Van der Poel meteen favoriet bij Tourdebuut: “Zal in allerbeste doen moeten zijn om te winnen”

vrijdag 25 juni 2021 om 11:47
Interview

Grote ronde-debutant Mathieu van der Poel is zaterdag meteen een van de topfavorieten voor ritwinst in de openingsetappe van de Ronde van Frankrijk. De 26-jarige Nederlander van Alpecin-Fenix verkende donderdag de finale. “Het is moeilijker dan het lijkt”, vertelt hij op de persconferentie aan onder meer WielerFlits.

Het is voor Van der Poel dus de eerste kennismaking met een grote ronde en dan meteen de grootste en meest hectische van allemaal: de Tour de France. “Tot nu toe merk ik nog niet echt verschil met andere wedstrijden. Ik vind het redelijk vergelijkbaar met de intensiteit zoals die ook voor de grote klassiekers is, zoals de Ronde van Vlaanderen. Ik vermoed dat de hectiek hetzelfde gaat zijn in de finales, al zullen nu ook de klassementsrenners komen wringen. Anderzijds zijn heel erg veel wedstrijden tegenwoordig heel erg hectisch.”

De Nederlander kijkt in ieder geval met gezonde spanning uit naar zijn entree in de Tour de France. “Er is veel te winnen in de eerste twee etappes. Veel renners zullen zich erop focussen. Er is natuurlijk ook een gele trui te verdienen, als je de eerste rit wint. Natuurlijk zal ik er alles aan doen om een etappe te winnen. Als dat de eerste of tweede rit is, zou dat meteen al heel erg mooi zijn. Maar het is mijn eerste Tour en ik ben hier ook om te ontdekken hoe het is om een grote ronde te rijden. Ik ga ervoor, maar het is niet makkelijk.”

Van der Poel zette in Zwitserland de puntjes op de i – foto: Cor Vos

Wat ook niet eenvoudig is, is het parcours van die eerste rit. Tussen Brest en Landerneau staan niet minder dan een kleine 2.700 hoogtemeters op het menu. Ter vergelijking: de Ronde van Vlaanderen van dit jaar had een kleine 2.200 hoogtemeters, maar was wel bijna zestig kilometer langer dan de openingsrit. “Na de PCR-test van donderdag zijn we de laatste dertig kilometer gaan verkennen. Mijn conclusie: het is een erg zware rit met een lastige finale. Veel moeilijker dan het lijkt. De laatste klim is nooit echt vlak en toch veel klimmen.”

“In het begin is het meteen steil en heb je stukken van meer dan 10% gemiddelde stijging”, gaat hij verder over de slotklim van zo’n drie kilometer lang. “Er zijn veel verschillende scenario’s die zich hier kunnen afspelen. Dat komt ook omdat verschillende type renners hier iets kunnen ondernemen. Dat gaat interessant zijn om naar te kijken. Ik voel in ieder geval niet meer druk dan normaal. Op een goede dag zou de eerste rit me erg goed moeten liggen. Ik moet echt in mijn allerbeste doen zijn om de zege te pakken op zo’n aankomst.”

Gevecht met Alaphilippe en Van Aert

De regio Bretagne staat bekend om de rol die de wind kan spelen. Het zou niet voor het eerst zijn dat klassementsrenners in dit gebied hun Waterloo vinden, nog voordat de bergen opdoemen. Ook voor de ritzege kan dat een gegeven zijn, maar Van der Poel is op zijn hoede. Sommige weerstations voorspellen regen tijdens de etappe van morgen. “Ik heb zelf ook gekeken, het lijkt toch best goed en droog weer te zijn zaterdag. In Bretagne is er altijd kans op wind. Maar de omstandigheden doen me niet zo veel, die zijn voor iedereen gelijk.”

Alaphilippe was Van der Poel op een oplopende strook in Tirreno-Adriatico nog de baas – foto: Cor Vos

In de openingsetappe komt het waarschijnlijk weer aan op een strijd tussen Van der Poel zelf, eeuwige rivaal Wout van Aert en wereldkampioen Julian Alaphilippe. “Zij behoren tot de grootste concurrenten, maar er zijn er daar meer van”, wijst MVDP aan. “Ik denk dus dat er veel scenario’s mogelijk zijn op deze aankomst. Renners waarmee ik ook zeker rekening houdt, zijn Michael Matthews, Sonny Colbrelli – die echt goed is op dit moment – en Peter Sagan. En zelfs een aantal echte klimmers, die er al vroeg aan kunnen beginnen.”

Dat laatste is ook een van Van der Poels handelsmerken. Dat doet hij vaak op intuïtie. Maar die zal de renner van Alpecin-Fenix proberen in te dammen zaterdag. “Als het parcours het toelaat, zal ik zeker op mijn manier willen rijden. Zo koers ik het liefst. Maar zaterdag is dat lastig. De aanloop naar de laatste klim is erg snel, over brede, dalende wegen. Dan is het bijna onmogelijk om een peloton voor te blijven. Vroeg aanvallen lijkt me geen optie. Maar later deze week liggen ritten die klassiekerprofielen hebben. Dan kan ik beginnen koersen op vijftig kilometer voor het einde. Dat zou ook leuk zijn voor de toeschouwers, denk ik.”

Alaphilippe verwacht hij zaterdag dus op de afspraak, maar er gaan stemmen op dat de Fransman ook kansmaakt op de eindzege in de Tour de France. Op onze vraag laat Van der Poel weten het daarmee eens te zijn. “Hij gaat zeker meedoen. Ik ken Julian best wel goed. Hij is tot alles in staat, denk ik. Twee jaar geleden liet hij al zien dat hij dat kan. Hij reed toen erg lang in het geel en werd uiteindelijk vijfde. Het parcours van dit jaar ligt hem erg goed. Ik weet niet of hij klassementsambities heeft, maar in de Ronde van Zwitserland liet hij zien dat hij daar bij de beste klimmers behoorde. Het ligt binnen zijn mogelijkheden.”

Hommage aan opa Poulidor

De Tour begon voor Van der Poel donderdag tijdens de ploegenpresentatie met een eerbetoon aan zijn opa, wijlen Raymond Poulidor. De nog altijd immens populaire Franse oud-renner stond tijdens zijn lange loopbaan liefst acht keer op het eindpodium in Parijs. In tijden waarin eerst Jacques Anquetil en later Eddy Merckx de scepter zwaaiden, reed PouPou echter nooit in het geel. Poulidor overleed op 13 november 2019, maar Alpecin-Fenix herdacht hem donderdag met een speciaal ontworpen shirt, eenmalig gedragen.

Kleinzoon Mathieu poseerde in dezelfde positie als hoe zijn opa op een oude foto stond, in de kleuren paars en goudgeel. De reacties na de publiciteitsstunt waren overweldigend. “De teampresentatie was erg mooi”, glimlacht hij. “Het was zelfs een beetje emotioneel, net voordat we de bus uitgingen. Ik vind het een heel mooie manier om een eer te bewijzen aan mijn opa. Ik denk dat het ook erg succesvol was. Het shirt vind ik prachtig en ik heb genoten van het maken van de foto’s en video’s. Ik ben heel blij dat we dit voor hem konden doen.”

“Iedereen was ook heel positief, het was een leuk gebaar”, gaat de Nederlander verder. Alpecin-Fenix zal tijdens de Tour de France overigens in het normale, donkerblauwe tenue rondrijden. Opa Poulidor droeg dus nooit het geel – vader Adrie deed dat na veel consternatie wel eens. Extra motivatie bezorgt het Van der Poel niet. “Natuurlijk is het iets speciaals, maar ik had het mooier gevonden als papi er nog was geweest. Het zou tof zijn om ooit eens het geel te dragen. Lukt het niet dit jaar, dan mogelijk wel in een van de volgende.”

Olympische Spelen

Van der Poel kijkt uit naar zijn eerste Tourdeelname – foto: Cor Vos

Van der Poel geeft toe dat een ritzege in het openingsweekend de druk meteen van zijn schouders zou halen. Daarnaast rijdt hij ook rond met de olympische mountainbikewedstrijd in zijn gedachten. De verwachting is dat hij ergens tijdens de Tour zal uitstappen om zich goed te kunnen voorbereiden in Tokio. “Mocht het zo zijn dat ik snel een rit kan winnen, dan maakt dat de beslissing om de Tour te verlaten niet eenvoudiger. Ik heb nu in ieder geval niet de intentie om dan op een eerder moment af te zwaaien. Ik wil kijken hoe ver ik kom.”

“Dat gaan we dag per dag bekijken”, voegt hij eraan toe. Een logische stap zou zijn om tussen de eerste en tweede rustdag uit te stappen, ten laatste op die tweede rustdag. Een duidelijk plan ligt er op dit moment echter nog niet. Dat is althans wat de Nederlander laat uitschijnen naar de buitenwereld. “Ik weet nog niet hoeveel ritten ik ga meerijden. Het hangt er echt vanaf hoe ik me voel en wat mijn conditie doet. Het ligt er ook aan hoe de koerssituatie dan is. Anderzijds zou het ook gaaf zijn om mijn eerste Tour uit te rijden.”

Want dat hij naar zijn eerste deelname aan de Ronde van Frankrijk uitkijkt, mag geen verrassing heten. “Iedereen focust zich nu op die eerste twee dagen, maar het lijkt erop dat mensen vergeten dat het ook mijn eerste Tour is. Ik kijk ernaar uit om deze wedstrijd te ontdekken. Niet alleen de eerste twee dagen. Er liggen veel kansen voor mij, het parcours ziet er dit jaar heel erg goed uit. Ik ben ook benieuwd hoe het is om over de bergen te geraken, om de unieke atmosfeer van de Tour de France te proeven. Als kind kijk je naar deze koers en wil je er op een dag bij zijn. Dat is nu. Het is echt gaaf om hier te zijn.”

Dit artikel delen:

32 Reacties

dit is mijn achterwiel 25 juni 2021 om 11:51

Fantastisch shirt!

HennieK 25 juni 2021 om 12:18

Dit is gebaseerd op het Mercier Hutchinson shirt. Miko Mercier had roze in het shirt. Leek niet eens op dit shirt.

Melkzuur 25 juni 2021 om 12:23

Als hij even goed is als in Zwitserland, wint hij (zonder tegenslag) altijd. Nog nooit was ik zo onder de indruk van MvdP, dus dat zegt veel.

VerstandOpNul 25 juni 2021 om 12:36

Die 2e etappe waar hij Ala zo uit het wiel rijdt, mijn hemel wat een power had hij daar..

Turtlehead 25 juni 2021 om 12:26

Ik heb hoge verwachtingen, laat maar komen.
Vraag mij wel af: wat is de langste aaneengesloten periode van koersen van MvdP? In Zwitserland vier dagen, dat weet ik nog… ;)

FasTom 25 juni 2021 om 12:31

8 dagen Tirreno, denk ik

Barry Batsbak 25 juni 2021 om 13:06

Ronde van GB 2019 was ook 8 dagen, afgesloten met eindwinst. Het is ook wel een beetje dát of een GT. Veel meer smaken daar tussenin zijn er geloof ik niet.

Reiger 25 juni 2021 om 15:58

Als het 4 dagen was in Zwitserland en hij wint de helft van zijn etappes mag hij van mij in de Tour na 12 etappes wel naar huis hoor..

Alexander 25 juni 2021 om 12:47

Dit is wel de goede houding. Heel gaaf om hier te zijn. Mooi.

FasTom 25 juni 2021 om 13:41

Binnen Alpecin-Fenix lijkt het me vooral zaak om Merlier en Philipsen tevreden te houden én hen te laten samenwerken. In een interview met Jasper lees ik: ‘Ik weet niet waarom we met 2 sprinters naar de Tour gaan, dat is een keuze van de ploeg’. En beiden hebben al aangegeven zoveel mogelijk eigen sprintkansen te krijgen (waaronder Parijs).

Jooop 25 juni 2021 om 13:54

Figuranten in circus VDP.

Groetjesaandevoetjes 26 juni 2021 om 12:45

vd Poel krijgt de meeste aandacht (en terecht), maar dat ze geen plan hebben voor Philipsen en Merlier is wel raar. Ik vind het sowieso raar dat Philipsen de Tour rijdt, had hem liever de Vuelta zien rijden.

chasse patat 25 juni 2021 om 14:02

Prachtig mooi shirt! Jammer dat ze er niet in gaan rijden.

Steven_E 26 juni 2021 om 00:08

Mogelijks alsnog wel. Ik dacht dat daar strenge regels voor waren, maar als Poupou er iets mee te maken heeft zijn ze daar flexibel in blijkbaar.

Motorindefiets 25 juni 2021 om 14:12

VdP zou in principe met twee vingers in de neus het groen moeten kunnen pakken deze tour ik hoop dat hij dat zelf ook inziet…

Turtlehead 25 juni 2021 om 15:49

Voorwaarde 1: Parijs halen
Voorwaarde 2: bij (bijna) alle sprints, inclusief tussensprints, meedoen
Voorwaarde 3: beetje geluk dat het de eerste week al goed lukt, zodat er maar één of twee renners nog geïnteresseerd zijn.

Voorwaarde 1 en 2 maken al dat MvdP zéker geen groen zal winnen deze Tour. Die trui dragen, dat zou zo maar kunnen uiteraard.

C de Vries 25 juni 2021 om 14:47

Best een afschuwelijk shirt.

Romāns Vainšteins 25 juni 2021 om 15:13

Ik neem héél véél druk en verwachting op MvdP waar, interessant om te zien wat hij daarmee gaat doen. Stiekem denk ik dat Pogacar en Roglic er morgen meteen al een showtje en sprint à deux uitgooien.

Turtlehead 25 juni 2021 om 15:52

3 km á 5,7 procent, alleen ff steil op 3-2,5 km van de streep, daar moet toch zeker een kwart peloton bovenkomen morgen??
Dan lijkt mij zondag een betere dag voor onze Sloveense vrienden.

Romāns Vainšteins 25 juni 2021 om 16:39

Laten we dan ‘denk’ voor ‘hoop’ vervangen..

Turtlehead 25 juni 2021 om 17:06

@RV Prima! Denken is immers de hoop van de verwachting :)

Wheely 25 juni 2021 om 17:15

Ralph Hoop?

Barry Batsbak 25 juni 2021 om 17:30

Hoop is toch uitgestelde teleurstelling?

Anketieletje 25 juni 2021 om 17:54

Dan worden ze wellicht 2de en 3de…

Michelangelo 25 juni 2021 om 20:15

“hopen” doe je op het toilet…

Bobby Solo 25 juni 2021 om 17:44

In Zwitserlandvorm pakt ie ze zaterdag- en zondag, dan staat er gewoon geen maat op. Dat was fenomenaal. Alleen is ie nog wel zo goed? Of heeft ie op het NK iedereen zand in de ogen gestrooid?

Michelangelo 25 juni 2021 om 20:17

Dat is inderdaad de vraag. En ook: hoe goed was de concurrentie op dat moment in vorm daar in Zwitserland? Want ik vond op dat moment bijvoorbeeld Alaphillipe echt wel goed, maar niet overtuigend zoals hij bijvoorbeeld was vorig jaar op het WK.

Hans Baas 26 juni 2021 om 00:36

Ik zou niet weten waarom de favorieten voor de eindoverwinning hier zouden kunnen (of willen) winnen. Dit wordt Alaphilippe, Van Aert, Vd Poel of een handjevol andere ééndagsrenners. Ik hoop op Mathieu in de stijl van de Strade Bianche. Maar bovenal hoop ik op een mooie koers, net als voor zondag. Wie wint kan de trui best even houden en er gaan zeker verschillen gemaakt worden. Het wordt een saaie of voorspelbare ronde genoemd, maar ik vind het juist wel leuk dat het hooggebergte niet persé scherprechter is. Dumoulin had erbij moeten zijn.

wolfie67 26 juni 2021 om 07:54

Hij gaat mee tm de etappe met 2x de Mont Ventoux, die laat hij niet schieten. En wie weet test hij zich daar ook een keer in het hooggebergte , daar moet hij t ook kunnen flikken al gelooft hij daar zelf nog niet zo in. Als hij dat ook kan wordt hij de grootste en meest spectaculaire wielrenner ever

Jasper Leydes 26 juni 2021 om 08:18

Ziet niemand Asgreen als kanshebber? Dat vind ik best verrassend

L. Valentijn 26 juni 2021 om 11:16

Een week niet gekoerst, de spanningsopbouw de laatste dagen, vandaag bijna 5 uur koersen; het is voor Matthieu te hopen dat de parcoursverkenning hem geleerd heeft z’n geduld te behouden tot aan de laatste 2 km.

Tuubke 26 juni 2021 om 13:27

Zo lang wachten heeft ook risico’s: het zal enorm nerveus zijn met veel gedrang. Zeker als er nog een (zo goed als) compleet peloton naar de slotklim dendert, wordt het erg lastig om goed gepositioneerd te zitten. Misschien moet je zo’n etappe wel aanpakken als een klassieker: royaal op tijd beginnen met uitdunnen van het peloton.

Headlines

Materiaalzone

Populair