Van Vleuten herstelt goed, maar heeft rust nodig

Van Vleuten herstelt goed, maar heeft rust nodig

foto: Sirotti

dinsdag 9 augustus 2016 om 19:47

Annemiek van Vleuten herstelt goed van haar verwondingen die ze opliep in de volle finale van de Olympische wegwedstrijd. Wel is ze volgens chefarts Cees Rein van den Hoogenband toe aan rust, nadat hij haar bezocht had in het ziekenhuis. Dat meldt de KNWU in een update.

‘Mentaal wrak’
Onze 33-jarige landgenote moet nog eventjes in het ziekenhuis blijven. “Ze is goed herstellende. Uit een MRI scan is voortgekomen dat er geen verder letsel is. Het belangrijkste dat zij op dit moment nodig heeft is absolute rust”, stelt Van den Hoogenband. Zelf reageerde Van Vleuten maandag bij Omroep Gelderland. “Fysiek is het oké, maar in mijn hoofd, mentaal ben ik een wrak. Ik kan normaal goed relativeren; er komt hierna wel een wedstrijd, maar de Olympische Spelen zijn maar eens in de vier jaar. Ik was er nu zo dichtbij, ik ben onwijs teleurgesteld. Ik weet niet wat ik met mezelf moet en hoe ik dit moet verwerken.”

Val
De renster van Orica-AIS was in Rio de Janeiro hard op weg naar de Olympische titel toen het noodlot toesloeg. Ze leek een bocht verkeerd in te schatten, waarna haar voorwiel blokkeerde en ze van haar fiets werd geslingerd. Minutenlang lag ze roerloos op het asfalt. Een vrijwel zekere gouden medaille en een plek in de geschiedenis boeken, vielen daarna in duigen. “Ik was misschien niet meer helemaal helder, omdat ik al best moe was”, vertelt ze over de keiharde val, waarbij ze een zware hersenschudding en drie gebroken ruggenwervels aan overhield. “Maar volgens mij was ik er wel goed bij met mijn hoofd. Vallen hoort bij wielrennen, je zag het Vincenzo Nibali een dag eerder ook doen. Als je op de grens rijdt, wordt er gevallen.”

Vos heeft te doen met Van Vleuten
Marianne Vos is ondertussen begonnen met het verzamelen voor sterktewensen voor haar ploeggenote, vertelt ze aan De Telegraaf. De 29-jarige Brabantse kende de voorbije jaren ook een moeilijk tijd en weet van hoeveel waarde dat soort berichten kunnen zijn. “Annemiek reed écht de wedstrijd van haar leven. Nog nooit was iemand in staat om Mara Abbott op een lange klim te lossen. En Annemiek deed dit. Dan ben je gewoon de beste in koers. […]  Je bent blij voor Anna, maar tegelijkertijd voel je ook weer een vreemde emotie opkomen dat je ontzettend, ont-zet-tend teleurgesteld bent voor Annemiek. Hoe dicht zij wel niet bij het goud was. Dan leef je weer met haar mee. Het was eigenlijk heel verwarrend.”

Update 19.47: Van Vleuten ontslagen uit het ziekenhuis
Annemiek van Vleuten heeft het ziekenhuis in Rio de Janeiro verlaten. In een uitgebreide update op haar website schrijft ze: “Vandaag mag ik weg uit het ziekenhuis en word ik naar een hotel in de buurt gebracht. Niet naar het olympisch dorp, want ik heb rust nodig en het idee is dat ik daar rustig kan herstellen. De bedoeling is om vrijdag naar huis te vliegen en hopelijk kan dat. Die hersenschudding is de reden dat ze me hier willen houden.”

Dit artikel delen:

15 Reacties

achtpuntzes 9 augustus 2016 om 11:24

veel beterschap, anemiek! ga maar lekker uitrusten in het Olympisch dorp, en iedereen die het waagt haar rust te verstoren meteen op het vliegtuig naar Nederland zetten! ;)

JeDaRe 9 augustus 2016 om 11:26

Wat een schat is Marianne toch ook, erg mooi dat ze die taak op haar neemt. En sterkte Annemiek!

Kingstown 9 augustus 2016 om 11:46

De wetenschap dat ze over 4 jaar gezien haar leeftijd waarschijnlijk niet meer in staat zal zijn om nogmaals mee te doen om de medailles maken het erg bitter.

Het verwerken zal ongetwijfeld nog een hele tijd gaan duren vrees ik.

Sephiroth 9 augustus 2016 om 12:11

Jup kingstown, het was zo zonde, en terugkomen is nu gewoon heel erg lastig. Dit gun je mensen niet. Veel sterkte iig en tof dat Marianne idd steunbetuigingen gaat verzamelen.

vanSpringel 9 augustus 2016 om 12:50

Moreel is ze de winnaar van het goud, punt !.
En niet van….. als ze nu niet gevallen was….. want dan ken ik er nog wel een paar.
Ze was de sterkste in koers.
Ik pleit er toch voor verplicht een cursus stuurman/vrouwtechniek door Henk Lubberding in het leven te roepen bij deelname aan wielerwedstrijden, en elke 2 jaar een opfriscursus.

tendam 9 augustus 2016 om 13:01

@kingstown
In het vrouwenpeloton is het nog wat anders dan bij de mannen. Kristin Armstrong werd op haar 39e Olympisch kampioen tijdrijden in Londen, en rijdt in Rio ook weer mee. Maar goed, je moet wel willen om je carriere zo lang voort te zetten. Het was natuurlijk een uniek hoogtepunt geweest om hier goud te halen.

Wheely 9 augustus 2016 om 13:44

Marianne Vos is echt een geweldig persoon! Ze heeft het vrouwenwielrennen zowel mondiaal als in NL naar een hoger plan getild. Hoe ze zich nu over de groep ontfermt is ook heel mooi.

Nelson 9 augustus 2016 om 14:14

Heb net de beelden op youtube nog eens bekeken, krijg er de tranen van in de ogen.

DeLuiaardVanLimburg 9 augustus 2016 om 15:40

Hopelijk vind ze de energie om dit voorval te canaliseren in een groots streven: giro rosa of iets dergelijks? Dat is wellicht de beste manier om t te verwerken..

Guushovd 9 augustus 2016 om 16:00

Arme Van Vleuten. Die vrouw lacht altijd, maar dit is om te huilen. Check het maar eens op de interwebs, het is moeilijk een foto van haar te vinden waarop ze niet overtuigend lacht. Zouden meer mensen moeten doen.

Pizzi 9 augustus 2016 om 17:40

@Guushovd: http://www.jorisbeverloo.nl/fotos/111/15.jpg ;)

Guushovd 9 augustus 2016 om 19:06

:)

Chaba 9 augustus 2016 om 21:00

hahaha Pizzi. :)

Sammysosa 9 augustus 2016 om 23:05

Velen, waaronder ik, hebben uit wanhoop zitten janken voor de tv, in de hoop dat ze maar niet dood zou zijn. Het typeert de topsporter die Van Vleuten is dat ze vooral met dat gemiste goud bezig is. Ik ben vooral blij dat ze nog leeft. Gek is dat.

Wildebert 9 augustus 2016 om 23:16

Geweldige kanjer en was gewoon de sterkste tot het noodlot toesloeg. Wens haar heel veel sterkte en rust en hoe dan ook een goede verwerking van deze val. Klasse ook hoe Marianne hiermee als een soort teamcaptain mee omgaat. Teamwork dames!

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone