Van der Poel wint in Gieten: “Altijd al speciaal geweest”

zondag 1 oktober 2017 om 18:45

De eerste Superprestige-cross van de winter 2017/2018 is bijgeschreven op het palmares van Mathieu van der Poel. In het Drentse Gieten reed hij in de slotfase weg bij eeuwige rivaal Wout van Aert. Voor onze landgenoot van Beobank-Corendon was het zijn vijfde zege in Gieten, in even zoveel deelnames. “Het is altijd al speciaal geweest”, vertelt hij voor de camera van WielerFlits.

‘Iets minder dan in de Verenigde Staten’
Waar de Nederlands kampioen de voorbije weken oppermachtig was, duurde het in Gieten langer voordat hij de beslissende kloof kon forceren. “Dat was inderdaad lastig. Het parcours lag een stuk sneller dan ik op voorhand dacht. Ik was ook niet zo goed als in Amerika, om de gehele koers voorop te blijven rijden. Het is moeilijk te verklaren waardoor dat komt. Het blijft sport. En ik kan niet elke week top zijn.”

Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

Dit artikel delen:

6 Reacties

Jibi 1 oktober 2017 om 21:28

In de voorbije weken waren het Roland Liboton en Sven Nys die voorzagen dat Mathieu van der Poel de crossen zou gaan domineren. Ze baseerden dat op het trainingsdilemma waarin Van Aert volgens hen verstrikt zou zijn geraakt. Bij te veel trainen zou hij daarvoor de prijs betalen in ‘zijn’klassieke voorjaar. Bij te weinig trainen betaalt hij daarvoor in zijn lopende crossprogramma.
In de Verenigde Staten zagen we Van Aert uitgeput op de grond liggen. Een voorteken?
Waar de twee buitengewoon goede gewezen veldrijders en kenners niet naar verwezen in hun vaststelling van de vermeende grote kloof tussen van der Poel en van Aert was het feit dat ze in recente wegwedstrijden toch kort op elkaar finishten. In dwars door het Hageland was ‘de kloof’ tussen van der Poel en van Aert slechts 2 seconden. Van der Poel kwam daar behoorlijk vermoeid aan. Ook vandaag was Mathieu vrij diep moeten gaan om Wout van zich af te houden. Mogelijk is de kloof niet zo groot als de twee grote kampioenen veronderstellen. Dat belooft voor de komende wedstrijden!

0
sooike 1 oktober 2017 om 23:11

@Jibi
Van der Poel is helemaal niet diep hoeven gaan om Van Aert te verslaan vanmiddag. Niet met de vingers in de neus, maar wel rekening houdend met het publiek, vooral Vlamingen vanmiddag. Voor aanvang kreeg VdP het verzoek om weer niet alleen weg te rijden, omdat dat zo saai is voor de toeschouwers. Dus speelde hij een beetje met de concurrentie, maar kon niet verhullen dat het hem allemaal weg erg gemakkelijk afging. Na zijn eerste test hield hij in, bracht de “spanning” terug in de wedstrijd met een klein groepje, maar je zag hem bijna rondkijken op het parkoers, waar hij zou gaan demarreren. En de manier waarop hij dat uiteindelijk deed was in feite net zo onthutsend als in Amerika. Met kop en schouders boven het hele veld dus….

0
girardengo 2 oktober 2017 om 00:45

Als het waar is dat het verschil ‘structureel’ is betekent dat dat hij zich in moet houden om het spannend te ‘maken’. Is dit al ooit vertoond in het veldrijden? Lijkt me niet.

0
Jibi 2 oktober 2017 om 09:35

@Sooike
IK zou wensen dat het waar is 'hetgeen je stelt. Dat van der Poel naar mijn mening diep is moeten gaan baseer ik op de manier waarop hij over de streep kwam: tong uit de mond, zeer diep ademend en toch niet echt fris ogend. De kern van mijn stukje van 1 oktober 21:28 is dat de kloof tussen Mathieu en Wout niet zo groot is als gesuggereerd door Nys en Liboton. Als je de tijden in weg- en velduitslagen vergelijkt dan zitten ze dicht bij elkaar. Als fan van Mathieu van der Poel hoop ik dus dat jij het dichtste bij de waarheid zit, maar ik heb twijfels. Ik meen te zien dat Wout (behalve in Waterloo dan, waar hij op de grond ging liggen) in de meeste crossen frisser over de meet komt en moeitelozer,tactisch slimmer de koers rijdt. Het zou een speciaal aandachtspunt voor de komende crossen kunnen zijn: Hoe ogen ze bij de finishlijn, hoe diep ademen ze en wat is het feitelijke tijdsverschil? Bij een interview kun je de ademhaling vaak goed vaststellen; de één ademt onrustiger en dus vaker dan de ander. Ik heb dat bijgehouden en stel vast dat Wout zeer snel herstelt. Verwijzing: Kijk eens naar de foto van Mathieu bij het artikel: 'Van Aert blij dat hij terug kan fietsen;van der Poel zelfkritisch na technisch slechte cross.(Het Nieuwsblad).

0
sooike 2 oktober 2017 om 10:02

@Jibi
“Acteur” Van der Poel gaat zelfs verder met zijn spel als hij over de finish komt. Het vergelijken van veld- en weguitslagen van de twee heeft toch geen enkele zin? Als je goed hebt gekeken gisteren moet je toch toegeven dat Van der Poel uiterst rustig zijn rondjes draaide en je zag hem wachten op het moment dat hij kon wegspringen. Dominant, zelfverzekerd en overtuigd van zijn krachten. En dat hij een keer diep uitademt aan de finish is toch geen teken van bovenmatige inspanning. Het blijft een uurtje oplettend crossen op een link parkoers, dus eenmaal over de finish mag je toch wel even uitblazen?

0
schipperaar 2 oktober 2017 om 15:20

@jibi
Als je bij een halve marathon de laatste 400m binnen de minuut loopt mag je best een beetje hijgen aan de streep en bij een minuut voorsprong loopt de bierconsumptie drastisch terug, dimmen waar nodig. Ook hij kan een mindere dag hebben maar ook een niet frisse kan nog altijd diep gaan.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone