Vertrek Terpstra doet Lefevere verdriet: “Ik heb gezegd: ga”

Vertrek Terpstra doet Lefevere verdriet: “Ik heb gezegd: ga”

foto: Marcel Koch

donderdag 16 augustus 2018 om 20:17

Patrick Lefevere kreeg donderdagmiddag een bittere pil te verwerken. Niki Terpstra verlaat zijn ploeg en is komend jaar actief voor Direct Energie. “Er is van mijn kant geen aanbod gekomen, omdat ik het geld niet had. Ik denk dat ik op mijn 63e nog altijd een eerlijk man ben. Ik ga niet iemand iets beloven dat ik niet kan geven”, zegt Lefevere tegen Sporza.

De markante Belg spreekt met niets dan lof over de 34-jarige Nederlander. “Ik voel me verdrietig”, is de teambaas van Quick-Step Floors eerlijk. “Ik heb vandaag niet genoeg geld om een voorstel te doen. Ik vrees dat misschien morgen, overmorgen of volgende week het budget er wel zou kunnen zijn en dan zal het nog meer pijn doen. Niki is 34 jaar. Hij kan nog één keer een contract tekenen. Hij heeft een mooi huis gebouwd, heeft twee prachtige kinderen, een gezin. Wie ben ik om hem tegen te houden en eigenlijk tussen twee stoelen te laten vallen. Dat recht heb ik niet.”

De baas van Quick-Step Floors gunt Terpstra het allerbeste. Hij nam uiteindelijk zelf de beslissing om de Nederlander te laten gaan. “Hij heeft heel veel geduld gehad. Je weet, vooral Vlamingen, maar ook Nederlanders, willen tekenen in april. Maar de markt is pas open in augustus. Niki heeft zoveel respect gehad voor ons dat hij eigenlijk tot gisteravond (woensdag, red.) gewacht heeft. We hebben dagelijks getelefoneerd, met zijn manager, maar vooral met hem. Op een bepaald moment heb ik gezegd: “Ga”. Of hij nog een grote klassieker kan winnen? Als wij slecht zijn, wel”, grapt Lefevere. “Hij wil ik nog graag een rit winnen in de Tour de France. Dat wens ik hem toe.”

Dit artikel delen:

30 Reacties

peervaneynthoven 16 augustus 2018 om 20:41

Als je te vaak “ik ben een eerlijk man” zegt, tja. Tissues aan laten rukken nu er veel slijm bij Lefevere vrijkomt. Sorry, maar wat een “marketing verhaal” naar buiten toe en wat zijn het toch dikke vrienden, geweldig. Typisch geval van de hemel inprijzen als je van iemand af wil. En eerlijk is eerlijk, ik denk dat hij gelijk heeft. Terpstra heeft m.i. zijn beste tijd gehad.

rahimns 16 augustus 2018 om 20:45

ik ben geen Terpstra fan… maar als je dit jaar de E3 prijs wint, de RVV en 3e wordt in P-R dan kan je toch niet zeggen dat hij zijn beste tijd gehad heeft… dat is een hele rare conclusie die volgens mij nergens op gebaseerd is.

Javier 16 augustus 2018 om 20:49

@peer
Wellicht dat Terpstra inderdaad te veel salaris vroeg en dat Lefevre dit niet voor hem wilde betalen. Tenslotte is Terpstra alweer 34 en de kans dat hij zijn prestaties van dit jaar voorjaar kan herhalen is niet heel groot. Maar om dan te spreken van “iemand de hemel inprijzen als je van hem af wilt”, gaat misschien wat te ver. Lefevre is op zoek naar een nieuwe sponsor voor zijn ploeg, en het vertrek van klassieker-uithangbord Terpstra (inclusief z’n songs na de finish) zal hierbij zeker geen positief effect hebben. Dus nee, een typisch geval van wat je beschrijft is denk ik niet aan de orde. Met andere woorden, ik denk dat de reactie van Lefevre oprecht is en niet zozeer een marketingverhaal.

Scott Sunderland 16 augustus 2018 om 21:02

Dit is toch juist een van de beste jaren van Terpstra ?? Zijn salariseisen en wat Lefevre wil / kan betalen zullen gewoon te ver uit elkaar liggen.

Mwielerfan 16 augustus 2018 om 21:37

Ik heb altijd het idee dat terpstra heel erg bij de ploeg pastte. Waarom zou dat niet wederzijds zijn?

KnightBiker 16 augustus 2018 om 22:15

@ peer je ziet conflicten die er niet zijn: De ploeg mist een grote sponsor en teert komend jaar al in op op haar eigen kapitaal. Pragmatisch gezien is Terpstra De duurste renner Met een aflopend contract: Verleng dit contract niet en je kan 2 of 3 andere winnaars houden.
Verder geen fan van Levevre maar In dit geval had Ik dezelfde pragmatisch keuze gemaakt.

Verder geloof Ik er niets van dat Terpstra Het kopmanschap zou opeisen komend jaar, hij ziet ook wel dat dit team Met veel poetentieele winnaars op deze manier Het beste werkt.

Javier 16 augustus 2018 om 20:42

Mooie en persoonlijke reactie. Veel respect voor Terpstra blijkt hieruit. Wellicht is dit een goede representatie van de cultuur die heerst binnen deze ploeg, en waarom deze ploeg zo succesvol is.

Schokkend om te lezen dat Lefevre het geld niet heeft om Terpstra nog een contract aan te bieden. Die ploeg verkeert in zwaar water, jammer.

rahimns 16 augustus 2018 om 20:48

Heb je gezien wie ze volgend jaar nog in dienst hebben… dan kan je toch niet zeggen dat ze in zwaar water verkeren, bijna elke ploeg zou wensen dat ze zo'n groep renners bij elkaar hadden.

Marco241 16 augustus 2018 om 21:05

Pff, beetje een jankverhaal hoor van Lefevere. QS is (op SKY na mss) de beste en meest succesvolle wielerploeg van dit moment en de laatste jaren. Als je het dan niet voor elkaar krijgt om je beste renners vast te houden ligt dat toch echt aan jezelf. En los daarvan zul je gewoon moeten accepteren dat renners ook wel eens wat anders willen. NT zit er tenslotte al 8 jaar en heeft niet zoveel seizoenen meer te gaan. Misplaatst sentiment imo. (Maar nog wel een grote fan! Me <3 QS)

Mwielerfan 16 augustus 2018 om 21:40

Euhm elke ploeg met een supergoed jaar van veel verschillende renners heeft dit probleem. Je kunt dan niet al je toppers houden tegen hetzelfde budget, laat staan minder. Andere liggen wellichtal vast omdat er vorig jaar voor 2 jaar is verlengd. Een deel van de toppers met aflopend contract moet dus inschikken of verkassen.
Mooi dat het met respect n begrip gaat.

marehoek 16 augustus 2018 om 22:13

Marco+1

djoriana 16 augustus 2018 om 21:11

de Tsjechische miljardair en tevens ploegeigenaar Zdeněk Bakala had als ze hem echt wilde houden toch zeker garant gestaan voor zijn salaris. voor hem is dat bijna wisselgeld

marehoek 16 augustus 2018 om 22:12

Lefevere wat een gladjanus, ik heb hem gezegd ga.

ah-ja 16 augustus 2018 om 22:15

Heftig dit…

west 16 augustus 2018 om 23:25

Ik denk dat Terpstra de duurste was die daar nog Rondreed na Boonen… Die jonkies hebben de dienstjaren niet, Stybar de grote overwinningen niet en Gilbert zat gevangen bij BMC toen hij overkwam, dus die heeft toen wel ingeleverd.

Mwielerfan 16 augustus 2018 om 23:40

Hoop ik want hij was afgelopen jaar ook de beste

Gebruikersnaam 16 augustus 2018 om 23:56

De beste dit jaar bij QS is Alaphilippe.

Marszzz 17 augustus 2018 om 07:40

Dat is scoreborddinges. Alaphilippe heeft hele andere kwaliteiten.

EddyB1958 17 augustus 2018 om 10:28

Terpstra,de beste?
Omdat hij Le Samyn, Harelbeke en de Ronde van Vlaanderen gewonnen heeft en derde was in Roubaix?
Alaphillippe won Waalse Pijl,San Sebastian,2 ritten in de Tour,Bergtrui in de Tour,2 ritten in Baskenland,1 rit in de Dauphiné,en in Februari al een rit in de Provincie y Paz (Colombia).
Van de 28 *Worldtour Level*koersen,die Quick Step Floors won,zijn er 7 van Alaphilippe,dat is 25%.
Nu beste Mwielerfan,is Terpstra nog steeds de beste Quick Step Floors renner van het jaar?
Die M staat toevallig niet voor Michel?

peervaneynthoven 17 augustus 2018 om 00:09

@rahimns. Als ik zeg dat hij zijn beste tijd gehad(!) heeft dan bedoel ik juist dat hij (m.i !) die overwinningen die jij nu opnoemt niet meer zal/kan behalen in de nu komende periode/volgend jaar. Dat is gebaseerd op het feit dat ( een goede) Terpstra die overwinningen mede en voor een groot deel door de kwaliteit/kracht van zijn ploeg heeft behaald en dat ik nu constateer dat hij nauwelijks nog in de koersen waarin hij startte iets heeft laten zijn.We spreken elkaar over een jaar :-). Lefevere is een meester in het kiezen van het juiste moment om renners aan te nemen, maar ook om er afscheid van te nemen. (o.a Kittel en T.Martin). Vaak met een “zakdoek”, dat wel. Ze hebben hem maximaal profijt gebracht, beter kan niet meer.

Geronimo 17 augustus 2018 om 00:31

QS heeft op dit moment een enorme hoop goede renners. Natuurlijk is Niki één van de allerbeste en daarom willen ze hem enorm graag houden, maar hij is commercieel niet superinteressant omdat hij geen belg is. Niki vraagt waarschijnlijk het salaris dat hij verdient, maar gewoon niet krijgt omdat hij bij QS altijd de tweede rang is geweest (zoals hij ook tweede rang is in NL, want de gemiddelde nederlandse sportfan kent vooral de renners uit de Tour en niet die uit de RvV). Lefevre wil hem echt wel graag houden, maar voor hem en zijn sponsoren is het interessanter om een tweederangs Belg aan te nemen dan een toprenner die niet de Belgische nationaliteit heeft

Theo Smits 18 augustus 2018 om 20:33

Geronimo.
Jij vertelt precies hoe het is en hoe de waardering van Niki is , en die is zowel Nederland
En België zwaar onder het niveau wat het zo moeten zijn.
Ik hoop en ben er eigenlijk van overtuigd dat hij zijn salaris in Franse dienst waar gaat maken ik hoop dat ze hem daar ook de waardering geven die hij verdient.

maurits1972 17 augustus 2018 om 00:32

Ik heb het nooit echt hoog op gehad met Lefevre. Ik vond het vaak een klager over zijn renners over alles eigenlijk. Schuld bij de renners leggen. Maar ik vind hem hier oprecht en eerlijk hier. Geen nawijs gedrag. Maar complimenten geven aan een renner die vertrekt.

Romāns Vainšteins 17 augustus 2018 om 00:42

Terpstra en Lefevere besluiten op het hoogtepunt hun wegen te scheiden. Kanp.

Domestique 17 augustus 2018 om 00:43

Nou ja, je kan van Lefèvre zeggen wat je wil, maar de renners die daar vertrekken doen dat eigenlijk zelden in onmin. Spreken toch altijd in lovende woorden over hun periode bij QS, wat bij veel ploegen wel eens anders is… Zal bij deze Terpstra net zo zijn vermoed ik. Toch een warme en familiale ploeg, hoewel Patje naar buiten toe wel eens hard kan overkomen.

vlaamse ardennen 17 augustus 2018 om 06:27

Als ploegleider zou ik tevreden zijn. Hij is immers al 34 en waarschijnlijk niet goedkoop.

Marszzz 17 augustus 2018 om 07:38

Als hij niet meer zou kunnen presteren wel, maar Niki is dit jaar sterker dan ooit. En dat zal volgend jaar niet ineens verdwenen zijn. Hij is ook iemand die ook heel waardevol is voor het team. Niet alleen door werken voor anderen maar ook voor de sfeer. Ik kan heel goed begrijpen dat Lefevre heel verdrietig is.

Natte spons 17 augustus 2018 om 08:45

Als Gilbert dit jaar nog de stenen uit de straat kan rijden met zijn 36 jaar, waarom zou Terpstra (34) dat dan de komende twee jaar niet kunnen. Ik denk dat Levevre hier wel oprecht van baalt, echter het team zal nog steeds de sterkste zijn. Ze hebben nu in de finales misschien alleen nog een numeriek overtal ten opzichte van andere ploegen en niet meer altijd een absoluut overtal in de hele kop van de wedstrijd zoals dit jaar.

fringale 17 augustus 2018 om 12:41

Ik ken Terpstra van haar noch pluim maar mij lijkt hij vatbaar voor decompressie. Parijs-Roubaix, RVV, DDV en E3 op zak, dus vrees ik niet meer de volle focus in het voorjaar maar eerder – zoals Lefevre ook aangeeft – op een tourzege, wat ook de keuze voor Direct Energie plausibeler maakt.

Zjoske 17 augustus 2018 om 13:07

Ik snap niet waarom Lefevre hier altijd zoveel negatieve reacties oproept.
Alle coureurs lopen met hem weg, zijn tactiek is verbluffend uitgekookt en sterk en in interviews en documentaires komt hij uiterst sympathiek op mijn over.
Maarja, als je veel wint creëer je nu eenmaal vijanden blijkbaar.

Headlines

Populair

Materiaalzone