Van der Poel neemt maat van Van Aert in Gieten

zondag 1 oktober 2017 om 16:00
Van der Poel neemt maat van Van Aert in Gieten

Foto: © Orange Pictures / Dick Soepenberg

Mathieu van der Poel heeft in de openingsmanche van de Superprestige in Gieten zijn zegereeks voortgezet. Hij moest wel afrekenen met een herboren wereldkampioen Wout van Aert, die tien seconden later over de streep kwam. Laurens Sweeck werd derde.

Geen lange soloslim voor Van der Poel
Vooraf aan de eerste Nederlandse cross van het seizoen was de vraag niet of, maar wanneer Mathieu van der Poel zijn aanval zou inzetten. Wederom in de eerste bocht zo bleek, waar uitdager Wout van Aert zich in de modder vastreed.

Toch kreeg Van der Poel niet meteen een gat. Michael Vanthourenhout overvleugelde hem zelfs even, maar eens Van der Poel in de technische zone vrije baan kreeg, kregen we hetzelfde beeld van de crossen in de Verenigde Staten te zien: een eenzame Nederlands kampioen.

Vijf seconden daarachter dook een indrukwekkende wereldkampioen Wout van Aert op. Hij durfde het aan om Van der Poel onder druk te zetten en er na een kwartier cross zelfs weer naartoe te rijden, met Kevin Pauwels in zijn wiel. We kregen zowaar weer spanning in deze wedstrijd.

Van der Poel had toen wel begrepen dat hij het over een andere boeg zou moeten gooien. Hij liet het initiatief aan zijn vluchtgenoten, maar ook die zaten op hun limiet. Het viel stil en onder meer Laurens Sweeck, Lars van der Haar en Europees kampioen Toon Aerts konden profiteren.

Verschil gemaakt op de balken
Sweeck had er duidelijk wel zin in en zette de toppers een aantal keer onder druk met een snedige demarrage. Van der Poel gaf hem geen ruimte, en dus besloot Sweeck om maar voor een constant, hoog tempo te kiezen. Alleen Van der Poel, Van Aert en Van der Haar haakten hun wagonnetje aan.

Op een kwartier van het einde achtte Nederlands kampioen Van der Poel zijn moment gekomen om weer uit te pakken met een versnelling op de balken. Ook Van Aert sprong, maar met minder snelheid en dus had hij een klein gaatje te pakken. In de slotronde bouwde hij dat uit tot 10 seconden.

Superprestige veldrijden 2017-2018
Uitslag manche 1: Gieten

1. flag-nl Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon)
2. flag-be Wout van Aert (Crelan-Charles)
3. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Circus)
4. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Fidea Lions)
5. flag-be Quinten Hermans (Telenet-Fidea Lions)
6. flag-be Gianni Vermeersch (Steylaerts-betFirst)
7. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games)
8. flag-be Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice)
9. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea Lions)
10. flag-be Diether Sweeck (ERA-Circus)

Kaptheijns verrassende winnares
Een sterke Maud Kaptheijns won eerder vandaag de vrouwencross. De renster van Crelan-Charles reed de hele cross aan de leiding en bleef aan het einde de Britse Nikki Brammeier en Sophie de Boer voor. Wereldkampioene Sanne Cant moest tevreden zijn met plaats zes.

Dit artikel delen:

31 Reacties

MME 1 oktober 2017 om 16:01

Van der Poel weer de beste, staat op dit moment nog geen maat op. Van Aert lijkt er een beetje door te komen!

tendam 1 oktober 2017 om 16:03

Van der Poel wilde het iets spannender houden. Hij had volgens mij gewoon geen zin om een uur lang alleen op kop te rijden. Van Aert is wel weer wat beter dan in Amerika.

theking 1 oktober 2017 om 16:03

Rijdt uiteindelijk toch vrij eenvoudig weg.

Emergo 1 oktober 2017 om 16:05

Over de vrouwenkoers geen reactie of wordt dat niet als veldrijden beschouwd ??

assen 1 oktober 2017 om 16:07

Misschien beeld ik het me in, maar ik denk dat ik zelfs kan zien dat MvdP gespierder is. Heeft ie dat gedaan met het oog op Mountainbike? Veldrijden? Spieren op het bovenlijf lijken me niet voordelig…

delgado 1 oktober 2017 om 16:16

@tendam
Ook volgens VDP zelf was het toch van moeten. Een tikkeltje hoopgevend voor de komende weken, maar voorlopig toch nog duidelijke overmacht.

Viel me eveneens op, de bovenarmen van Mathieu, tot Wuyts inderdaad bevestigde dat hij 1kg spiermassa had gewonnen.

schipperaar 1 oktober 2017 om 16:22

@assen
Spieren komen best van pas en wegen geen vermogen tenzij je 200kg wil drukken. Zijn gewicht is misschien nog wel geminderd, staat kurkdroog zo te zien. Bij mountainbiken kweek je automatisch spieren int bovenlijf, acrobaten zijn het en in topvorm na een hektiese zomer.
Mathieu houdt het spannend overigens, misschien zou de uitdaging zijn om een min of anderhalf later te starten en iedereen oprapen onderweg.

rahimns 1 oktober 2017 om 16:22

Hij had vandaag niet de beste benen zegt hij…. daar zal de concurrentie niet echt heel blij van worden om dat te horen. Reed een prima cross, al ramde hij af en toe eens tegen een brug of paal. Sterk begin, daarna rustig de concurrentie het middenstuk laten rijden en in de finale nog een keer flink gas geven. Van Aert is op de weg terug, maar kon toch in de finale het tempo van Mathieu niet volgen. 5 uit 5 op dit moment voor Mathieu.

HoofdIsVrij 1 oktober 2017 om 16:26

Wat een lompe en gefrustreerde actie van Cant tegen Worst zeg. Leek een bewussie te zijn. Wordt er in de cross nooit gediskwalificeerd?

delgado 1 oktober 2017 om 16:32

@HoofdIsVrij
Niet echt. Stybar in Essen, in die sprint tegen Denuwelaere, maar verder…

Zou wel op zijn plaats zijn in elk geval. Belachelijke reactie op een 100% zuiver inhaalmanoeuvre. Nog een reden om geen fan te zijn. En dat allemaal voor een wereldkampioene.

Hoebele 1 oktober 2017 om 16:40

@HoofdIsVrij Daar leek het wel op ja, zou reactie van beide wel eens willen horen. Maar erg sterke zege van Maud, hopelijk kan ze deze lijn doortrekken.

Olly 1 oktober 2017 om 16:52

Mountainbiken geeft idd wat meer spiermassa in het bovenlijf. Een wat langere afdaling gecontroleerd uitvoeren vergt wat meer van je borst en bovenarmspieren. Daarbij gebruik je je bovenlijf iets intensiever dan bij veldrijden, vanwege het balanceren.

schipperaar 1 oktober 2017 om 16:57

@olly
Ook met een triathlon stuur kweek je meer massa door druk op rug/schouder en armspieren, continu trekken ah stuur.

oscarito1908 1 oktober 2017 om 16:58

Spieren op het bovenlijf zijn voor een MTBer zeer zeker voordelig. In het veld kan het ook geen kwaad lijkt me.

Silent Hill 1 oktober 2017 om 17:21

MvdP – Kaptheijns – Dekker – Kamp – Alvarado … Nederland boven in Gieten.

Edit: Thx Borsje. Heb ik erbij gezet. Maakt het nog indrukwekkender !

Borsje 1 oktober 2017 om 17:44

In her rijtje vergeet je nog – Salvador Alvarado –

Spruch 1 oktober 2017 om 17:55

Die Cant mogen ze zo op het eerste gezicht inderdaad wel voor een paar weken schorsen, want wat die daar deed kan echt niet. Dus tenzij ze met een hele goede verklaring kan komen, zou een paar weken afkoelen wel op zijn plaats zijn.

Har77 1 oktober 2017 om 18:02

Mooi de sporza twitter: "van aert lost wel pas op het einde". Uhuh…lost bij iemand die de rest eerst rustig liet terugkomen omdat ie zich net op tijd realiseerde dat ie anders geen vrienden maakt in een bepaald land. Dat bidonnetje in de technische zone was veelzeggend. VDP aan kracht veel gewonnen. Lijkt de gewichten eindelijk id training te hebben meegepakt zoals een topsporter in om het even welke sport hoort te doen. Zal weinig aan te doen zijn. Kijk al uit naar XCO seizoen '18, '19, '20.
Overigens ook benieuwd naar de mate waarin Wout bestand blijkt tegen de belachelijke druk die weer wordt opgelegd. Op basis van een proloog van 4km en wat kermiskoersen gebombardeerd worden tot roubaix winnaar. Tsja…vraag Stybar maar eens hoe vanzelfsprekend dat is…en dat was dan nog een betere veldrijder ook.

delgado 1 oktober 2017 om 18:22

Gebombardeerd tot Parijs-Roubaix-winnaar?? Yeah right.

Pantani77 1 oktober 2017 om 18:40

We gaan het 1 en 8 april allemaal zien maar verwacht hem in beide races niet bij de eerste 10 en dan gooien we gelijk alle excuses die we dit hele seizoen gaan horen in de prullenbak.

Hij gaat echt tekort komen op jongens als sagan
Van avermaet
Gilbert
Terpstra
Stybar
Degenkolb
Kristoff
van Baarle
Stuyven
Vanmarcke

Zit ik al op 10? ik denk dat zelfs boom en pozzato meer kans maken op een zege Roubaix

Steven_E 1 oktober 2017 om 18:49

Van Aert gaat toch ook helemaal niet voor een uitslag in Roubaix?? Hij wil gewoon eens zien of die koersen hem zouden liggen of niet, of het de moeite is om zich daar in het vervolg van z’n carriere op te gaan focussen.

schipperaar 1 oktober 2017 om 18:55

@har
Zelfs in het veld roeit ie iedereen eruit maar gewichtstraining werkt soms averechts zoals bij voetballers die een te zwaar boven lichaam krijgen en minder behendig en snel zijn, het lijkt meer op zwem en of roeitraining, misschien een keer uitnodigen bij wf live voor de details, reuze benieuwd.

Smuckinho 1 oktober 2017 om 19:32

Ik heb weer een nieuw woordje geleerd vandaag: soloslim. Een belg die weet wat het betekent?

*ontopic: Jens Dekker is weer op de goede weg!

Pédaleur de charme 1 oktober 2017 om 19:40

Ben ook benieuwd naar de verklaring van Cant.

Borsje 1 oktober 2017 om 19:48

Ik heb ‘soloslim’ ook even moeten opzoeken. Overgenomen denk ik uit het verslag van Sporza.

  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone