Van der Poel speelt geen rol in Les Gets, winst voor Schurter

zondag 14 juli 2019 om 16:16
Van der Poel speelt geen rol in Les Gets, winst voor Schurter

foto: Corendon-Circus (archief)

Mathieu van der Poel heeft in Les Gets een slechte beurt gemaakt. De Nederlander kende in de Wereldbeker mountainbike een offday, waardoor hij dure punten verliest in de top van het klassement. De winst in Frankrijk ging naar wereldkampioen Nino Schurter.

Van der Poel begon – na een hoogtestage – als tweede in de Wereldbekerstand aan de race in Les Gets. Hij had niet de snelste start, maar zat op een gaatje van een groepje met onder meer wereldkampioen Nino Schurter. Henrique Avancini, Nino Schurter en Victor Koretzky begonnen ijzersterk en reden vooraan op het technische parcours.

De Braziliaan plaatste in de tweede ronde een serieuze demarrage, waarmee hij Schurter op achterstand reed. Van der Poel zat in een achtervolgend groepje en kon zijn tempo niet vinden; hij reed ver buiten de top-10 op meer dan een minuut van de koplopers. Een betere prestatie was er van de Belgische kampioen Jens Schuermans, die streed om een plek in de top-10.

Schuermans beste Belg, Vader beste Nederlander
Gerhard Kerschbaumer zette zich in de tweede helft van de wedstrijd op kop, met Schurter, Avancini en Ondrej Cink. In de voorlaatste ronde bleken de wereldkampioen en de Italiaans kampioen over de beste benen te beschikken. Schurter zette zijn concurrent onder druk, maar kon hem niet lossen.

In de slotronde had een aanval op hetzelfde steile deel van Schurter wel profijt, want hij loste Kerschbaumer en kon ongehinderd naar de finish rijden voor de winst. Jens Schuermans werd zevende op 1:21 van Schurter. Milan Vader was op de dertiende plek de beste Nederlander. Van der Poel kwam pas als zestiende over de streep.

Van der Poel zakt in Wereldbeker
In het klassement van de Wereldbeker heeft Nino Schurter zijn voorsprong uitgebreid. Hij ziet Van der Poel (899 punten) zakken naar de derde plek, op 261 punten achterstand. Henrique Avancini is de nieuwe nummer twee met 915 punten.

Wereldbeker MTB, flag-fr Les Gets

Uitslag mannen

1. flag-ch Nino Schurter
2. flag-it Gerhard Kerschbaumer
3. flag-br Henrique Avancini

7. flag-be Jens Schuermans
13. flag-nl Milan Vader
16. flag-nl Mathieu van der Poel

Courtney wint bij de vrouwen, Terpstra zevende

De World Cup in Les Gets bij de vrouwen werd gewonnen door de Amerikaanse Kate Courtney, voor Jolanda Neff uit Zwitserland en Duits kampioene Elisabeth Brandau. Anne Terpstra was op de zevende plaats de beste Nederlandse in de uitslag. De Belgische Githa Michiels eindigde als veertiende. In het klassement verstevigt Courtney de leiding op Neff. Terpstra is derde in de Wereldbeker, 450 punten achter Courtney.

Dit artikel delen:

19 Reacties

Pseudo Niem 14 juli 2019 om 16:17

Tis net een mens.

NCK17 14 juli 2019 om 16:20

Soms heeft hij een off-day, vandaag was zo’n dag.

Franco Ballerini 14 juli 2019 om 16:30

Hij gaf al aan dat het niet zijn parcours was. Iemand al een idee of het parcours in Tokio hem een beetje ligt of wordt dat pas duidelijk na het test event?

titanio82 14 juli 2019 om 18:30

Tokyo parcours schijnt in een park gebouwd te worden zonder noemenswaardige natuurlijke hoogteverschillen. 7 oktober weten we meer.

Franco Ballerini 14 juli 2019 om 19:29

Bedankt

krypton 14 juli 2019 om 16:32

Toch maar geen hoogtestage vlak voor de Olympische spelen dan.

Junglzz 14 juli 2019 om 16:42

Mathieu wordt echt te overhyped. Hij bewijst bij MTB dat hij keer op keer tekort komt. Kan beter hier gewoon mee stoppen en zich op één discipline richten, dan wordt het misschien ooit nog wat. Zo zal hij denk ik op deze manier ook in Yorkshire ten onder gaan

greeny 14 juli 2019 om 16:54

lol.. niet mee komen nog wel. daarom vorig jaar 2e in Wereldbeker en 3e op wk en dit jaar Wereldbeker gewonnen en tot vandaag zelfs 2e in AK terwijl ie 1 wedstrijd geskipt had.. ja totaal niet mee kunnen noemen we dat. die jongen doet wat ie leuk vindt en dat is toevallig een mix van alles want anders is het hem te saai

Marszzz 14 juli 2019 om 18:13

Hij heeft weer een offday net als wel eens in een veldrit (een EK ooit) of deze WB manche en hij kan beter alleen op de weg gaan fietsen volgens sommigen hier. De successen worden dan even met het gemak vergeten. Geniet liever van het feit dat hij in 3 verschillende disciplines met de top mee doet. En hoe uniek dat wel niet is.

Emergo 14 juli 2019 om 18:50

@Junglzz “dan wordt het misschien ooit nog wat” sprak de kenner van achter zijn toetsenbordje. Blijft natuurlijk de vraag hoe het kwam dat hij vanochtend nog 2e in de puntenranking stond, maar goed…..

Barry Batsbak 14 juli 2019 om 20:33

Ja erg hè. Vrijdag liep hij ook al zo te kloten met winst in de shortrace. Dat mountainbiken is duidelijk niets voor Van der Poel.

hanjovdberg 14 juli 2019 om 17:44

Gelukkig Mathieu zelf wel wat realistischer. Gewoon logisch zo’n offday net na een hoogtestage. Sommigen reageren daar heel sterk op anderen zijn juist even zwakker en worden de komende weken alleen maar beter. Mathieu is zo’n renner. Over 2 weken EK mtb. Denk dat hij zich wel laat zien daar.

Verweggistan 14 juli 2019 om 18:48

Was het vandaag wel een selectiewedstrijd voor Terpstra?

Pelsluis 14 juli 2019 om 21:10

Of het nou de commentators zijn bij Red Bull of de stukjesschrijvers: het merendeel begrijpt er weinig van! 1. het WC eindklassement is geen doel. (al 1 gemist ja en hij gaat er nog 1 (of zelfs 2?) missen) 2. net van hoogtestage 3. vdP heeft niet het melkzuursysteem (korte aanduiding) voor de soort parcoursen als dat v vandaag. Naast een paar andere dingen, zoals de lichaamsbouw. 4. zijn motto is ‘winnen is belangrijker dan meedoen!’ Rest interesseert hem niet. Uit beleefdheid/je moet toch trainen etc. rijdt hij de wedstrijd uit. En msn 5. vindt ie het wel leuk om iedereen in verwarring te brengen….

Baik-Baik 14 juli 2019 om 22:45

In de tekst wordt aangegeven dat het een technisch parcours was, maar dit is duidelijk het minst technische parcours van de wereldbeker.

greeny 14 juli 2019 om 23:05

krijg je er van als je een stel redacteuren hebt die alleen maar wegwielrennen kijken en alleen maar naar MTB als matje meedoet.. geen idee van de sport

trickstuff 15 juli 2019 om 11:34

Mwah, je hoeft niet perse verstand van iets te hebben om er toch een accuraat artikeltje over te kunnen schrijven. Je moet vooral kritisch zijn op hetgeen je schrijft, je afvragen of het klopt en te verifiëren is. De toevoeging technisch lijkt voort te komen uit de neiging de tekst aan te kleden, en dat komt ook vaak voor in artikelen over wegwielrennen.

greeny 15 juli 2019 om 18:45

de schrijfstijl! van alle schrijvers! op deze website! is wel dramatisch idd, ook over wegwielrennen of nog erger; domme zinnen die niks toevoegen of die ze zelf niet begrijpen.. hou het gewoon bij nieuws bundelen, korte simpele (to the point) voorbeschouwingen en mooie verslagen van de nationale competitie want daar geniet ik altijd wel van

wielrenner 15 juli 2019 om 21:13

En….. Milan Vader die in zijn debuutjaar mooi 13de wordt in het klassement!!!

Headlines

Materiaalzone

Populair