Memorial (1.2, tweede) is zijn vorm echter goed. Vorig jaar ging Reinders kopje onder in Limburg en verloor in de heuvels de aansluiting met Twan Castelijns om de eindzege in de Topcompetitie. Wil Reinders prof worden, dan zal hij dit ook aan moeten kunnen.

Bol, Mol midden) en Vermeltfoort - foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Bol (links) en Mol (midden)- foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Hij mag dan al wel 34 zijn, maar Wouter Mol koestert nog altijd profambities. De voormalig renner van Vancansoleil-DCM heeft de Topcompetitie dan ook met rood omcirkeld in zijn koersagenda. De lange renner uit het Noord-Hollandse Nibbixwoud kan goed uit de voeten in de Nederlandse klassiekers, zeker wanneer zij iets zwaarder zijn. In de (Belgisch-) Limburgse heuvels liet hij de voorbije jaren mooie resultaten zien tijdens Hel van het Mergelland 2009 (derde) en de Ronde van Limburg 2015 (eveneens derde), terwijl hij in de Drielandenomloop van vorig jaar zesde werd. De meeste renners – waaronder Mol en Vermelftfoort – van Join-S|De Rijke hebben een week rust gehad na de Ronde van Kroatië, wat wel eens tot supercompensatie kan leiden.

** flag-nl Merijn Korevaar, flag-nl Ronan van Zandbeek & flag-nl Jarno Gmelich Meijling


De huidige leider in het bergklassement van de Topcompetitie luistert naar de naam Merijn Korevaar. De 21-jarige renner van Rabobank is laatstejaars belofte en wil dus graag een profcontract versieren. Met een achtste plek in de Ster van Zwolle en een veertiende stek in De Braakman, vindt Korevaar zichzelf terug op plek zes in het algemeen klassement van de Topcompetitie. Hij kijkt echter al tegen een achterstand aan van 128 punten op Vermeltfoort, maar 2015 bewees dat men pas ná de Drielandenomloop iets zinnigs kan zeggen over een mogelijke eindoverwinning.

Van Zandbeek in gesprek met speaker Cees Maas - foto: Topcompetitie/Léon van Bon

Van Zandbeek in gesprek met speaker Cees Maas – foto: Topcompetitie/Léon van Bon

Ronan van Zandbeek deed afgelopen winter een stapje achteruit door Join-S|De Rijke om te ruilen voor clubteam Willebrord Wil Vooruit. De 27-jarige  wegrenner annex mountainbiker voelt zich in zijn sas zodra de weg omhoog loopt, waardoor hij in de Limburgse heuvels zeker zijn partij mee moet kunnen blazen. Dit seizoen is hij lastig te peilen, al was hij in het clubcriterium Grote Ronde van Gerwen zevende. Vorig jaar werd hij daar negende, gevolgd door een vierde plek in de Drielandenomloop. Met een top-10 notering zou hij zich nu eigenaar maken van de blauwe trui voor beste clubrenner. Op Koningsdag nam Van Zandbeek tijdens het criterium Ronde van ‘s-Gravendeel nog de maat van Vermeltfoort.

Metec-TKH rekent op Gmelich Meijling - foto: Metec-TKH p/b Mantel

Metec-TKH rekent op Gmelich Meijling – foto: Metec-TKH p/b Mantel

Ploegleider Adri van Houwelingen vertelde in de jongste WielerFlits Live dat bij zijn ploeg Metec-TKH vier renners een doel wilden maken van de Topcompetitie. Namen noemde hij niet, mede omdat de prestaties in de Topcompetitie-koersen nog niet heel denderend waren. Jarno Gmelich Meijling moet echter zijn mannetje kunnen staan in de Brand Bier Drielandenomloop. Zijn seizoen is – een dagzege in de Volta ao Alentejo daargelaten – eveneens nog niet heel denderend, maar met een vijfde plek in de editie van 2014 bewees Gmelich Meijling wel dat hij mee kan in de Drielandenomloop.

* flag-nl Rick Ottema, flag-nl Mike Terpstra, flag-nl Martin Kelderman & flag-nl Derk-Abel Beckeringh

Zet Ottema zijn ontwikkeling ook door in de Limburgse heuvels? - foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Zet Ottema zijn ontwikkeling ook door in de Limburgse heuvels? – foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Bij Baby-Dump hoopte men met Rick Ottema een waardige opvolger van Twan Castelijns in huis te hebben gehaald. De 23-jarige Muntendammer lijkt na een aantal jaar voor Belgische formaties te hebben gereden, een flinke stap te hebben gezet in zijn ontwikkeling. Afgelopen woensdag nog won hij de Koningsronde van Beilen, waarmee hij liet zien goed in vorm te zijn. De Drielandenomloop reed hij echter nog nooit, maar twee jaar terug was hij al wel eens veertiende in de zware Eurode Omloop. De andere Continental-teams zijn dus gewaarschuwd.

Mike Terpstra reed vorig jaar nog voor Roompot-Oranje Peloton in de Amstel Gold Race - foto: Marcel Koch

Mike Terpstra reed vorig jaar nog voor Roompot-Oranje Peloton in de Amstel Gold Race – foto: Marcel Koch

Bij Wielerploeg Groot-Amsterdam is Mike Terpstra de kopman. Het jongere broertje van Nederlands kampioen Niki Terpstra reed in 2015 in dienst van Roompot-Oranje Peloton een aantal goede resultaten in heuvelachtige, veelal buitenlandse koersen. Inhoud lijkt hij dan ook genoeg te hebben, waardoor Terpstra wel eens de volgende clubrenner kan zijn die de Brand Bier Drielandenomloop op zijn naam brengt. Zijn nadeel is echter dat hij niet zoals Eversdijk op zijn onbekendheid kan gokken, want als Terpstra vertrekt zullen er meer dan waarschijnlijk renners op zijn wiel springen.

Martin Kelderman tijdens de klimtijdrit op de Camerig, vorig jaar - foto: Topcompetitie

Martin Kelderman tijdens de klimtijdrit op de Camerig, vorig jaar – foto: Topcompetitie

We blijven bij WorldTour-familiebanden. Martin Kelderman is namelijk de oudere broer van LottoNL-Jumbo-renner Wilco. De 29-jarige Martin komt uit voor de opleidingsploeg van de WorldTour-formatie, namelijk LottoNL-Jumbo-WV De Jonge Renner. Martin Kelderman is een renner die vaak de aanval zoekt en eveneens tot de betere Nederlandse amateurrenners behoort. De voorbije weken moest hij terugvechten van een snee in zijn kuit, die hij bij een val in de laatste honderden meters van de Omloop van de Veenkoloniën opliep. Daar had hij anders meegedaan voor de winst.

Kan Beckeringh de grote belofte die hij was invullen? - foto: Youri IJnsen/WielerFlits

Kan Beckeringh de grote belofte die hij was invullen? – foto: Youri IJnsen/WielerFlits

Jarenlang was hij een van de grotere klimbeloftes van Nederland, reed zelfs tweemaal de Tour de l’Avenir en werd even zo vaak bijna smekend door Rabobank binnengehaald. Derk-Abel Beckeringh (23) stemde twee keer in met een aanbod van de opleidingsploeg, maar gaf dat contract twee keer al snel terug vanwege studieverplichtingen. In Luik-Bastenaken-Luik U23 2014 eindigde hij achter mannen als Dylan Teuns, Loïc Vliegen, Tiesj Benoot en Floris De Tier nog als tiende. Hij bleef in Luik onder meer huidig U23-wereldkampioen Kévin Ledanois, Pierre Latour, Guillaume Martin, Floris Gerts, Magnus Cort Nielsen, Sam Oomen en Louis Vervaeke voor, om maar wat namen te noemen.

Outsiders
Omdat er een uitgesproken topfavoriet mist voor de Brand Bier Drielandenomloop, bestaat de kans dat er net als vorig jaar een outsider of totaal onbekende met de zege aan de haal gaat. Bij Join-S|De Rijke zijn dat onder meer uittredend winnaar Matthijs Eversdijk en Jetse Bol, terwijl Jo Piels met Stefan Poutsma, Twan Brusselman en Twan van den Brand ook meerdere ijzers in het vuur heeft. Voor sprinter Jeff Vermeulen lijkt het Limburgse werk er te veel aan te zijn. Bij SEG Racing Academy mag men het meest verwachten van de Australiër Freddy Ovett, terwijl Rabobank ook kan rekenen op Hartthijs de Vries en Dylan Bouwmans, die onlangs een sterke La Doyenne U23 reed.

Kan sprinter Vermeulen het klimgeweld overleven? - foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Kan sprinter Vermeulen het klimgeweld overleven? – foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Baby-Dump heeft als gezegd met Tom Vermeer de nummer twee van 2014 in de gelederen. Bij Metec-TKH moet men ook Oscar Riesebeek en Tijmen Eising in de gaten houden, terwijl Thijs Zonneveld net als mountainbiker Milan Vader zijn opwachting mag maken bij Parkhotel-Valkenburg. Van de clubrenners verdienen Jelmer Asjes (Wielerploeg Groot-Amsterdam, vorig jaar achtste), Bob Schoonbroodt (TWC Maaslandster Zuid-Limburg, tiende in 2014) en het Willebrord Wil Vooruit-duo Koen van de Klundert en Rob van Broekhoven (nummer zestien en 27 van 2015) een eervolle vermelding. De laatste genoemde is – net als zijn ploeggenoot Lars van der Poel – een neefje van David en Mathieu van der Poel. Bij West-Frisia maakt bovendien WielerFlits-redacteur Luuk van der Meer zijn Topcompetitie-debuut.

Favorieten  volgens WielerFlits
**** Coen Vermeltfoort
*** Elmar Reinders & Wouter Mol
** Merijn Korevaar, Ronan van Zandbeek & Jarno Gmelich Meijling
* Rick Ottema, Mike Terpstra, Martin Kelderman & Derk-Abel Beckeringh

Website organisatie
(Voorlopige) Deelnemerslijst

Weer & TV
De weersverwachting aankomende zondag in en rond Bocholtz is aardig, getuige het cijfer zeven van Weeronline. Het kwik stijgt ’s middags tot dertien graden Celsius, terwijl het matig waait aan windkracht drie uit het zuiden. Hoewel er 65% kans is op neerslag, lijken de renners het droog te houden. De koers is niet via de TV te zien, al kun je de wedstrijd wel besproken middels de Volg Hier van WielerFlits. Aankomende dinsdag in WielerFlits Live zie je de eerste beelden van de Brand Bier Drielandenomloop, die twee uur na de koers ook op de website van de Topcompetitie verschijnen. Aankomende donderdag is om 20.00 op Eurosport 1 een ruime samenvatting van 24 minuten te zien.

Dit artikel delen:

3 Reacties

Romāns Vainšteins 30 april 2016 om 21:46

Ziet er leuker uit dan de AGR dat profiel !

0
Don Hamstre 30 april 2016 om 22:14

Wel jammer dat ze niet over het drielandenpunt rijden, maar desalniettemin een prachtige route!

0
matwiel 1 mei 2016 om 06:55

Edit redactie: Scherp! We hebben het aangepast!

0

Headlines

Populair

Materiaalzone