Van der Poel neemt maat van Van Aert in Gieten

zondag 1 oktober 2017 om 16:00
Van der Poel neemt maat van Van Aert in Gieten

Foto: © Orange Pictures / Dick Soepenberg

Mathieu van der Poel heeft in de openingsmanche van de Superprestige in Gieten zijn zegereeks voortgezet. Hij moest wel afrekenen met een herboren wereldkampioen Wout van Aert, die tien seconden later over de streep kwam. Laurens Sweeck werd derde.

Geen lange soloslim voor Van der Poel
Vooraf aan de eerste Nederlandse cross van het seizoen was de vraag niet of, maar wanneer Mathieu van der Poel zijn aanval zou inzetten. Wederom in de eerste bocht zo bleek, waar uitdager Wout van Aert zich in de modder vastreed.

Toch kreeg Van der Poel niet meteen een gat. Michael Vanthourenhout overvleugelde hem zelfs even, maar eens Van der Poel in de technische zone vrije baan kreeg, kregen we hetzelfde beeld van de crossen in de Verenigde Staten te zien: een eenzame Nederlands kampioen.

Vijf seconden daarachter dook een indrukwekkende wereldkampioen Wout van Aert op. Hij durfde het aan om Van der Poel onder druk te zetten en er na een kwartier cross zelfs weer naartoe te rijden, met Kevin Pauwels in zijn wiel. We kregen zowaar weer spanning in deze wedstrijd.

Van der Poel had toen wel begrepen dat hij het over een andere boeg zou moeten gooien. Hij liet het initiatief aan zijn vluchtgenoten, maar ook die zaten op hun limiet. Het viel stil en onder meer Laurens Sweeck, Lars van der Haar en Europees kampioen Toon Aerts konden profiteren.

Verschil gemaakt op de balken
Sweeck had er duidelijk wel zin in en zette de toppers een aantal keer onder druk met een snedige demarrage. Van der Poel gaf hem geen ruimte, en dus besloot Sweeck om maar voor een constant, hoog tempo te kiezen. Alleen Van der Poel, Van Aert en Van der Haar haakten hun wagonnetje aan.

Op een kwartier van het einde achtte Nederlands kampioen Van der Poel zijn moment gekomen om weer uit te pakken met een versnelling op de balken. Ook Van Aert sprong, maar met minder snelheid en dus had hij een klein gaatje te pakken. In de slotronde bouwde hij dat uit tot 10 seconden.

Superprestige veldrijden 2017-2018
Uitslag manche 1: Gieten

1. flag-nl Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon)
2. flag-be Wout van Aert (Crelan-Charles)
3. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Circus)
4. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Fidea Lions)
5. flag-be Quinten Hermans (Telenet-Fidea Lions)
6. flag-be Gianni Vermeersch (Steylaerts-betFirst)
7. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games)
8. flag-be Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice)
9. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea Lions)
10. flag-be Diether Sweeck (ERA-Circus)

Kaptheijns verrassende winnares
Een sterke Maud Kaptheijns won eerder vandaag de vrouwencross. De renster van Crelan-Charles reed de hele cross aan de leiding en bleef aan het einde de Britse Nikki Brammeier en Sophie de Boer voor. Wereldkampioene Sanne Cant moest tevreden zijn met plaats zes.

Dit artikel delen:

31 Reacties

Pantani77 1 oktober 2017 om 20:46

@stevn e: als ik een aantal van zijn supporters hier moet geloven wel, maar zoals ik al zei we gaan het zien.

Ik kan me vinden in de opmerking van har77 over stybar.

0
Wheely 1 oktober 2017 om 21:13

Als het echt maatjes zijn zal Van Aert zich genomen voelen dus…

0
Pietertje2 1 oktober 2017 om 21:21

@smuckinho

Ik ken de term van het kaartspel rikken, daarin betekent het dat je dertien slagen (het meeste wat je kunt halen) in je eentje haalt.

@wheely

Ik wilde net ook commentaar op de titel maken.

0
Smuckinho 1 oktober 2017 om 22:31

@pietertje

Interessant! 12 slagen in je eentje is geen soloslim? Dat zou betekenen dat je dus een soloslim wel of niet kan behalen. Vertaald naar het veldrijden: of je rijdt de hele wedstrijd alleen op kop (soloslim), of je rijdt niet de hele wedstrijd alleen op kop. ‘Geen lange soloslim’ lijkt me dan niet te kloppen.

0
sooike 1 oktober 2017 om 23:23

De term soloslim komt uit het kaartspel rikken, dat vooral in de zuidelijke provincies wordt gespeeld. Als je alle dertien slagen in je uppie haalt speel je dus soloslim en dan krijg je veel centjes van je drie medespelers of heel veel punten voor de koelkast van de wedstrijdorganisatie. Nee, Smuckino, 12 slagen in je eentje is geen soloslim !

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone