Voeckler: “Kan renners niet vragen de Tour over te slaan vanwege Tokio”

zondag 19 juli 2020 om 18:27
Voeckler: “Kan renners niet vragen de Tour over te slaan vanwege Tokio”

foto: Cor Vos (archief)

Thomas Voeckler voorziet problemen als de Tour de France 2021 niet vervroegd wordt, want dan botst de Tour met de olympische wegwedstrijd in Tokio. “Eerlijk? Het is een meer dan ingewikkelde situatie”, zegt de bondscoach van de Franse équipe tegen RMC Sport.

“Het parcours van de Olympische Spelen is voor klimmers en de beste klimmers zullen ook de Tour de France rijden”, weet Voeckler. “Om hen te vragen de Tour over te slaan, ten faveure van een mogelijk resultaat op de Olympische Spelen, dat is bijna onmogelijke. Dat is een groot offer. Ik vind dat ik renners dat niet kan vragen.”

‘Op de Spelen tellen maar drie plaatsen’
Voeckler is als bondscoach afhankelijk. “De renners zullen zelf hun voorkeur uitspreken. Iedereen droomt van de Tour en de Spelen, maar tijdens de Tour heb je drie weken de tijd om je te laten zien. En op de Olympische Spelen tellen alleen de eerste drie plaatsen”, geeft de oud-wielrenner aan.

Organisator ASO heeft al geprobeerd om de Tour de France te verplaatsen, maar vooralsnog weigert het Grand Départ in Kopenhagen daarin mee te gaan. “Als het blijft zoals het nu is, is dat uiterst problematisch”, stelt Voeckler. “Het is logisch als de beste renners op de Spelen rijden. We zullen dus een oplossing moeten vinden.”

Dit artikel delen:

16 Reacties

Japsie 19 juli 2020 om 18:38

Nee hoor. Het is logisch dat de beste renners de Tour rijden. Bombastisch ringengedoe is secundair.

Wheely 19 juli 2020 om 18:53

Voor een Fransman is het wel een dingetje natuurlijk maar voor alle anderen geldt dat een jaartje de focus te verleggen op een andere grote ronde en de OS helemaal niet zo gek is.

Jungle Man 19 juli 2020 om 20:10

Inderdaad.
Waarschijnlijk is giro-olympische spelen-vuelta een goed programme voor 2021

Kannibaal van Schepdaal 19 juli 2020 om 21:22

Ik had dit eigenlijk dit seizoen al verwacht (Giro-OS-Vuelta als beste programma voor de ronderenners), omdat er toch maar weinig ruimte was tussen de oorspronkelijke data van de Tour en de Spelen.

Aangezien de meeste ronderenners toch voor de Tour kozen, zou dit kunnen betekenen dat ze de Spelen maar van ondergeschikt belang vinden en volgend jaar ook de Tour boven de Spelen zullen verkiezen.

Bummetje 19 juli 2020 om 21:38

Er is ook nog een categorie renners dat goed presteert over 3 weken maar in een eendagswedstrijd zoals de OS weinig te zoeken hebben. Denk bijvoorbeeld aan Froome of Kruijswijk. Voor hen toch een no brainer als je moet kiezen tussen Tour of OS.

KnightBiker 20 juli 2020 om 11:53

Froome zou de tijdrit kunnen winnen (outsider)

Maglia Rosa 19 juli 2020 om 22:15

In het wielrennen zijn de Spelen simpelweg van ondergeschikt belang. Voor de meeste renners zal een Olympische medaille niet meer waard zijn dan winst in een Klassieker of Touretappe. Er zullen best wat renners zijn die de Tour over zullen slaan, maar dat zal alleen het geval zijn als ze toch al een keer voor Giro ipv Tour wilden gaan.

Overigens zal de Tour nog wel verschuiven als ze Kopenhagen tegemoet komen in de kosten.

theking 20 juli 2020 om 06:59

Mee eens. De spelen zijn voor wielrenners een leuk extraatje. De tour winnen of een van de andere grote rondes en de monumenten staan natuurlijk hoger aangeschreven. Bij de tennis geldt hetzelfde voor de grandslams.

Wheely 20 juli 2020 om 09:33

Mollema heeft al aangegeven dat het zijn hoofd doel wordt anders, mannen als Nibali en Valverde verwacht ik hetzelfde. Dumoulin zal toch ook wel revanche willen en van VdP weten we ook hoe graag hij naar de spelen wil. Die renners hebben daar allemaal hun eigen ideeën over.

Arie den Blanken 20 juli 2020 om 13:10

Nog beter is dat het IOC alle onderdelen waarin het winnen van Olympisch goud niet het hoogst haalbare is in die sporttak van het Olympisch programma te schrappen.
Dit geldt o.a voor het wegwielrennen, tennis en voetbal.

Kannibaal van Schepdaal 20 juli 2020 om 15:07

En als het IOC dan wel een sport Olympisch maakt, dat het dan ten minste die sport op het meest optimale moment plant tijdens de twee weken die de Spelen duren. Een bergachtige wegrit organiseren en die dan in het eerste weekend houden tijdens de Tour, is gewoon achterlijk.

Cochise 20 juli 2020 om 11:06

Ik ken een Colombiaan die dit graag ziet gebeuren… Alles op Giro en OS

DeHof 20 juli 2020 om 11:45

Dit is toch exact hetzelfde probleem als met Tokio 2020? Een renner die 100% voorbereid in Tokio aan de start had willen staan had nooit de Tour kunnen rijden.
Het enige verschil is dat je nu geen “grote namen” uit de Tour voor de vorm kan meenemen. Die vervolgens uitgepuft met een dikke jetlag aan de start hadden gestaan en vervolgens kansloos waren tegen andere toppers en subtoppers die wel 100% op Tokio hadden gemikt.

nickdt 20 juli 2020 om 12:51

Eerst maar zien of de OS in Tokio doorgaat, want ook dat is nog steeds onzeker.

Wheely 20 juli 2020 om 14:02

De Japanners willen het zelf in ieder geval liever niet.

https://sporza.be/nl/2020/07/19/minder-dan-24-procent-van-japanners-steunen-spelen-volgend-jaar~1595157453255/

Kannibaal van Schepdaal 20 juli 2020 om 15:09

Alles is onzeker. Plannen maak je per definitie op voorhand, en dit plan slaat nergens op.

Headlines

Materiaalzone

Populair