Van Avermaet wint slotrit in Yorkshire, eindklassement voor Lawless

zondag 5 mei 2019 om 18:30
Van Avermaet wint slotrit in Yorkshire, eindklassement voor Lawless

foto: Cor Vos

Greg Van Avermaet heeft de slotetappe van de Tour de Yorkshire gewonnen. De renner van CCC was na een rit van 175 kilometer tussen Halifax en Leeds de snelste sprinter in een groep van drie. Chris Lawless finishte als tweede en verzekerde zich van de eindzege.

Negen renners op avontuur 
Het peloton kreeg in Yorkshire op de slotdag een pittige rit over vijf beklimmingen voorgeschoteld. Negen renners hadden wel zin in een avontuurtje. Pierre Rolland, Jonathan Hivert, Jake Scott, Jonathan Mcevoy, Arnaud Courteille, Joey Walker, Julen Irizar, Victor Lafay en Ethan Hayter reden lange tijd vooruit.

Het uitzicht was bij momenten adembenemend, maar de renners hadden geen tijd om hiervan te genieten. Tijdens de tocht door het schilderachtige heuvellandschap van de Yorkshire Dales vielen er gaandeweg steeds meer renners uit de kopgroep, totdat er met de Fransen Courteille, Lafay en Hivert nog drie leiders overbleven. Ineos en CCC lieten de jacht op de koplopers aan de renners van Riwal Readynez. De Deense formatie werkte zich uit de naad voor kopman Alexander Kamp, die in dezelfde tijd stond als leider Lawless.

Froome opent finale
Een versnelling van Chris Froome op de laatste gecategoriseerde klim van de dag brak de finale open. Verschillende renners maakten de aansluiting, waaronder ploeggenoot Eddie Dunbar. De Ier besloot de oversteek te maken naar de koplopers en maakte snel de aansluiting met de drie Fransen voorop. Dat was voor CCC het sein om zich aan kop te zetten van de achtervolging.

In de slotfase richting aankomstplaats Leeds slonk de voorsprong van de vier leiders snel. Op vijf kilometer van het einde sloten Van Avermaet en Lawless op een klimmetje aan bij de enige overgebleven vluchter Dunbar. In de achtergrond maakte een groepje van vier met onder meer Kamp jacht op de koplopers.

De drie voorop bleven goed samenwerken en mochten onderling de prijzen verdelen. Van Avermaet ging vroeg de sprint aan. Lawless koos zijn wiel, maar zou de Olympisch kampioen niet meer passeren. Van Avermaet kon juichen als winnaar van de slotrit, maar kwam twee seconden tekort voor de eindoverwinning. Lawless behield zijn leiderstrui en bezorgde de nieuwe sponsor Ineos met de eindoverwinning het eerste succes in de nog jonge samenwerking.

Dit artikel delen:

19 Reacties

Jacco van Stierop 5 mei 2019 om 18:53

Mooi voor Van Avermaet. Ben geen groot fan van de man, maar kan het wel waarderen dat hij zo’n zwaar programma rijdt en nu dan toch nog een prijsje pakt.
Vind dit rondje een beetje zouteloos. Maak er een ééndaagse koers van of misschien nog beter: haal de formule van het Internationaal Wegcriterium weer van stal. Lijkt me wel passen in Yorkshire.

0
Romāns Vainšteins 5 mei 2019 om 18:59

Wat ook zou kunnen is een tweeluik van eendaagsen met toffe koersen op zater- en en zondag a la Omloop KBK. Genoeg mooi terrein om daar zonder lussen aan te komen.

0
koos1 5 mei 2019 om 18:59

Liet Froome nu bewust een gaatje vallen om Kamp op achterstand te zetten of kon hij gewoon niet mee met de demarage van Van Avermaet?

0
Romāns Vainšteins 5 mei 2019 om 18:59

who cares ?

0
leegloper 5 mei 2019 om 19:08

Froome was ook niet mee met Slagter en Kamp.

@RV,
Ik.

0
maklukzat 5 mei 2019 om 20:53

Froome was bezig om zijn teamgenoten te laten winnen, net als in de Tour of the Alps.

0
Sephiroth 5 mei 2019 om 19:03

goed om slagter weer eens richting subtop te zien en Roompot heeft hier voor hun doen toch een mooie ronde gereden.

0
BenderBeach 5 mei 2019 om 22:46

Idd knap van Slagter in deze toch pittige rit. Raar dat zijn naam nergens in her verslag terugkomt, maar goed de uitslag zegt alles voor mij! Knap gereden Tom- Jelte

0
Turtlehead 5 mei 2019 om 19:04

Mooi voor hem, respect dat ie zijn kopmanschap zo serieus neemt.
Zal evengoed niet tevreden zijn na dit voorjaar. Benieuwd of ie in de Tour nog wat goed kan maken.

0
Vlinder 5 mei 2019 om 19:45

Ik gunde hem dit zo ontzettend! Echt fijn!

0
Brabander 5 mei 2019 om 19:51

Het blijft ook een echte liefhebber hè. Ondanks zijn tegenvallende voorjaar, blijft-ie er voor gaan. Groot fan van deze man

0
xistnc 5 mei 2019 om 19:56

Zowel fysiek als mentaal is het erg knap dat hij dit kan na een zware voorjaarscampagne. Had Chris Froome ook niet gedacht, aangezien die van Lawless wilde horen dat die toch wel zowel de rit als het AK had gewonnen.

Team Ineos heeft de eerste zege binnen, maar heel indrukwekkend vond ik ze niet. Froome heeft nog werk richting de Tour.

0
Domestique 5 mei 2019 om 20:28

Ik verwacht wel dat Froome weer op snee zal zijn in de jacht op zijn 5de Tour-zege. Intrinsiek toch de beste ronderenner van zijn generatie (al heeft hij voor mij niet de panache van Contador). Maar geef mij maar een broedermoord-scenario met een ontketende Bernal in de hoofdrol.

0
Jacco van Stierop 5 mei 2019 om 21:06

Hopelijk bekijkt Bernal dan wat youtube-filmpjes van de finish op Arcalis in de Tour van 2009.

0
Scott Sunderland 5 mei 2019 om 21:33

Geen opgever Van Avermaet. Geen klassieker winnen (verre van) en dan toch nog genoeg motivatie om hier uit te pakken. Klasse.

0
Polleke 5 mei 2019 om 22:05

Is waar, ben zelf kritisch geweest tegenover hem en zijn ploeg maar hij is wel een doorzetter, dat is het minste wat je over GVA kan zeggen…

0
Sunrider 5 mei 2019 om 22:18

Er zijn natuurlijk redenen aan te wijzen waarom het dit jaar wat minder is. Een nieuwe ploeg waaraan hij veel werk had te verzetten en zijn ondersteuning in de klassiekers liet ook te wensen over. Volgend seizoen een 2e kopman erbij zou ook heel wat druk van zijn schouders nemen.

0
Front-runner 6 mei 2019 om 01:40

Geen woord over de deal tussen GVA en Lawless? Deze was toch vrij obvious.
Onnodig ook. Dat groepje erachter ging er echt niet meer bijkomen en GVA deed daarna slechts een korte beurt.

0
Mwielerfan 6 mei 2019 om 09:07

Ja als vino hetzelfde zou doen is het allemaal vreselijk

0

Headlines

Populair

Materiaalzone