Voorbeschouwing: Amstel Gold Race 2019

Door , zondag 21 april 2019 om 07:00
Voorbeschouwing: Amstel Gold Race 2019

foto: Cor Vos

De heuvelspecialisten zijn al enkele dagen ontwaakt uit hun winterslaap. Vergeet de Muur van Geraardsbergen, Oude Kwaremont en Carrefour de l’Arbre. Het is tijd voor de Camerig, Keutenberg én Cauberg! Wie wint zondag de 54e editie van de Amstel Gold Race? Mathieu van der Poel? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

Nee, de Amstel Gold Race is geen Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix. Toen Rik Van Looy in 1962 de 46e editie van Vlaanderens Mooiste wist te winnen, bestond de Limburgse klassieker nog niet eens. Des te knapper dat de ‘Gold Race’ – nu, bijna zestig jaar later – een prestigieuze wedstrijd is. Wie de Amstel Gold Race zegt, zegt klimmen. Zegt draaien en keren. Zegt de Keutenberg. Maar zegt toch vooral de Cauberg. Wie deze 265,7 kilometer lange wedstrijd weet te winnen, mag zich met recht een hele goede wielrenner noemen.

Gerrie Knetemann is weer terug! En hoe! – foto: Cor Vos

Maar hoe kwam men op het idee om een wielerkoers te organiseren in Zuid-Limburg? De credits gaan naar Herman Krott en Ton Vissers, twee legendarische ploegleiders uit de Nederlandse wielersport. Krott en Vissers wilden een wielerklassieker op eigen bodem organiseren. Bierbrouwer Amstel zag dit idee wel zitten. Immers, op welke manier kon je nu beter reclame maken voor het gouden goedje! En dus kregen de twee organisatoren de (financiële) kans om een wielerwedstrijd te organiseren.

Aanvankelijk was het plan om het peloton te laten koersen tussen Amsterdam en Maastricht. Wegens verkeerstechnische moeilijkheden bleek dit echter niet mogelijk, waardoor er werd gekozen voor Breda als startplaats van de allereerste Amstel Gold Race. Krott en Visssers hadden enkele grote kampioenen weten te verleiden tot een tochtje naar Zuid-Limburg. Zo stonden onder meer vijfvoudig Tourwinnaar Jacques Anquetil, zijn grote uitdager Raymond Poulidor en Nederlandse trots Jan Janssen aan het vertrek.

Michael Boogerd en Lance Armstrong op weg naar de finish in 1999 – foto: Cor Vos

De winnaar heette echter Jean Stablinski. De Fransman versloeg in Meerssen na 302(!) kilometer de Belg Bernard Van De Kerckhove in een sprint-à-deux. Krott en Vissers zagen dat het goed was, aangezien er met Stablinski een oud-wereldkampioen op het hoogste schavotje stond. Het bleek het begin van iets moois. In de daaropvolgende jaren zegevierden grote kampioenen in Meerssen: Eddy Merckx, Freddy Maertens, Bernard Hinault… Maar er was ook vaak Nederlands succes. In totaal wonnen er maar liefst zeventien thuisrijders, waardoor Nederland aan kop gaat met meeste zeges in de Amstel Gold Race.

Wie er allemaal wonnen? Denk aan Arie den Hartog, Steven Rooks, een 40-jarige Joop Zoetemelk en Adrie van der Poel. Maar twee Nederlanders verdienen extra aandacht. Gerrie Knetemann (Andere Tijden Sport zond onlangs een documentaire over hem uit) zegevierde tweemaal in de AGR, maar zijn overwinning in 1985 roept nog altijd bijzonder veel emoties op. Twee jaar daarvoor werd er nog gevreesd voor zijn leven na een zware val in de Ronde van België. ‘De Kneet’ wist zich echter terug te knokken, waarna het gebeurde op 27 april 1985.

Philippe Gilbert won ook in zijn wonderjaar de Amstel – foto: Cor Vos

De 34-jarige Knetemann komt solo aan in Meerssen, de handen in de lucht, winnend! Na afloop barst hij in tranen uit. “Ik ben de gelukkigste mens ter wereld”, vertelt hij in gesprek met Mart Smeets. Het is een interview dat deel uitmaakt van de canon van de (vaderlandse) wielersport. En die andere Nederlander? We hebben het – uiteraard – over Jan Raas, ‘mister’ Amstel Gold Race. De eigenzinnige Zeeuw won de Limburgse klassieker liefst vijfmaal. Tegenwoordig zijn ‘we’ al blij met één zege.

Erik Dekker is namelijk de laatste Nederlander die de Amstel Gold Race wist te winnen. De Drentenaar verwees in 2001 Lance Armstrong naar de dichtste ereplaats. Sindsdien wacht het thuisland op een nieuwe overwinnaar. Dat is wellicht ook niet zo gek, gezien de parcourswijzigingen. In 1991 verhuisde de finish van Meerssen naar Maastricht, om tien jaar later te kiezen voor een aankomst op de Cauberg. Hierdoor werd de Amstel steeds meer een ‘wacht- wacht-poef’ wedstrijd. En kregen we vaak een puncheur als winnaar.

We zullen ook dit jaar geen machtssprint op de Cauberg te zien krijgen – foto: Cor Vos

Zo zegevierden Davide Rebellin, Danilo Di Luca, Fränk Schleck en Damiano Cunego. Vaak ook ten koste van een Nederlander, zoals Michael Boogerd (zijn podiumplaatsen zijn niet op één hand te tellen) en Karsten Kroon. Dé koning van de Cauberg is echter Philippe Gilbert. De Belg kwam in 2010, 2011 en 2014 als eerste boven. Gilbert won de Gold Race nog een vierde keer, maar niet dankzij een krachtsexplosie op de Cauberg. De organisatie had het parcours weer flink op de schop genomen. Maar daarover later meer.

Laatste tien winnaars Amstel Gold Race
2018: flag-dk Michael Valgren
2017: flag-be Philippe Gilbert
2016: flag-it Enrico Gasparotto
2015: flag-pl Michał Kwiatkowski
2014: flag-be Philippe Gilbert
2013: flag-cz Roman Kreuziger
2012: flag-it Enrico Gasparotto
2011: flag-be Philippe Gilbert
2010: flag-be Philippe Gilbert
2009: flag-ru Sergey Ivanov


Vorig jaar

Koersdirecteur Leo van Vliet lijkt de gouden formule te hebben gevonden, want de 53e uitgave van de Amstel Gold Race was bijzonder enerverend. Het was een editie met een speciaal randje, aangezien Bram Tankink afscheid nam van het Limburgse (wieler)publiek. De 39-jarige renner maakte deel uit van de vroege vlucht, samen met onder meer Oscar Riesebeek, Lawson Craddock en Preben Van Hecke.

De overgebleven vluchters hielden bijzonder lang stand. Sterker nog: Craddock, Riesebeek en Van Hecke reden na de laatste keer Cauberg nog van voren. Zij kregen het gezelschap van acht toppers: Peter Sagan, Alejandro Valverde, Julian Alaphilippe, Tim Wellens, Roman Kreuziger, Enrico Gasparotto, Jakob Fuglsang en Michael Valgren. De winnaar moest vooraan worden gezocht, aangezien de achtervolgers niet meer wisten terug te keren.

Peter Sagan was vorig jaar een van de hoofdrolspelers – foto: Cor Vos

Valverde wist nog nooit de Amstel Gold Race te winnen, maar de Spanjaard leek klaar voor zijn eerste zege. De kopman van Movistar maakte indruk op de vele Limburgse heuvels. Hij wist de concurrentie er onder druk te zetten, maar Sagan en Alaphilippe weigerden te plooien. Op de laatste klim van de dag – de Bemelerberg – schoot Astana plots wakker. Het was Jakob Fuglsang die zijn kans schoon zag: de Deense klimmer versnelde!

Fuglsang sloeg een klein gaatje, maar de ronderenner zag bij het omkijken de grimas van Valverde, die niemand wilde laten wegrijden. Mochten we ons opmaken voor een elitesprintje in Vilt? Nee, want Astana wist het overtal vakkundig uit te spelen. Op twee kilometer van de meet ging Valgren aan. De Deen kreeg Kreuziger met zich mee. Niet veel later sprong ook Gasparotto weg uit de achtervolgende groep, het gevaar ruikende.

Maar het was Michael Valgren die won! – foto: Cor Vos

Valverde, Wellens, Alaphilippe: ze keken allemaal naar wereldkampioen Sagan. De Slowaak had al op veel aanvallen gereageerd, maar besloot dat het genoeg was. Hierdoor kregen de aanvallers een vrijgeleide voor de overwinning. Valgren en Kreuziger zagen in de slotkilometer Gasparotto naderen, maar de Italiaan kwam nét te laat. In de eindsprint stond er vervolgens geen maat op Valgren, die de kroon zette op een geweldig voorjaar. In februari won de sluwe Deen namelijk ook al Omloop Het Nieuwsblad.

Top-5 Amstel Gold Race 2018
1. flag-dk Michael Valgren (Astana) in 6u35m07s
2. flag-cz Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott) z.t.
3. flag-it Enrico Gasparotto (Bahrain Merida) op 2s
4. flag-sk Peter Sagan (BORA-hansgrohe) op 19s
5. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) z.t.


Parcours

Wie de Amstel Gold Race zegt, zegt nog steeds de Cauberg. Natuurlijk, de beklimming staat nog driemaal op het menu, maar is niet meer zo bepalend als vroeger. Hoe mooi een machtssprint bergop ook is, de (voormalige) scherprechter zorgde ook voor een afwachtende houding bij de coureurs. Hierdoor werd de Amstel Gold Race een wat voorspelbare wedstrijd.

De organisatie nam dan ook een rigoureuze beslissing: de Cauberg maakt inmiddels geen onderdeel meer uit van de finaleronde. Van Vliet hoopte hiermee op een minder voorspelbaar koersverloop. En we mogen wel concluderen, dat die wens in vervulling is gegaan! Zo kregen we vorig jaar een bijzonder attractieve koers voorgeschoteld.

Het parcours is nagenoeg hetzelfde als vorig jaar. Toch is er iets veranderd: de start! Die is niet meer op de Markt in Maastricht, maar op het nabijgelegen Vrijthof. U weet wel, daar waar de wereldberoemde violist André Rieu vaak concerten geeft. Komende zondag is het Vrijthof echter het decor van de start van de 54e editie van de Gold Race. De renners zullen nog voor het middaguur vertrekken, voor een tocht van ruim 265 kilometer.

Na de start in Maastricht is het tijd voor drie grote lussen door Zuid-Limburg. Dit betekent dat het peloton passeert door plaatjes als Raar, Wijlre, Schin op Geul, Sibbe… De ervaren fietstoerist kent ze ongetwijfeld, net als de vele Limburgse heuvels. Denk aan de Slingerberg, de Raarberg en Camerig. In totaal beklimmen de renners dus 35 hellingen, waaronder drie keer de Cauberg.

Het peloton beklimt de Cauberg – foto: Cor Vos

Deze voormalige scherprechter ligt op 210, 88 én 19 kilometer van de finish. En uiteraard mogen ook de Eyserbosweg en de Keutenberg niet ontbreken. Na deze kuitenbijters is het nog respectievelijk 37,5 en 29,1 kilometer naar de streep in Vilt. In totaal passeert het peloton vier keer de aankomstlijn, waarvan de laatste keer ook de daadwerkelijke finish is. Na de derde passage in Vilt volgt er nog een finalelus van zestien kilometer.

De renners laten de Eyserbosweg, Keutenberg en Cauberg achter zich, op weg naar de laatste twee beklimmingen van deze Amstel Gold Race: de Geulhemmer- en Bemelerberg. Toegegeven, het zijn niet de meest zware beklimmingen in Zuid-Limburg, maar Philippe Gilbert en Michal Kwiatkowski – de latere nummers één en twee – wisten in 2017 wel weg te rijden op de Bemelerberg.

Philippe Gilbert valt aan op de Keutenberg – foto: Cor Vos

Na de beklimming van de Geulhemmerberg nemen de renners de afdaling van de Kuitenbergweg richting Maastricht. Eenmaal beneden gaat het via de Molenweg en de Peutgensweg naar de Rasberg, om in een ziedende vaart naar Bemelen te koersen. Ten oosten van het dorpje wacht de Bemelerberg. Aanvalluh!

Eenmaal boven slaan de coureurs linksaf, richting het nabijgelegen Terblijt. Via de Rijnsbergweg komt men uit op de Sibberweg, waar de vod van de laatste kilometer wappert. Nog duizend meter te gaan! De finishstreep is gelegen aan de Rijksweg. Wie kroont zich hier tot winnaar van de Amstel Gold Race?

De Bemelerberg is de laatste beklimming van de dag – foto: Cor Vos

Start: 10.35 uur
Finish: 16.49-17.13 uur


Favorieten

Wat een deelnemersveld! Er is een blik met nieuwe kampioenen opengetrokken voor de Amstel Gold Race, met wereldkampioen Alejandro Valverde, Julian Alaphilippe, Michal Kwiatkowski… Maar daarnaast zijn er nog enkele kasseispecialisten die de heuvelklassieker meepikken. Denk aan Peter Sagan, Greg Van Avermaet en Oliver Naesen.

Koning, keizer en admiraal Van der Poel. Maar wint hij ook voor eigen volk? – foto: Cor Vos

Niets dan lof voor deze renners, maar wielerminnend Nederland kijkt reikhalzend uit naar de prestatie van Mathieu van der Poel. De topfavoriet. De alleskunner. De man die zijn tweede WorldTour-wedstrijd won. De man die na een verwoede inhaaljacht ‘gewoon’ vierde werd in de Ronde van Vlaanderen. Zijn eerste Ronde van Vlaanderen. De man die op indrukwekkende wijze zegevierde in de Brabantse Pijl. De man die een hoofddoel heeft gemaakt van de Amstel Gold Race. Van der Poel wil schitteren in de Limburgse klassieker. Logisch ook, gezien zijn status als Nederlands kampioen.

Maar kan de speelvogel ook daadwerkelijk de Gold Race winnen? Waarom niet, aangezien de jonge Nederlander beschikt over de nodige punch, panache, techniek, klimvermogen én snelheid. Kwaliteiten die je nodig hebt in een koers als de Amstel Gold Race. De 24-jarige alleskunner mag dan ‘slechts’ bij Corendon-Circus rijden, de Belgische ProContinentale ploeg maakte de afgelopen weken indruk, vooral als collectief. Krijgen we voor het eerst sinds 2001 weer een Nederlandse winnaar? Die kans is behoorlijk groot!

Julian Alaphilippe is bezig aan een fantastisch voorjaar – foto: Cor Vos

Voor Parijs-Roubaix was het nog moeilijk om een topfavoriet aan te wijzen, maar dit geldt dus niet voor de Amstel Gold Race. Maar Van der Poel zal rekening moeten houden met de nodige renners, waaronder Julian Alaphilippe. De Fransman is namelijk in de vorm van zijn leven. Argentinië, Colombia, Italië… De kopman van Deceuninck-Quick-Step wint altijd en overal. De puncheur won met Strade Bianche en Milaan-San Remo bovendien al twee grote klassiekers. Zeg nu zelf: niet slecht, toch?

De grote vraag was of Alaphilippe voldoende hersteld is van zijn zware valpartij in de Ronde van het Baskenland. Alaphilippe kwam er vanaf met enkele schaafwonden en twee gekneusde ribben, maar ideaal is het niet in aanloop naar de Gold Race. Toch liet hij in de Brabantse Pijl (tweede) zien dat het met de vorm wel goed zit. De Fransman is dit seizoen quasi onklopbaar na een zware wedstrijd. Sterker nog: hij wint zelfs massasprints! Toch moest hij in Overijse buigen voor Van der Poel. Kan Alaphilippe zondag revanche nemen?

Michael Matthews is een van de topfavorieten – foto: Cor Vos

Alaphilippe en Van der Poel kunnen op verschillende manieren winnen. Zo ook in de sprint. Maar dan zullen ze waarschijnlijk wel Michael Matthews moeten vloeren. De Australiër kende een vreselijk begin van het seizoen, maar is weer helemaal terug! Zo won Bling twee etappes in de Ronde van Catalonië, om vervolgens knap zesde te worden in de Ronde van Vlaanderen én vierde in de Brabantse Pijl. Het tekent de veelzijdigheid van Matthews. De renner van Team Sunweb beperkt zich niet tot alleen sprinten. Hij kan ook heel aardig een heuveltje over…

We gaan terug naar het voorjaar van 2015. ‘Mister’ Amstel Gold Race Philippe Gilbert probeert voor de zoveelste keer de concurrentie uit het wiel te kletsen op de Cauberg. De Belg krijgt één renner er maar niet af: Michael Matthews. De man uit Canberra liet die dag zien de Amstel Gold Race te kunnen winnen. Is het dit jaar dan eindelijk raak? Dan zal hij wel mannen als Alaphilippe en Van der Poel moeten volgen. Maar wie Gilbert in toom kan houden…

Alejandro Valverde maakte indruk in de Ronde van Vlaanderen – foto: Cor Vos

Matthews is niet de enige ‘sprinter’ die een goede kans maakt op de overwinning. Wat te denken van Peter Sagan, de nummer vier van vorig jaar? De Slowaak zorgde er eigenlijk voor dat Valgren wist te winnen, aangezien hij weigerde om (nogmaals) de kastanjes uit het vuur te halen. De vraag is of hij opnieuw een sleutelrol gaat spelen, gezien zijn mindere voorjaar. Vorig seizoen won hij nog Parijs-Roubaix, afgelopen zondag ging hij in de finale juist kopje onder. Maar als we het positief bekijken: Sagan werd wel gewoon vijfde in de Hel van het Noorden.

Misschien dat de kopman van BORA-hansgrohe komende zondag nog wel een tikkeltje beter is. Op wie we nog meer moeten letten? Wereldkampioen Alejandro Valverde natuurlijk! De Spanjaard won gek genoeg nog nooit de Amstel Gold Race. Wel stond de renner van Movistar al drie keer op het podium, dus het kan wel. Vergeet niet dat hij vorig jaar ook als vijfde finishte, na een bijzonder aanvallende wedstrijd. Misschien heeft Valverde zijn beste kans al gehad. Maar wie had nog verwacht dat de Murciaan zich tot wereldkampioen zou kronen?

Philippe Gilbert is ‘mister Amstel Gold Race’ – foto: Cor Vos

In 2017 werd de eerste editie verreden van de ‘Amstel Gold Race nieuwe stijl’. Wie als eerste over de finish kwam? Philippe Gilbert, die voor de vierde keer de beste was in de heuvelklassieker. Alleen Jan Raas wist vaker de Amstel Gold Race te winnen. Kan de Waal van Deceuninck-Quick-Step zondag geschiedenis schrijven door mede-recordhouder te worden? De Belg is in vorm, getuige zijn indrukwekkende zege in Parijs-Roubaix. Gilbert zal met zijn 36 jaar niet zomaar meer wegknallen van de (jongere) concurrentie, maar bij een zware koers is hij levensgevaarlijk.

Gilbert versloeg twee jaar geleden Michal Kwiatkowski, ook een oud-winnaar van de Amstel Gold Race. De Pool won in 2015 als wereldkampioen. De alleskunner van Team Sky heeft ook dit jaar weer een hoofddoel gemaakt van de heuvelklassiekers, te beginnen met de Gold Race. Kwiatkowski is bezig aan een uitstekend seizoen, met podiumplaatsen in Parijs-Nice en Milaan-San Remo. Vooral zijn optreden in La Primavera geeft hoop voor aankomende zondag. Het is alleen afwachten hoe het met Kwiat is na zijn val in de Ronde van het Baskenland.

Jakob Fuglsang zal het van een zware koers moeten hebben – foto: Cor Vos

We zijn er nog niet, want wat mogen we verwachten van bijvoorbeeld Astana? De Kazachse formatie won dit seizoen al 22(!) koersen. In het rondewerk is de blauwe brigade nagenoeg onklopbaar. Hoe anders is dit in de voorjaarsklassiekers: Astana wist allesbehalve te overtuigen in koersen als de E3 BinckBank Classic, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Gelukkig voor teammanager Alexandre Vinokourov kan hij vanaf nu rekenen op toppers als Alexey Lutsenko en Jakob Fuglsang.

De 26-jarige Lutsenko is bezig aan een uitmuntend seizoen. En pas op: de Kazach heeft een hoofddoel gemaakt van de Amstel Gold Race. Zijn Deense ploeggenoot Fuglsang maakt dit jaar ook indruk, zowel in het ronde- als het klassiekerwerk. Zo eindigde hij als tweede in Strade Bianche. En vergeet niet dat de klimmer vorig jaar een hoofdrol speelde in de finale van de Gold Race. Kan hij in de voetsporen treden van ex-ploeggenoot Valgren? Let ook op Gorka Izagirre. Jongere broer Ion – winnaar van de Ronde van het Baskenland – moest op het laatste moment afhaken. Een ding is zeker: Astana zal de koers hard moeten maken!

Maximilian Schachmann breekt dit seizoen definitief door – foto: Cor Vos

Bij de oprichting van BORA-hansgrohe werd het team ook wel gekscherend ‘Team Peter Sagan’ genoemd. De Slowaak was de enige topper, in een team vol vertrouwelingen en helpers. Hoe anders is dit anno 2019. Sagan is zelfs niet meer de belangrijkste renner, al je kijkt naar het aantal overwinningen. Sam Bennett, Emanuel Buchmann, Pascal Ackermann… De Duitse formatie kan nu rekenen op meerdere kopmannen. Zo ook op Maximilian Schachmann. De 25-jarige renner maakte afgelopen winter de overstap van Quick-Step Floors.

Het blijkt een schot in de roos, want Schachmann won dit seizoen al vijf koersen. De man uit Berlijn maakte vooral de afgelopen weken indruk. Het begon in de Ronde van Catalonië, maar het hoogtepunt volgde in de Ronde van het Baskenland. Schachmann won maar liefst drie etappes, waardoor hij ook lange tijd aan de leiding ging. De allrounder eindigde uiteindelijk als tiende in het klassement, maar hij had zijn visitekaartje afgegeven. Hou ook maar rekening met hem in de Amstel Gold Race. Schachmann is explosief, redelijk snel én kan een tijdritje rijden.

Ronde van Vlaanderen-winnaar Alberto Bettiol is bezig aan een ontdekkingstocht – foto: Cor Vos

Op wie we nog meer moeten letten? Wat te denken van de halve Dimension Data-ploeg? De Zuid-Afrikaanse formatie rekent op de nummers één, twee en drie van vorig jaar: Michael Valgren, Roman Kreuziger en Enrico Gasparotto. Kunnen ze het kwakkelende Dimension Data aan een overwinning helpen? Verder is het uitkijken naar Alberto Bettiol, de winnaar van de Ronde van Vlaanderen. De Italiaan is bezig aan een ontdekkingstocht. Wat kan hij op de Limburgse heuvels?

Er zijn meer kapers op de kust. Wat te denken van Bahrain Merida, dat meerdere ijzers in het vuur heeft met Sonny Colbrelli, Matej Mohoric en Dylan Teuns. UAE Emirates kan zelfs vier (potentiële) kopmannen uitspelen, met voormalig wereldkampioen Rui Costa, Diego Ulissi, Sergio Henao en voorjaarsrevelatie Tadej Pogačar. Lotto Soudal rekent dan weer op Tim Wellens, vorig jaar nog een van de hoofdrolspelers. En wat kunnen klimmers als Romain Bardet, Guillaume Martin en Michael Woods?

Wat kan Wout van Aert in de Amstel Gold Race? – foto: Cor Vos

Zoals eerder gezegd gaan de meeste kasseispecialisten na de Amstel Gold Race op ‘vakantie’. Maar mannen als Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Wout van Aert en Matteo Trentin hopen nog een laatste keer te scoren. Maar kunnen zij dat ook? Vanuit Nederlands oogpunt is het uitkijken naar Wout Poels, Bauke Mollema en Pieter Weening. Tot slot dienen we de namen van Daryl Impey, Valentin Madouas, Bryan Coquard, Enrico Battaglin, Nathan Haas, Søren Kragh Andersen en Ben Hermans te omcirkelen.

Favorieten volgens WielerFlits 
**** Mathieu van der Poel
*** Julian Alaphilippe, Michael Matthews
** Peter Sagan, Alejandro Valverde, Michal Kwiatkowski
* Philippe Gilbert, Alexey Lutsenko, Maximilian Schachmann, Jakob Fuglsang

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


Weer en TV

Arm- en beenstukken zijn niet nodig: het belooft prachtig koersweer te worden in Limburg! De gemiddelde temperatuur zal schommelen rond de 22 graden Celsius, terwijl de kans op neerslag nihil is. De wind waait niet al te hard vanuit het oosten. De wedstrijd zal live worden uitgezonden door de NOS, Sporza en Eurosport.


Dit artikel delen:

55 Reacties

Admirals 19 april 2019 om 07:33

Heerlijke voorbeschouwing, hopen op een attractief koersverloop! Zeer benieuwd naar van der Poel in dit enorm sterke deelnemersveld

assen 19 april 2019 om 08:29

Traditioneel is dit de klassieker met het beste deelnemersveld. Alle renners kwamen hier samen, keiencoureurs, heuvelrenners en ronderenners. De echte ronderenners laten tegenwoordig deze klassieker meestal liggen, itt vroeger.

MvdP is 12 kg zwaarder dan de heuvelrenners, naar eigen zeggen, dat lijkt me veel om dan na >30 heuvels en zoveel kms dan nog te winnn – maar het is MvdP.

ghostwriter 19 april 2019 om 08:49

Sagan en Valgren wogen maar een paar kilo minder toen ze de Amstel Gold Race wonnen. Ik denk dus niet dat het gewicht van Vd Poel een probleem zal zijn. Zeker niet gezien het enorm hoge niveau wat hij dit jaar haalt.

ikbenprocycling 19 april 2019 om 08:59

Ha stel dat i m toch pakt met goedgevulde wielertoerist-rugzakje/zadeltas :-)

snoep de hond 19 april 2019 om 09:09

In de AGR is gewicht minder essentieel. Positioneren, explosiviteit en herstelvermogen gedurende de wedstrijd zijn mijn inziens net zo belangrijk of misschien nog wel belangrijker.
AGR is de hele dag draaien en keren en op en af. Het peloton is de hele dag een soort harmonica, daarom wil je liefst de hele wedstrijd vooraan zitten. Verder zijn die heuvels in Limburg allemaal zo kort dat je die op de kracht omhoog kan knallen. De AGR lijkt daardoor misschien bijna nog wel meer op de Ronde dan op Luik. Al met al is de AGR in mijn ogen juist een wedstrijd die MvdP op het lijf is geschreven.

ikbenprocycling 19 april 2019 om 09:19

laastst ook mooi in andere tijden sport: Kneet die de AGR won

DvH6 19 april 2019 om 12:27

Sagan heeft toch nooit de AGR gewonnen?

girardengo 19 april 2019 om 12:33

@snoep de hond
Mee eens. Als je de Ronde van Vlaanderen kunt winnen kun je ook de Amstel Gold Race winnen. Zie bijvoorbeeld Jan Raas, toch ook geen lichte klimmer. Sommigen hebben dit niet begrepen (bijvoorbeeld Tom Boonen). Mathieu van der Poel begrijpt het wel.

Mwielerfan 21 april 2019 om 13:22

Boonen heeft heel wat jaren erover gedacht om agr erbij te rijden. Maar Roubaix helpt renners naar de kloten. Vdp heeft die niet gereden he

Ab Normaal 19 april 2019 om 08:34

De meest open klassieker van allemaal met de meeste kanshebbers op de zege.
Er zijn zeker 40 renners die kunnen winnen.

De smokkelaar 19 april 2019 om 09:38

What about Wellens?

Pietspeed 19 april 2019 om 15:02

Wellens zeker ook kanshebber. VdP moet einde wedstrijd koers keihard maken zoals brabantse pijl. En dan met klein elite groepje die samenwerken naar finish. Anders solo en gokken dat favorieten naar elkaar kijken. Sprint met een grote groep wordt lastig. Laat world tour ploegen maar koers maken. Er zijn er nog genoeg zonder prijs.

appiett 19 april 2019 om 09:39

Mooie voorbeschouwing en
Zwaar office topic:
als Drent een nieuw woord geleerd Drentenaar..
(Ik moest het opzoeken, maar het bestaat..)

kielabokki 19 april 2019 om 09:58

Eind rijden van Drentenaar huis.

Lopopodium 19 april 2019 om 10:48

Edit: Aangepast

Gilberto 19 april 2019 om 10:52

Nee, hier zie ik toch wel een paar renners die net een maatje te groot zullen zijn voor Mathieu wat betreft de hoogtemeters

dumoman 19 april 2019 om 11:35

Ik ben bang dat gebrek aan een sterke ploeg het probleem gaat worden, ik hoop natuurlijk anders…

champieter 19 april 2019 om 11:59

Die ene ster van Lutsenko had ik aan Wellens gegeven.

champieter 19 april 2019 om 12:01

MdvP zal zondag in de rol zitten waar Sagan vorig jaar in zat.
Bij iedere demarrage zullen ze naar hem kijken om kopwerk te doen (in de finale dan toch).
Niet dat MvdP zich daar iets van gaat aan trekken, gewoon zelf keihard aanvallen …

Romāns Vainšteins 19 april 2019 om 13:20

Denk eerder dat hij geconfornteerd gaat worden met vroege uitvallers en geen enkele steun in het elitepeloton om deze en gene terug te halen.

Pol 19 april 2019 om 15:08

@RV
U kijkt ook altijd in de glazen bol.

toke 19 april 2019 om 15:16

@RV
Voor die vroege uitvallers ben ik niet zo bang…Ik heb meer vrees voor vroege aanvallers.

Tour 19 april 2019 om 14:27

MvdP moet lekker blijven zitten tot 5 km voor de finish. Het werk opknappen, òf 2de of 3de worden is al niets meer.
Laat de worldtour ploegen lekker werken.

Etika 19 april 2019 om 14:54

Je hebt het toch over van der Poel ? Blijven zitten tot 5 km voor de finish ???

Pietspeed 19 april 2019 om 15:05

Idd, simple as that.

Renzeva 19 april 2019 om 20:01

Sagan niet toch? (qua 2 sterren verdeling dan bedoel ik hè).

Tuurlijk snap ik dat je altijd kijkt naar de resultaten van het verleden (in de zin van Palmares, voorgaande resultaten in die koers en of de renner in vergelijkbare koersen wat kan) maar dat van Roubaix was toch wel een veeg teken, ik bedoel zo heb je hem volgens mij nog nooit gezien in een koers. Ik zou zeggen: hij is moe / uitgeput.

jaja, het blijft altijd Sagan, dat zou je kunnen zeggen, maar op die wijze blijf je alleen maar ‘conservatieve’ voorspellingen gebaseerd op statuur (wat ik helemaal goed vind) en minder op basis van wat je denkt dat het actieve vormpeil van die renner is.

Naja, als ie zondag er door zakt zoals laatst dan wordt het makkelijk om wat te gaan zien, ik denk in ieder geval nu al dat het zo is (dat hij vermoeid is) en dat hij het niet gaat halen om te scoren. ( moet ook nog even denken aan het ‘ongewone’ voorjaar wat hij draait met san juan en down under achter elkaar) volgens mij doen niet veel renners dat toch?

Renzeva 19 april 2019 om 20:03

ja, zo te zien denken ook weinig mensen in de poll dat hij hem wint

Mwielerfan 21 april 2019 om 13:26

Hij rijdt al jaren kasseien klassiekers de finale, heeft allebei 1x gewonnen en je wil zeggen dat je hem nog nooit eraf gereden hebt zien worden?
Sagan was één van de besten in koers, haalde Gilbert bij en probeerde hem los te rijden en moest toen passen.

Hensie 19 april 2019 om 21:52

MvdP zie ik zondag niet winnen. Hopelijk een mooie top 10.

Matje VdP 19 april 2019 om 23:05

Van der Poel is gewoon een wacht wacht poeffer die het vertikt om te wacht wacht poeffen. Benieuwd wat hij gaat doen, maar of hij nou te vroeg gaat en het haalt of niet, hij gaat sowieso voor vermaak zorgen!

Léon Baars 19 april 2019 om 23:33

En zo is het. Van der Poel en van Aert geven weer glans aan het wielrennen. Ik hoop dat ze nooit bij Quickstep of Sky tekenen. Dan worden ze aan het ploegverband geketend. Kijk naar Evenepoel je ziet het al dat wordt geen grote meer. Nee Van Aert en Mathieu in één team en samen de koersen verdelen!!!!

boenk 20 april 2019 om 00:38

Klopt. Evenepoel is al 19 en nog steeds maar 1m71. Dat wordt geen grote meer.

EddyB1958 20 april 2019 om 11:21

Van Aert en van der Poel in één team? Serieus? Mathieu past gewoon niet in dat keurslijf van Jumbo Visma.

rahimns 20 april 2019 om 11:43

Zo vreemd is de gedachte natuurlijk niet. Kijkend naar de sponsor Jumbo lijkt me dat de ploeg dolgraag Mathieu onder hun vleugels zou willen hebben. Ze hebben met Max, Herlings, Kramer en cs en de wielerploeg al de beste Nederlandse sporters op hun lijstje staan en daar zou Mathieu prima bij passen. En ik kan me ook niet voorstellen dat ze geen poging gedaan hebben, maar met de ambitie van Corendon en de gebroeders Roodhoofd zal dit niet snel gebeuren.

Mwielerfan 21 april 2019 om 13:31

Ja qs koerst echt met een vast keurslijf?!
Trap niet erin dat kramer één van de grootste sportpersonen is, dan doe je korfbal en fierljeppen echt tekort. Met dit lijstje kun je net zo goed van gerwen op 1 zetten. Kiki bertens en dumoulin zouden al iets beter zijn.

Patje 20 april 2019 om 08:23

Volgens mij heeft Mvdp nog altijd maar één worldtourkoers gewonnen. Ik weet niet waar wielerflits dit haalt. Brabantse Pijl is geen worldtour, maar een 1.HC koers. Bovendien is ddv worldtour onwaardig.

CeRo 20 april 2019 om 10:11

Ik denk dat WF bedoelt dat Mvdp al meteen won in de 2de worldtourkoers waarin hij startte.

EddyB1958 20 april 2019 om 11:36

Inderdaad Cero zo lees ik het ook.

Olly 20 april 2019 om 08:24

@Leon Baars:
Dat is nog eens een interessante stelling. "MvdP en WvA in 1 team", lijkt mij idd een goede combi (ik weet niet vwb betreft karakters). In welk team zouden ze dan samen moeten zitten en met welk argument? Ik zelf denk aan Lotto of Trek, omdat daar behoorlijk veel vrijheid gegeven wordt. Ook JV lijkt mij wel oké (is NL) maar ik weet niet of MvdP dit ooit gaat doen.

veteraan 20 april 2019 om 10:00

caesar v.d. Poel: vene vidi vici

gerardhaan 20 april 2019 om 12:07

We moeten de kunsten van Van der Poel zeker niet gaan overschatten. Deden we ook al bij Dumoulin. En dan komt er niks van terecht.

Japsie 20 april 2019 om 13:32

Zo is het. Die Dumoulin is al jaren niet vooruit te branden, Gerard.

peervaneynthoven 20 april 2019 om 16:45

Ik zou niet reageren op trollen en/of onwetenden en/of domme opmerkingen die feitelijk onjuist zijn @degebradenhaan.

Mwielerfan 21 april 2019 om 13:32

Of een cursusje humor volgen peer, voor je mensen voor troll uitmaakt

Haanaf 20 april 2019 om 14:58

Heerlijk weer in ieder geval morgen. Er zal heel wat Amstel vloeien langs het parcours.

Ik hoop op een mooie koers die iets attractiever is dan de afgelopen jaren. Helaas geen Sam Oomen en dus start Sunweb jammer genoeg zonder een Nederlander aan ’s lands enige 1-daagse wt koers.

Wie gaat er winnen? Ik denk iemand die goed uit de voeten kan op het parcours, in vorm is, maar toch niet favoriet genoeg. Deze krijgt dan net genoeg vrijgeleide om een aanstormend kopgroepje voor te blijven. Een Impey, Schachmann, Fuglsang, Henao i.o.d.

Veel plezier allen morgen. Achter de tv of langs de route. :)

Sunrider 20 april 2019 om 20:57

Mijn favoriete Limburgs Pils heet Alfa.

rvb 20 april 2019 om 21:01

’s Land beste bier ooit Amstel Gold bestaat niet meer :-(. Nu hebben ze de limonade.

Gilberto 20 april 2019 om 16:55

Greg en Wout gaan het saampies uitvechten morgen

FIBEPO 20 april 2019 om 18:53

Mijn persoonlijke sterren

**** Kwiatkowski
*** Alaphilippe
** Van Der Poel
* Lutsenko

Van der Smoel 20 april 2019 om 19:47

1) Schachmann
2) Alaphilippe
3) Kwiatkowski

peervaneynthoven 20 april 2019 om 20:36

Mathieu verslaat Wout in de sprint!

rvb 20 april 2019 om 20:59

MvdP gaat hoog eindigen.

Headlines

Materiaalzone

Populair