Mathieu van der Poel vierde in La Bresse, zege voor Nino Schurter

zondag 26 augustus 2018 om 16:18
Mathieu van der Poel vierde in La Bresse, zege voor Nino Schurter

foto: Orange Pictures / SF-Rob Jones

Nino Schurter heeft in La Bresse de laatste manche in de Wereldbeker mountainbike gewonnen. De Zwitserse wereldkampioen – al zeker van de World Cup-eindzege – had lange tijd te duchten van Gerhard Kerschbaumer, maar de Italiaan kampte met kettingproblemen en moest daardoor inbinden in de op twee na laatste ronde. Mathieu van der Poel kon tot halverwege de wedstrijd goed mee, maar moest zich daarna gewonnen geven. De Nederlander leek op de derde plaats te eindigden, maar een val en een lekke voorband als gevolg kostten hem in de slotfase een top 3-klassering.

Nederlands kampioen Mathieu van der Poel kende een degelijke start. Howard Grotts en Nino Schurter schoten echter het best uit de startblokken en pakten meteen een kleine voorsprong op de concurrentie. Het gaatje met de Amerikaan en de wereldkampioen werd echter snel weer gedicht. Schurter bleef echter niet stilzitten en ging er vervolgens weer in zijn eentje vandoor op een technische strook.

Van der Poel handhaafde zich in de eerste van zeven ronden op de vijfde plaats, achter Schurter, Henrique Avancini, Titouan Carod en Maxime Marotte. Het massaal toegestroomde publiek zag de Braziliaan Avancini aanvankelijk als enige het gaatje dichten naar wereldkampioen Schurter; Van der Poel, vrijdag winnaar van de shorttrack-wedstrijd, zette dan aan het einde van de eerste ronde de achtervolging in op het leidende duo.

Aanvalslustige Schurter
Schurter maakte in de tweede ronde opnieuw het verschil op een technische strook en leek te dansen over de rotsen; zijn ‘skills’ waren ook Avancini te machtig, die weer was aangewezen op achtervolgen. De Braziliaan zag Van der Poel daarop aansluiten in zijn wiel. De Nederlander nam op de grasstroken de tweede plaats over en dichtte vlakvoor het einde van de tweede ronde de kloof naar Schurter.

De wereldkampioen nam in de derde ronde dan weer wat afstand; Van der Poel leek aan te kunnen sluiten, maar op de technische strook kreeg hij zijn voet niet meteen in zijn klikpedaal en moest Schurter weer laten gaan. De Nederlander wilde niet van opgeven weten en sloot spoedig weer aan. Avancini was intussen afgehaakt, moest tijd prijsgeven en kreeg concurrentie van Gerhard Kerschbaumer, Florian Vogel, Maxime Marotte en Mathias Flueckiger om de derde plaats.

Van der Poel begon met Schurter in zijn wiel aan de vierde ronde; daarachter volgde op vijftien seconden Kerschbaumer, die was weggereden bij de andere achtervolgers. De Italiaan kwam op de klim aan het begin van de ronde steeds dichter en haakte zijn wagonnetje aan bij Van der Poel en Schurter in de afzink. Kerschbaumer maakte een sterke indruk en reed samen met Schurter zelfs weg bij Van der Poel.

Kettingproblemen nekken Kerschbaumer
Schurter liep weer weg bij Kerschbaumer toen de Italiaan een kettingprobleem had, waardoor Van der Poel weer kon aansluiten bij de Italiaan. Bij het ingaan van de vijfde ronde was de achterstand van het Nederlands-Italiaanse duo op Schurter tien seconden. Van der Poel had het echter lastig op het pittige parcours in La Bresse en moest in de loop van deze ronde Kerschbaumer weer laten gaan; Van der Poel was uitgespeeld in de strijd om de zege.

Vooraan leek zich dan een spannende gevecht te ontspinnen tussen Schurter en Kerschbaumer; de wereldkampioen vocht om zijn kleine voorsprong te behouden, terwijl de Italiaan streed voor elke meter. Nieuwe kettingproblemen sloegen hem echter opnieuw terug, waardoor Van der Poel hem weer zag opduiken. Samen begonnen ze met dertig seconden achterstand op Schurter aan de voorlaatste ronde.

Van der Poel bleek opnieuw niet bij machte om te volgen. Schurter begon met een halve minuut voorsprong op Kerschbaumer aan de laatste ronde, Van der Poels achterstand was al bijna een minuut. Dat bleek voldoende – ook al maakte Kerschbaumer nog veel meters goed in de slotfase. Schurter maakte geen fouten meer en pakte de zege; Kerschbaumer werd tweede. Van der Poel verslikte zich in de slotfase nog, moest van de fiets en zag tot overmaat van ramp dat hij een lekke voorband had opgelopen. De Nederlands kampioen werd daarop nog voorbijgestoken door Maxime Marotte, die beslag legde op de derde plaats. Van der Poel werd vierde op 2’19” van winnaar Schurter.

Uitslag
flag-nr1 flag-ch Nino Schurter
flag-nr2 flag-it Gerhard Kerschbaumer
flag-nr3 flag-fr Maxime Marotte

Dit artikel delen:

12 Reacties

Duvel 26 augustus 2018 om 16:23

Technisch gezien niet naast het podium aangezien er bij het mountainbiken een podium voor de eerste 5 deelnemers is.

/edit ah de titel is inmiddels ook aangepast ;)

rahimns 26 augustus 2018 om 16:25

Gaat iets niet goed met het lettertype

ontopic: jammer voor Mathieu, prima eerste deel van de race maar uiteindelijk komt hij net te kort.

Handige Harry 26 augustus 2018 om 16:30

Hij zal zich helemaal op het mountainbiken moeten richten als hij de kloof naar Schurter en Kerschbaumer wil dichten.

yo-eddy 26 augustus 2018 om 18:45

Kerschbaumer finished achter VdP in de overall standing, en dan heeft Mathieu ook nog Mt St. Anne overgeslagen.

….. of moet Mathieu net als Kerschbaumer en Schurter toch ook aan de Astma medicatie ;) ?

Emergo 26 augustus 2018 om 19:08

yo-eddy Je stond erbij toen ze die medicatie innamen Zo nee, shut up.

yo-eddy 26 augustus 2018 om 22:58

…en nogmaals is er gewoon iets niet in de haak als binnen een topsport discipline zoveel mensen in de top afhankelijk zijn van medicatie tegen een aandoening die je in theorie juist erg tegen zou moeten werken in het uitoefenen van dezelfde sport …..

Mwielerfan 27 augustus 2018 om 12:11

Hou zelf graag je mond, een beetje fatsoen kan geen kwaad
Hoezo mag je alleen iets zeggen als je erbij stond? Je haalt nu het hele idee van een online forum onderuit. Als je daar niet in gelooft wat doe je hier dan?

assen 26 augustus 2018 om 19:10

Weet iemand wat het gewicht is van MvdP in verhouding met die andere knakkers? Het zou ook gewoon kunnen dat MvdP daarmee teveel in het nadeel is.

Wel goed dat MvdP in tenminste EEN discipline vaker het onderspit moet delven dan niet. ;-)

sooike 26 augustus 2018 om 23:24

Misschien wel leuk voor Mathieu om erbij te vermelden dat hij tweede is geworden in de eindstand om de wereldbeker !

Taurus 27 augustus 2018 om 00:19

Dat de (langere) klimmen hem nekten, had blijkens de website van zijn team een technische oorzaak:

“Van bij de start ging het mis voor van der Poel. Hij kreeg een probleem met zijn voorvork. Zijn vering was daarna niet meer juist afgesteld waardoor hij veel krachten verloor op de hellingen.”

52voor11achter 27 augustus 2018 om 15:01

Van der Poel houdt gewoon erg van verliezen en kan er geen genoeg van krijgen :) Daarom rijdt hij zo minmogelijk op de weg

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair