Van der Poel en Kruijswijk op shortlist voor titel Sportman van het Jaar

zondag 24 november 2019 om 18:21
Van der Poel en Kruijswijk op shortlist voor titel Sportman van het Jaar

foto: Cor Vos (archief)

Mathieu van der Poel en Steven Kruijswijk staan op de shortlist om Sportman van het Jaar te worden. Zij zijn de enige twee wegwielrenners die op de voorlopige lijst van vijftien kandidaten staan. Een vakjury bepaalt welke sporters van die shortlist uiteindelijk gaan strijden om de Jaap Eden-Award.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Van der Poel maakte indruk met zijn overwinning in de Amstel Gold Race. Hij won daarnaast onder meer Dwars door Vlaanderen en de Brabantse Pijl. In het veldrijden werd de Brabander afgelopen jaar wereldkampioen en Europees kampioen. Ook pakte hij de Europese titel in het mountainbiken. Steven Kruijswijk eindigde afgelopen seizoen als derde in de Tour de France.

Met Harrie Lavreysen (wereldkampioen Sprint), Matthijs Büchli (wereldkampioen Keirin) en Jan-Willem van Schip (wereldkampioen puntenkoers) maken drie baanwielrenners kans op de nominatie. Ook Twan van Gendt staat op de shortlist, hij werd wereldkampioen in het BMX.

Op 1 december wordt bekend welke sporters definitief kansmaken op de Jaap Eden-Award. Het Sportgala van NOS en NOC*NSF is op 18 december.

Deze sporters staan op de shortlist:

 • Kiran Badloe, windsurfen
 • Roel Boomstra, dammen
 • Matthijs Büchli, baanwielrennen
 • Virgil van Dijk, voetbal
 • Noël van ’t End, judo
 • Twan van Gendt, BMX
 • Michael van Gerwen, darts
 • Thomas Krol, langebaanschaatsen
 • Steven Kruijswijk, wegwielrennen
 • Harrie Lavreysen, baanwielrennen
 • Mathieu van der Poel, wielrennen (weg, MTB, veld)
 • Patrick Roest, langebaanschaatsen
 • Jan-Willem van Schip, baanwielrennen
 • Kai Verbij, langebaanschaatsen
 • Max Verstappen, autosport

Dit artikel delen:

65 Reacties

Hollow Knight 24 november 2019 om 18:33

Wat een grap als Kruijswijk het zou halen.

0
Viktrodriguez 24 november 2019 om 19:11

Het is vooral een grap dat Van Gerwen hierop staat, mag ik hopen.

0
NCK17 24 november 2019 om 19:23

Van Gerwen domineert al jaren het darten. Hij zou moeten winnen.

0
Viktrodriguez 24 november 2019 om 19:33

Euh, het betreft hier SPORTman van het jaar, niet spelletjesman van het jaar.

0
koos1 24 november 2019 om 20:33

Alle Wereldkampioen staan bij de genomineerden, dus ook Van Gerwen al Wereldkampioen.

0
Viktrodriguez 24 november 2019 om 20:50

Als wereldkampioen worden een criterium is, missen er volgens mij nog wel wat namen. Iedere hobbyactiviteit heeft tegenwoordig wel een wereldkampioenschap.

0
Boomie1 25 november 2019 om 08:29

Euh Viktrodriguez daar kun je lang en breed over discussieren, maar die beste speler van het spel darts heeft gewoon een prof status en A- status van NOC-NSF, aangezien hij via de NDF (Nederlandse Darts Federatie) z’n sport bedrijft.

0
robert-jan 25 november 2019 om 10:49

Definitie van het woord sport: “Een sport is een fysiek spel (bijvoorbeeld basketbal) of denkspel (bijvoorbeeld schaken) dat volgens regels in competitieverband of recreatief kan gespeeld worden. Het heeft als doel het lichaam of de hersenen te stimuleren naar meer, hetzij dmv lichamelijke bewegingen en/of denkoefeningen.”

Cq darten is gewoon een sport en van Gerwen verdient deze prijs dan ook eens te gaan winnen. Sloopt al jaren alles wat los en vast zit in de dartwereld en krijgt daar buiten wat slechte tv spotjes mijn inziens te weinig erkenning voor.

0
Franco Ballerini 24 november 2019 om 19:10

Deze is makkelijk: Mathieu.

0
ghostwriter 24 november 2019 om 19:21

Volgens mij is het inderdaad makkelijk maar is het antwoord duidelijk Van Dijk en niet Vd Poel.

0
Franco Ballerini 24 november 2019 om 19:30

Je zal wel gelijk hebben. Ik ken die hele van Dijk niet, maar heb dan ook de afgelopen 10 of 15 jaar geen voetbalwedstrijd meer gezien wegens grote ergernis aan dikbetaalde spelers die het moeilijk hadden een pass over 10 meter nauwkeurig te plaatsen.

0
Panache 24 november 2019 om 20:26

Indien je niet alle sporters kent, roep dan ook niet ‘deze is makkelijk’.

0
Viktrodriguez 24 november 2019 om 20:54

Van Dijk behoort individueel tot de beste spelers ter wereld, als hij niet al de beste is, in de grootste sport ter wereld. Dit is absoluut geen ”makkie” voor Mathieu, want die teert in principe natuurlijk ook vooral op de Amstel Gold Race. Mag althans hopen dat we niet teveel waarde hechten aan prestaties in een nichesport als veldrijden.

0
Rawolf 24 november 2019 om 21:08

@Viktrorodriguez, Mathieus prestaties worden zelfs op wielerfora als hier enorm onderschat, zo huishouden over 3 disciplines heeft niemand bij de mannen OOIT gedaan. Veldrijden is dan geen sport met een brede top maar het niveau is niet te onderschatten, dat zie je wel door Hermans, vAert en vdPoel die na begonnen te hebben met veldrijden moeiteloos aansluiten in het wegwielrennen.

Het grootste fenomeen van het mountainbiken, Schurter, werd laatste wedstrijden overklast door Mathieu, hij mag zich ook de beste mountainbiker ter wereld noemen.

Alsof t niks is n schitterend wielerseizoen gereden met top 10 in RvV, winst in Amstel gold, brabantse pijl. Groot brittanie, noorwegen.

Virgil van Dijk is onderdeel van team/sensatie sport voetbal waar prestaties worden afgewogen aan de positieve media aandacht. vb de Ligt die de hemel in werd gepraat bij Ajax en bij Juventus is hij opeens niet goed meer.

Voor mij gaat het tussen MvdP en Verstappen.

0
Boomie1 25 november 2019 om 08:31

Eens Rawolf. Het Nederlands Elftal als ploeg tot daar aan toe, maar ook hier zou je voor Ajax’ prestaties kunnen gaan.

Wat Max laat zien in de F1 en Mathieu op een willekeurige tweewieler is van een andere orde.

0
robert-jan 25 november 2019 om 10:55

Verstappen heeft dit jaar echt niks bijzonderders gedaan dan afgelopen jaren. van Dijk heeft Liverpool naar de Champions League geleid. Of zijn we dat voor het gemak allemaal even vergeten? Juist omdat dat in teamverband gebeurd en hij dat team voor een groot deel gedragen heeft maakt die prestatie extra bijzonder.

Enfin, ik denk ook dat van der Poel het wordt en dat verdiend hij ook. Ben benieuwd of hij het op kan brengen om op te komen dagen. Misschien ook wel eens leuk in plaats van zo’n ingesproken videoboodschap van Verstappen omdat hij het belangrijker vindt om bier te drinken op het strand.

0
Pietspeed 25 november 2019 om 17:51

Eens met Rawolf. Ook goed beschreven. In het voetbal zijn een paar echte fenomenen, zoals Messi. Van Dijk mag nog geen eens in zijn schaduw staan, laat staan z'n veters strikken. Het is vooral de media die doet voorkomen alsof sommige over en over betaalde voetballers goed zijn. Dat komt vooral omdat er zo ongelooflijk megalomane grote geldbedragen en belangen zijn. Van Dijk is een redelijke verdediger maar meer ook niet.

0
Merlinappa 24 november 2019 om 19:11

Schippie mag ‘m van mij hebben, maar Mathieu zou de logica zelve zijn.

0
NCK17 24 november 2019 om 19:27

Michael van Gerwen heeft het WK, De Premier League, de World Series Finals en de World Grand Prix gewonnen, en kan vanavond nog de Players Championship Finals winnen. Die zou natuurlijk moeten winnen.

0
Emergo 24 november 2019 om 19:58

Natuurlijk niet.

0
Viktrodriguez 24 november 2019 om 20:58

Van Gerwen mag terugkomen als hij aan een sport gaat doen.

0
robert-jan 25 november 2019 om 11:03

Definitie sport:
“Een sport is een fysiek spel (bijvoorbeeld basketbal) of denkspel (bijvoorbeeld schaken) dat volgens regels in competitieverband of recreatief kan gespeeld worden. Het heeft als doel het lichaam of de hersenen te stimuleren naar meer, hetzij dmv lichamelijke bewegingen en/of denkoefeningen.”

@Viktor jij mag weer meepraten zodra je weet waar je het over hebt.

0
Pietspeed 25 november 2019 om 17:59

Van Gerwen beoefent een café sport. Dat hij goed is staat buiten kijf. Maar fysiek en of geestelijk is het niet zoveel bijzonders. Veel oefenen met pijltjes gooien, en af en toe bacootje wegtikken.

0
Baukema Tomoulin 24 november 2019 om 19:29

Gek dat Mollema er niet in staat ipv Kruiswijk. Elke wielerfan met enig historisch besef snapt dat de prestatie van Mollema een stukje hoger staat dan 3de in de tour worden.

0
Franco Ballerini 24 november 2019 om 19:34

Mollema had er bij moeten staan i.p.v. Boomstra, Badloe, Krol, van Gerwen of Verstappen.

Edit: onbegrijpelijke zin gecorrigeerd.

0
VerstandOpNul 24 november 2019 om 22:16

Was ook mijn gedachte.
Ook de manier waarop (gedurfde solo van Bauke vs zo lang mogelijk meepeddelen van Steven) maakte voor mij een wereld van verschil..

0
xistnc 24 november 2019 om 19:31

Dat gaat tussen Virgil, Mathieu en Michael.

0
MarcoB 24 november 2019 om 20:05

Lijkt mij dat de sportman van het jaar in ieder geval het afgelopen jaar wereldkampioen geworden is in zijn tak van sport. Dus de niet-wereldkampioenen streep ik door.

0
Viktrodriguez 24 november 2019 om 20:57

Ik kijk liever naar relatieve prestaties. Wereldkampioen worden in een nichesport wat buiten Nederland nauwelijks populariteit heeft en Nederlandse atleten daardoor vrijwel alle wereldtitels winnen is natuurlijk net even wat makkelijker dan net niet de beste van de wereld worden in sporten met een mondiale uitstraling en populariteit.

0
Boomie1 25 november 2019 om 08:33

@Viktrodriguez, schei eens uit met je kul argumenten joh. Geef liever je mening over wie dan wel de titel zou verdienen volgens jou.

0
robert-jan 25 november 2019 om 11:04

In dat geval zou Michael van Gerwen dus moeten winnen.

0
Panache 24 november 2019 om 20:29

Ik ben 40-voudig kampioen tjiktjaptjubben en heb al 20 jaar geen wedstrijd verloren. Ben niet eens genomineerd. Is het gek NCK17 dat de reputatie, het globale karakter en de impact van overwinningen een veel grotere rol spelen dan dominantie?

0
Titaantje 24 november 2019 om 20:33

Ken een aantal van de sporters niet. Maar Kruijswijk zie ik niet winnen. Boomstra ook niet (werd in 2018 WK, maar deed in 2019 niet mee aan de WK), Verstappen vind ik ook te weinig winnen om deze titel te pakken.

Mathieu maakt een reele kans, maar de hongerklop van het WK kan hem hier nog wel eens dwarszitten. De andere sporten die hij doet hebben mi qua titels en zeges minder waarde aangezien de sporten relatief klein zijn.

Virgil zie ik liever ook niet winnen. Voetbal is veel teveel een teamsport om ze ook nog eens individueel te gaan prijzen op deze manier.

0
rahimns 24 november 2019 om 20:57

Verstappen wint dit jaar 3 GP’s …. en vooral zijn laatste maakte echt indruk. Max hoort wel degelijk in dit rijtje thuis. Alleen zelf zal hij er niets om geven.

0
Panache 24 november 2019 om 21:03

Verstappen is een echte winnaar. Die wil deze prijs niet zolang hij het F1 kampioenschap niet wint.

0
Boomie1 25 november 2019 om 08:34

Mountainbiken en specifiek het EK wat ie won heeft wel degelijk mondiaal aanzien, alleen niet in ons kikkerlandje omdat wij net als Vlaanderen meer aan cyclocross doen.

0
assen 24 november 2019 om 21:26

Verstappen hoort er mijns inziens zeler niet bij. Geen kampioen geworden en in zijn sport is materiaal te belangrijk, en tegenstand te gering. ;-)

0
rahimns 24 november 2019 om 21:57

Het is wel meer dan alleen het materiaal… kijk naar Botas en Hamilton of Max en Gasly/Albon …. ploegmaten met hetzelfde materiaal, maar de een haalt er veel meer uit dan de ander. De coureur is heel belangrijk.

0
yo-eddy 24 november 2019 om 21:43

VdP en Verstappen hebben mij het vaakst vermaakt dit jaar…. van Gendt ook fantastisch dit jaar

0
Lopopodium 24 november 2019 om 22:29

Ik volg het sporten redelijk, maar er zijn een aantal namen die mij niet bekend voorkomen. Voor mij vallen deze personen daarom af. Niet omdat ik ze niet ken op zich, maar meer doordat hun prestaties / naam niet bij mij zijn blijven hangen. Voor mij een voorwaarde om een aansprekende winnaar te kúnnen zijn in de ogen van een gemiddelde sportvolger (ik neem mijzelf hierin natuurlijk als lichtend voorbeeld):
Kiran Badloe, windsurfen
Roel Boomstra, dammen
Noël van ’t End, judo
Twan van Gendt, BMX
Thomas Krol, langebaanschaatsen
Harrie Lavreysen, baanwielrennen

De volgende heeft op zich een aardig sportjaar achter de rug, maar functioneert in een team. Dan lijkt een individuele prestatiebeloning hier niet helemaal op z’n plek, zeker gezien zijn rol als verdediger waarbij hij beslissingen niet máákt maar meer die van een tegenstander voorkomt (en die prestatie zijn lastiger te turven):
Virgil van Dijk, voetbal

Van de volgende heren weet ik wat ze kunnen, wat de internationale of nationale weerstand is, maar zijn specifieke prestaties in 2019 voor mij niet opvallend geweest als algemene sportvolger:
Matthijs Büchli, baanwielrennen
Patrick Roest, langebaanschaatsen
Kai Verbij, langebaanschaatsen

Dan een aantal heren die zich opvallend hebben geprofileerd, maar in mijn ogen niet buitensporing opvallend dat ik hun prestaties niet herhaalbaar beschouw:
Michael van Gerwen, darts
Jan-Willem van Schip, baanwielrennen
Max Verstappen, autosport

Dan blijven er twee wielrenners over. Dan weeg ik (vooral) een Amstel Gold race en dominantie in het veldrijden af tegen een podiumplek van de tour:
Steven Kruijswijk, wegwielrennen
Mathieu van der Poel, wielrennen

Helaas voor Steven is zijn podiumplek een beetje gedevalueerd door de tweede plek van Dumoulin in de tour in 2018. En eindigde de tour sowieso in een anti-climax (mede dankzij hem) In 2016 had ik het hem van harte gegund. Nu blijft voor mij de winnaar:
Mathieu van der Poel, wielrennen

0
Ajvenema 25 november 2019 om 10:56

Vind dat je van Dijk wel heel makkelijk afschrijft hoor. Die acteert wel even op een wat hoger niveau dan Mathieu, en het feit dat ie als verdediger in een team er zo wordt uitgepikt als topper zegt denk ik veel over zijn importantie bij de prestaties van Liverpool. Amstel Gold race vs de Champions league, dan weet ik het wel.

0
Pietspeed 25 november 2019 om 18:20

@ajvenema
Op een hoger niveau? Das een giller van jewelske. Hij krijgt volledig onterecht veel te veel betaald. Van Dijk is een middelmatige verdediger waarvan er honderd in een dozijn gaan. Punt is dat de media van zo’n beetje elke profvoetballer een fenomeen maakt, gewoon omdat het volkssport nr 1 is en er zulke gigantische bedragen in omgaan. En waarom? brood en spelen voor het volk.

0
Mac-S 24 november 2019 om 22:50

Het is natuurlijk appels met peren vergelijken, maar Mathieu van der Poel is echt een fenomeen. De anderen zijn alleen maar topsporters.

0
Ajvenema 25 november 2019 om 10:54

Dat geldt toch ook zeker voor Max Verstappen, en eigenlijk ook voor Virgil van Dijk.

0
Kannibaal van Schepdaal 25 november 2019 om 11:46

@Ajvenema: van Dijk, een fenomeem? van der Poel is de Messi of Ronaldo van het wielrennen, daar kan je van Dijk toch niet mee vergelijken. Al is voetbal wel nog steeds een grotere sport dan wielrennen. Maar ik zou 100 keer op 100 voor van der Poel stemmen tegenover van Dijk. Al heeft van Dijk een belangrijke rol gespeeld in de CL-winst van Liverpool, voetbal blijft toch een teamsport. van der Poel doet het alleen, in het veld, op de weg en op de mountainbike. En allemaal op wereldniveau.

0
Ajvenema 25 november 2019 om 12:11

Je zou kunnen zeggen dat wegwielrennen ook een teamsport is. Daarnaast, van Dijk is wellicht de Messi/Ronaldo onder de verdedigers op dit moment. Knap wat van de poel laat zien in de Cross en MTB, maar qua professionaliteit en concurrentie valt dat een beetje in het niet bij een voetballer die met zn team de CL wint.

0
Kannibaal van Schepdaal 25 november 2019 om 13:05

Wielrennen is natuurlijk veel minder een teamsport dan voetbal. In het wielrennen kan je winnen dankzij je ploegmaats, maar win je uiteindelijk alleen. In voetbal win of verlies je samen.

Maar ik vind in het algemeen dat van Dijk wat overroepen is. van der Poel verdient alle lof die hij krijgt, en meer. De vraag is dus of een van de 10 beste voetballers (al twijfel ik daar dus aan) beter is dan een quasi ongezien talent in het wielrennen.

Hoewel voetbal dus een grotere sport is dan wielrennen, zou ik toch voor van der Poel kiezen. De manier waarop hij het klassieke voorjaar oprolde, wereldkampioen werd in het veld, WB won in het mountainbiken en ei zo (lees: op een hongerklop) na wereldkampioen werd op de weg en ondertussen terug de tegenstand in het veldrijden degradeert, is toch wel ongezien. Al zouden die prestaties in het veldrijden en mountainbike dus niet zo erg mogen meetelen als wat hij op de weg presteerden, omdat het eerder kleine sporten zijn.

Maar de kans bestaat zeker dat ze voor van Dijk gaan omdat hij de CL heeft gewonnen en genoemd wordt als een van de beste verdedigers van de wereld.

0
Pietspeed 25 november 2019 om 18:22

Goed gezien Mac s

0
Jungle Man 24 november 2019 om 23:36

Elk jaar weer die nominatie van die schaatsers. Buiten Nederland kent niemand deze sporters. Behalve in Nederland zie ik zelfs bijna altijd lege tribunes bij die schaatswedstrijden.

0
Panache 25 november 2019 om 08:55

Dat is niet waar. Er zijn ook schaatswedstrijden zonder tribune :-)

0
Pol 25 november 2019 om 09:04

@Jungle Man
Dat heb ik hier al vele malen geschreven, maar dan komen die schaatsfanaten die schrijven dat ik er niets van weet. Afgelopen weekend toch weer 27 man op de tribune bij een wereldbeker wedstrijd. Ben ik Koksijde geweest 11000 betalende bezoekers.
Die zijn er bij het schaatsen nog nooit geweest.

0
S. Morgenstern 25 november 2019 om 09:44

Wat is de capaciteit van Thialf?

0
robert-jan 25 november 2019 om 11:23

In Thialf gaat 12.500 mensen en zit gewoon uitverkocht bij grote wedstrijden als WK's. Onzin dus wat je zegt. Ik vind je argument an sich geldig maar niet als je het vervolgens gaat vergelijken met de cross. Beiden sporten die maar in 1 of 2 kleine landen populair zijn en verder nergens in de krant komen.

0
Panache 25 november 2019 om 12:04

@ Robert-Jan niet te snel 'onzin' in je mond nemen. Thialf haar capaciteit kan niet volledig benut worden tijdens schaatswedstrijden. Het publiek kan moeilijk op het ijs gaan staan.

https://nos.nl/artikel/2154099-er-kunnen-niet-altijd-10-000-toeschouwers-zijn-in-thialf.html

0
girardengo 25 november 2019 om 00:06

Met enige ironie/cynisme: zoek de winnende schaatser. Van der Poel verdient het, Van Dijk gun ik het ook.

0
Kosmonaut 25 november 2019 om 04:23

Van Gerwen voor mij. Niet eens zijn beste jaar maar toch weer grossieren in prijzen!
Verder jammer dat er weer zoals altijd van die flauwe opmerkingen moeten worden gemaakt als “het is geen sport” of het “het is een spelletje En geen geen sport”. Duidelijk dat die mensen nog nooit serieus een pijltje hebben gegooid.

0
Bazzz 25 november 2019 om 09:42

Als het een spelletje is, ga ik vandasg nog beginnen. Miljoenen opstrijken met een spel lijkt me best leuk

0
Fietsman 25 november 2019 om 07:44

Ik zou 100% voor Van Dijk gaan. Hij had een fantastisch seizoen, won de CL en heeft zich ontwikkeld tot 1 van de beste verdedigers van de wereld. Voetbal is 1 van de grootste sporten van de wereld en dus is dat veel knapper dan wat al die schaatsers, die darter en de dammer doen. Van der Poel en Vestappen vind ik ook fenomenaal maar die gaan nog veel betere jaren krijgen. Ze waren dit jaar op niveau maar wonnen geen hoofdprijs, dat deed Van Dijk wel dus daarom verdient hij hem dit jaar.

0
Simon1 25 november 2019 om 12:39

Nou je doet je account naam in ieder geval geen eer aan.

0
Baukema Tomoulin 25 november 2019 om 08:57

Verstappen hoort er niet in omdat F1 onder vervoer en niet onder sport hoort te vallen, de invoed van de chauffeur is 14% op het resultaat, de auto en mechaniciens zijn de overige 86%. Wel knap wat hij doet hoor, met fysiek fit zijn zodat hij de g-krachten aankan. Maar niet knapper dan een goeie politieman of helicopterpiloot. En die disciplines komen ook niet in aanmerking voor sportman of vrouw van het jaar.

0
Panache 25 november 2019 om 09:05

Waarom is MvdP dan geen ‘behendige postbode’ je redenering volgend?

0
Ajvenema 25 november 2019 om 10:52

Deze is voor Virgil van Dijk. Wint de Championsleague met Liverpool. Wordt door de hele wereld opgehemeld als de beste verdediger van de zwaarste competitie van de wereld. Wellicht top 3 gouden bal. Dan ben je gewoon een van de besten ter wereld in de sport waar wellicht de meeste concurrentie is.

Veel van de andere kandidaten presteren in een nice-sport, daar hecht ik minder waarde aan. Kruijswijk heeft niet genoeg gewonnen. MvdP almachtig in een niche-sport (met alle respect, als je bedenkt hoeveel meer concurrentie je hebt als voetballer) op de weg gaat ie nog wel betere jaren hebben. Darts is niet mn ding. Verstappen krijgt ‘m als ie wereldkampioen wordt, zal ie het zelf ook mee eens zijn.

0
Simon1 25 november 2019 om 12:38

Wie is Virgil van Dijk? en in welke sport is hij actief?

0
Simon1 25 november 2019 om 12:38

ah voetbal zie ik.

0
john 25 november 2019 om 11:09

Sportman wordt in Nederland iemand die zijn Achternaam niet op zijn shirt wil hebben staan ,de rest is kansloos in het (ja hoor hier is het weer )ons kent ons wereld je

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone