Van der Poel wacht veertig minuten, maar wint wederom makkelijk in Kortrijk

zaterdag 30 november 2019 om 16:04
Van der Poel wacht veertig minuten, maar wint wederom makkelijk in Kortrijk

Foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel heeft de eerste editie van de Urban Cross in Kortrijk gewonnen. De wereldkampioen bleef veertig minuten in de wielen zitten, maar won uiteindelijk toch vrij makkelijk. Tim Merlier en Toon Aerts strandden op de dichtste ereplaatsen.

De Groeningebrug in Kortrijk, die de renners meteen naar boven moesten sprinten, vormde een indrukwekkende startlocatie van de gloednieuwe Urban Cross. Wie anders dan Mathieu van der Poel kwam daar in de openingsronde als eerste boven.

Wat een contrast met de dramatische start die de jonge wereldkampioen vorige week in Koksijde kende. Maar Van der Poel had vandaag kennelijk geen haast en zette zich vervolgens iets dieper in het pak. Dat gaf een kans aan Eli Iserbyt, woonachtig op amper vier kilometer van het parcours, om zich eens te tonen aan zijn thuispubliek. Zij het zonder een beslissing te forceren.

In de daaropvolgende ronden bleven er steeds een vijftiental renners wiel in wiel. Onder andere Corne van Kessel, Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck en Tim Merlier deden wel pogingen om het zeer uitgebreide groepje uit elkaar te rijden, maar slaagden daar niet in. En Van der Poel? Die maakte zich niet druk zn vertoefde constant op positie vijf á zeven.

Van mechanisch probleem naar de leiding
Lichte paniek ontstond er toen Van der Poel iets na halfkoers even te voet stond met een mechanisch probleempje. De wereldkampioen kwam zo in allerlaatste positie van de kopgroep terecht, maar knokte zich op zijn dooie gemakje weer naar voor. Helemaal naar de leiding zelfs, waardoor hij na veertig minuten pas zijn eerste aanval van de dag kon plaatsen.

Michael Vanthourenhout was de laatste die een poging deed om te volgen, maar al snel was duidelijk dat Van der Poel vandaag weer een klasse apart zou zijn. In anderhalve ronde reed hij zomaar even een halve minuut bij elkaar, waardoor hij de slotronde op zijn gemakje kon afwerken.

Het podium in Kortrijk – foto: Cor Vos

DVV Verzekeringen Trofee 2019-2020
Uitslag manche 3: Kortrijk

1. flag-nl Mathieu van der Poel (Corendon-Circus)
2. flag-be Tim Merlier (Creafin-Fristads) op 27s
3. flag-be Toon Aerts (Telenet-Baloise) in z.t.
4. flag-nl Corne van Kessel (Telenet-Baloise) om 28s
5. flag-be Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 30s
6. flag-be Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 31s
7. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Baloise) op 32s
8. flag-nl David van der Poel (Corendon-Circus) op 48s
9. flag-be Jim Aernouts (Telenet-Baloise)
10. flag-be Tom Meeusen (Corendon-Circus)

Dit artikel delen:

31 Reacties

kielabokki 30 november 2019 om 16:12

Voor herhaling vatbaar, mooi parcours!

Lekker gereden Eli en Michael.

Pol 30 november 2019 om 17:04

Wat een eng mannetje is die Vanthourenhout, week naar week is er wat met hem. Meerdere renners mogen hem niet, zelf ploegmaten vinden hem irritant.

kielabokki 30 november 2019 om 17:15

Eli niet veel beter, als je het mij vraagt.

jkjustin 30 november 2019 om 17:17

Wat was er überhaupt aan de hand tussen die twee?

kielabokki 30 november 2019 om 17:49

Iserbyt reed gat dicht op Vanthourenhout. De laatste uitte zijn onbegrip met gebaren en een tikkie tegen Iserbyt. Die verklaarde op zijn beurt in het interview dat hij leidt in 2 klassementen en daarom ook er voor rijdt. Over de bewuste situatie vandaag meldde hij dat op dit parcours Michael toch niet van voren gebleven was. Voegde er aan toe dat hij vindt dat de ploegleiding een speerpunt moet kiezen, aangezien ze 3 kopmannen hebben bij de ploeg.

Niet gek dat jongens zich heel belangrijk gaan voelen in een wereld die heel belangrijk gevonden wordt. Beetje treurig allemaal. Gaat al jaren zo daar. Interessante kost voor sociologen en/of antropologen.

Groningen 30 november 2019 om 16:16

Top parcours, leuke wedstrijd (voor plek 2, maar dat is tegenwoordig het enige spannende)

Dolfy 30 november 2019 om 16:26

Van der Poel heerlijk rustig gebleven. Zijn versnelling, daar had niemand antwoord echt op. Aerts zei het mooi, het was voor hem en de andere toch ook wel genieten om te zien hoe wegreed. Hij zat er goed voor om er zicht op te hebben. Merlier sprak dan weer zijn verbazing uit over het geslagen gat, dat het zo snel zo groot was geworden..

Scotty 30 november 2019 om 17:22

Wat ik me afvraag he;
Stel nou dat Sagan of Alaphillipe, of noem eens een andere grote wielrenner met wat power en snelheid in zn poten, zich gaat toe leggen op t veldrijden, zou die dan ook iedereen zoek rijden (behalve MvdP natuurlijk)?

Is het echt zo uitzonderlijk wat Mathieu doet of zijn die andere gasten ook gewoon niet zo heel goed?

Rawolf 30 november 2019 om 17:48

MvdP is gewoon uitzonderlijk goed, Sagan en Alaphillipe zouden het hem in de cross ook niet moeilijk maken waarschijnlijk.

Dat baseer ik op de MTB wedstrijden van Sagan, dat deed hij een stuk minder goed dan MvdP. En het niveau in de cross is ook wel echt hoog, Merlier, WvA en Hermans boeken ook allemaal goede resultaten op de weg.

Samlambeej 30 november 2019 om 17:48

Natuurlijk veegt ook Sagan de vloer aan met Iserbyt. (en consorten)

@Rawolf
Wazige vergelijking, je hebt nauwelijks, nee, quasi geen, data.

Rawolf 30 november 2019 om 17:56

@Samblajee wel 4 keer zoveel argumenten als jij geeft, pot… ketel

Franco Ballerini 30 november 2019 om 18:21

Het is beide. Van der Poel is extreem goed en de rest is, op van Aert na, middelmaat. Nys, Herygers, Liberton en Albert hebben de afgelopen weken al aangegeven dat van der Poel de beste ooit is.

jkjustin 30 november 2019 om 18:29

@Franco
+1

Het is echt wachten op de terugkomst van Wout op spanning in de koers.

jan jansen 1 december 2019 om 00:49

jkjustin;
grapjas

debarreman 30 november 2019 om 18:15

5 min gas geven, 30 sec voorsprong.
De anderen moeten zich prutsers voelen.

koos verrek 30 november 2019 om 19:29

De andere zijn prutsers

yo-eddy 30 november 2019 om 18:27

Bij die versnelling kijk je naar 5 minuten pure perfectie op een veldrij fiets. Dat gaat zo verschrikkelijk hard en technisch perfect daar gaat NIEMAND de komende jaren een VdP in vorm bijhouden. Sagan niet, Vlaflip niet ….. niemand.
Ja, hij gaat een keer een off-day of pech hebben zoals we van hem kennen en dan heeft de rest ook eens prijs,

Rawolf 30 november 2019 om 18:36

Ik denk wel dat WvA met de verbeterde begeleiding bij Jumbo Visma fysiek gezien dichtbij komt. Maar ook hij zal het op de technische stukken normaal gezien moeten afleggen. Eerst was hij nog de betere loper maar als je MvdP ziet lopen in de cross de laatste tijd is ook zijn enige zwakke plek weg lijkt het.

yo-eddy 30 november 2019 om 18:44

@rawolf bij WvA zie je dat zijn weg carrière het crossen compromitteert. VdP kan (nog) op een bizarre manier schakelen tussen 3 disciplines, krijg zelfs het idee dat hij vd combinatie nog sterker wordt ook, er zijn niet veel sporters die zo flexibel zijn in het schakelen tussen diverse soorten inspanning. Gewoon genieten zolang het duurt ;)

Franco Ballerini 30 november 2019 om 19:05

@yo-eddy: inderdaad flink genieten zolang het duurt. Mathieu lijkt me een aparte. Als hij volgend jaar goud op de OS in het MTB haalt zie ik hem zo met de MTB stoppen. Als hij de uitdagingen in het wegwielrennen heeft behaald, dwz het winnen van PR, RVV, MSR, Strade Bianche, een paar tour etappes, dan zie ik hem nog in staat om met wegwielrennen te stoppen en totaal wat anders te gaan doen. Autoracen of zo.

Rawolf 30 november 2019 om 19:18

@Yo-eddy, hoe zie je dat? WvA is nu geblesseerd he.

yo-eddy 30 november 2019 om 20:54

@Rawolf, vorig jaar de Cross gezien? Daar zag je al dat WvA geen progressie meer boekt in het veld. Mocht hij bij JV terugkomen op zijn oude niveau dan mag hij blij zijn maar dat is nog steeds onder VdP zijn niveau.

@Franco B, juist, hij rijdt zolang hij het leuk vindt en gezond blijft. “Ze” doen er bij Corendon dan ook alles aan om hem lol te laten hebben. Die vrijheid is voor hem erg belangrijk. Een team moet “gewoon” faciliteren wat hij wil en dan gebeuren er mooie dingen.

koos verrek 30 november 2019 om 19:18

Ik denk 50 op 50 kan, gaat sowieso lekker

girardengo 30 november 2019 om 19:54

Wie wint 45 van de 71 gereden wedstrijden in een jaar (=63%)? (Bron: Michel Wuijts, Sporza). Anderen prutsers noemen volstaat dan niet meer (ik trek het breder dan veldrijden).

yo-eddy 30 november 2019 om 20:56

Alle andere veldrijders, Nino Schurter en Alaphilippe zijn uiteraard prutsers :p
Reactie van Merlier “tsja het is een fenomeen” ….. en daar heeft hij gelijk in.

thorsen 30 november 2019 om 21:15

Je zou maar de sterkste, de meest technische én de snelste zijn…

Romāns Vainšteins 1 december 2019 om 08:38

gaapverwekkend, op dat bochtenwerk na dan, echt technisch heel erg wauw tof prima.

yo-eddy 1 december 2019 om 09:07

niet half zo slaapverwekkend als jouw reacties hier, kijk dan niet en reageer dan niet. Zoals Doe Maar als zong “er zit een knop op die TV”

sooike 1 december 2019 om 09:17

ARV
We weten het nu zo langzamerhand wel: jij vindt de cross helemaal niks. Probeer je nu eens te verplaatsen in de liefhebbers hier, die er wel van genieten in plaats van na iedere wedstrijd je afkeuring te laten lezen. Sta je zo in het leven dat je anderen hun pleziertjes niet gunt? Ga wat anders doen als er cross op tv is. Heb je geen tuin of zo ?

kielabokki 1 december 2019 om 10:47

Misschien kan Sooike nog een keer vertellen wat ie van Jumbo vindt.

1 woord: karikatuur.

jan jansen 1 december 2019 om 12:19

Sooike;
Een reactie van RV zou toch wel interessant zijn

Headlines

Materiaalzone

Populair