Van der Poel wint Scheldecross na beklijvend gevecht met Van Aert

zaterdag 17 december 2016 om 16:06
Van der Poel wint Scheldecross na beklijvend gevecht met Van Aert

Foto: Jos Kafoe

Mathieu van der Poel heeft zijn twaalfde zege van het seizoen binnen. De Nederlander won de Scheldecross na een beklijvend gevecht met Van Aert. In de slotronde was er een strijd op het scherpst van de snede. Risico’s werden niet geschuwd.

In het najaarsnummer van RIDE besteden we ruimschoots aandacht aan het komende WK en lees je onder meer interviews met Peter Sagan, Wout van Aert en Jasper Stuyven. Profiteer nu van onze abonnee-actie en krijg tijdelijk bij het afsluiten van een jaarabonnement ons najaarsnummer gratis. Bestel je RIDE liever los? Bestel dan nu het najaarsnummer van RIDE en krijg het gratis thuisbezorgd.
Speldenprikjes Van der Poel
Het duurde vandaag een tijdje voordat de cross op gang kwam. Vaak zien we dat Van der Poel en Van Aert vroeg van de rest wegrijden, maar vandaag wisten Toon Aerts, Kevin Pauwels, Michael Vanthourenhout in de eerste vier ronden bij de twee toppers te blijven.

Alleen Van der Poel kon in de derde ronde een klein gaatje slaan, maar Van Aert wist snel weer terug te keren, met de rest in het wiel. In de vijfde ronde waagde Van der Poel een tweede poging. Net als bij de eerste speldenprik deed hij dat in de buurt van de balkjes. Van der Poel sprong daar steeds een stuk sneller overheen dan Van Aert en kon zo elke keer tijdwinst boeken.

Pauwels houdt vol
De Belg kwam weliswaar weer terug, maar het koste meer moeite dan de eerste keer. Omdat het tempo vervolgens wat zakte, wisten ook de overige drie weer aan te sluiten, al was dat niet voor lang. Toen de twee toppers het tempo weer wat opvoerden, moesten Aerts en Vanthourenhout opnieuw passen. Pauwels kon nog wel in de buurt blijven.

Op het einde wist Pauwels andermaal terug te keren en deelde hij zelfs een speldenprikje uit, toen nog meer achtervolgers dreigden aan te sluiten. De Belg zag echter snel Van Aert op en over hem komen. De wereldkampioen ging vervolgens met twee seconden voorsprong de laatste ronde in.

Spannende slotronde
Van Aert slaagde er daarna in om de terugkeer van Van der Poel uit te stellen tot vlak na de balkjes. Wat volgde was een spannende strijd, die deed denken aan de veldrit in Gieten. De twee toppers legden met veel risico het restant van het parcours af.

De wedstrijd leek te gaan worden beslist op de laatste zandstrook. Van der Poel en Van Aert gingen daarom met een bijzonder hoge snelheid op de bocht af die naar deze strook leidde. Beiden wilden er als eerste aan beginnen, maar Van der Poel was net iets rapper door behoorlijk veel risico te nemen. Het was een wedstrijdje wie-remt-het-laatst.

De Nederlander sloeg vervolgens een klein gat in het zand. Dat was genoeg om als eerste over de streep te komen. Van Aert volgde vier seconden later als tweede, vlak voor Pauwels.

DVV Verzekeringen Trofee 2016-2017
Uitslag manche 5: Antwerpen

1. flag-nl Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon)
2. flag-be Wout van Aert (Crelan-Vastgoedservice)
3. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games)
4. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Circus)
5. flag-be Jens Adams (Crelan-Vastgoedservice)
6. flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games)
7. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea)
8. flag-nl Corné van Kessel (Telenet-Fidea)
9. flag-be Tim Merlier (Crelan-Vastgoedservice)
10. flag-be Vincent Baestaens (Beobank-Corendon)

Dit artikel delen:

40 Reacties

martbiemans 17 december 2016 om 16:07

Wat een geweldige move!

LucasR 17 december 2016 om 16:08

Ja, wow!

zacht 17 december 2016 om 16:08

Puntje-stoel. Van Aert wordt hier Verstapperiaans uitgeremd. Wat een race, pure reclame voor de sport.

Geraint 17 december 2016 om 16:09

En dan zijn er figuren die dit een non-sport noemen.

Wheely 17 december 2016 om 16:09

Heerlijk!

Thijs E 17 december 2016 om 16:10

Een snelle, lang cross die alleen maar in de laatste ronde beslist kon worden. Mooie manoeuvre van Mathieu op de beste plek.

HoofdIsVrij 17 december 2016 om 16:12

Twee hele mooie wedstrijden vandaag en zowel de Nederlanders als de Belgen kunnen tevreden zijn. Nu moet het nog even vannacht gaan stortregenen en dan morgen (wat mij betreft) de mooiste veldrit van het jaar.

delgado 17 december 2016 om 16:12

Schitterende ontknoping! Mathieu de EINDbaas. Heerlijk hoe hij elke keer hij Wout voorbijknalde over de balken, dat achterwiel zwiepte. “Kijk eens Wout, zo doe je dat”. En dan natuurlijk dat manoeuvre op het einde, prachtig.

O ja, de heer die besliste om 12 ronden af te leggen, kunnen ze beter schorsen.

tendam 17 december 2016 om 16:13

Heel mooi gedaan van Van der Poel. Hij leek me steeds al de sterkste, was de enige die echt verschil kon maken. Maar Wuyts en Herygers zagen het blijkbaar anders.

vlek 17 december 2016 om 16:13

Mooie laatste ronde met het sprintje langs de materiaalzone en de beslissing in het zand. Van der Poel uiteindelijk wel weer overal de sterkste (buiten de onoplettendheid in de voorlaatste ronde), waardoor een overwinning van Van Aert ondanks de spanning eigenlijk nooit waarschijnlijk leek.

Wheely 17 december 2016 om 16:19

Hoeveel staat ’t nu 12-10?

sirmatthew 17 december 2016 om 16:26

12-10 inderdaad. Spannende race, met name doordat op wat prikken na er niet doorgereden werd na een aanval van Van Aert of Van der Poel.

Purito 17 december 2016 om 16:34

VdP heeft ook gewoon meer opties in een dergelijke finale. Zo compleet gewoon. Geweldig.

Het enige waarin Van Aert echt significant beter is, is lopen. En zeer zware klimstroken. Maar als het op pure explosiviteit, lef, kunde en snelheid aankomt, dan is het Mathieu boven.

Pauwels manifesteert zich de laatste weken ook duidelijk als best of the rest. Ook een sterke koers. Alleen moet hij meer initiatief tonen in een dergelijke tactische wedstrijd. Maar ja, dat is het aard van het beestje. Dat ga je ook niet meer veranderen.

alsjewint 17 december 2016 om 16:37

Dit jaar nog maar weinig crossen kunnen zien, maar vandaag dan weer eens tijd om te kijken. Wel een mooie en spannende cross gezien. Van Aert en van der Poel zijn wel aan elkaar gewaagd en dat leverde een spannende slotfase op. Dat het dan niet zo’n internationale sport is, maakt mij eigenlijk geen moer uit. Dit was beklijvend en boeiend om te volgen. Hopelijk nog meer van dit in de komende weken.

Pédaleur de charme 17 december 2016 om 16:39

@Geraint
De discussie of het een sport of non-sport is, heeft volgens mij niets te maken met de amusementswaarde. Ik vind darts geen sport, maar bij vlagen heel amusant. Deze cross was zeker amusant, zoals eigenlijk alle crossen dit jaar waarbij de marge tussen Van Aert en Van der Poel klein was.

walkowiak 17 december 2016 om 16:39

Sir Mattew:Eigenlijk 11-10 plus den bosch

HoofdIsVrij 17 december 2016 om 16:44

@walkowiak

Het gaat om overwinningen. Tegen elkaar staat van der Poel nog een stuk meer voor omdat hij pas een stuk later ging meedoen.

ikbenprocycling 17 december 2016 om 16:49

straffe zanderige cross. slotfase duimen en vingers

Kaunertal 17 december 2016 om 16:57

Geloof dat in wedstrijden waar beiden aan de start kwamen het nu 11-5 is.

jordy98 17 december 2016 om 16:57

Waarom beklijvend gevecht met alleen Van Aert, Pauwels deed volgens mij ook nog best wel aardig mee jammer dat hij niet genoemd wordt.

walkowiak 17 december 2016 om 17:00

Kan me niet voorstellen dat de onderlinge strijd tot nu toe11-5 is. Weet iemand dat exact?
ik zou dat wel willen weten.

DeGroteMolen 17 december 2016 om 17:02

Mooie koers en mooie poging van Van Aert en Pauwels, maar ja, er kan er maar 1 winnen. Sterkste crosser van de generaties die rondrijden wint hier.

klootje kriekeljon 17 december 2016 om 17:06

Het is toch wel wat he daar in Belgie met al die trams die maar doen waar ze zin in hebben. Tis maar goed dat er zoveel oude mannetjes handig met karton en stift zijn.

tendam 17 december 2016 om 17:08

@walkowiak
Ik kan dat me best voorstellen, kan me eigenlijk alleen de Koppenberg en Francorchamps herinneren waar Van Aert won van Van der Poel.

Geraint 17 december 2016 om 17:08

@Pédaleur,

Ik heb alleen wat moeite met mensen die langs de ene kant beweren dat het twee supertalenten zijn die je zelden ziet voorbijkomen, maar langs de andere kant van mening zijn dat wanneer ze niet op de juiste ondergrond fietsen niet eens aan sport doen.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair