Van der Poel rekent pas in de slotronde af met Aerts na doldwaze cross in Namen
Foto: Cor Vos
zondag 22 december 2019 om 16:09

Van der Poel rekent pas in de slotronde af met Aerts na doldwaze cross in Namen

Mathieu van der Poel heeft zwaar moeten knokken voor zijn wereldbekerzege in Namen. De wereldkampioen vocht een spannend duel uit met de Belgische kampioen Toon Aerts, tot die laatste in een afdaling stevig ten val kwam. Aerts consolideerde wel zijn tweede plaats, Corne van Kessel werd derde.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Net als in Koksijde moest wereldkampioen Mathieu van der Poel, omwille van zijn mindere positie in het wereldbekerklassement, vandaag in de achtergrond van start gaan. Van der Poel moest plaatsnemen op rij drie, maar knokte zich in het startgedrum al snel weer de top 5 in. Voor hem zagen we een vierkoppig legertje van Telenet-Baloise, weliswaar zonder de minder gestarte Toon Aerts. Nog slechter weg was het Brits toptalent Tom Pidcock, die we zelfs niet in de top 25 vonden.

Haasje over, haasje over en… nog eens haasje over
Op de befaamde Naamse schuine kant ging Van der Poel voor het eerst naar de leiding. De technisch onnavolgbare Nederlander ging net als de voorbije jaren als een gek te keer en sloop op die manier een tiental seconden weg van zijn dichtste concurrenten. De enige die er als de kippen bij was om de sprong te maken, was Toon Aerts. De Belgische kampioen leeft op een wolk sinds hij erin slaagde om Van der Poel te kloppen in Ronse en twijfelde niet om zijn Nederlandse concurrent meteen onder druk te zetten.

Aerts zette Van der Poel flink onder druk – foto: Cor Vos

En dat werkte. Van der Poel verloor in geen tijd een tiental seconden, maar iets later bleek dat dit tijdverlies het gevolg was van een lekke band. Van der Poel had ruim een ronde de tijd nodig om te herstellen van dit euvel, maar knokte zich wel terug tot op het wiel van Aerts. Die laatste was diep gegaan in zijn inspanning om Van der Poel af te houden en had vervolgens geen gepast antwoord in huis op de versnelling van de wereldkampioen. Aerts verloor nu op zijn beurt een tiental seconden.

Maar door een nieuwe lekke band van Van der Poel na circa driekwart cross, was alles met drie ronden voor de boeg toch weer te herdoen. Aerts en Van der Poel deden voor de derde keer haasje over, en ditmaal had de lekke band van de Nederlander zichtbaar krachten gekost. Op de lastige kasseihelling leek hij wel stil te staan. Aerts zag het gebeuren en schakelde een versnelling hoger. Gevolg: de Belgische kampioen had plots weer een gat van twintig seconden te pakken.

Cross gereden? Niet dus. Met Van der Poel ben je natuurlijk nooit klaar, en wanneer Aerts dan ook nog eens een paar slippers begon te maken, kreeg de wereldkampioen al helemaal weer extra hoop. Aerts kon zich wel steeds recht houden, maar stond een aantal keer stil en verloor zo veel tijd. In de technische zone sprintte Van der Poel zich weer volledig tot op het wiel van Aerts. De twee gingen zowaar samen de laatste ronde in. Een beeld dat we dit veldritseizoen nog geen enkele keer hebben kunnen zien.

foto: Cor Vos

Val stopt de kansen van Aerts, die wel leider wordt
Van der Poel wilde absoluut als eerste de technische afdalingen aanvatten, in de hoop Aerts daar onder druk te zetten en zelf vooral niet onder druk te komen staan. Die tactiek werkte. Aerts moest risico’s nemen om een technisch verbluffende Van der Poel te kunnen volgen en ging in de fout. In een afdaling verloor hij de controle over het stuur en belandde in de spandoeken. Aerts was zichtbaar aangedaan van zijn valpartij en verloor veel tijd. Ditmaal was de wedstrijd wél gereden.

Opsteker voor Aerts: halverwege moest wereldbekerleider Eli Iserbyt er de brui aan geven met onderkoelingsverschijnselen. Aerts verliest zo een belangrijke concurrent in strijd om de eindwinst in de Wereldbeker en komt nu zelfs alleen aan de leiding.

foto: Cor Vos

Wereldbeker veldrijden 2019-2020
Uitslag manche 6: Namen

1. flag-nl Mathieu van der Poel (Corendon-Circus)
2. flag-be Toon Aerts (Telenet-Baloise) op 55s
3. flag-nl Corne van Kessel (Telenet-Baloise) op 1m14s
4. flag-gb Tom Pidcock (Trinity) op 1m31s
5. flag-be Tim Merlier (Creafin-Fristads) op 1m41s
6. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Baloise) op 1m48s
7. flag-be Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 1m56s
8. flag-de Marcel Meisen (Corendon-Circus) op 2m02s
9. flag-be Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 2m23s
10. flag-be Thijs Aerts (Telenet-Baloise) op 3m11s

RIDE Magazine
61 Reacties
Sorteer op:
22 december 2019 18:18
heb genoten van de cross Mooie strijd tussen van der poel en aerts
22 december 2019 18:51
Prachtige cross gezien. Vroeger zag je in zulke crossen nog wel eens echte specialisten opstaan, VDP kan het allemaal ten opzichte van de rest. Van Kessel toch wel zeer sterk gereden ondanks het beetje geluk door de val van pidcock. Mooie televisie, mooie sport.
22 december 2019 19:42
Mooie en spannende koers gezien.
Maar dit was gekkenwerk en had met veldrijden weinig te maken. Achterlijke parcoursbouwer(s)
22 december 2019 19:58
Eindelijk was het een keer echt spannend en boeiend om naar te kijken. Gelukkig wist Aerts de kloof te dichten. Wat een mooie wedstrijd daardoor en wat een mooi parcours.
Aerts had deze van mij mogen winnen. Hij was minstens even sterk als VdP en oogde op sommige momenten zelf iets frisser. Maar vallen en opstaan en pech horen er nu eenmaal ook bij.
22 december 2019 20:11
Goed hersteld en gewonnen door Matje, zat even stuk, wint toch weer op pure klasse.

Pidcock ook goed bezig, rijdt een goede dubbel dit weekend, soms wat onstuimig maar altijd 110% inzet en prachtige techniek
22 december 2019 20:18
Behalve de fantastische cross was ook het commentaar van Vanbelleghem en Van Amerongen op Eurosport fantastisch! Gewoon even het vernoemen waard. Die passie en kennis kunnen die twee prachtig overbrengen. Des te groter was het contrast toen ik tijdens de paar reclames even zapte naar de NOS. Ojoj wat een armoe. Totaal geen beleving. Werd NIETS gezegd.
    22 december 2019 20:33
    Hoorde dat er op de NOS dingen werden gezegd als "Deze modder onderscheidt het veldrijden van bijvoorbeeld het wegwielrennen". Ik begrijp je commentaar op de NOS dus niet zo goed ;)
22 december 2019 20:35
Die afdaling was er op een gegeven moment wel een beetje over. Verder de mooiste cross van het seizoen. Pidcock (schitterende techniek + mooie koersinstelling, en bovendien fijn dat er een keer Engelstalig wordt geïnterviewd omdat het moet!) zat helemaal stuk, maar verloor blijkbaar z'n podiumplek door een gebroken zadelpen. Lekker dan.
22 december 2019 21:21
Ouderwets genieten
    22 december 2019 21:32
    Namen was altijd al een topparcours dus deze verandering was risicovol in elke betekenis en onnodig.. dit is flirten met het lot... VDP sr. heeft gelijk...
22 december 2019 21:54
Toon Aerts bedankt! Hier wordt VdP nog beter van.

Reacties zijn gesloten.