Verbrugghe: “Van Aert en De Plus op niveau zijn zekerheden voor de Olympische Spelen”

zaterdag 18 januari 2020 om 17:42
Verbrugghe: “Van Aert en De Plus op niveau zijn zekerheden voor de Olympische Spelen”

foto: Cor Vos

De Olympische Spelen in Tokio zijn nog ver, maar de Belgische bondscoach Rik Verbrugghe is in zijn hoofd al druk bezig met het oplossen van de puzzel van de Belgische selectie. België mag met vijf coureurs starten in de wegwedstrijd, maar heeft meer gegadigden. “Als Wout van Aert zijn niveau haalt, is hij een zekerheid. Net als Laurens De Plus met het niveau van de Tour.”

“Ik twijfel niet aan zijn kwaliteiten”, aldus Verbrugghe over Van Aert. “Hij moet vooral opnieuw op niveau komen. We hebben goede afspraken gemaakt met hem, zijn team, zijn trainers en zijn managers. Op een bepaald moment gaan we zijn cijfers opvragen en dan zal duidelijk zijn of hij opnieuw op niveau is of niet.”

Remco Evenepoel is als Europees- en vicewereldkampioen tijdrijden al zeker van een plek, terwijl Verbrugghe eerder al aangaf dat ook Greg Van Avermaet normaliter zeker is van zijn plekje. Als Van Aert en De Plus op niveau zijn, dan blijft er in principe nog één plek in de Belgische selectie over. “Het wordt een heel moeilijke selectie en er zullen jongens ontgoocheld zijn, maar ik ben ervan overtuigd dat ik de beste keuze zal maken”, vertelt hij aan Sporza.

“Ik heb een longlist van tien à elf renners opgesteld en heb die ook bijna allemaal al gesproken. Ik heb duidelijke afspraken gemaakt zodat iedereen weet hoe het in elkaar zit. Wat ik hier vandaag vertel, weten zij ook allemaal. Ze weten zelfs nog meer.”

Tijdrit
Valt daarmee het doek voor Victor Campenaerts en Yves Lampaert, die het tweede plekje in de tijdrit ambiëren, maar weten dat Thomas De Gendt, Laurens De Plus en Wout van Aert de Belgische selectie beter van dienst kunnen zijn in de wegwedstrijd? Nog niet, volgens Verbrugghe. Als zij laten zien echt kans te maken op een medaille, overweegt de bondscoach hen alsnog te selecteren. “Maar als de tweede tijdrijder geen kans maakt op een medaille, dan geef ik de voorkeur aan het sterker maken van onze wegploeg. In de wegrit is alles mogelijk.”

Dit artikel delen:

36 Reacties

Rawolf 18 januari 2020 om 17:49

Rip Campenaerts

Vinyakke 18 januari 2020 om 17:53

Volgens mij ligt het brons in het tijdrijden (na evenepoel en dennis) meer binnen handbereik voor bijvoorbeeld campenaerts dan dat in de wegrit zou zijn voor de kopman daar, wie dat ook mag zijn. Beetje vreemd om daar in januari ook al uitspraken over te doen. Moest ik campenaerts zijn, ik zou in mijn gat zijn gebeten!

Lendilonus 18 januari 2020 om 18:05

Denk niet dat Campenaerts ook maar een kans heeft op brons. Parcours is niet op zijn maat en de concurrentie is te goed. Op dit parcours is hij volstrekt kansloos tegen Dennis, Dumoulin, Evenepoel en Roglic. Dan moet hij nog mannen als Ganna, Jungels, Froome of Thomas(en dan vergeet ik waarschijnlijk nog 5 man) voor zien te blijven voor een top 5. Top 10 zou dus realistisch zijn. Het probleem voor Victor is dat Van Aert(mits op niveau) ook top 10 kan rijden en veel meer van waarde is in de wegrit dan Victor.

Vinyakke 18 januari 2020 om 18:50

Dumoulin en roglic hebben andere (hoofd)doelen. Als ze al aan de start staan hebben ze daar niet kunnen naar toe werken. Denk maar aan het WK van roglic na zijn vuelta. Dat is nog maar de vuelta en daar zat veel meer tijd tussen en lag geografisch ook dichter bij elkaar. Onderschat campenaerts niet als hij ergens naartoe kan werken!

Lendilonus 18 januari 2020 om 19:27

Roglic had toen nog last van zijn val in de Vuelta dus die vergelijking lijkt me wat krom. Dumoulin kon daarentegen Campenaerts nog steeds kloppen in Insbruck nadat hij al 2 grote rondes had gereden. Campenaerts kan zeker goed pieken en zal er het maximale uithalen maar ik denk dat hij wat klasse tekort komt en niet meer kans op een medaille heeft dan Van Aert(mits hij op niveau is natuurlijk).

Cochise 18 januari 2020 om 19:41

Zo zwaar is dat parcours toch ook niet? Wat op en af aan 2,5 a 3%?

Wielervolger 18 januari 2020 om 18:05

Verbrugghe is zowat de meest onbekwame en subjectieve bondscoach ooit.
Met Campenaerts heb je meer kans op een (2e) medaille in de tijdrit dan je ooit zal hebben in de wegrit. Maar goed, het is al lang duidelijk dat Evenepoel, Van Aert en schoonbroertje Greg zijn grote favorieten zijn.

Rawolf 18 januari 2020 om 18:34

Ja echt bizar eigenlijk, ze hebben wereldtoppers op de tijdrit en dan gaan ze alle ballen voor Evenepoel in de wegrit.

En dat terwijl Remco zn hoofddoel de tijdrit is, like wtf?

Vinyakke 18 januari 2020 om 18:52

Ik dacht dat Teuns daar ook bij hoorde maar die moet blijkbaar nog wachten. Het mag er niet te dik opliggen natuurlijk ;)

Cochise 18 januari 2020 om 19:03

Onbegrijpelijk. Dat hij dan ook nog durft te zeggen dat hij een lijst heeft van 10 of 11 renners (hij weet waarschijnlijk zelf niet meer wie er op die lijst staat) en dat hij ze BIJNA allemaal gebeld heeft. Dus je wordt betaald om 2x per jaar een selectie te maken en je kan nog geen 10 (of 11) telefoontjes doen om iedereen deftig te laten weten waar ze aan toe zijn?

Hij heeft zijn wegploeg duidelijk al in z’n hoofd met Evenepoel, Van Aert, De Plus, Van Avermaet en Teuns. Campenaerts maakt dus enkel kans als Van Aert het niet meteen schitterend doet in het voorjaar of als hij 2 tijdritten wint in de Giro en Verbrugghe beslist om zijn poulain Teuns een mes in de rug te steken om schoonbroertje Van Avermaet toch maar te kunnen meenemen.
Rip Benoot, De Gendt, Hermans, Pauwels en Meurisse

Samlambeej 18 januari 2020 om 18:59

Heeft meer vertrouwen in Evenepoel dan Campenaerts voor een medaille in de tijdrit.
Groter belang wegrit: Van Aert's motor > Campi’s motor.

Te bilijken, hoe zonde ook voor Campenaerts.

Vinyakke 18 januari 2020 om 20:02

De vraag is ook of een ploegmaat meer of minder het verschil gaat maken. Sagan won 3 wereldtitels bijna in zijn eentje.

Pietspeed 18 januari 2020 om 19:04

Absurd om nu al namen te noemen, terwijl het seizoen nog niet eens is begonnen.
Alle Belgische profrenners hebben in principe een kans.
"cijfers opvragen"… Wat een flauwekul. Kijken naar de prestaties in de koers en resultaten.
Verbrugghe dekt zich nu al in, mocht de OS een deceptie worden. "Maar was het achteraf bezien wel goed om deze renners te selecteren voor de OS? " "Uh, ja zeker, de cijfers zeiden het" "En van Jumbo, DCQ en Lotto moest ik ze ook meenemen."

Romāns Vainšteins 18 januari 2020 om 19:39

Op dit vlak, freak show wielrennen, was ik al-tijd voor freak Campenaerts gegaan. Van Aert heeft er gewoon veel minder te zoeken.

Lance4eva 18 januari 2020 om 19:47

Wanneer is zo’n selectie voor de OS eigenlijk definitief? Kan zo’n selectie bijvoorbeeld een uur voor de start van de wegwedstrijd nog gewijzigd worden?

Vinyakke 18 januari 2020 om 20:04

Nee dat mag niet. Ik schat een weekje ofzo, maar maakt dat uit? Reserves worden niet gestuurd hoor!

Lance4eva 18 januari 2020 om 20:13

Ja, ik vind dat heel erg uitmaken.

koos verrek 18 januari 2020 om 20:45

.be

boenk 19 januari 2020 om 01:11

Ik hoor je tanden knarsen tot in België. Heerlijk.

ghostwriter 18 januari 2020 om 21:08

Volgens mij zou Van Aert (op niveau) meer kans maken op een medaille in de tijdrit dan Campenaerts. Daarbij voegt Van Aert veel meer toe aan de ploeg voor de wegrit.

Romāns Vainšteins 18 januari 2020 om 21:47

Volgens mij maakt Campenaerts een grotere kans en maakt het voor de wegrit geen moer uit wie van de 2 gaat knechten.

ChefSpijker 18 januari 2020 om 22:33

Op basis waarvan heeft Campenaerts een grotere kans dan? De tijdritprestaties van Wout in de Dauphiné en op het BK waren vrij indrukwekkend. Alleen die in de Tour viel tot de val een beetje tegen, door de hoge verwachtingen. Maar dat was ook de eerste keer dat Wout een tijdrit reed na twee weken koers.

Derierre de la course 18 januari 2020 om 23:22

Noem het maar tegenvallen in de tour. Winst in TTT en een etappezege.

ChefSpijker 19 januari 2020 om 00:27

Je snapt toch wel dat ik het over de Tourtijdrit had…

boenk 19 januari 2020 om 01:19

Daar ben je toch gewoon compleet verkeerd, Romans. Wout zijn motor is twee keer zo groot als die van Victor. Waar Victor zijn Europese titels en elke andere overwinning telkens met de kleinste marges wist te winnen, moet pieken om “kans te maken” heeft Wout op dat vlak gewoon een surplus aan vermogen en klasse. Ik ben fan van Victor, en als alles meezit kan hij zichzelf overstijgen en verbazen. Wout kan al verbazen wanneer hij gewoon “in vorm” zit. Laat staan wanneer hij een goeie dag heeft of zich ergens echt op toelegt. Of denk je dat het vele mensen gegeven zou zijn om 3x wereldkampioen te worden in het tijdperk van der Poel?
Komt nog eens bij dat Wout amper enkele maanden zich had toegelegd op tijdrijden, en Victor al jaren aan het finetunen is. Wout heeft ook dus gewoon nog meer marge. Houding, ervaring (indelen), marginal gains. Daar heeft Victor zo goed als niks meer te winnen. Wout wel.

Panache 19 januari 2020 om 09:33

Mooi verhaal. Maar Wout wordt door TJV dik betaald om hun kopmannen richting Tourzege te ondersteunen. Dus Wout moet pieken in de Tour en mag zich niet sparen. Wout kan zich dus niet volledig toeleggen en voorbereiden op de OS.

-Stijn- 19 januari 2020 om 10:17

@Panache Het enige wat jij de afgelopen maanden over van Aert zegt is dat hij dik betaald is en zich dus gewoon moet leegrijden in de Tour, terwijl de ploeg hem toelaat naar Tokio te gaan… Ohja, dat dik betaald denk dat vooral Dumoulin dat is

Panache 19 januari 2020 om 11:41

Dat dik betaald is een argument om volledige toewijding te mogen verwachten (zelfs eisen). Dat leek mij geen hogere wiskunde… Kijk eens 4 jaar terug (Cancellara, Dumoulin) en waar het mis ging in de voorbereiding op Rio. De manier waarop Cancellara Rio heeft voorbereid gaat TJV niet toelaten bij Van Aert. Volgens mij begrijp jij weinig van pieken, van belangen en van het doel van zijn ploeg en gaat je blik niet voorbij dat van een supporter.

-Stijn- 19 januari 2020 om 12:46

@ Panache, geen goed argument aangezien ze hem toestemming geven om naar Tokio te gaan. En over dat pieken ben jij de expert dan? Het is niet onmogelijk om in de Tour goed te zijn en dan in Tokio top, van Aert moet niet elke rit voluit gaan zoals de klassementsrenners.

Panache 19 januari 2020 om 14:46

Zoals vaker vermeld: TJV staat niet toe dat Van Aert van de Tour een veredelde voorbereidingswedstrijd op Tokio maakt. ALLES wordt in het werk gesteld om met Roglic, of Dumoulin, of Kruijswijk in het Geel in Parijs te eindigen. De knechten moeten vol aan de bak en 3e week juni al ‘top’ zijn. Er is maar één manier voor Van Aert om kans op goud te hebben: niet starten in de Tour.

toke 19 januari 2020 om 04:32

Ik tel hier al mistens 15 betere bondscoaches dan Rik Verbrugghe.

Max01 19 januari 2020 om 06:31

Van Aert kan hier in goeden doen met wat geluk zelfs de weg wedstrijd winnen. Én top 5 scoren in de tijdrit..

-Stijn- 19 januari 2020 om 10:19

Wegwedstrijd gaat hij echt niet winnen maar in de tijdrit kan dit dan weer wel als hij terug is zoals in de tour

Koersmaniak 19 januari 2020 om 09:29

De Plus op Tour-niveau zou mooi zijn op de OS, maar de OS liggen een week na de Tour.
Afgelopen jaar was De Plus kopman van Jumbo-Visma in San Sebastian, maar hij was zodanig uitgepierd, dat hij vermoeid opgaf.
Bij de OS zit er nog een vlucht+aanpassing aan de tijd en weersomstandigen in. De Plus gaat zodanig vermoeid zijn, dat hij weinig kan betekenen in Tokio.

boenk 20 januari 2020 om 05:55

Nu, De Plus was daar geen uitzondering he. Alaphilippe, Bernal en ander mooi volk moest ook van de fiets in San Sebastian.

Turtlehead 19 januari 2020 om 11:01

Waar is dat verhaal gebleven van ‘kijken wie de sterkste prestaties neerlegt
(In tijdritten) en ook een gerichte voorbereiding wil doen’?
De TJV-mannen zijn na de Tour óf leeg óf al heel tevreden, of allebei en gaan zich zeker niet speciaalvoorbereiden.

Greg is leuk voor familie en pers, maar gaat niemand helpen én niet vooraan meedoen (tijd is voorbij).

Wazig verhaal dit.

Een jaar geleden was Vocsnor nog bezig met een onrealistische droom, inmiddels werelduurrecordhouder en bedankt (geen Vlaamse sponsor helpt denk ik ook niet).

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone