Van der Poel slaat terug in Heusden-Zolder

dinsdag 26 december 2017 om 16:08
Van der Poel slaat terug in Heusden-Zolder

Foto: Sportfoto.nl - Orange Pictures

Mathieu van der Poel heeft in Heusden-Zolder zijn negentiende overwinning van het seizoen geboekt. De jonge Nederlander was een klasse sterker dan Laurens Sweeck en Wout van Aert.

In het najaarsnummer van RIDE besteden we ruimschoots aandacht aan het komende WK en lees je onder meer interviews met Peter Sagan, Wout van Aert en Jasper Stuyven. Profiteer nu van onze abonnee-actie en krijg tijdelijk bij het afsluiten van een jaarabonnement ons najaarsnummer gratis. Bestel je RIDE liever los? Bestel dan nu het najaarsnummer van RIDE en krijg het gratis thuisbezorgd.
De grootste ongeluksvogel van de dag was vandaag misschien wel Kevin Pauwels. De 33-jarige Belg kwam door het gedrum in de eerste bocht ten val en hij liep daarbij toch een behoorlijke achterstand op. Pauwels had een tijdje nodig om terug op zijn positieven te komen en ging als vier na laatste weer het veld in. Vooraan werd er niet gewacht door – wie anders dan – Mathieu van der Poel en Wout van Aert.

De Grote Twee legden op de razendsnelle omloop hun hoge tempo op, dat in eerste instantie niemand durfde volgen. Telenet-Fidea Lions-ploegmaats Lars van der Haar en Daan Soete kwamen in de tweede ronde nochtans behoorlijk dichtbij, maar dan besloot man in vorm Van Aert een versnelling te plaatsen.

Van Aert rijdt zichzelf voorbij
Op de lastige helling richting aankomst gooide de wereldkampioen Van der Poel even los. De leider in de wereldbeker zat duidelijk op zijn limiet, maar op het Formule 1-circuit dichtte hij toch weer de kloof. Een rondje later waren de rollen omgekeerd. Van der Poel ging naar de leiding en ging op de technische passages stevig te keer. Van Aert moest een paar seconden toegeven en kende vervolgens bergop zijn slechtste passage van de hele wedstrijd. In een klap was het verschil tussen de twee vijftien seconden.

Het tempo op de lange rechte stukken lag bij Van der Poel, die nu pas in zijn ritme leek te komen, duidelijk hoger dan bij de wereldkampioen. Van Aert verloor ronde na ronde extra terrein en kreeg in de laatste wedstrijdfase zelfs het gezelschap van Laurens Sweeck. Die laatste was niet erg goed uit de startblokken geschoten, maar werkte wel razendsnelle rondetijden af. In de laatste ronde sloeg hij bergop een kloof op Van Aert, en die stond hij op de lange strook richting aankomst niet meer af.

Winnaar Van der Poel mocht intussen rustig uitbollen richting aankomst. Aan het einde kon er zelfs nog een wheelie van af. Voor de Nederlander is het zijn negentiende zege van het seizoen.

Wereldbeker veldrijden 2017-2018
Uitslag manche 6: Heusden-Zolder

1. flag-nl Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon)
2. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Circus) op 33s
3. flag-be Wout van Aert (Crelan-Charles) in z.t.
4. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Fidea Lions) op 1m18s
5. flag-be Daan Soete (Telenet-Fidea Lions) op 1m39s
6. flag-nl Corné van Kessel (Telenet-Fidea Lions) op 1m54s
7. flag-be Tim Merlier (Crelan-Charles) op 1m55s
8. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea Lions) op 1m58s
9. flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games) op 2m07s
10. flag-be Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) op 2m40s

Dit artikel delen:

47 Reacties

delgado 26 december 2017 om 19:45

De eerste 25 minuten genoten van cross van de bovenste plank. Wat een waanzinnig tempo ontwikkelden die 2 vooraan. Daarna ging dan toch vrij onverwachts het licht uit bij Van Aert.

Wel opvallend dat hier met geen woord gerept wordt over de ziekte van Mathieu, en over het spelletje van vader Adrie (“het is nog niet zeker dat hij start”, ha-ha-ha). Was dit in het andere kamp gebeurd, stond het hier natuurlijk bol van de insinuaties en verwijten.

Maar goed, goed voor de cross dat Mathieu hier geen hinder meer van ondervindt.

mark vv 26 december 2017 om 19:53

@ marehoek ja inderdaad. Ze moeten zich schamen. Mathieu zit verkrampt op zijn fiets.. er was totaal niets aan de hand.. als er iemand mooi op zijn fiets zit met een berg techniek.. dan nog niet gesproken over de lekke band die ze hem gunde.. Ook hun zien niet in dat van der Poel gewoon de beste is.

Pantani77 26 december 2017 om 20:12

Ja ik was altijd wel ‘fan’ van sporza en haar commentatoren maar bij de cross zijn ze er niet beter op geworden. Ik ‘begrijp’ het chauvinisme enigszins maar als ik dan nog eens na de wedstrijd te hebben gezien de commentaren terug lees en er staat ‘ vander poel overleeft DIPjE’ of ‘ van der poel’ deelt tikje uit aan van aert’ dan zie je het echt verkeerd vind ik. Die jongen was echt wel ziek en als je dan IN de wedstrijd na rondje 2 zo terug komt en vervolgens van aert op driekwart minuut rijdt tot rondje 9 dan deel je mijne inziens een mokerslag uit. Maar goed, hopelijk bewaart hij die dan voor het wk ;)

schipperaar 26 december 2017 om 21:30

@delgado
Spelletjes hebben ze niet nodig maar als Adrie hem niet afremt rijdt ie nog met 41 graden koorts, Wout zou beter trainen op bliksem starts om Mathieu in het rood te krijgen.

VerstandOpNul 26 december 2017 om 21:43

Hoewel het vanaf rondje 3 inderdaad niet meer zo spannend was, toch genoten van het rijden van vd Poel. Wat een schitterende techniek en beheersing van de fiets heeft hij..

delgado 26 december 2017 om 21:46

@schipperaar
Nee, tuurlijk hebben ze dat niet nodig. Mathieu zelf doet er ook niet aan mee. Topkerel. Maar Adrie vindt het blijkbaar wel nodig. Moet hij zelf weten, maar veel sympathie win je er niet mee me dunkt.

Overigens schrijnend dat Mathieu zich blijkbaar moest ‘verantwoorden’ dat hij effectief ziek was.

Taliesin 26 december 2017 om 22:20

Was erbij vanmiddag in Zolder. Het was een mooie koers, werd ontzettend hard geknald de eerste paar ronden. Die gasten leveren wat vermogen af zeg. Mathieu al vanaf de start aan ko, countert de versnelling van Van Aert in rijdt hem in de derde ronde gewoon uit het wiel. Ik was aan het tellen, 4 seconden, 5, 7, 9 seconden, 11 seconden in een ronde.

Sweeck ook flink aangemoedigd, die gaf ook alles en maakte er een leuke strijd van. Ook credits voor Wout die bleef vechten. Ik heb zelf het gevoel dat Wout in de tweede ronde diep in het rood ging om het Mathieu moeilijk te maken, en toen hij hem er toch niet afkreeg was hij zelf fragieler geworden. Dat zag je terug omdat hij geen hoog tempo meer kon aanhouden alleen.

Over het commentaar, eens met de klachten over Wuyts en Herygers. Ik ben doorgaans een groots Sporza fan als Nederlander maar hun chauvenisme, wat er wel mag zijn, was vandaag echt teveel van het goede. Ze maakten zichzelf eigenlijk een beetje belachelijk voor zo’n ervaren commentatoren.

sooike 26 december 2017 om 22:44

Blijkbaar moet een topsporter zich verantwoorden als hij ziek is geweest. Schandalig hoe veel Vlamingen vraagtekens zette achter de verkoudheid van Van der Poel, hoewel no nonsense-vader Adrie en Matthieu zelf tijdens en na afloop van de cross moesten onderstrepen dat Matthieu wel degelijk drie dagen op bed had gelegen. Ook de super-chauvinisten Herijgers en Wuyts deden vanmiddag driftig aan dat spelletje van insinuaties mee. Mijn mooiste moment: Herijgers die kraait in de tweede ronde dat Van Aert “is gaan spelen met Van der Poel en dat hij gezien is”…Later krabbelt hij moeizaam terug, maar gaf niet toe dat hij de koers een beetje verkeerd had gelezen. Jammer dat Decauwer niet aan veldrijden doet. Wuyts en Herijgers zijn zo langzamerhand een belediging voor hun vak !

Col du Bramont 26 december 2017 om 22:57

Ik heb ondanks het inderdaad net wat te chauvinistische commentaar van Wuyts en Herijgers genoten van een mooie cross.
Ach ik neem het ze niet echt kwalijk, de cross is in Vlaanderen toch net als de Ronde een vorm van religie, daar hoort een almachtige bij, een verlosser, die hebben we al zijn naam is Mathieu vd Poel :).
Dat steekt een beetje al is en dat weten we allemaal VDP net zo veel Nederlands als Jan Mulder Vlaams is.
Wordt tijd dat we de Cauwer weer gaan horen, nog even en het wegseizoen gaat beginnen!

Thijs E 26 december 2017 om 22:57

Voor Wuyts is WvA de nieuwe Boonen, daar kan Wout ook niks aan doen. Al poetst hij slechts zijn tanden, dan wordt dat nog in superlatieven bezongen. Net als bij Boonen, die zelfs als hij niet meedeed vaker genoemd werd dan de koploper. Een deel van zijn commentaar is meer van hopen dan realiteit. Herijgers is een kundig co-commentator, maar lijdt aan dezelfde kwalen.

Maar op het moment dat de realiteit ingedaald is, dan krijgt MvdP vaak ook zijn deel van de complimenten.

nickdt 26 december 2017 om 23:02

Dit toont wel aan dat Van Aert alleen van VDP kan winnen als deze pech heeft of ziek is.

xistnc 26 december 2017 om 23:05

Misschien komt het commentaar in Spanje anders door, maar ik heb geen moment het idee gehad dat Wuyts en Herijgers argwaan hadden tegenover Van der Poel. Mij trof juist hoeveel bewondering ze voor hem hadden, ondanks ‘drie dagen zetel’.

Vergeet bovendien niet, dat beide heren vooral hun Vlaamse thuispubliek moeten bedienen. Daar mag je je gerust lichtelijk aan irriteren, dat hoort immers bij het (kerst-)menu. Maar behoud het perspectief, dan beleef je er meer lol aan.

Thijs E 26 december 2017 om 23:05

Mathieu is ook prima in staat om het gesprek aan te gaan met mensen die hem wat minder waarderen klik

schipperaar 26 december 2017 om 23:10

@delgado
Nogmaals, ook Adrie speelt geen spelletje, is ie veel te veel sportman in hart en nieren voor, toppers houden niet van excuses en hebben ze ook niet nodig.
Wordt zo opgedweept dat straks vtm om het ouderlijk huis bespiedend rondloopt of Mathieu wel echt op bed ligt, wat een gezever.

oesjipapa 26 december 2017 om 23:22

@marehoek
Die zijn gewoon chauvinistisch en blij dat Wout ook eens 2 wedstrijden heeft gewonnen omdat Mathieu een off day had in Namen en niet aanwezig was afgelopen zaterdag.En maar praten over de wereldkampioen,alsof ze niet meer weten hoe dat toen gegaan is. Als nu nog niet duidelijk is wie de beste crosser is dan weet ik het ook niet meer,….Jawel dat zie ik bijna iedere cross MVP

Col du Bramont 27 december 2017 om 00:26
Quote:
Mathieu is ook prima in staat om het gesprek aan te gaan met mensen die hem wat minder waarderen klik

Het is gelukkig maar een heel kleine fractie vd Vlaamse supporters die zich misdraagt. Het hoort eigenlijk niet bij het veldrijden maar een biertent hoort nu eenmaal wel bij de cross en dan weet je helaas ook op voorhand dat er met bier wordt gegooid en ook wat wordt gescholden.
Wel erg jammer dat het veldrijden door dit soort incidenten soms wordt ontsierd. Het hoort gewoon niet, punt.

We moeten het ook weer niet gaan dramatiseren: de bierpomp, de modder, de tent met muziek, de “strijd” tussen de Vlamingen en de Ollanders, het commentaar van Wuyts zijn liefde voor Boonen en Nys, het maakt allemaal deel uit vd typische cross cultuur.

In plaats van ons daar druk om te maken zou het beter zijn zich druk te maken over de toekomst vd cross. Het wordt en is al te lang een Vlaams-Hollands (OK Nederlands) onderonsje.
De Zwitsers, Italianen, Tsjechen, Denen, Fransen, Duitsers, ze zijn er niet meer dan wel figureren ze momenteel.

delgado 27 december 2017 om 08:20

@schipperaar
Noem het zoals je wil, je weet wel wat ik bedoel.

Sooike weet ook weer wat ‘heel veel Vlamingen’ denken, net als dat hij weet wat Sanne Cant denkt. Sterk.

Emergo 27 december 2017 om 09:32

@Marehoek Ik had je wel eens willen zien tijdens de wedstrijd en bij het commentaar van Wuyts en Herygers. Lijkt me zeer amusant Ik denk dat Wuyts vandaag wel bezig is met zijn ontslagbrief, zou jammer zijn want zoveel commentatoren die verstand hebben van wielrennen zijn er nou ook weer niet tenzij je natuurlijk de heren Dijkstra en Ducrot als zodanig beschouwt. Ikzelf zal weer met genoegen a.s donderdag naar de cross in Loenhout kijken met hun commentaar.

marehoek 27 december 2017 om 10:19

@emergo. Ik wil hem wel met mijn eigen auto brengen als hij de brief gaat
brengen.
Ik wil je bij deze ook zeggen dat Ducrot en Dijkstra mij ook niets zeggen.
Maar die zijn niet zo chauvinistisch met hun renners als de Cauwer.
Maar het verslag van de cross in Zolder was niet om aan te horen.

assen 27 december 2017 om 10:35

Meest verbazingwekkend is dat MvdP in ronde 3 of 4 twinig seconden harder reed dan ronde 2. WvA verzwakte niet, MvdP gaf gas.

marehoek 27 december 2017 om 11:34

@emergo .sorry in het schrijven moet het niet de Cauwer maar Wuyts zijn.
Zie je hoe ik smacht naar de de Cauwer met zijn deskundig en zinnig commentaar, is alleen te hopen dat hij de vragen die Wuyts hem vraagt niet
meer beantwoord , maar gewoon dan zegt tegen Wuyts , je hebt het al opgezocht zeg het maar.

Emergo 27 december 2017 om 14:32

@ Marehoek Een beetje televisie heeft tegenwoordig een mute-knop.

Headlines

Materiaalzone

Populair