Van der Poel: “Wil als mountainbiker naar Rio”

zaterdag 6 februari 2016 om 09:57
Van der Poel: “Wil als mountainbiker naar Rio”

Foto: Marcel Koch

Mathieu van der Poel hoopt komende zomer in actie te komen bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Niet als wegrenner, maar als mountainbiker, laat hij weten aan het Nieuwsblad. “Ik zou dolgraag naar Rio gaan.”

Van der Poel besprak zijn plannen afgelopen week met de ploegleiding van BKCP-Corendon. “Ik wil de komende weken mijn eerste wedstrijden als mountainbiker rijden”, zo maakt hij duidelijk. “En niet zomaar. Bedoeling is om een selectie af te dwingen voor de Spelen in Rio.”

Veel ervaring op de mountainbike heeft de voormalig wereldkampioen veldrijden nog niet. “Ik heb in het verleden nog niet echt veel met de mountainbike gereden en zeker niet in wedstrijdverband. Maar een eventuele selectie voor de Spelen werkt motiverend”, geeft hij aan.

Ploegmanager Christoph Roodhooft gelooft alvast in de plannen van Van der Poel, die in de voetsporen van onder meer Sven Nys (als mountainbiker aanwezig bij de Spelen van 2008 en 2012) zou kunnen treden. “Aan welke wedstrijden hij zal deelnemen ligt nog niet honderd procent vast, maar het lijkt ons een ideaal doel om naartoe te werken.” Een selectie voor de wegwedstrijd in Rio is normaal gesproken te hoog gegrepen, weet Roodhooft. “Probeer maar eens op te boksen tegen al die toppers in de WorldTour. Dit lijkt ons haalbaarder.”

[poll id=”171″]

Dit artikel delen:

42 Reacties

K.C. 6 februari 2016 om 10:01

Tuurlijk Roodhooft, want in het MTB rijden geen toppers en kan VDP zomaar top 12 rijden in een wereldbeker. Wordt eens wakker!

En by the way, als je zo serieus hier mee bezig bent zou al vast moeten staan welke wedstrijden hij rijdt. WC Cairns en Albstadt zijn de enige selectiemogelijkheden die nog resten, of een top 10 bij het EK. Maar daar zal hij dan eerst voor moeten worden geselecteerd. Dus ja, de wedstrijden staan wel min of meer vast….

Koersmaniak 6 februari 2016 om 10:05

Op een paar maanden tijd eerst leren mountainbiken, dan een selectie afdwingen in de wereldbeker om vervolgens te pieken naar Rio, ambitieus..

Rodney 6 februari 2016 om 10:06

Dat moet toch wat zijn, zoveel talent hebben dat je willekeurig twee wielen en trappers uit kunt zoeken en gelijk aan deelname aan de Olympische Spelen kunt denken.

Jack_Ace 6 februari 2016 om 10:08

Dus dit bedoelde Richard Groenendaal toen hij in de voorbeschouwing op het WK cyclocross op de Belgische tv op de vraag of Mathieu snel naar de weg zou gaan antwoordde: “Ik heb geruchten gehoord dat hij misschien wel iets heel anders gaan doen, maar het zou niet netjes zijn als ik die geruchten nu op tv uit de doeken zou doen”

assen 6 februari 2016 om 10:16

Ha ha ha, prachtig!
Zou kunnen, maar het niveau van het mountainbiken ligt hoger dan van het veldrijden (denk aan mountainbikers die meteen wk veldrijden worden), dus zo gemakkelijk zal het niet gaan.

petoi 6 februari 2016 om 10:25

Nederland staat nu 12de op de nations ranking daar en de top 13 mag 2 personen sturen, vanaf plek 14 maar 1. Rudi van Houts heeft al een nominatie met top 10 op het EK. Als Mathieu kandidaat wordt voor een plek zal Nederland vast niet verder zakken op die ranglijst dus tot zover is het nog haalbaar.

@K.C. EK is al geweest en er zijn nog meerdere wereldbekerwedstrijden want de deadline van KNWU is niet gelijk aan de internationale deadline. (Kijk maar naar de weg)

De kansen die hij dan heeft.
Keuze uit 4 van de volgende wedstrijden:
23-24 April: Cairns – Australie
21-22 Mei: Albstadt – Duitsland
28-29 Mei: La Bresse – Frankrijk
11-12 Juni: Leogang – Oostenrijk
9-10 Juli: Lenzerheide – Zwitserland
6-7 Augustus: Mont-Sainte-Anne – Canada

molovin 6 februari 2016 om 10:30

Ben benieuwd, als hij echt zo graag naar Rio wilt lijkt me deze weg idd wel realistischer dan op de weg waar de concurrentie moordend is voor die 4 plekken.

Plaggie 6 februari 2016 om 10:31

Hij is wel de technicus onder de veldrijders en heeft geen vol winterseizoen gedraaid. Ik geef hem kans.

Davide_Formolo 6 februari 2016 om 10:36

Beetje vreemd, overstappen naar de weg is hij nog te jong voor en zou zo vroeg slecht zijn voor zijn carrière. Maar een uitstapje naar het mountainbiken gaat hij gewoon even doen. Dat komt op mij niet logisch over

Jowinho 6 februari 2016 om 10:40

Misschien ook gewoon omdat hij off-road liever doet dan op de weg.

polke 6 februari 2016 om 10:44

Dat betekent minder weg wedstrijden ? Dat zal zeer jammer zijn . Ik had hem graag van de zomer op weg zien vlammen

tendam 6 februari 2016 om 10:47

Mooi initiatief, zo kan hij zijn talent beproeven in een echte wereldsport en als het goed gaat nog naar de Spelen ook. Voor de wegploeg is de concurrentie inderdaad te groot, ook al omdat hij geen Worldtour-koersen kan rijden en dus niet kan tonen wat hij waard is tegen de wereldtop. Dat kan in het mountainbiken wel.

Hij moet dan wel afrekenen met Michiel van der Heijden, die zal neem ik aan ook wel naar de Spelen willen.

toke 6 februari 2016 om 10:54

Als hij maar gladde schoenen draagt voor het geval dat hij zijn voet in het wiel van iemand anders steekt

Poeksel 6 februari 2016 om 10:54

Bij Marianne Vos was het mountainbiken geen heel groot succes, toch? En als het haar niet lukt…

Pédaleur de charme 6 februari 2016 om 10:55

Inderdaad een leuk initiatief. Alleen als hij dit zo dolgraag wil, snap ik niet dat hij zich er nu pas op gaat toeleggen. Beetje hetzelfde als bij Theo Bos die droomt van een medaille op de baan en daar pas een half jaar vooraf werk van gaat maken. Verschil is natuurlijk dat Bos nog een brede basis aan baanervaring heeft.

Wielerfan1987 6 februari 2016 om 10:56

Op zich een mooi doel, maar daarmee komt zijn wegprogramma zo goed als volledig te vervallen.
Dan kunnen we dus nog niet zien hoe hij zich in het klimwerk verhoud tot de mondiale top in zijn leeftijdscategorie in bijvoorbeeld wedstrijden als de Tour de L’avenir

chiller87 6 februari 2016 om 10:59

Lijkt mij vrij moeilijke opdracht. In de worldcup zijn soms 150 starters. Als je helemaal achteraan moet starten is top 10 onmogelijk. Pauwels en meeuwsen hebben dit ook al geprobeerd. Pauwels is wel eens bk geworden, maar worldcup was nooit echt een succes. Ook al win je 70 plaatsen in de eerste ronde, dan moet je nog meer dan 50 renners voorbij. EK ligt het niveau altijd lager, Nys is ooit derde en zesde geworden op EK.

Pédaleur de charme 6 februari 2016 om 11:00

@Poeksel
In mijn herinnering ging dat mountainbiken Vos best aardig af, maar liep het fout omdat ze te veel dingen gelijk wilde en haar lichaam te veel belastte. Als Vd Poel voor mountainbiken ipv een wegprogramma kiest, zou dat bij hem niet zo hoeven te zijn.

tendam 6 februari 2016 om 11:02

@wielerfan1987
Jij vindt het dus belangrijker dat hij zich toont in de Tour de l’Avenir dan op de Spelen?

rahimns 6 februari 2016 om 11:03

@Poeksel de wedstrijden die Marianne 2 jaar geleden reed op de mountainbike waren anders aardig indrukwekkend. Ze deed al snel mee op de podiumplekken. Alleen was bij haar de combinatie met de weg en het veld wat haar de das om deed. Als Mathieu de komende tijd zich vooral richt op het mountainbiken geef ik hem nog wel een kans, al zal het heel moeilijk worden.

rosencrantz 6 februari 2016 om 11:12

Ik zou juist denken dat Van der Haar de betere mountainbiker is. Hij klimt goed zoals hij altijd laat zien in Valkenburg en zijn afdaling in Zolder tegen Van Aert was weergaloos.

Hakkie2 6 februari 2016 om 11:14

Dit zat er aan te komen. Maar Nederland moet inderdaad in de top 13 blijven en dan moet Van der Poel nog overtuigend aantonen dat hij de tweede mountainbiker van Nederland is. Hij heeft wel het ‘geluk’ dat hier door het NOCNSF niet wordt gewerkt met persoonlijke kwalificatieeisen, de bondscoach mag zelf kiezen welke mountainbikers hij mee neemt, zoveel als NL plekken heeft.

Hoe men er hier boven bij komt dat Van Houts van het NOC een nominatie heeft weet ik niet. Nominaties zijn namelijk volledig afgeschaft in elke sport voor de OS door Nederland. Je plaatst je of je plaatst je niet.

Aangezien NL wel zeker is van minimaal 1 plekje, kun je wel Van Houts alvast opschrijven. Maar dat komt dan niet door een nominatie, maar omdat de bondscoach niet om hem heen kan.

Thijs E 6 februari 2016 om 11:28

Leuk idee, maar m.i. niet kansrijk. Met Van der Heijden heeft NL een goede kandidaat voor de 2e plek ( ex WK beloften in 2014). En MvdP is in het veld technisch sterk, maar in een half jaar het MTB'en inslijpen in je systeem is geen kattenpis.

Di_Rossi 6 februari 2016 om 11:34

Mooi dat hij ambitie heeft maar in mijn ogen kansloos. Om de techniek je eigen te maken (lees zodanig dat je je kan plaatsen voor OS) in een half jaar gaat niet lukken

petoi 6 februari 2016 om 11:51

@Hakkie fout, er zijn wel persoonlijk kwalificatie eisen. En Van Houts heeft voldaan aan die eis. Echter als er meer dan 2 zijn die die eis halen dan mag de bondscoach kiezen. Van Houts is dus nog niet zeker al is de kans dat er nog meer dan 2 aan de eisen gaan voldoen miniem.
Klik maar eens op wielrennen MTB in de blauwe balk rechts

@Thijs E Van der Heijden vorig jaar nooit top 25 op een CDM en 34ste op het WK, die gaat de nationale limiet waarschijnlijk ook niet halen.

Over Vos: Vos heeft niet genoeg serieuze wedstrijden gereden om echt iets te kunnen zeggen over haar mogelijkheden. Wedstrijden die ze won waren meer veldritparcoursen en op de echte MTB parcoursen was het soms matig, mede door de blessures en overbelasting die in het MTB als eerste zichtbaar werden.

Headlines

Materiaalzone

Populair