Froome, Van Avermaet, Van der Poel, Cant en Lambrecht Flandriens van het Jaar

Froome, Van Avermaet, Van der Poel, Cant en Lambrecht Flandriens van het Jaar

foto: Orange Pictures

woensdag 8 november 2017 om 09:03

Mathieu van der Poel is in de prijzen gevallen bij de uitreiking de Flandriens van het Jaar, de jaarlijkse trofee van Het Nieuwsblad voor de beste wielrenner van het seizoen. Onze landgenoot won de Flandrien van het Veld-trofee. Chris Froome (beste internationale wegrenner) Greg Van Avermaet (beste Belgische wegrenner), Sanne Cant (beste vrouwenwielrenster) en Bjorg Lambrecht (beste belofte) pakten de andere belangrijkste prijzen.

Van der Poel troeft Van Aert af
Ondanks dat Van der Poel vanwege zijn knieblessure pas later aan het seizoen begon en het wereldkampioenschap aan Wout van Aert moest laten, versloeg de Beobank-Corendon-crosser zijn eeuwige rivaal nipt. “Zelfs hier is het een duel aan het worden”, lacht hij. “Vorig jaar had ik een achterstand opgelopen met mijn knieblessure. Dit seizoen gaat het echt goed. Ik ben erg blij met die Europese trui. Wout is nu op stage en hopelijk krijgen we weer de duels van vorig jaar als hij terug is. Dat ik midden in de week hier ben? Ik zit daar niet mee in. Ik vind het wel gezellig hier. En het is pas het begin van de week.”

Van Avermaet mikt andermaal op de Ronde van Vlaanderen
Van Avermaet greep zijn zesde Flandrien uit zijn carrière. “Nee, deze komt niet geheel onverwacht. Ik had dit toch gehoopt. Het zou misschien een beetje eigenaardig geweest zijn als ik niet had gewonnen, maar de concurrentie was dit jaar bijzonder groot. Dit is natuurlijk een prestigezege. Het mag dan geen koers zijn, maar het is altijd leuk om deze trofee in ontvangst te nemen. […] Mijn volgende hoofddoel is de Ronde van Vlaanderen winnen. Mijn carrière zal pas echt geslaagd zijn als ik de Ronde kan winnen. Dat is de wedstrijd die mij het beste ligt, ik hoop dan ook volgend jaar eindelijk die zege te pakken.”

Van Avermaet won onder andere Parijs-Roubaix – foto: Sirotti

Cant verrast
Voor Sanne Cant kwam haar trofee als donderslag bij heldere hemel. Bij de vrouwen zijn er namelijk geen verschillende categorieën. “Het is bij ons een mix van disciplines. Ik had niet verwacht het te kunnen opnemen tegen Jolien D’hoore, die bij de stemmers toch meer bekendheid geniet. Ook als Jolien geen wereldkampioene was geworden, zou het moeilijk zijn geweest. Gewoon haar palmares is al fameus. Om dat te evenaren als crosser is moeilijk. Ik ben dan ook wel wereldkampioene, maar bij de mannen gebeurt het ook niet dat een crosser een wegrenner klopt. Het is speciaal. Ik las dat het verschil maar één punt was, dat zegt genoeg.”

Lambrecht stapt over met Flandrien Beloften
Bjorg Lambecht werd net als in 2016 beloond voor een goed seizoen. “Nochtans brak ik nog voor het wielerjaar begonnen was mijn voet en dacht ik niet om zo’n niveau te kunnen halen. Ik pak vijf overwinningen, minder dan ik vooraf hoopte. Maar daarnaast eindig ik twaalf keer tweede en eindig in een veel andere wedstrijden in de top vijf. Deze prijs is de bekroning voor die regelmatigheid. […] Dit is de mooiste manier om afscheid te nemen van de beloftencategorie. En hopelijk kan ik snel wat bijsteken bij de profs zodat ik deze trofee bij de profs ook eens in de lucht kan steken.” Komend seizoen is de 20-jarige Lambrecht neoprof bij Lotto Soudal.

Internationale Flandrien van het jaar: flag-gb Chris Froome
Flandrien van het Jaar:
flag-be Greg Van Avermaet
Flandrien van het Veld: flag-nl Mathieu van der Poel
Flandrienne van het Jaar: flag-be Sanne Cant
Kilometervreter van het jaar: flag-be Julien Vermote
Flandrien Beloften: flag-be Bjorg Lambrecht
Flandrien Junioren: flag-be Loran Cassaert
Flandrien Nieuwelingen: flag-be Milan Fretin

Dit artikel delen:

25 Reacties

HoofdIsVrij 8 november 2017 om 09:07

“Kilometervreter van het jaar…”

Jeroom 8 november 2017 om 09:11

Huh, waarom is er geen prijs voor 'Flandrienne van het Veld' zoals bij de mannen wel het geval is?

''Ik ben dan ook wel wereldkampioene, maar bij de mannen gebeurt het ook niet dat een crosser een wegrenner klopt. Het is speciaal. Ik las dat het verschil maar één punt was, dat zegt genoeg.” Dat is niet zo speciaal eigenlijk, omdat er bij de mannen daar twee verschillende prijzen voor zijn, haha..

Daarnaast lijkt het me dat Lotta Lepistö meer in aanmerking zou komen dan Jolien d'Hoore voor de titel Flandrienne van het jaar, mocht Sanne Cant het niet zijn geworden

F e r o x 8 november 2017 om 09:40

Omdat er al die jaren maar 1 echte Belgische profrenster was in het veld. Die categorie zal wel komen wanneer de Belgische top breder wordt.

Romāns Vainšteins 8 november 2017 om 09:57

En kort opdat er kant-en-klare bewijsstukken zijn uitgelekt waaruit blijkt dat van Avermaet er duidelijk alles voor over heeft om bij de besten te behoren krijgt hij gewoon weer ene onderscheiding erbij. Mij maakt het zeer weinig uit maar het geeft wel mooi aan in welke mate de rijden gesloten blijven daaro, Sven Kramer of Tom Dumoulin had er in een vergelijkbaar scenario naar kunnen fluiten.

Vinyakke 8 november 2017 om 10:01

Thnx, aangepast

snoep de hond 8 november 2017 om 10:17

@Jeroom,
Volgens Wikipedia zijn er bij de mannen zowel een nationale als een internationale categorie (Hierboven niet vermeld, maar de internationale is gewonnen door Froome). En voor het veld is er bij de mannen alleen een internationale prijs (Daarom kan VDP die winnen). Bij de vrouwen is er echter alleen een prijs voor de beste Belgische rensters. Lotta Lepistö komt dus niet in aanmerking.

Daarbij als er een internationale prijs bij de vrouwen was geweest dan was die lijkt maar naar Annemiek van Vleuten gegaan. De prijs heet dan wel Flandrien-Trofee, maar gaat niet perse naar de renner die het best heeft gepresteerd in de Vlaamse wedstrijden.

Bertvd 8 november 2017 om 10:19

Wout van Aert viel dus niet in de prijzen. Maar die is ook te oud ;)

https://www.nu.nl/159135/video/veldrijder-van-aert-rijdt-vermomd-als-oude-man-met-jeugd-mee.html

Romāns Vainšteins 8 november 2017 om 10:22

‘Interantionale Flandrien is Froome’ , wat een drakendrol van een flutonderscheiding zeg , koppijpushende kolder

achtpuntzes 8 november 2017 om 11:01

van der Poel is toch ook een ‘buitenlandse’ flandrien? en wat heeft Froome nou eigenlijk in vlaanderen gepresteert? helemaal niks!

Mathieu Moller 8 november 2017 om 11:06

@8.6
Hij heeft dus ook nooit verloren in Vlaanderen ;p

Jeroom 8 november 2017 om 11:13

@Snoep de hond,
Thx voor de info!

Romāns Vainšteins 8 november 2017 om 11:17

Froome zal nu wel serieus overwegen om de ronde te rijden

snoep de hond 8 november 2017 om 12:07

@achtpuntzes,
De prijs voor de Flandrien van het Veld is een internationale prijs. Behalve de "Internationale Flandrien Award" (gewonnen door Froome) zijn alle overige prijzen alleen voor Belgische renners of rensters.

Verder snap ik de verwarring, maar zover ik het begrijp zijn deze awards niet perse bedoelt voor degene die het best hebben gepresteerd in (Belgische) kasseienwedstrijden. Het zijn eigenlijk gewone wielerprijzen op basis van alle prestaties gedurende het gehele seizoen.

Col du Bramont 8 november 2017 om 12:09

Niet echt helder wie nu welke prijs kan ontvangen. Volgens wiki is dus Chris Froome de winnaar vd Internationale Flandrien Award, al wordt daar dan in het nieuwsblad artikel geen melding van gemaakt.
Froome en Vd Poel winnen dus de twee categorieën die internationaal zijn als ik het goed begrijp?

Flandrien zou een beschermde titel moeten zijn :)! Briek Schotte was het Flandrien prototype. Froome staat juist voor de anti-Flandrien.

Romāns Vainšteins 8 november 2017 om 12:25

Met dat dwangmatige naar het computertje loeren mis je wel eens een opstaande kassei ja.

schipperaar 8 november 2017 om 13:25

Froome direct een Belgisch paspoort aangevraagd, wat een verering. Nu nog een een oude legertent boven op de Bosberg om het feest te vervolmaken.

klootje kriekeljon 8 november 2017 om 13:34

Hoe devalueer je een begrip als Flandrien? Nou met zo’n verkiezing. Zelfde als met lintjes en stille tochten. Froome een Flandrien.. knettergek.

meneertour 8 november 2017 om 13:41

Wanneer worden in Nederland de wielerjaarprijzen verdeeld?

schipperaar 8 november 2017 om 13:52

@klootje
Als er weinig te vieren valt dan vieren we dat gewoon met zijn allen, de sport is tenslotte uitgevonden in Flanders, Waliens bestaan blijkbaar niet.

achtpuntzes 8 november 2017 om 14:00

@ schippie:
Waliens, lol. af en toe zit er wel een leuke tussen. :p

Quintenri 8 november 2017 om 14:06

@schipperaar
Waliens bestaan inderdaad niet!

Wheely 8 november 2017 om 16:57

Gilbert: I’m a Walien, I’m a legal Walien, I am the winner of de Ronde van Vlaanderen.

Lalsacien 8 november 2017 om 18:11

Geen prijs voor Thomas de Gendt?
Nee dus!

Covadonga 8 november 2017 om 21:34

Leuk dat er een verkiezing is, maar de naam is nogal vreemd. Wel terecht overigens dat Froome de prijs voor de beste internationale renner krijgt. Of het hem iets doet, vraag ik me af.

xistnc 10 november 2017 om 16:54

Beetje ongemakkelijk, maar ook af en toe wel geinig, klik.

Headlines

Materiaalzone

Populair