Van der Poel wint na-Tourcriterium in Boxmeer, Philipsen de beste in Aalst
Mathieu van der Poel - foto: Cor Vos
dinsdag 26 juli 2022 om 08:27

Van der Poel wint na-Tourcriterium in Boxmeer, Philipsen de beste in Aalst

Als de Tour de France ten einde is, is het tijd voor de criteriums. Voor het eerst sinds de coronacrisis zijn veel Nederlandse en Belgische criteriums terug. Mathieu van der Poel was maandagavond de beste in Boxmeer, zijn Alpecin-Deceuninck-ploeggenoot Jasper Philipsen won in Aalst.

Op 22 september verschijnt de nieuwe najaars-editie van RIDE. In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Van der Poel versloeg na een wedstrijd van tachtig kilometer Danny van Poppel (BORA-hansgrohe) en Nederlands kampioen Pascal Eenkhoorn (Jumbo-Visma) in een sprint met drie. Het was voor de renner van Alpecin-Deceuninck de eerste ‘koers’ sinds zijn opgave in de voorbije Tour de France. Het criterium in Boxmeer – ook wel Daags na de Tour genoemd – vond vanwege corona in 2020 en 2021 geen doorgang.

De komende dagen zal Van der Poel nog wat criteriums afwerken. Vandaag zal de renner zijn opwachting maken in Surhuisterveen en verder staan er nog criteriums gepland in Chaam (woensdag 27 juli), Heerlen (vrijdag 29 juli) en Roosendaal (maandag 1 augustus). “De criteriums bekijk ik een beetje als training. Het is toch altijd op een technisch rondje optrekken en dat is wel iets wat ik momenteel kan gebruiken”, liet hij gisteren nog weten.

Philipsen won zondag nog op de Champs-Élysées, maandag was hij de beste in Aalst – foto: Cor Vos

Philipsen triomfeert in Aalst 
In Boxmeer was Van der Poel dus de grote blikvanger, in Aalst kon de organisatie uitpakken met de aanwezigheid van Jasper Philipsen en Geraint Thomas. Philipsen won in de voorbije Tour twee etappes, Thomas werd derde in het eindklassement. Ook Yves Lampaert (winnaar van de openingstijdrit van de Ronde van Frankrijk), Florian Vermeersch en Brent Van Moer waren van de partij.

Philipsen kwam in de 85ste editie van het na-Tourcriterium van Aalst als eerste over de streep, door in een sprint met drie af te rekenen met Lampaert en Thomas. Florian Vermeersch won de spurt van een achtervolgende groep van vier, voor Amaury Capiot, Edward Planckaert en Van Moer.

 
13 Reacties
Sorteer op:
26 juli 2022
Nou als ie hier kan winnen dan denk ik dat de malaise van de tour achter de rug is.
26 juli 2022
Ondanks dat dit natuurlijk allemaal doorgestoken kaart is. Vind ik z'n waardes op Strava best indrukwekkend, hij zal wel veel van voren gekoerst hebben om uit de problemen te blijven. Maar mijn mening dat dit een simpel rondje om de kerk is zonder echt wedstrijdelement is dus niet helemaal terecht.
  26 juli 2022
  Best stinkkaas. Meestal laat de organisatie van Boxmeer iemand winnen die de tour heeft uitgereden. Waarschijnlijk heeft v.d.Poel dat niet begrepen. Ben wel blij dat hij weer op de fiets zit.
  26 juli 2022
  Hahaha, dan ziet hij dat wel terug op z'n bankrekening denk ik
26 juli 2022
Wanneer houden we nou eens een keer op met het als groot nieuws brengen van de "uitslagen" van dit soort nepwedstrijdjes? Leuk voor de fans om hun helden te zien rijden, maar zie het als niet meer dan dat.
  26 juli 2022
  Stel je niet aan, het wordt niet gebracht als groot nieuws en een wielersite mag er best iets over schrijven. De redactie snapt echt wel hoe het werkt, daar hebben ze jou niet voor nodig
  26 juli 2022
  Natuurlijk is het onzin, maar om het dan maar dood te zwijgen is ook zoiets toch?
26 juli 2022
"van de Poel wint", "Philipsen de beste", "Philipsen triomfeert", tja...
  26 juli 2022
  Om nu overal te zeggen "[Renner] komt als eerste over de finish", tja...
  26 juli 2022
  Mogen zij dat zeggen? Ja.
26 juli 2022
@ssj: bij een criterium zou je inderdaad kunnen zeggen "[Renner] komt volgens afspraak als eerste over de finish"
  26 juli 2022
  Wordt een lange titel zo. Zeker als je 2 criteria in 1 bericht wil zetten omdat het inderdaad allemaal niet zoveel zegt.
26 juli 2022
Gelukkig tellen deze wedstrijdjes/demonstraties/circussen niet mee in het aantal overwinningen voor de ploeg/renner en leveren ze 0 UCI punten op. Verder wel leuk om als wielerliefhebber je favorieten van dichtbij te zien zonder ver te hoeven reizen.

Reacties zijn gesloten.