Veldritwereld reageert verbaasd op uitspraken Lappartient: “Slaat nergens op”
foto: Cor Vos
Zeger Schaeken dinsdag 14 november 2023 om 06:30

Veldritwereld reageert verbaasd op uitspraken Lappartient: “Slaat nergens op”

Interview Zondagochtend dropte David Lappartient, voorzitter van de UCI, een bommetje in de veldritwereld. De Fransman dreigde ermee crossers uit te sluiten voor het WK als ze een manche van de Wereldbeker overslaan en een nationale cross in de plaats afwerken. De reacties uit de veldritwereld waren unaniem. “Er moet een open discussie komen.”

Het toenemend aantal afzeggingen van crossers voor de Wereldbekers is een doorn in het oog voor Lappartient, die zelfs een drastische regelwijziging voor zich ziet. “Als een crosser de voorkeur geeft aan een nationale wedstrijd terwijl er een Wereldbeker is, dan rijdt hij de volgende Wereldbeker ook niet en dus ook het WK veldrijden niet”, dreigt de UCI-voorzitter. “De Wereldbeker is geen competitie waar je kan kiezen wat je wil rijden. Iedereen moet gewoon meedoen”, vertelde hij aan DirectVélo.

Bart Wellens, oud-crosser en nu teammanager bij de veldritploeg van Circus-ReUz-Technord, heeft een duidelijke visie. “Ik denk dat ze aan het panikeren zijn bij de UCI. Dan zouden Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock opeens geen WK meer mogen rijden? En Fem van Empel ook niet? Dat slaat natuurlijk nergens op.”

Wellens: “Ze hebben het zelf verknald door het overaanbod”
“Ik denk dat ze moeten begrijpen dat er actie moet ondernomen worden. We zeggen het al zo lang; de structuur van de Wereldbeker zit niet goed in elkaar. Het is nu veel te druk. Dat wisten we vanaf dag een al. In een keer al die zondagen bezet, dat is gewoon moeilijk. Dit jaar valt dat nog harder op door een aantal zware verplaatsingen”, vertelt Wellens. “De Wereldbeker moet iets speciaals blijven. Maar dat hebben ze zelf verknald door het overaanbod. Vroeger was je trots dat je kon rijden in de Wereldbeker. Volgens mij heeft niemand dat op dit moment.”

Sven Nys, teammanager van Baloise Trek Lions, gaat akkoord met Wellens. “Ik denk dat renners het recht moeten hebben om eigen keuzes te maken. Zeker als het over jonge renners gaat, want hier wordt ook mijn eigen zoon genoemd. Er zijn nog veel andere renners die keuzes maken en die af en toe een Wereldbeker skippen. Ik vind dat dat moet kunnen, maar dat is een discussie die wij moeten voeren op een bepaald moment om de sport te optimaliseren.”

Nys: “We gaan ons vooral niet onder druk laten zetten”
“Het is sowieso al niets voor dit jaar. Maar we gaan kijken. Het enige wat wij vragen, is overleg. Dit is voor een groot stuk een dreigement, en proberen je stem te verheffen…”, legt Nys uit. Aan de andere kant wil de oud-crosser ook niet gelijk de uitspraken van Lappartient aanvallen. “Er gaat de komende weken nog veel over gezegd worden”, verwacht hij. “Het is niet aan mij om gelijk een tegenreactie te geven. We gaan het laten inzinken en ons vooral niet onder druk laten zetten.”

Ook de crossers zelf reageerden verbaasd over de uitspraken van Lappartient. Een aantal renners vertelden aan WielerFlits dat ze de woorden van Lappartient ‘belachelijk’ en ‘niet realiseerbaar’ vinden. Lars van der Haar, een van de renners die af en toe openlijk kritiek uit op de UCI, heeft ook zijn zegje gedaan. “Ik denk niet dat we het machtswoord nu al moeten gebruiken, we moeten een open discussie voeren tussen de UCI, de renners en de ploegen. Ik denk ook dat het allemaal wel meevalt. Ik laat ook vier Superprestige-wedstrijden vallen om vier Wereldbekers te rijden. Het is niet zo dat wij expres de Wereldbeker laten vallen, de Wereldbeker is nog steeds een heel belangrijk klassement.”

Mogelijke oplossing
Tot slot keren we terug bij Wellens, die zelf ook een alternatief voorstelde. “De enige optie is voor mij inperken. Terug naar acht tot tien wedstrijden maximum, van september tot februari. Niet alleen in de kerstperiode. Zo is er een cross om de zoveel tijd en dan kan er in dat weekend ook alleen die manche van de Wereldbeker georganiseerd worden. Dan zullen er misschien wel een aantal Belgische organisatoren afvallen. Dat is jammer, maar op dit moment is er soms té veel in België. Ik denk dat daarover moet nagedacht worden.”

RIDE Magazine
12 Reacties
Sorteer op:
13 november 2023 13:43
Absurde situatie. Van 6 WB-manches per jaar naar 14 a 15 wedstrijden gaan en het dan heel gek vinden dat er ook nog renners zijn die 1 of 2 keer in het seizoen op hoogtestage gaan of een ander klassement nastreven. En die dan belonen met uitsluiting op een WK... Dan ben je toch wel aardig losgezongen van alle realiteitszin.
13 november 2023 14:40
Wel mooi dat Lappartient voor zo'n grote eensgezindheid in de veldrit-wereld heeft gezorgd..
13 november 2023 15:20
Blijkt echt een ondoordachte uitspraak te zijn geweest van Lappartient. Geheel in lijn met hoe sportbonden over het algemeen bestuurd worden.. ongelofelijk politieke organisaties zijn het, waar het belang de renners duidelijk niet op één staat.

Creëert ook veel negativiteit rondom de cross, terwijl ik juist dit seizoen (bij de mannen) tot nu toe echt een genot vind om naar te kijken! Extra jammer om dan nu weer met deze randzaken bezig te zijn ipv te genieten van de heerlijke crossen die we zien.

De UCI zou er goed aan doen na dit seizoen om tafel te gaan met de renners en de organisatoren van de grote wedstrijden om op basis van die mooie crossen te kijken waar het nog beter kan voor zowel renners als publiek!
  13 november 2023 15:22
  PS de leesbaarheid en toegankelijkheid van WF neemt in de wintermaanden niet bepaald toe. Meer mensen met dat probleem? Ik snap dat je met minder traffic iets meer reclame nodig hebt, maar het loopt imo nu echt de spuigaten uit.
  Krijg daarmee ook de indruk dat bij WF niet de bezoeker centraal staat.. enfin de parallel met de UCI moge duidelijk zijn.
13 november 2023 14:43
BALLEN TONEN en gewoon een weekend En-Block weg blijven. Het wordt tijd dat de UCI olv van Lappartient, Van den Abeele, de UCI en Flanders Classic het een gaan voelen. Maar dat zal wss vanuit de ploegen en de landen niet snel gaan gebeuren
  13 november 2023 15:24
  Je verkloot er dan natuurlijk ook meteen een cross mee, want die draait meteen gigantisch verlies en sponsoren willen hun centen terug. Men zal gewoon eens goed moeten praten over een duurzame kalender, waarbij de UCI ook de crossen, ploegen en renners als gelijke gesprekspartners ziet.
  13 november 2023 22:06
  Ach als er een cross in exotisch oord die toch maar 1 jaar wordt georganiseerd sneuvelt, dan lijkt me dat geen probleem. De uci moet veel meer met 3 tot 5 jaar contracten werken, dan kan zo'n cross wat opbouwen. En meehelpen een lokale scène op te bouwen
13 november 2023 13:07
Steeds meer dictatoriale zaken! Narcistische mannetjes. Ondertussen bange schijterds. Dat herverkiezing in gedrang komt. Alsof de slavernij nog niet is afgeschaft! Een actie als deze zou tot onmiddelijk v taken ontheffen moeten leiden.
13 november 2023 14:13
Volgende fase is dat Flanders Classics hun veel te duur betaalde contract gaan betwisten bij Monsieur Bobo, daar waar de gemmidelde volger aan zijn ellebogen kon aanvoelen dat dit model niet goed zat…
13 november 2023 14:30
Het concept van iets meer wereldbekers snap ik wel maar nu is het gewoon elke zondag van dat. Ook moeten ze minimaal 2-3 weekends skippen zodat de renners op stage kunnen zonder een wedstrijd te moeten missen, en op wereldbekers met grotere verplaatsingen moeten ze zorgen dat er geen andere klassementscrossen zijn (een exact crossje met weinig aanzien zou nog wel kunnen). Dit gaat maken dat er minder veldritten op de kalender kunnen of dat de kalender terug ruimer in tijd moet zijn. Maatregelen nemen om vdp en wva maximaal aan de start te krijgen zijn zinloos want die blijven dat gewoon als winterhobby en aanvulling op hun wegvoorbereiding zien, als wva zijn 5 crossjes kloppen is dat vrij duidelijk dat hij dit al helemaal niet meer serieus neemt en al meer Stybar gehalte begint te krijgen.
14 november 2023 09:26
Als je naar de kalender kijkt zou een ploeg een keer zoveel renners moeten hebben zodat renners aan alle WB wedstrijden mee kunnen doen en dat dezelfde ploeg ook meekan doen aan X2O en superprestige wedstrijden. Het budget van de veldrit ploegen is al niet zo hoog als bij de wegwielren ploegen.
Absurde regel van die vent.
14 november 2023 18:55
Zijn ze op bezoek geweest bij Infantino. Cursus corruptie gehad

Reacties zijn gesloten.