Victorie voor Vichot in Dauphiné-rit nummer vijf

vrijdag 8 juni 2012 om 16:36

foto: Sirotti

Arthur Vichot heeft de vijfde etappe in het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Fransman kwam solo aan, met een halve minuut voorsprong op zijn eerdere medevluchters. Egoi Martinez won van dit groepje de sprint om plaats twee, voor Dimitri Fofonov. Bradley Wiggins blijft leider in het algemeen klassement, waar Sylvain Chavanel uit de top valt en Wilco Kelderman daardoor de vijfde plaats pakt.

Na de eerste beklimming van de dag ontstond er een grote kopgroep met Dimitri Fofonov (Astana), Alberto Losada (Katusha), Kevin Reza (Europcar), José Sarmiento (Liquigas), Rémi Di Gregorio (Cofidis), Egoi Martinez (Euskaltel), Arthur Vichot (FDJ), Daniel Navarro (Saxo Bank) Maxime Médérel en Fabrice Jeandesbosz (beiden Saur-Sojasun).

Na de beklimming van Le Grand Colombier, de middelste en langste (buitencategorie) klim van de dag, ontstond er een gat in het peloton. Cadel Evans en Vincenzo Nibali reden met een groep van zo’n tien man weg, waarna Evans’ BMC teamgenoten het verschil probeerden te vergroten.

Dat lukte echter niet echt, doordat Wiggins’ Team Sky het gat beperkt hield. Niet ver voor de top van de laatste klim, de Col de Richemond, reed Wiggins zelf naar de groep-Evans en zo kwam alles weer samen. Op dat moment reden Andrei Kashechkin, Maciej Paterski en Mickäel Cherel in de afdaling weg.

Ondertussen was Reza vooraan afgevallen, en ging Mederel aan in de afdaling van de Richemond. Hij kreeg echter niet genoeg seconden om zelf verder te gaan. De voorsprong van de kopgroep werd steeds kleiner onder de impuls van Team Sky. Luis Leon Sanchez greep met enkele kompanen de kans om naar de koplopers toe te rijden.

Onderweg raapten zij de drie eerder ontsnapten op, terwijl Di Gregorio vooraan een mislukte ontsnappingspoging deed. Sanchez kreeg echter niet genoeg ondersteuning om de voorsprong op het peloton uit te bouwen, en zo raapte Richie Porte vooraan het peloton de groep weer op.

Het verschil van een minuut ging met nog negen kilometer te gaan eindelijk omlaag, toen meer ploegen zich met de achtervolging gingen bemoeien. Voorin sprong Navarro echter weg, even later gecounterd door Vichot. Die werd door zijn medevluchters niet meer teruggezien tot aan de finish.

Critérium du Dauphiné 2012 (WT)
Etappe 5: Saint-Triviers-sur-Moignans – Rumilly (186.5 km)

1. Arthur Vichot (Frankrijk/FDJ-BigMat) in 4u42m17s
2. Egoi Martinez (Spanje/Euskaltel-Euskadi) op 26s
3. Dimitri Fofonov (Kazachstan/Astana) z.t.
4. Remy Di Gregorio (Frankrijk/Cofidis)
5. Cayetano Sarmiento (Colombia/Liquigas-Cannondale)
6. Alberto Losada (Spanje/Katusha)
7. Daniel Navarro (Spanje/Saxo Bank)
8. Maxime Mederel (Frankrijk/Saur-Sojasun)
9. Maxime Bouet (Frankrijk/AG2R-La Mondiale) op 46s
10. Bruno Pires (Portugal/Saxo Bank) z.t.

Algemeen klassement na etappe 5
1. Bradley Wiggins (Groot-Brittannië/Team Sky) in 14u11m07s
2. Tony Martin (Duitsland/Omega Pharma-Quick Step) op 38s
3. Michael Rogers (Australië/Team Sky) op 1m20s
4. Cadel Evans (Australië/BMC Racing Team) op 1m44s
5. Wilco Kelderman (Nederland/Rabobank) op 1m45s
6. Chris Froome (Groot-Brittannië/Team Sky) op 1m48s
7. Luis Leon Sanchez (Spanje/Rabobank) op 2m02s
8. Jurgen Van Den Broeck (België/Lotto-Belisol) op 2m22s
9. Janez Brajkovic (Slovenië/Astana) op 2m47s
10. Jerome Coppel (Frankrijk/Saur-Sojasun) op 2m55s

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair