Vinokourov: “Ferrari-beschuldigingen slaan nergens op”

dinsdag 4 februari 2020 om 15:06
Vinokourov: “Ferrari-beschuldigingen slaan nergens op”

Alexander Vinokourov met Alexey Lutsenko - foto: Cor Vos (archief)

Jakob Fuglsang, Alexey Lutsenko en Astana zijn al enkele dagen in het nieuws vanwege het geruchtmakende rapport van anti-dopingorganisatie CADF. In het rapport staat dat beide renners contact hebben met de geschorste dopingdokter Michele Ferrari. “Het zijn echt absurde geruchten”, is de duidelijke mening van teammanager Alexander Vinokourov. 

Vinokourov heeft zelf een verleden met Ferrari, aangezien hij als renner klant was van de omstreden Italiaan, die voor het leven is geschorst vanwege bewezen dopingpraktijken. Volgens het CADF is er echter informatie waarin staat dat de Italiaanse sportarts nog altijd betrokken is bij het verstrekken van doping aan Astana-renners.

In het rapport van antidopingbureau CADF staat de volgende passage: “Informatie van CADF geeft aan dat Astana-renner Jakob Fuglsang behoort tot het dopingprogramma van Michele Ferrari. Ook ploeggenoot Alexey Lutsenko was aanwezig bij minstens één ontmoeting tussen de twee in Nice of Monaco.”

Vinokourov verwijst de verhalen echter naar het rijk der fabelen. “Het slaat nergens op”, zo vertelt hij in gesprek met L’Equipe. “Het is allemaal gebaseerd op absurde geruchten. We zijn niet gecontacteerd door het CADF en we zijn natuurlijk bereid om samen te werken in de hoop om de waarheid te achterhalen”, aldus de Kazach.

“Fuglsang en Lutsenko deden niet eens mee aan de Ronde van Catalonië”
Volgens het rapport heeft Ferrari meermaals een bezoek gebracht aan de ploeg, onder meer tijdens de Ronde van Catalonië 2019. “Maar je gelooft toch niet dat Michele Ferrari ongemerkt de Ronde van Catalonië kan bezoeken? Hij zou door iedereen herkend worden. We slapen allemaal in hetzelfde hotel”, zo vertelt Vinokourov.

“En waarom zou hij naar een wedstrijd komen, als de betreffende renners niet eens aan de start staan?”, vraagt de Olympisch kampioen van Londen zich af. Fuglsang liet maandag weten nog nooit met Ferrari te hebben gesproken, terwijl Lutsenko eveneens ontkent iets te maken te hebben gehad met de Italiaan. “Ik heb hem nog nooit ontmoet”, aldus de Kazachse kampioen.


Lees hier meer over het geheime rapport van het CADF

Dit artikel delen:

49 Reacties

Scotty 4 februari 2020 om 15:19

Ik wil best geloven dat er niks van klopt. Of dat het verhaal grotendeels onwaar is. Maar om het nou "absurd" te noemen, nota bene uit de mond van Vinokourov, lijkt me wel wat overdreven.

Vervelend voor de betreffende – onschuldige – renners, maar het moge duidelijk zijn dat het wielerwereldje al decennia lang verrot is en van leugens en bedrog aan elkaar hangt. Niks is meer absurd. En je ligt als renner nou eenmaal onder een vergrootglas, zeker bij bepaalde teams. Dat monster is door de hoofdpersonen uit dit gerucht zelf gecreëerd.

koos verrek 4 februari 2020 om 15:25

"Jakob Fuglsang behoort tot het dopingprogramma van Michele Ferrari." staat er letterlijk in 't rapport. Zo. Graag meer info hierover jonges van de cadf

Samlambeej 4 februari 2020 om 15:29

Dat brommerverhaal in Monaco is ook vrij absurd. Waarom zou Ferrari daar met zijn brommer schemaatjes afdraaien? En daarna gezellig bij de andere profs een koffietje drinken?

Iedereen herkent "De Neus".

Poeksel 4 februari 2020 om 16:23

Dan zal er geen sprake zijn van persoonsverwisseling bij de twaalf getuigenverklaringen.

dikkechaap 4 februari 2020 om 20:52

@Poeksel

Dat ligt wat genuanceerder, er zijn weliswaar 12 bronnen maar die hebben niet zelf Ferrari gezien: dit zijn mensen die verklaren dat van een (anonieme) wielrenner gehoord te hebben.

madeinstars 4 februari 2020 om 15:36

Misschien beter om je in dezen een beetje afzijdig te houden, Vino. Komt de geloofwaardigheid van Astana niet bepaald ten goede.

koos verrek 4 februari 2020 om 15:42

Waarom is dat rapport eigelijk geheim?
En wanneer wordt openbaar?
Het gaat hier om een lek?
Hoe reageer cadf zelf?

Pietspeed 4 februari 2020 om 21:24

Detail mss, of nog even een statement via een verondersteld geheim rapport van CADF, voor zover hier op WF nog niet besproken.

Iig, valt op de site van CADF de volgende mededeling te lezen dd 1 febr jl. Misschien kan het eea nu in bepaalde context, licht worden bezien: (Nb, Rune Andersen is een Noor:-))

STATEMENT FROM CADF BOARD PRESIDENT RUNE ANDERSEN
Feb 3, 2020
01 February 2020

The Cycling Anti-Doping Foundation (CADF) has taken note of the decision by the Union Cycliste Internationale (UCI) to cease work with the CADF from 2021 onwards.

While naturally extremely disappointed after presenting a compelling argument to retain a world-class and independent anti-doping organisation, the CADF congratulates the International Testing Agency (ITA) and wishes nothing but a successful future for the anti-doping programme. As such, we will work to ensure a smooth transfer of knowledge and services to the new ITA cycling unit, and we expect that all conditions will be met to guarantee this transition.

The CADF Board would like to thank CADF Director Olivier Banuls and his team of dedicated staff members for their years of excellent work in the fight against doping, their professionalism, and their commitment to the sport of cycling.

As per our contract with the UCI, the CADF will remain in charge of all cycling anti-doping matters during the 2020 calendar year. We will continue to work diligently for clean sport despite the many new challenges we expect to face in the coming year.

Rune Andersen

CONTACT:

For more information, please contact the CADF Media Team at media@cadf.ch or visit our website at http://www.cadf.ch

Panache 4 februari 2020 om 15:45

Laten we allereerst onderscheid maken tussen wat er in het rapport staat en wat er in het artikel staat dat geschreven is op basis van het rapport.
Dat geldt ook voor de redactie met deze alinea >> In het rapport van antidopingbureau CADF staat de volgende passage: “Informatie van CADF geeft aan dat Astana-renner Jakob Fuglsang behoort tot het dopingprogramma van Michele Ferrari. Ook ploeggenoot Alexey Lutsenko was aanwezig bij minstens één ontmoeting tussen de twee in Nice of Monaco.”

horsm 4 februari 2020 om 18:05

Volgens het originele stuk in Politiken gaat het om drie verschillende onafhankelijke bronnen die de Astana renners aan Ferrari koppelen: 1) het CADF rapport; 2) bronnen van de krant zelf (i.e. 12 personen die ze hebben gesproken; 3) Het Padua rapport.

klootje kriekeljon 4 februari 2020 om 15:59

De wielersport heeft dit volledig aan zichzelf te danken. Belachelijk dat deze ploeg en meneer nog in het peloton zitten. Op naar de volgende.

horsm 4 februari 2020 om 17:55

Precies. En half wielerflits neuriet weer hetzelfde liedje van ‘het zijn maar geruchten,’ ‘niemand is schuldig tot… (etc.) en ‘insinuaties, insinuaties.’

Een Deense en Noorse kwaliteitskrant hebben bronnen die hebben gezien dat een CADF rapport aanwijzingen heeft dat de ploeg geleid door een notoir dopinggebruiker die nooit enig spoor van berouw heeft getoond, het afgelopen jaar door is gegaan op het traject waar hij zich zijn halve carrière op heeft begeven.

Natuurlijk, om het juridisch rond te krijgen zal er hard bewijsmateriaal nodig zijn (en dit is ongetwijfeld de reden dat CADF het rapport nog niet openbaar heeft gemaakt), maar om nu te roepen dat er niets aan de hand is…

doorak 5 februari 2020 om 03:34

horsm Geen idee wat u doet maar als u het zo goed weet moet u minstens een tarief van € 250,00 per uur kunnen rekenen of in loondienst dik € 16/18.000,00 p.mnd kunnen verdienen als advocaat.
Echter ik adviseer u bij sollicitatie niet deze zaak en uw stelling als voorbeeld te gebruiken. Vrees dat u vriendelijk de deur wordt gewezen met – u hoort nog van ons-
En dat de opname van de sollicitatie ten kantore wordt afgespeeld ter vermaak.

Panache 5 februari 2020 om 08:34

Doorak: het leven bestaat uit méér dan een juridische waarheid. Uit alles blijkt dat horsm zijn eigen mening over de situatie geeft. Het lijkt er steeds meer op dat je referentiekader niet verder reikt. En nee, dat is geen heksenjacht of een middeleeuwse toestand, het is een opinie, niets meer en niets minder. Om in jouw woorden te spreken: er is genoeg jurisprudentie over (zie artikel 7).

Limal 4 februari 2020 om 16:08

Ik wil graag geloven dat Fuglsang zuiver is, want naast zijn aanvalslust leek me dat ook altijd een hele sympathieke man. Maar Vinokourov vertrouwen? Natuurlijk niet.

Lance4eva 5 februari 2020 om 11:32

Wipte Fuglsang niet de mevrouw van A. Schleck? Of hoe zat dat verhaal ook weer in elkaar.

Dat lijkt mij niet bepaald sympathiek.

FDJ 5 februari 2020 om 11:43

Andersom werd er geroepen, maar de enige die dat verhaal heel stellig beweerde was de niet al te betrouwbare Danny Nelissen. Verder nooit iets over gehoord en de Schlecks en Fuglsang zijn jarenlang goed bevriend. Fuglsang heeft ook een huis in Luxemburg.

Lance4eva 5 februari 2020 om 12:00

Waar rook is is vuur.
Danny Nelissen lijkt mij trouwens ook een smeerkees, maar goed, dat is een ander onderwerp.

Lalsacien 5 februari 2020 om 12:04

Ik vond Vinokourov ook een aanvalslustige renner en sympathiek…..

fietsvriend 4 februari 2020 om 16:09

Mooi, Vino heeft gesproken en het is niet waar. Dan kan dit boek ook weer dicht.

Pizzi 4 februari 2020 om 16:26

Inderdaad absurde verhalen. Astana heeft z’n zaakjes ongetwijfeld beter geregeld ;)

52voor11achter 4 februari 2020 om 16:35

Jazeker! Vino is “natuurlijk bereid om samen te werken in de hoop om de waarheid te achterhalen”. Dat doet hij al heel zijn leven. Hij is een rechtgeaaarde waarheidsvinder.

vincenzo 4 februari 2020 om 16:35

Meest aannemelijk is dat er sprake is van persoonsverwisseling. Er lopen meer neuzen rond in hotels en bij wielerwedstrijden.

VerstandOpNul 4 februari 2020 om 16:41

Alle reacties vanuit de hoek van Astana zijn zoals verwacht.
Het zou goed zijn als er wat meer feitelijkheden naar buiten worden gebracht nu..

De Brigadier 4 februari 2020 om 17:06

“Hij zou door iedereen herkend worden. We slapen allemaal in hetzelfde hotel”, zo vertelt Vinokourov.

Vond dat direct al opvallend. Hoeveel hedendaagse renners zijn er, die zo maar even Ferrari herkennen? Er hangen geen WANTED flyers van de beste man in de teambussen naar wij aannemen en hij houdt zich (gelijk Sauron/Voldemort) al zo lang in de schaduwen op dat ik durf te wedden dat 75% van het peleton hem niet zomaar kan (/kon) identificeren tijdens een line-up. Van de overige 25% blijft er een schraal handje toppers over.

Ondertussen verblijven alle betrokkenen (Vogelgekal, Liederzinksko en Wijnkorf) in slechts halfbakken ontkenning, waardoor de gegoede antenne wel weet hoe laat de klepel klingelt.

ivo001 4 februari 2020 om 17:07

“Volgens het CADF is er echter informatie waarin staat dat de Italiaanse sportarts nog altijd betrokken is bij het verstrekken van doping aan Astana-renners.”

Is dat inmiddels door het CADF bevestigd? Of blijft het alleen meer bij een bewering van Deense en Noorse media dat er zo’n rapport met die passage zou bestaan?

doorak 5 februari 2020 om 03:37

Het CADF wat toevallig net de deal met de UCI verloren heeft.

Panache 5 februari 2020 om 08:38

Toeval is geen bewijs doorak. Deze insinuatie is ongepast en houdt in de rechtbank geen stand.

doorak 6 februari 2020 om 02:17

Dat klopt, dat heeft u nu eens goed gezien.

Sebas 4 februari 2020 om 17:32

Lulln als Brugman die Vino en Ferrari.

limburgia 4 februari 2020 om 19:04

Moeten ze dan zeggen dat het verhaal waarheid bevat om jou gerust te stellen ?
Ik ben er zeker van dat niemand van de reageerders beide mannen kent maar alleen maar de verhalen gelezen en gehoord heeft .

doorak 5 februari 2020 om 03:38

limburgia heeft een heldere blik. Zeldzaam.

Apemantus 4 februari 2020 om 17:57

Het is heel simpel, als renner moet je gewoon met een hele grote boog om deze Dr. Ferrari heenlopen om elke vorm van insinuatie te vermijden. Nog niet groeten in het voorbij lopen, laat staan een kopje koffie met deze man drinken. Ben je zo dom om dat niet te doen, dan vraag je er zelf om en is elke verdachtmaking geheel terecht totdat/mits het tegendeel bewezen is.

Waar rook is, is vuur. Dat geld zeker in het wielrennen. Ik heb er dan ook een hard hoofd in dat dit gaat aflopen met een sisser. Zeer teleurstellend.

doorak 5 februari 2020 om 03:43

een echt broodje aap verhaal. Ook in het wielrennen geldt het recht en onschuldpresumptie. Ook al heeft de bond de bewijslast omgedraaid. EU recht gaat boven recht van de bond.
Bovendien zijn er vele ander sporten waar net zoveel of weinig of veel meer wordt gebruikt. Alleen daar besteed de pers veel minder aandacht aan.

dikkechaap 5 februari 2020 om 09:35

Ha, daar hebben we de man van de klok en de klepel weer, die kennelijk het onderscheid tussen tuchtrecht en strafrecht niet kent, en onbekend is met de staande praktijk van strict liability.

doorak 6 februari 2020 om 02:18

Ja Dikke juist wel, Het is eerder andersom. U mag van alles aanhalen maar zit er regelmatig naast. Blijkbaar niet uw vakgebied, uw werk. Hier overigens wel.

Apemantus 4 februari 2020 om 18:10

Heel leuk dat Vinokourov het toespitst op Catalonië, maar er staat toch echt “ONDER MEER tijdens de Ronde van Catalonië”. En de ontkenningen van Fuglsang en Lutsenko zijn leuk en aardig, maar volgens mij is er gewoon een getuigenis van een oud ploegmaat.

Fred Postma 4 februari 2020 om 18:39

Misschien een vertaalfout.
Het betrof iemand in een Ferrari.
Misschien Vinokourov zelf.

Polleke 4 februari 2020 om 18:56

Het hele verhaal hangt uit de haak…. Dit lijkt echt op een hitjob vanwege dat CADF en geen makkelijker slachtoffer dan Astana… uiteraard gaan dan alle wolven in het bos hard meehuilen…

Panache 4 februari 2020 om 19:06

De eerste bekeerling…

horsm 4 februari 2020 om 19:43

Haha… Vinokourov als ‘makkelijk slachtoffer’!!

Abraham Olano 4 februari 2020 om 19:04

Die verklaring van Fuglsang, die komt indirect over als een schuldbekentenis…..’er is nooit een onderzoek tegen me geweest’ ‘er is geen bewijs dat ik contact met hem heb gehad.’ Dat past perfect in het rijtje ‘ik ben talloze keren getest en nooit positief bevonden’ (uitspraak van LA, Boogerd etc. etc.

Hij zegt niet: ik heb geen doping gebruikt…..

Ik denk dan toch weer terug aan de periode dat hij en renners als Kreuziger en Gesink opkwamen en niet voor elkaar onder deden….Krijg een deja-vu naar Boogerd. Gesink als enige het braafste jongetje van de klas met om hem heen louter dopingzonderaars.

Weet dat WF geen fan is van speculaties, maar andere prestaties dan ook te mooi om waar te zijn?

Jacco van Stierop 4 februari 2020 om 19:49

En jouw woorden, beste Abraham, waren: “Ik vind mezelf niet schuldig. Ik heb niet het gevoel dat ik iets illegaals gedaan heb”.
Zo braaf was jij ook niet.

Abraham Olano 4 februari 2020 om 20:21

Het gaat nu even niet om mij, dat is verjaard :-)

doorak 5 februari 2020 om 03:48

Uw geestesbeelden ofwel interpretatie hebben een eigen blik en zijn geen garantie voor de werkelijkheid ofwel feitelijkheden.
Bent u toch daarvan overtuigd. Koop een staatslot, kunt u zelf het nummer etc bepalen.

Romāns Vainšteins 4 februari 2020 om 19:33

Ik twijfel er niet aan dat Astana op een of andere manier nog steeds via Ferrara de weg naar Rome neemt maar evenmin aan hun kunde dit vakkundig dood te laten bloeden met ijzersterk zwijgmanschap en tof koersgedrag. Het tegen hen uitgevoerde recherchewerk volstaat duidelijk niet en ik kan daar, ook gezien het hedendaagse speelveld, alleen maar blij mee zijn.

Fred Postma 4 februari 2020 om 20:56

Hm ze zouden het niet doen omdat iedereen ze met argusogen bekijkt.

Maar dan zouden ze het juist wel doen omdat niemand dat dan meer van ze verwacht.

Maar omdat sommige insiders dat dan juist verwachten doen ze het toch maar niet

Wielerlogica

Pietspeed 4 februari 2020 om 21:32

Misschien is beoogd om de UCI in een negatief daglicht te stellen,reuring te veroorzaken, oid met het lekken van het vermeende rapport Astana, Fulgsang .. Ff natrappen

Op de site van CADF valt de volgende mededeling te lezen dd 1 febr jl:

STATEMENT FROM CADF BOARD PRESIDENT RUNE ANDERSEN
Feb 3, 2020
01 February 2020

The Cycling Anti-Doping Foundation (CADF) has taken note of the decision by the Union Cycliste Internationale (UCI) to cease work with the CADF from 2021 onwards.

While naturally extremely disappointed after presenting a compelling argument to retain a world-class and independent anti-doping organisation, the CADF congratulates the International Testing Agency (ITA) and wishes nothing but a successful future for the anti-doping programme. As such, we will work to ensure a smooth transfer of knowledge and services to the new ITA cycling unit, and we expect that all conditions will be met to guarantee this transition.

The CADF Board would like to thank CADF Director Olivier Banuls and his team of dedicated staff members for their years of excellent work in the fight against doping, their professionalism, and their commitment to the sport of cycling.

As per our contract with the UCI, the CADF will remain in charge of all cycling anti-doping matters during the 2020 calendar year. We will continue to work diligently for clean sport despite the many new challenges we expect to face in the coming year.

Rune Andersen

CONTACT:

For more information, please contact the CADF Media Team at media@cadf.ch or visit our website at http://www.cadf.ch

Samlambeej 5 februari 2020 om 13:04

https://fasterskier.com/fsarticle/nordic-nation-estonias-karel-tammjarv/
Eerlijke inzichten hoe dat allemaal in z'n werk gaat.

Of het nu skiën, zwemmen, fietsen, atletiek, tennis of gewichtheffen is,

hoeveel perikelen hebben we niet gehad afgelopen jaar?

En dan legt deze skiër nog eens uit (met diepe zuchten) hoe makkelijk je door de mazen van het net kruipt.

Headlines

Materiaalzone

Populair