Volgende winter minder Wereldbekers: “Bedoeling is om 14 crossen over te houden”

vrijdag 21 januari 2022 om 08:47
Volgende winter minder Wereldbekers: “Bedoeling is om 14 crossen over te houden”

foto: Cor Vos

De Wereldbeker veldrijden wordt volgend seizoen waarschijnlijk ingekort. Dat laat organisator Tomas Van den Spiegel van Flanders Classics weten aan Sporza. “We zijn niet doof gebleven voor de kritiek en het is dus de bedoeling om veertien crossen over te houden volgend jaar”, vertelt hij.

Dit seizoen was het eerste jaar van de vernieuwde Wereldbeker, met zestien manches waarvan alleen die in Antwerpen werd afgelast. Momenteel werkt Van den Spiegel al aan het seizoen 2022-2023. “We zijn contractueel verplicht om tussen de veertien en zestien crossen te zitten”, legt hij uit. “We gaan geen crossen degraderen, we werken niet met ‘vaste’ crossen. Sommige organisatoren willen bijvoorbeeld liever om de twee jaar organiseren en Namen zal bijvoorbeeld het EK organiseren.”

Nieuwe Wereldbekers
Bij Flanders Classics zijn al diverse veldritorganisaties gekomen met een aanvraag om toe te treden tot de Wereldbeker. “Mensen zien nu ook dat het mogelijk is om buiten België een topcross te organiseren. Dat zie je aan de kandidaturen en uit welke landen ze komen. Er zitten een aantal opmerkelijke kandidaten bij. Verrassingen, maar dat ga ik nog even zo houden.”

“Maar nu moeten we de kalender opnieuw maken en kijken wat er haalbaar is voor renners en entourage. We proberen de nieuwe kandidaten in te passen”, aldus Van den Spiegel. “Het evenwicht tussen crossen in België en in het buitenland (dit seizoen was dat 6 op 16, red.) zal ongeveer hetzelfde blijven. Dit blijft het ankerpunt van het veldrijden, daar gaan we niet te snel aan tornen.”

‘Historische wedstrijden in hun waarde laten’
Van den Spiegel is blij met de keuzes die gemaakt zijn. “De cross had nood aan herkenbaarheid en we merken dat die er zelfs na een jaar al is. […] Nu weet de kijker: op zondag is er Wereldbeker. Daar gaat het om de knikkers. Dat is een vaste afspraak”, zegt hij. “Maar we willen het klassieke veldrijden niet uit het oog verliezen. Zoals gezegd zullen we het aantal wedstrijden dus wat reduceren en een aantal historische wedstrijden die geen onderdeel zijn van de Wereldbeker toch in hun waarde laten.”


Dit artikel delen:

15 Reacties

Koers 21 januari 2022 om 09:33

“Zoals gezegd zullen we het aantal wedstrijden dus wat reduceren en een aantal historische wedstrijden die geen onderdeel zijn van de Wereldbeker toch in hun waarde laten.”
Hoe moet ik dit lezen? Crossen mogen hun zondag/2e kerstdag of wat dan ook houden?

Het test wk van dit jaar zal sowieso wel verdwijnen.

Oblomov 21 januari 2022 om 11:26

Achter dat test-WK staat de Walmart-familie. Die hebben de droom om Fayeteville op de wielerkaart te zetten, dus het zou goed kunnen dat die het niet bij een incidenteel evenement willen houden. Denk dat van de Amerikaanse crossen Iowa eerder kandidaat is om te sneuvelen (ten onrechte, maar dat terzijde).

Koers 21 januari 2022 om 12:40

Het zou op zich niet slecht zijn als er 3 crossen in de vs worden georganiseerd, kostentechnisch wel lekker. Al kan niet elke crosser zomaar vrij krijgen van de maatschappelijk baan natuurlijk. Dan zou er een dubbelweekend bij moeten zitten.

Secondant 21 januari 2022 om 10:04

Ik ben wel voorstander van een grote wereldbeker. Beter dan drie klassementen die elkaar versplinteren. Vaak week ik op zaterdag- of zondag bij aanvang van een cross niet eens om welk klassement het gaat. Wat mij betreft gewoon een grote wereldbeker (mag zelfs met 20+ crossen) en verder gewoon wat losse crossen.

KnightBiker 21 januari 2022 om 11:42

Niet zozeer het feit dat het 16 crossen zijn, maar het feit dat er geen weekeinden zijn waar geen trainingskamp mogelijk is. Een paar wereldbekers plannen midweeks of Vrijdag en zondag kan natuurlijk ook, en dan kan je meer crossen organiseren. Synergie is ook een oplossing: voor slechts 1 cross naar Italië is van de zotte, plan er dan meteen 2 a 3 in dezelfde omgeving.

Er lijkt langzamerhand ook animo te zijn voor meer crossen buiten België (al blijft het potentieel in Nederland toch onbenut) het probleem is dat Belgische crossen hun plekje op de kalender vasthouden: meer top crossen in het buitenland betekent minder (top) crossen in België. Dat is het offer dat België moet brengen om cyclocross internationaal te maken.

Bontempi 21 januari 2022 om 11:57

Dat de crossen op zondag voor hen een succes zijn, zal wel. Crossen die verplicht hun plaatsen dienden af te geven denken daar misschien wel anders over.
Om echt van een wereldbeker te kunnen spreken, zou er toch nog wat gesnoeid moeten worden in het aantal Belgische wedstrijden.
Traditionele verldritregio’s als Zwitserland, Baskenland en Bretagne ontbreken ook in hun kalender.

Mystery Rider 21 januari 2022 om 12:12

Jammer genoeg zitten de centen niet op de juiste plaats – Bern wilde wel, ook Dublin stond op de kalender (ooit), zeker en vast dat we Spanje en Zwitserland missen. Ook een crossje in Luxemburg zou niet misstaan…

…eventueel eens echt gek doen en terug naar China, Japan en eventueel Nieuw-Zeeland :)

Amerika in het begin van het seizoen, WK wat naar voren schuiven, laatste drie weken in Asie/Oceanie! Moeten we enkel nog een plaatsje vinden voor Hoogerheide :)

Koers 21 januari 2022 om 12:38

Het kwalijke aan het moeten opgeven van de dagen is dat de macht daarvan bij de UCI ligt, en omdat die vervolgens de Wereldbeker verkoopt/verhuurt eist zij die populaire dagen op om zo meer te kunnen vragen voor de WB. En ze zorgen er ook nog eens voor dat je daar de meeste punten kunt scoren. Ik heb het hier al eens eerder gezegd maar als ze zo door gaan kun je zomaar verwachten dat men de UCI buitenspel gaat zetten en zelf een ranking bij gaat houden maar ook een eigen wk gaat organiseren.

De Cabybara van de Conradkade 21 januari 2022 om 16:45

Eens. Ik vind 6 op 16 crossen alsnog behoorlijk veel. Maak daar er rond 3 of 4 van.

In de WB crossen in het buitenland stond er best wel wat publiek, dus het leeft er echt wel.

Ik mis ook die cross in Milton Keynes.

bellevue 21 januari 2022 om 14:52

gezond verstand

ewoedski 21 januari 2022 om 19:38

Kalendertechnisch natuurlijk prima oplossing om meer crossen te bundelen door door de week te crossen. Probleem is dat iedereen een plekje in het weekend wil voor inkomsten publiek en tv. Dat gaat dus niet gebeuren.

Arie den Blanken 21 januari 2022 om 21:50

10 WB crossen is meer dan genoeg. En ze vooral daar houden waar de sport echt leeft. Dus juist het merendeel in België of in NL vlak bij de Belgische grens. Pas als na een aantal jaren ook elders de publieke de belangstelling en media aandacht flink mocht toenemen dit pas heroverwegen. Dat internationaal maken moet op een natuurlijke manier gaan en niet geforceerd. Het systeem zoals dit seizoen kent alleen maar verliezers. Alleen in België is er een goed businessmodel voor het veldrijden en dat wordt nu juist afgebroken. Renners laten nu bijvoorbeeld Val di Sole en Flamanville aan zich voorbij gaan door de overdaad aan WB-s. De andere organisatoren die juist de sport in de voorbije decennia financieel tot het huidige hoge niveau hebben opgekrikt worden de dupe met de minder interessante data.
Hetzelfde met de WK-s. Hooguit 1 keer in de vijf jaar buiten België of in NL vlak bij de grens. En al helemaal niet meer naar andere continenten.

Lalsacien 21 januari 2022 om 22:01

Je zit in een tunnelvisie. De twee crossen in Frankrijk waren top. Die moet je juist behouden. En Val di Sole is een bijzonder parcours, die mag van mij erin komen.

Emergo 22 januari 2022 om 10:34

Hoe wil je de publieke belangstelling vergroten wanneer je crossen uitsluitend in Belgie en een paar 3 meter over de grens in Nederland organiseert.? Mission impossible.

Pelsluis 22 januari 2022 om 10:05

Tunnelvisie zou ik het niet noemen. Wel praktisch, realistisch etc denken….. Maar het zal wel tot een splitsing komen. In België zou het moeten lukken nationale circuits te behouden. Veel belangrijker voor de samenleving. Sport als sport en niet vooral entertainment. Gewoon op zondag. Met veel categorieën, ev. dag er voor. Druk op de bond zetten w.b. de idioot ouderwetse toestanden (wordt je nog steeds geschorst als je aan ‘wilde’ wedstrijd meedoet?)

Headlines

Materiaalzone

Populair