Bas van der Kooij doet open sollicitatie: “Corendon-Circus lijkt me heel mooie ploeg”

Bas van der Kooij doet open sollicitatie: “Corendon-Circus lijkt me heel mooie ploeg”

foto: Cor Vos

donderdag 11 april 2019 om 12:00

Bas van der Kooij had afgelopen winter gehoopt de stap naar de profs te maken. Na het NK op de weg – waar hij vijfde werd tussen de profs – was er wel heel eventjes contact met Roompot-Nederlandse Loterij, maar daar bleef het bij. De 23-jarige Schiedammer besloot echter wel van ploeg te wisselen. Hij stapte over van Alecto naar Monkey Town-à Bloc. Bij de formatie van Paul Tabak kan de tweedejaars elite een internationaler programma rijden. “Ik reed te weinig UCI-koersen om mezelf te laten zien”, vertelt hij aan WielerFlits.

Sprint als voordeel
De laatste jaren zijn er meer renners in de positie van Van der Kooij geweest. Denk maar eens aan de inmiddels gestopte Joey van Rhee en Jasper de Laat, maar ook aan Piotr Havik van BEAT Cycling. “Allemaal goede renners”, vindt de Monkey Town-renner. “Maar een échte kernkwaliteit hebben zij niet; ze blinken nergens in uit. En ik heb dat wel. Ik kan rekenen op mijn sprint. Natuurlijk moet je uitslagen rijden om in aanmerking te komen voor de profs, maar een sprint is wel een kwaliteit waar ploegen iets aan hebben. Dat is mijn voordeel.”

Hij etaleerde zijn kunsten dit voorjaar tijdens de Tour of Antalya (UCI 2.2). In de eerste etappe werd hij nog derde achter niemand minder dan Mathieu van der Poel. Een dag later won Van der Kooij wel en pakte hij de leiderstrui. “Ik kom redelijk makkelijk een aantal klimmetjes over”, beschrijft hij zichzelf. “Op pure snelheid kan ik iets minder mijn mannetje staan, maar na een zware koers dus wel. Met wat voor renner je mij het beste kunt vergelijken? Dan moet je denken aan John Degenkolb of Alexander Kristoff, dat soort types.”

Corendon-Circus
Van der Kooij nam na de Turkse rittenkoers ietsjes gas terug. De komende maand staan er voor hem een aantal belangrijke koersen op het programma. “Ik wilde meteen goed uit de winter komen. Dat is gelukt. Ik heb nu mijn weg uitgestippeld tot het NK op de weg. Op mijn kalender heb ik bij een aantal wedstrijden een stipje gezet. Dat zijn Flèche du Sud (2.2), de ZLM Tour (2.1), de Rutland-Melton Cicle Classic (1.2), de Himmerland Rundt (1.2) en de Ronde van Limburg (1.1). Dat zijn wedstrijden waar ik me kan tonen. Een redelijk niveau, maar niet direct met super veel profploegen.”

Voor de Zuid-Hollander is het dit seizoen wel het jaar van de waarheid. “Hoe ouder je bent, hoe lastiger het is. Profploegen willen nu eenmaal liever jongere renners, omdat ze die beter kunnen kneden. Dus dit jaar is wel het belangrijkste jaar voor mij.” Van der Kooij heeft al wel nagedacht over zijn toekomst. “Ik heb een verleden in het mountainbiken en ik heb in de winter ook altijd lekker crossjes gereden om fit te blijven. Dus wat dat betreft zou ik mezelf graag bij Corendon-Circus zien willen rijden. Dan kan ik alles combineren en een goed programma rijden, dat lijkt me mooi.”


Dit interview had je al kunnen lezen in onze rubriek WielerFlits Nationaal, waarin we wekelijks het laatste nieuws uit het continentale peloton bundelen.

Dit artikel delen:

7 Reacties

Emergo 11 april 2019 om 15:45

Dat is nou de echte hartelijke Limburgse vriendelijkheid.

Dark Noise 11 april 2019 om 16:08

Ik denk dat Corendon vanaf volgend jaar zich enkel zal versterken met renners van een iets hoger niveau, dit jaar zou hij niet misstaan hebben.

Zjoske 11 april 2019 om 16:11

Moet dit nou? Wat een onnodige aggressie.

Binda 11 april 2019 om 16:27

Ik vind die baard hem juist wel goed staan. Ik denk niet dat het daar op misloopt. Er zijn meerdere bebaarde renners in het peloton.

Tinus 11 april 2019 om 17:42

Deze opmerking doet mee met de alleronzinnigsten van het jaar.

On-topic: ik denk dat momenteel zo’n beetje iedere renner van dat niveau heel graag bij Corendon fietst. Niet alleen voor de stap, maar ook omdat er nog best wat te vieren valt. Daar wil je bij zijn.

Joachim Agostinho 11 april 2019 om 17:51

Voor straf in één keer een Limburgse koeienvlaai opeten.

Spurter 18 juni 2019 om 17:52

Die baard op de ploegfoto, dat kan niet he :)

Ontopic dan. Denk dat hij tekort komt. Aardige sprinter voor het niveau waar hij nu rond rijdt. Zie ‘m geen sprints winnen een niveautje hoger.

Headlines

Populair

Materiaalzone