Amstel Gold Race 2013 valt ten prooi aan Roman Kreuziger

zondag 14 april 2013 om 16:57

Roman Kreuziger

foto: Sirotti

Roman Kreuziger heeft de 48ste editie van de Amstel Gold Race gewonnen. De Tsjech van Team Saxo-Tinkoff kwam alleen aan in Berg en Terblijt en zag Alejandro Valverde en Simon Gerrans twee en drie worden. Pieter Weening was op een achtste plaats de beste Nederlander.

Het eerste gedeelte van de wedstrijd werd gekleurd door een vroege vlucht. De volledige samenstelling van de vluchters kwam na zo’n 55 kilometer tot stand. Hierbij de namen: Tim De Troyer (Accent Jobs), Alexandre Pliuschin (IAM), Mikel Astarloza (Euskaltel), Arthur Van Overberghe (Topsport Vlaanderen), Johan Vansummeren (Garmin), Klaas Sys (Crelan) en Nicolas Vogondy (Accent Jobs). De zeven kregen bijna elf minuten voorsprong, op een peloton dat geleid werd door Cannondale, de ploeg van topfavoriet Peter Sagan.

Op ongeveer honderd kilometer voor de meet, trok de groene brigade de gashendel open en slonk de voorsprong van de vluchters met zienderogen. Niet veel later werd het peloton opgeschrikt door een val van wereldkampioen Philippe Gilbert. Hij kon – net als vele andere slachtoffers van diverse valpartijen – zijn weg zonder erg vervolgen.

Door Gilbert’s valpartij was het peloton verbrokkeld in een aantal stukken, maar kwam het een aantal kilometer verder weer bijeen. Niet veel later plaatste Vansummeren vooraan een versnelling en kreeg enkel Pliuschin en Astarloza met zich mee. Op de Gulpenerberg trok de Bask nog eens door, waarna hij alleen aan de leiding kwam.

Tijdens de beklimming van de Eyserbosweg liet een eerste landgenoot zich zien. Pieter Weening plaatste een demarrage en ging in de achtervolging op de vroege vluchters. Op de Keutenberg raapte hij Pliuschin en Vansummeren al op. In de achtergrond waren het onder andere Nordhaug (Blanco), Lagutin (Vacansoleil-DCM) en Grivko die de oversteek probeerde te maken naar de Fries.

Na de derde beklimming van de Cauberg, op een kleine twintig kilometer voor de finish, ontstond een nieuwe samenstelling voorop. Weening, Nordhaug, Grivko, Lagutin en Tanner (die kort daarvoor ook mee was gesprongen) kregen gezelschap van Damiano Caruso en Roman Kreuziger. Laatsgenoemde sprong op acht kilometer voor de streep weg, het peloton volgde op een half minuutje.

Het was wachten op de laatste beklimming van de Cauberg. Daar ontbond Gilbert zijn duivels en alleen Gerrans en Valverde hadden een antwoord. Kreuziger had nog iets over en wist zijn voorsprong tot aan de finish te behouden. Valverde en Gerrans werden uiteindelijk tweede en derde.

podium agr

foto: Marcel Koch

Amstel Gold Race 2013
1. Roman Kreuziger (Tsjechië/Team Saxo-Tinkoff) 6u35’21
2. Alejandro Valverde (Spanje/Movistar) op 22s
3. Simon Gerrans (Australië/Orica-GreenEDGE)
4. Michal Kwiatkowski (Polen/Omega Pharma-Quick Step)
5. Philippe Gilbert (België/BMC Racing Team)
6. Sergio Henao (Colombia/Sky)
7. Björn Leukemans (België/Vacansoleil-DCM)
8. Pieter Weening (Nederland/Orica-GreenEDGE)
9. Enrico Gasparotto (Italië/Astana)
10. Bauke Mollema (Nederland/Blanco)
Volledige uitslag

Dit artikel delen:

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair