Van Poppel: “Cross voor het plezier”

Van Poppel: “Cross voor het plezier”

Foto: Sirotti

zaterdag 12 december 2015 om 09:00

Boy van Poppel is de volgende wegrenner die het veld induikt. De renner van Trek Factory Racing komt uit in de nationale veldritten van Boxtel en Surhuisterveen, evenals in de Azencross in Loenhout (bpost bank trofee) en de Superprestige-cross van Diegem. “Voornamelijk voor het plezier”, vertelt hij aan WielerFlits.

Slechte herinneringen wegspoelen
“Ik heb al vijf jaar niet meer gecrosst”, gaat de oudste van de Van Poppel-broers verder. “Destijds heb ik mijn veldritseizoen (winter van 2009-2010, red.) eigenlijk heel slecht afgesloten. Ik was toen vierdejaars belofte, een jaar met hele slechte herinneringen. Ik deed er heel veel voor, maar ik kwam maar niet vooruit. Ik was Nederlands kampioen en reed in mijn rood-wit-blauwe-trui in Loenhout helemaal achteraan. Ik schaamde me eigenlijk dood. Nu weet ik wel waarom dat kwam, omdat ik de ziekte van Pfeiffer heb gehad. Toen wist ik dat niet, daar kwam ik pas een paar jaar terug achter toen ik het opnieuw kreeg. De doktoren zeiden dat het niet voor het eerst was dat ik de ziekte had, dus dat moet toen ook het geval zijn geweest.”

‘Volgend jaar misschien meer crossen’
Van Poppel krijgt het druk na de Kerst, daar Diegem (27 december), Loenhout (29 december) en Surhuisterveen (2 januari) kort op elkaar volgen. “Maar ik begin in een nationale cross in Boxtel, de Rabobank Veldrit op 20 december (vorig jaar won daar Maurits Lammertink voor Dylan Groenewegen, Anna van der Breggen bij de dames, red.). Daar wil ik het materiaal een beetje testen en kijken hoe het gaat. Ik zal overal toch vrij ver achteraan starten, dus het zal moeilijk zijn om een uitslag te kunnen rijden. Ik weet ook begot niet hoe goed ik ben hoor, dus ik ga het gewoon zien. Wellicht dat ik dit jaar verschillende materialen kan proberen, om dan volgend jaar weer wat meer crossen te gaan rijden. Ik wilde deze winter overigens ook graag mee doen aan het Nederlands kampioenschap, maar dat is op 10 januari. Die dag vertrekken we echter met de ploeg naar de Tour Down Under.”

Altijd als ik naar de cross kijk, dan kriebelt het

Genieten van de cross
De inmiddels 27-jarige Van Poppel werd in de jeugdcategorieën vijf keer Nederlands kampioen veldrijden en zelfs een keer de beste van de wereld (bij de junioren in 2006). Voor de prestaties doet de sprintaantrekker het deze winter echter niet. “Altijd als ik naar de cross kijk, dan kriebelt het. Nu ben ik in de gelegenheid om een paar crossfietsen van Trek te krijgen. Dus toen dacht ik: ‘Nu wil ik ook een paar crossjes rijden’. Dat doe ik omdat ik het echt leuk vind en ook deels als voorbereiding op het wegseizoen. Ik heb ze echter pas net opgehaald, net voordat ik op trainingskamp ging naar Spanje. Ik heb er dus nog niet eens op kunnen fietsen. Daarom baal ik er een beetje van, omdat ik niet echt een goede voorbereiding erop heb kunnen doen. Maar ik ga er gewoon van genieten dat ik weer een beetje kan crossen. En hopelijk niet zoals mijn laatste jaar helemaal achterin het veld.”

‘Ik mis af en toe wat explosiviteit’
Naast het plezier en het willen uitgummen van zijn laatste crosswinter, heeft de keuze van Van Poppel nog een oorzaak. “Op trainingskampen in de winter rij je altijd heel lang en best wel rustig. Je maakt wel veel uren, maar dat is vooral om je basis aan te leggen. Als ik zoals nu een paar crossen rij, dan rij je een uur in het rood. Ik denk dat ik dat een beetje gemist heb de afgelopen wegseizoenen. Niet dat ik er slecht in was, maar die korte momenten in de koers dat je heel hard moet rijden, miste ik wel eens. Om door het crossen meer explosiviteit te kweken, zeg maar. Daar ben ik erg zoekende naar en ik ben benieuwd of dat met het crossen weer terugkomt.” Het WK Veldrijden laat Van Poppel voor wat het is, al had hij daarvoor ook bij twee Wereldbeker-manches top-16 moeten rijden.

Dit artikel delen:

6 Reacties

billi 12 december 2015 om 09:11

goed nieuws, laat de anderen maar volgen :)

in Diegem zal het een duel gaan worden met Kenny Dehaes ;)

horsm 12 december 2015 om 09:27

leuk, open interview.

Wheely 12 december 2015 om 10:08

Crossen is ook gewoon erg leuk om te doen. Enyoy Boy!

Thijs E 12 december 2015 om 10:23

De motivatie spat er vanaf, leuk om te lezen. Het zou mooi zijn als er volgend jaar een smaldeel Nederlandse wegrenners in december/januari het veld induikt. Boom, Van Poppel en Mike Teunissen kunnen meer zijn dan veldvulling.

HoofdIsVrij 12 december 2015 om 13:53

Eens Thijs E. Hopelijk wordt de animo voor het crossen zo vergroot. Het zou toch mooi zijn als cyclocross ooit nog een olympische discipline wordt. Dan krijg je geheid een sterk deelnemersveld. Jammer dat de sneeuw/ijs het momenteel onmogelijk maakt. Toch vreemd dat sporten die in volledig kunstmatige omstandigheden worden gehouden de voorkeur hebben boven een sport die echt afhankelijk is en gemaakt wordt door de natuurlijke omstandigheden.

maklukzat 12 december 2015 om 15:33

Nou, ik hoop niet dat meer Nederlandse wegrenners gaan crossen. Nergens voor nodig. De winter is er voor wegrenners om een basis te leggen voor het wegseizoen. Een uur in het rood rijden gaat daar niet bij helpen. Een serieuze wegrenner met ambitie kan beter op de weg blijven. Die wedstrijden komen wel weer.

Headlines

Materiaalzone

Populair