Voorbeschouwing: Arno Wallaard Memorial 2019

Voorbeschouwing: Arno Wallaard Memorial 2019

foto: Holland Cup

zaterdag 20 april 2019 om 08:00

De mooiste polderkoers van Nederland vertrekt in Meerkerk! De prachtige polder tussen de Waal en de Lek is zaterdag het decor van weer een nieuwe editie van de Arno Wallaard Memorial, die sinds het overlijden van wielrenner Arno Wallaard jaarlijks wordt georganiseerd. Wie stoempt dit jaar naar de overwinning? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Wie op een willekeurige zondag de fiets pakt en de polders van de Alblasserwaard binnentrekt, zal niet alleen maar heel véél prachtige molens, heel rustige dijken en het blinkende water van de Lek tegemoet fietsen, maar ook heel veel andere (bekende) wielrenners! De Alblasserwaard is een rustend middelpunt van het drukke Nederland.

Arno Wallaard was één van de coureurs die men tot een aantal jaar geleden tegen had kunnen komen op één van de dijken, of in één van de dorpjes die de omgeving rijk is. De uit Noordeloos afkomstige Wallaard, die op het punt stond zijn profdebuut te maken voor Skil-Shimano, kwam echter op 26-jarige leeftijd door een hartstilstand veel te vroeg om het leven.

Het overlijden van de gewaardeerde wielrenner sloeg in de normaal zo rustige polder in als een bom: plots stormde het in de Alblasserwaard. De familie Wallaard sloeg in de periode na het overlijden de koppen bij elkaar, op zoek naar een passende herdenking van Arno Wallaard. Die werd gevonden in de Omloop van Alblasserwaard. Sinds 2007 gaat deze koers door het leven als de Arno Wallaard Memorial. De rust keerde na het overlijden van Wallaard langzaamaan weer terug in de polder, maar jaarlijks – ergens halverwege april – doemt de storm weer op: het is koers!

Eenmaal per jaar is het koers in de normaal zo rustige polder! – foto: Holland Cup

Hoewel de koers vlak is, eindigt het bijna nooit in een massasprint. Altijd weet een aantal renners zich wel van de rest van het peloton te ontdoen. Vraag dat maar aan Edvin Wilson, die in 2014 wegreed uit de kopgroep en vervolgens solo Meerkerk binnenreed.  De Zweed is één van de buitenlanders die de Hollandse koers de afgelopen jaren op zijn naam schreef. In de jaren die volgden waren het de Belg Timothy Stevens en de Duitser Joshua Huppertz die de Nederlanders op hun stuur deden slaan van frustratie.

Vooral de overwinning van Stevens in 2017 moet pijn hebben gedaan. In dat jaar wist de Belg samen met René Hooghiemster en Sjoerd Kouwenhoven uit handen te blijven van een aanstormende Fabio Jakobsen, die heel graag eens zijn thuiskoers op zijn naam had willen schrijven. Zou de sprinter, die de wedstrijd bij de junioren wel wist te winnen, ooit nog een kans krijgen?

Zal Fabio Jakobsen de Arno Wallaard Memorial ooit nog eens winnen? – foto: SEG Racing

Laatste tien winnaars Arno Wallaard Memorial
2018: flag-de Joshua Huppertz
2017: flag-be Timothy Stevens
2016: flag-nl Maarten van Trijp
2015: flag-nl Jasper Bovenhuis
2014: flag-se Edvin Wilson
2013: flag-nl Coen Vermeltfoort
2012: flag-nl Dylan van Baarle
2011: flag-nl Arne Hassink
2010: flag-nl Stefan van Dijk
2009: flag-nl Lieuwe Westra


Vorig jaar

De overwinning in de Arno Wallaard Memorial van vorig jaar ging verrassend naar de Duitser Joshua Huppertz. De coureur van Lotto-Kern Haus was in een sprint met vijf coureurs man-in-vorm Cees Bol en Dion Beukeboom te slim af. De vijf waren in de finale weggereden uit een onrustig peloton, waarin al uren werd geprobeerd een beslissing te forceren. Rui Oliveira en Wim Kleiman, die in de slotkilometers nog in de tegenaanval gingen vanuit het peloton, kwamen te laat, maar wisten wel nog uit handen te blijven van een uitgedund peloton. In de achtergrond bleek Maarten van Trijp de snelste te zijn voor een ereplaats.

Top-5 Arno Wallaard Memorial 2018
1. flag-de Joshua Huppertz (Lotto-Kern Haus)
2. flag-nl Cees Bol (SEG Racing Academy)
3. flag-nl Dion Beukeboom (Vlasman)
4. flag-nl Tim Kerkhof (DESTIL-Parkhotel Valkenburg)
5. flag-be Michiel Dieleman (Cibel-Cebon)


Parcours

De coureurs die zaterdag aan de start staan van de Arno Wallaard Memorial met het idee dat zij een dag lang in de buik van het peloton rustig mee kunnen peddelen, om vervolgens in een sprint toe te slaan, komen bedrogen uit. Hoewel de polderkoers – op een enkele dijk na – nauwelijks hoogtemeters kent, zal menig renner al vroeg in de wedstrijd met zijn tong over het stuur heen hangen.

De vele dijken, de open vlaktes, de smalle wegen, maar bovenal de wind maken de Arno Wallaard Memorial tot één van de zwaardere eendagswedstrijden in Nederland! Als de start van deze 184 kilometer lange wedstrijd is gegeven in Meerkerk, zal het niet lang duren voordat het peloton de Lekdijk oprijdt; de dijk die door renners uit de buurt weleens de “moeilijkste beklimming van Nederland” wordt genoemd.

Die “beklimming” is op een windstille dag een normale dijk, maar kan als het waait bij menig coureur voor een vervelende dag zorgen. Hier is het oppassen voor waaiers, die hier in het verleden in veelvoud zijn getrokken. Als bij Groot-Ammers de Lekdijk vaarwel wordt gezegd, gaat het via smalle polderweggetjes en polderdorpjes als Bleskensgraaf, Molenaarsgraag en Hoogblokland (waar de gebroeders Van den Dool wonen) weer richting Meerkerk. Eenmaal daar aangekomen zullen zij de ronde nog een keer rijden.

foto: Holland Cup

Als deze grote ronde afgelegd is, hebben de coureurs inmiddels 152 kilometer in de benen zitten. Alleen de renners met goede benen zullen dan nog in het peloton zitten en de sterksten zullen zich dan ongetwijfeld al een keer getoond hebben. Vijf lokale omlopen van 6,5 kilometer hebben zij daarna nog de tijd om zich te onderscheiden van de rest van het peloton. De finish is – na twee haakse bochten naar links in de slotkilometer – in de smalle straten van Meerkerk.

Start: 14.30 uur
Finish: 18.20-18.40 uur


Favorieten

De organisatie van de Arno Wallaard Memorial heeft in tegenstelling tot vorig jaar geen ProContinental-team aan de start weten te krijgen van de polderkoers. Toch is het deelnemersveld zeker niet zwak te noemen, integendeel zelfs: er staan genoeg renners aan de start die zeker niet zouden misstaan op ProContinental-niveau.

Wie naar de deelnemerslijst kijkt, zal dat beamen: Teams als SEG Racing Academy halen het niveau van de wedstrijd flink omhoog. De topfavoriet voor de Arno Wallaard Memorial moet dan ook absoluut bij hen gezocht worden – en dat in een weekend waarin zij ook nog eens aan de start staan van Luik-Bastenaken-Luik U23.

Maar wie is dan de topfavoriet? Die luistert naar de naam Alberto Dainese. De Italiaan, die vorig jaar Dylan Groenewegen al eens klopte in de Gooikse Pijl, is de snelste renner aan de start. En dat terwijl hij ook nog eens onderdeel uitmaakt van de beste ploeg. SEG Racing Academy zal er dus alles aan doen om de rappe Italiaan in kansrijke positie in Meerkerk af te zetten, om daar na een krachtsexplosie de wedstrijd op zijn naam te schrijven.

Sprinter Alberto Dainese namens SEG in de Tacx Pro Classic – foto: Cor Vos

Als de groep bij elkaar blijft – en met de verwachte weersvoorspelling lijkt dat te gebeuren – dan zal ook een andere topfavoriet bereid zijn om een offer te maken voor de kopman van SEG Racing Academy. Jordi Meeus, die al een profoverwinning op zijn naam heeft staan, is ook dit seizoen weer in vorm, getuige zijn overwinning afgelopen weekend in de GP Tombroek. Hoewel de Belg misschien iets minder rap is dan Dainese, zal hij alle ruimte krijgen om mee te glippen met één van de aanvallen in de finale die er ongetwijfeld zullen komen. Mocht dat niet gebeuren, dan zal hij Dainese proberen aan de overwinning te helpen. Ditzelfde geldt voor Jesper Rasch of Marten Kooistra. Rasch kan in potentie uitgroeien tot één van de snelste Nederlandse sprinters. De afgelopen weken liet Rasch zich al zien in diverse wedstrijden. Kan hij het ook al op dit niveau?

Er zijn veel andere aanwezige ploegen die SEG Racing Academy het vuur na aan de schenen kunnen leggen. Wat te denken van bijvoorbeeld Alecto? De geteisterde ploeg (Robbert de Greef ligt nog altijd in kunstmatige coma) bezit met Coen Vermeltfoort misschien wel de beste Nederlandse Continental-coureur. Vermeltfoort is rap, sterk en draagt een hoop ervaring met zich mee. Hij won dit jaar al in de Ster van Zwolle, de Ronde van Groningen en de Dorpenomloop Drenthe. Aankomende zaterdag zou daar best eens de Arno Wallaard Memorial bij kunnen komen.

Coen Vermeltfoort schreef dit jaar de Ster van Zwolle op zijn naam – foto Cor Vos

De afgelopen twee jaren ging de overwinning in de Arno Wallaard Memorial naar een buitenlander. Wie naar de startlijst kijkt, ziet dat ook dit jaar weer een hoop Europese UCI-ploegen aan de start staan. Welke coureurs zouden dit jaar met de zege aan de haal kunnen gegaan? Meer dan genoeg. Niet alleen oud-winnaars Timothy Stevens en Joshua Huppertz staan aan de start met veel ambitie, maar ook een coureur als Jonas Rutsch, die voor dezelfde ploeg als Huppertz rijdt. De pas 21-jarige Duitser bewees met een vijfde plaats in de Ronde van Vlaanderen U23 en winst in de Kattekoers/Gent-Wevelgem dat hij een man voor de toekomst is. Kan hij ook de Alblasserwaardse polder aan?

Alexander Krieger is een andere naam die zomaar eens de volgende in het lijstje Stevens en Huppertz kan worden. De 27-jarige Duitser van Leopard is een garantie voor een top-10-klassering en zou met zijn ervaring en koersinzicht zomaar eens de overwinning kunnen grijpen in de Arno Wallaard Memorial. Renners als Matthew Walls, Michiel Dieleman en Rory Townsend zijn andere gevaarlijke kanshebbers.

Bas van der Kooij flirtte onlangs openlijk met Corendon-Circus en dat deed hij niet voor niks. De coureur van Monkey Town-à Bloc denkt toe te zijn aan de stap hogerop. Afgelopen seizoen reed Van der Kooij al een aantal mooie ereplaatsen bij elkaar (hij werd bijvoorbeeld vierde in de Veenendaal-Veenendaal Classic) maar dit jaar lijkt de 23-jarige Nederlander opnieuw een stap te hebben gemaakt. Een overwinning boekte Van der Kooij al in de Tour of Antalya, een nieuwe UCI-zege in de Arno Wallaard Memorial zou zijn profambities alleen maar meer kracht bijzetten.

Wat kan sprinter Bas van der Kooij? – foto: Cor Vos

Mocht Van der Kooij het zaterdag niet kunnen, dan zijn daar altijd nog ervaren Rick van Breda of Wim Kleiman. Van Breda is nog altijd één van de sterkste Continental-coureurs, maar hij heeft afstand gedaan van zijn profambities om zich te richten op een maatschappelijke carrière. In de Omloop van de Glazen Stad bewees de Nederlander echter het nog altijd te kunnen.

Een overwinning in de Arno Wallaard Memorial zou voor teams als Metec-TKH, Vlasman en BEAT erg belangrijk zijn. Maar hebben zij ook coureurs die zich in dit geweld kunnen mengen? Die hebben ze zeker. Bij Metec-TKH is het vooral uitkijken naar man-in-vorm David Dekker. Dekker vierde dit jaar al feest in de Omloop van de Houtse Linies en in Brussel Opwijk. Een valpartij in Le Triptyque des Monts et Chateaux verpestte echter de voorbereiding op de Arno Wallaard Memorial. De goede vorm en de goede moraal gaan echter niet zomaar weg, evenals zijn rappe benen. De kans dat je Dekker in volle finale nog tegen zal komen, is dus groot. Hetzelfde kan gezegd worden over zijn ploeggenoot Marijn van den Berg, die onlangs dertiende werd in de Ronde van Vlaanderen U23.

Piotr Havik in actie – foto: Marcel Koch (archief)

Bij BEAT is het vooral uitkijken naar Piotr Havik, die nog altijd hoopt de sprong te maken naar het hoogste niveau. Havik is misschien niet de snelste renner van het peloton, maar wel beresterk. Een late uitval zou de Nederlander (net als in de Ronde van Overijssel vorig jaar) wel eens de zege kunnen brengen. Martijn Budding en Luuc Bugter zijn de andere kopmannen van BEAT. Beau Duvigneau, die indruk maakte in de Ster van Zwolle, en Kelvin van den Dool, die bij Hoogblokland langs zijn huis fietst, zijn tenslotte de namen bij Vlasman die in de gaten gehouden moeten worden.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Alberto Dainese
*** Jordi Meeus, Coen Vermeltfoort
** Bas van der Kooij, Jonas Rutsch, Alexander Krieger
* David Dekker, Jesper Rasch, Piotr Havik, Rick van Breda

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en TV

Met een temperatuur van 22 graden Celsius en geen wolkje aan de hemel kan gezegd worden dat het voor de renners een aangename dag koersen in de Alblasserwaard wordt. Het is echter nooit de regen of de temperatuur die het verschil in deze polderkoers maakt, maar de wind. Windkracht 3 op de schaal van Beaufort is genoeg om een waaier te trekken, maar of dat genoeg is om het peloton in stukken uiteen te slaan, valt nog maar te betwijfelen.

De wedstrijd kan bekeken worden via een livestream die door de wedstrijdorganisatie gefaciliteerd wordt. Voor liefhebbers van de radio is regionale omroep Radio M Utrecht bij de koers met live flitsen.


Dit artikel delen:

4 Reacties

DeTourwinjeinbed 18 april 2019 om 09:42

Mooie koers! Ik kijk er weer naar uit :)

0
Adelaar 18 april 2019 om 10:47

Niet alleen de mooiste Polderkoers van Nederland, maar gewoon 1 van de allermooiste koersen van Nederland. Ook altijd prachtig in beeld gebracht via die livestream. Ik ga zeker kijken!

0
Jungle Man 18 april 2019 om 12:53

Ik dacht dat Lieuwe Westra, wegens het kopen van de zege destijds als winnaar was geschrapt?

0
brambino 18 april 2019 om 23:10

De zaak Westra was mediagedoe, de organisatie heeft nooit de uitslag willen wijzigen.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone